Trónok harca 6. évadpremier-kritika

A holtak nem vetnek árnyékot

Szerző: Bányász Attila (Miner)

A Trónok harca 6. évadának premierje vérben tocsogva érkezik, ami sokat ígérően megágyaz az egész évadnak: lesz itt intrika, ármány, akció és persze erőszak minden mennyiségben!

Tronok_harca_6_evad_poszter

Igazán nagy meglepetések nem várnak ránk a Trónok harca 6. évadának első részében, de a rajongók már megszokhatták, hogy az alkotók az állkoppantást az évad végére tartogatják. Azonban eseménytelennek sem bizonyul, összességében – s ami spoiler nélkül – elmondható, hogy ügyesen felvezeti szinte valamennyi helyszínen a történetszálakat, és felvet egy sor dilemmát, amely hőseink megoldására várnak, s amivel majd hétről hétre odaszegeznek minket a képernyő elé az elkövetkező két hónapban. Vajon melyik szál végére kerül az azt végérvényesen lezáró csomó? Megszokhattuk – s ebben rejlik valahol ennek a televíziós sorozatnak a varázsa is -, hogy itt senki sincs biztonságban. Még olykor maga a néző sem!
A történet ezúttal már fékevesztett sárkányként szabadul el George R. R. Martin nagy sikerű, A tűz és jég dala címet viselő monumentális könyvsorozatának láncairól, mivel az új évaddal a televíziós sorozat utoléri az eddig elkészült köteteket. A már oly régóta beígért, soron következő The Winds of Winter című regénynek még mindig se híre, se hamva, úgyhogy az HBO Martin történetvázlatai alapján folytatja a mesét, ami könnyen lehet – ahogy azt a The Walking Dead esetében már megszokhattuk – eltérhet a forrásanyagtól. Na de nincs is ezzel semmi baj – egy sztori, két mese, dupla élvezet!
De térjünk is a lényegre! A továbbiakban az előző évad tükrében leszünk csak spoileresek, az új részről kulcsfontosságú információkat nem közlünk, pusztán az évadindító alaphelyzetet vázoljuk fel!

Tronok_harca_6_kritika2

Az új évad ott indul, ahol az előző befejeződött: a vérbe fagyott Havas Jonnal a Fal tövében. Az 5. évad egyik legnagyobb fordulata volt Jon meggyilkolása, amivel a könyvolvasók természetesen tisztában voltak, ám ennél tovább már ők sem láthatnak. Havas Jon nagyívűen felépített karaktere látszólag magában hordozta az északi fenyegetés megoldásának kulcsát, s talán pont ezért is kellett elbuknia Martin fantáziavilágában. A Fal mikrokozmoszában kitör a káosz, Havas maroknyi híve válaszút elé kerül. Vajon a Vadakkal (is) hadilábon álló Varjak szedett-vedett csapata képes lesz feltartóztatni az Északról betörni készülő rettenetet? Soha nem tűnt kétségbeejtőbbnek Westeros helyzete! De amint mondják, hajnal előtt a legnagyobb a sötétség!

Tronok_harca_6_kritika1

A Boltonok sem úsznak örömmámorban, Ramsay – a maga módján – halott szeretőjét gyászolja, s mindent tűvé tesz a szökevény Bűzös és kikapós asszonkája után. Sansa – s vele együtt mi sem – hittük volna, hogy pont a magából kivetkőzött Theon jelenthet megoldást bármiféle problémára, de a Gyűrűk Urás Gollam-párhuzam működni látszik: onnan jön a segítség, ahonnan a legkevésbé várnánk!
A Királyölő is visszatér Királyvárba húgához, a vesszőfutása óta megszelídült Cersei-hez úgy, mint a mesebeli eszes lány Mátyás királyhoz: haza is hozta Myrcellát, meg nem is. Eközben Dorne-ban a homoki viperák áskálódnak, s nem is akárhogyan, alaposan átrendezve a hatalmi viszonyokat.

Tronok_harca_6_kritika4

Meereenben Tyrion és Lord Varys máskor oly sziporkázó kettőse próbál némi lagymatag humort erőltetni az új évadba, egyelőre eredménytelenül. Keleten a két “hősszerelmes”, Daario és Jorah Mormont keresi kétségbeesetten Daenerys-t, akit azóta senki sem látott, hogy elragadta a sárkánya. A két férfit ugyanaz láncolja most kényszerű szövetségbe: vágyaik “tárgya”, a Nő! Daenerys eközben dothrakiakba botlik, kérdés, hogy fel tudja-e még idézni magában kőkemény khaleesi énjét, s az most előnyt vagy hátrányt fog-e jelenteni a lovas néppel szemben? S természetesen Arya is tiszteletét teszi fátyolos szemmel az évadnyitóban.

Tronok_harca_6_kritika3

Minden adott egy remek évadhoz, az alkotók érezhetően újult erővel és dicsérendő lendülettel vetik bele magukat Westeros világába. Az évadnyitó kivitelezése HBO-hoz méltó módon minőségi, és látszik, hogy nem garasoskodtak: számos, lenyűgöző szépségű, eredeti helyszínen forgattak, már az első részben látványos tömegjeleneteket láthatunk, nem beszélve néhány igazán brutális akcióról, amelyek a naturalizmus jegyében készültek! Az első rész szokatlanul túlzsúfolt helyszínekkel és történetszálakkal, de ez abszolút kellemes csalódás: a néző rögtön az események sűrűjében érzi magát, megbecsülve, hogy nem pusztán egy emlékeztetőnek szánt töltelékrészt kívánnak lenyomni a torkán. Különösen Dorne-ban zajlik az élet! Nemhiába, a déli vérmérséklet!
Az évadnyitóval szokatlanul magasra helyezték a lécet az alkotók, s ha garantálják, hogy innen csak felfelé vezet az út, akkor könnyen lehet, hogy a Trónok harca az egyik legjobb évadával tér vissza a képernyőkre!
Az évadnyitó rész már megtekinthető az hbogo.hu weboldalán magyar felirattal, regisztráció nélkül!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..