Suicide Squad – Öngyilkos osztag filmkritika

Boszorkányüldözés

Szerző: Bányász Attila (Miner)

A DC összetrombitálta szupergonoszait egy nagy közös boszorkányégetésre, a banya helyett azonban a produkció kapott lángra, és égett le!

Suicide_Squad_plakat

Lehet-e hibáztatni a DC-t azért, hogy a „kiélezett” (?!) képregény-adaptációs versenyben kapva kapott az alkalmon, hogy az első újkori, antagonistákat tömörítő anti-szuperhős mozit leforgassa? Természetesen nem, azonban a saját maga által diktált rohamtempó már a stúdió felelőssége, ami nem hogy nem tett jót a filmnek, de ki is véreztette azt. Pedig benne volt a potenciál az izgalmas alapötletben, amit csak fokozott a remekbeszabott casting – sikerült megnyerni Will Smith-t és Margot Robbie-t, a Focus – A látszat csal című szélhámosfilmben összeszokott színészpárost a főbb szerepekre -, amiben David Ayer író-rendező vitathatatlanul erős! Erre a legjobb példa a Szabotázs, amelyben – hasonlóan a Suicide Squadhoz – bravúros szereposztással szintén izgalmas karaktereket sikerült felsorakoztatni. Az már más kérdés, hogy Ayer mihez kezdett velük – konkrétan semmit! -, igaz, akkor még mentegethettük azzal, hogy a film rendkívül lapos szkriptjét társíróként jegyezte. Ezt megerősíteni látszott a következő filmje – amelyet teljes egészében ő írt és rendezett -, a II. világháborús Harag sikere, amely a játékidő nagyobb részében a zsánerhez méltóan korrekt mozinak bizonyult, csupán az utolsó fél órában ment át agyatlan akciófilmbe.
SUICIDE SQUAD

A Suicide Squad forgatókönyvét szintén teljes egészében – mindössze hat hét alatt – Ayer dobta – szó szerint! – össze, így ezúttal nincs mentség: a vásznon látható, történetnek nevezett kusza zagyvaság bizony az ő keze munkája. A rendezéssel alapvetően még kozmetikázhatók a szkript bizonyos hibái, de az annakidején “fenegyerekként” aposztrofált Ayer ezúttal hazai pályán sem remekel: elkapkodott, jellegtelen és a kreativitást mellőző fércmunkát tesz le az asztalra. Megkísérel a produkciónak némi egyediséget kölcsönözni, de izzadtságszagú és bizonytalan próbálkozása nem egy gigaprodukciót, pusztán egy B filmes dzsemborit tükröz vissza.

SUICIDE SQUAD

Már a film első fél órájában nyilvánvalóvá válik, hogy a rendező nem igazán tud mit kezdeni a saját kis „aljas nyolcasával”: az egyes karakterek videóklipszerűen egymás mellé pakolt flashback-jei előrevetítik azt a szétziláltságot, amely később az egész produkción elhatalmasodik. Mire végigküzdjük magunkat az öngyilkos osztag tagjainak kivonatszerűen elnagyolt múltján, megtörténik a néző első órára pillantása, amely köztudottan rossz ómen. Ám még ezután sem érünk el az első nagyobb akcióig, előbb következik maga a bonyodalom, amelyet még a film mellékszereplői is előre látnak és hangoztatnak is nagy bőszen, tehát különösebb meglepetést nem okoz számunkra sem.

SUICIDE SQUAD

A bonyodalom legalább életre hívja az osztag bevetését, végre következhet a haddelhadd! A meglepően vérszegény csatatérré változott város elnagyolt díszletei közt (anti)hőseink kimutatják foguk fehérjét, ám ebben sincs sok köszönet, az első összecsapásaik nélkülöznek minden kreativitást, kimerül némi lélektelen – és vértelen – hentelésben és lövöldözésben. Később az osztag és Joker találkája lop be némi fényt abba a jellegtelen szürkeségbe, amely belengi az egész játékidőt, ám az őrült bohóc belépője is pont ugyanolyan jelentéktelenre sikerül, mint amilyen maga a film.
A Suicide Squad kezdetben sötétlelkű, kivétel nélkül méretes golyókat növesztett – bizony, még a csajok is! – rohadékjai a történet előrehaladtával szívet növesztenek, ezzel fordított arányban csökken a tökösségük, hogy a film lezárásában szabályosan könnycseppet morzsoljunk el a szemünk sarkában értük, köztük például a gyermekét pusztán felnevelni vágyó Deadshot-ért. Hogy fogja ezek után Batman a kellő morális fensőbbséggel a jövőben szilánkosra aprítani?

SUICIDE SQUAD

Ayer túl sokat markol, s az ujjai közül kifolyik a matéria. Az extravagánsan figyelemfelkeltőre maszkírozott karakterek bemutatására és indítékaik megismerésére fizikai képtelenség, hogy elég vászonidő jusson, s a színészek sem igazán vannak képben, hogy mit is kellene csinálniuk – Gyilkos Krok gesztusai így kimerülnek a szájhúzogatásban, Katana a kardjához intéz monológot, a rettenthetetlen Bumeráng Kapitány pedig rózsaszín plüss unikornist rejteget a kabátszárnyában! A Varázslónőt alakító Cara Delevingne állítólag csak a forgatás közben szembesült vele, hogy neki két különböző karaktert kell eljátszania. Ezek után különösebben nem lep meg, hogy Tom Hardy elégedetlenségének hangot adva visszaadta Rick Flag szerepét, s inkább bevetette magát a rengetegbe az elpusztíthatatlan, folyton „visszatérő” Leonardo DiCaprio-val.

SUICIDE SQUAD

Jared Leto Jokere nemcsak hogy megdöbbentően kevés játékidőt kap, de figurájának semmilyen szerepe – s így jelentősége! – sincs a történet alakulásában, kvázi ez nem az ő filmje! Leto érezhetően belead apait-anyait a figurába, de túljátssza – Heath Ledger Jokere motiválatlanságában is sokall motiváltabbnak tűnt föl A sötét lovagban – ráadásul ő felismerte, hogy a kevesebb olykor több! -, mint az őrületében minden vásznon töltött másodpercben ezerrel pörgő és hörgő Leto! Joker figurája új reinkarnációjában végtelenül teátrálissá és üressé lészen.

SUICIDE SQUAD

A show-t Will Smith és Margot Robbie lopja el a többiek elől! Smith ismét megmutatja, hogy milyen jól áll neki a laza, macsó stílus – jeleneteiben abszolút uralja a vásznat, a Suicide Squad után csak még jobban várjuk a Bad Boys 3. részét! Robbie kisasszony pedig tökéletesen hozza az őrült, buta kis szöszit, aki régi énjével egyetemben – Joker kedvéért – maga mögött hagyja minden morális megfontoltságát, s ezzel gátlástalanul veszélyessé válik, akinek csak egyvalaki után dobog a szíve. Hogy nem igazán ilyen Harley Quinn képregényes figurája? Az könnyen lehet, Robbie viszont ezt a rendezői utasítást kapta, aminek tökéletesen eleget is tesz! Harley Quinn múltidézései több sebből is véreznek: nem tudjuk meg belőle, hogy Joker mivel vette le a nőt a lábáról, ahogyan azt sem, hogy a lélek milyen mélyen fekvő bugyraiba vezet kettőjük extrém romantikus kapcsolata!

Suicide_Squad_kritika_9

A Suicide Squad földhözragadtabb látványvilága a finisre CGI-orgiává válik, ami a befektetett 175 millió dollárhoz képest megdöbbentően szegényes animációs megoldásokat szül (lásd: a Varázslónő tesóját!). A térélményről sajnos nem tudok beszámolni, mivel csak a hagyományos változatot vehettem górcső alá, de azt hiszem, ezúttal nem fogok beülni újrázni a 3D-s változatra, ahogy tettem azt mondjuk a Mad Max: A harag útja kapcsán. A Suicide Squad ugyan nem éri el a tavalyi „fantáziátlan” négyes mélypontját, de vészesen megközelíti azt, amin nem tud segíteni semmilyen – többnyire kínos – cameó vagy stáblistába ékelt – van ilyen, tessék kivárni! – jelenet.

SUICIDE SQUAD

A DC nem túl szerencsés a rendezőválasztásai terén: Zack Snyder Az acélember után a komótosabb tempójú, Az Igazság Ligáját felvezető Batman Superman ellen (a filmet kevésbé elmarasztaló kritikánk itt olvasható!), míg Ayer a lazább és könnyedebb hangvételű Suicide Squad kapcsán nem aratott osztatlan sikert. Ennek ellenére a DC bízik mindkettőjükben, a rajongók pedig inkább a kritikusokat vádolják boszorkányüldözéssel. A helyzet az, hogy a máglyára kötözött áldozat ezúttal nem ártatlan, valóban megérett rá, hogy a lángok martaléka legyen. Tűzre vele!

Értékelés: 3,5/10


Suicide Squad – Öngyilkos osztag filmadatlap


20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én tudnék egy megoldást ami talán kicsit segíthetne nekik hogy ne erőlködés legyen az egséz: NE akarják túlszárnyalni és NE vegyék úgy a filmgyártásokat, hogy muszáj mert be kell hozni a Marvel lemaradást.

  Úgysem fog nekik soha a büdös életbe sikerülni egyik sem.

 2. Én tegnap néztem meg és nem volt rossz film mint ahogy azt leírták. A film elején bemutatják a szereplőket ami azért volt jó, mert sokan nem ismerik őket és szerintem nem csapodár módon. Van 1-2 klipszerű visszatekintés a szereplők életéből de szerintem ezek ültek és megismerjük melyik szereplőt mi mozgat igazából, kivéve a krokit és bumerángot. őróluk kevesebbet tudunk meg. Szerintem (a sok károgó ellenében) jó filmet dobtak össze az alkotók aminek az az újdonsága, hogy 1 antihős csapatról szól akik a végén mégis igazi hőssé válnak. Mind a történet, a szereplők, megvalósítás jó volt. Amit itt kedves “filmkritikus ” barátunk szétziláltságnak nevez az a szereplők bemutatása és mozgatórugójuk felfedése igazából. Ahogy már írtam nem mindenki ismeri (velem egyetemben) a karaktereket és kellett hogy bemutassák Őket, hogy tisztában legyünk ki kicsoda. Összegezve: Nyoma sem volt óranézegetésnek meg ilyesminek, nagyon jó élvezhető film volt – akik ott voltak a moziban Ők sem fanyalogtak – . Ajánlom mindenkinek. A kritikára és kritikusoknak annyit, hogy a filmet nem csak nézni , hanem érezni is kell. Miner kritikája pedig a Warcraft filmre illik tökéletesen, na az egy kalap sz… volt. Bocsi nem a Warcraft filmhez készítetted ezt a kritikát…….???

  • A szereplők bemutatása kimerült néhány, egymás után bevágott, rendkívül elnagyolt és még annál is közhelyesebb videóklipben, a szereplők érzelmi motiváltságát Deadshot-on, Harley Quinn-en – ezt legalább érzékletesen elkapták, lásd: Quinn-vágyálma! – és Diablon kívül teljes homály fedi. Nem igazán tűntek fel ezek a bűnözők a söpredék söpredékének – hogy mit vártam? Minimum Joker ceruzaeltüntető trükkjét A Sötét Lovagból! -, igazából kiábrándító volt az egész bagázs! A Warcrafttal kapcsolatban pedig a következőt írtam:

   “Az új Warcraft-film a játék rajongói számára maga a mennyei manna, a számos felfedezésre váró easter eggjével és a korrekten adaptált WoW lore-jával, míg a játékot nem ismerők számára nem több, mint egy látványos, ám a hollywoodi kasszasikerek középszerében orkként dagonyázó, egyszeri popcorn mozi. Kezdetnek megteszi, a folytatásban azonban nagyobb ívű cselekményt – tessék arról a mitológiáról a fátylat teljes egészében fellebbenteni! -, jobban motivált hősöket, igazi monumentalitást várunk, amely nem csak a Warcraft világát, de a miénket is alapjaiban rázza meg!”

   Ez alapján arra következtetek, hogy Te nem vagy különösebben a film alapjául szolgáló videójátéknak a rajongója, tehát nagyrészt jól lőttem be a film fogadtatását a részedről. A másik: ha a Warcraftot nem találtam elég monumentálisnak, hát nem is tudom mit mondhatnék a Suicide Squadról, ami 15 millióval többet tapsolt el – de hová ment el az a rengeteg pénz?! -, de fele annyit sem tett le történetben, rendezésben, díszletekben, helyszínekben, vizuális effektekben; még talán a színészi játékban kiegyenlített a helyzet, így tehát ha eddig bizonytalan is lettem volna – nem voltam! – az adott pontszámban, most megerősített a Warcraftra adott értékelés, mivel a Suicide Squad kvázi a felét bírta felmutatni a Warcraft erényeinek!

 3. Sziasztok!

  A mai nap végre én is megnéztem a filmet, és azt kell mondanom hogy nagyon király film lett.

  Mint már írtam egy korábbi Suicide Squad bejegyzéshez, soha nem tekintem egy érvényes kritikának a kritikusok irományát, mert 100 filmből 99-nél csak hülyeségeket írogatnak, sokszor szerintem még nem is nézik meg a filmet vagy valami ilyesmiről lehet szó és baromságokat írnak egy adott filmről.

  Captain: A Warcraft is egy nagyon jó film, bár benne lehetett volna a többi faj is a filmben, bár azért jó volt.

  Én a Suicide Squad-ról jelenleg nem tudok rosszat mondani, lehet azért mert friss még az élmény, bár az a 2mp-es Flash jelenet és igen hozott lázba, gondoltam hogy nem lesz benne sok időt.
  Imádtam a Batman vs. Superman-t de ez a film nekem sokkal jobban tetszett.

  Végül a film egy nagyon jó film lett, azt kaptam a moziba amire számítottam egy nagyszerű filmet.

  Értékelésem: 9/10

  Üdv: Sunikeee27

  • Megnyugtatlak, a kritikusok is megnézik a filmet – ne felejtsd el, hogy ez számukra ingyen mozi! -, inkább azért lehetnél kiakadva rájuk, mert nem érik meg a pénzüket! Hopp, ez is sántít: durva, de a jelentős többség ingyen dolgozik, csupán a saját örömére, csupa-csupa filmbuzi! Hát nagy az Isten állatkertje! 😀

   Komolyan nem értem ezt a nagy ellenszenvet a kritikusok iránt! Mi itt a filmtrailer-en mindig is az első véleménynek szántuk a kritikát, egynek az utána következő hozzászólások között, amelyekben aztán pro és kontra lehet érdemben érvelni a filmek mellett, jól kivesézve azokat. A magam részéről én nem nézek le senkit, akinek más a véleménye, mint az enyém, szívesen elolvasom, és válaszolok is, a kedves hozzászólók – természetesen tisztelet a kivételnek – viszont jellemzően rögtön a topic indító torkának esnek. Mindez csak azért, mert neki eltérő a véleménye!

   Sunikeee27, az oké, hogy nagyon bejött a film Neked, de részletezhetnéd, például mi tetszett benne a legjobban?

   • Hát hogy mi tettszett benne annyira, hát úgy az egész film.
    A karakterek nagyon jók.
    A stori is jó, mert Superman halála után, szedték össze a csapatot, bár ekkor még nem alakult meg rögtön az Igazság ligája.
    Igazából az egész film úgy jó ahogy van, bár azért lehetett volna több szerep Batman-nek és a Flash-nek is a filmbe, de azért jó volt így is.

    Én egyszer sem néztem meg az órámat hogy mikor lesz már ennek a filmnek, sőt úgy lekötött hogy csak azt vettem észre hogy vége van.
    Összegében a filmmel nincs semmi baj, szerintem már kellett egy ilyen film is.

    KRITIKUSOKRÓL!
    Na a kritikusokkal az a baj hogy nagyon sokszor nem a valóságot írják le pl ott volt a LUCY a TRANSZCENDENS, stb… ezekről a filmekről is elég rosszat írtak ami megint nem a valóságot tükrözte, nekem PL annyira tetszenek hogy kb 5-10x néztem meg őket.
    Persze emberek vagyunk nem lehetünk egyformák, hogy mindenkinek tettszik egy-egy film mert a filmiparnak akkor túl könnyű dolga lenne.

    Üdv: Sunikeee27

 4. Szerintem remek kis film lett. Hozza a DC világot, de totál! Joker karaktere is OK. Közelebb áll az eredetihez, mint eddig bármelyik.
  Bár aki nem ismeri a képregényeket vagy az azokból készült rajzfilmeket, filmeket annak lehet hogy furcsa lesz az eddigi kifordított filmek után (lásd Nolan féle újraértelmezés).
  Aláírom hogy inkább a rajongóknak készült. Nehéz lesz ezzel új nézőket bevonzani, mert nekik tényleg értelmetlen kuszaságnak tünhet. A karakterek lényege azért megvan és itt is lehet majd mindenkinek eredettörténetet írni és jobban bemutatni őket. A Marvel első Bosszúállók filmje is ilyen szétesett volt. Aztán csak sikerült kidolgozni a karaktereket.
  Szerintem érdemes megnézni, jó irányba mutató film. Vissza a gyökerekhez!

 5. Tudod Miner, mikor több ember is azt mondja , köztük én is, hogy jó ez a film , el kellene gondolkodnod. Én nem mondom, annyi pénzből nagyobb bummot is lehetett volna csinálni, de a végeredmény a lényeg. Ha tetszett az embereknek, mégse csináltak “mindent” rosszul, ahogyan azt te irtad.

 6. Ugy érzem a cikk irója kissé elvetette a sulykot . Egy részről Még nem írhatja ezt : a lazább és könnyedebb hangvételű Suicide Squad kapcsán nem aratott osztatlan sikert Mivel a filmek nem a kritikusoknak készülnek hanem a közönségnek és ők még veszik a jegyeket . Más részről A cikk írója jobban tenné ha csajozna mint hogy olyan hülyeséget ír hogy : Harley Quinn múltidézései több sebből is véreznek: nem tudjuk meg belőle, hogy Joker mivel vette le a nőt a lábáról . A film nem tehet arról hogy a cikk írója nem ért a lányokhoz . Felvilágosításul közlöm hogy egy férfinak ha tetszik egy lány a pillantásával beszédével közli a lány felé vozalmát érzéseit .És ennek adják oda magukat a lányok Mint itt Harley . Tudom mert szeretem ezt a csodát Hogy csak ránézek egy lányra aki vonzó és máris érzi a lány és jönn 🙂 . Ugyhogy a cikk írója inkább csajozzon hogy több ismerete legyen a témában . Ja és még annyit hogy ez is elég nagy hülyeség : Robbie kisasszony pedig tökéletesen hozza az őrült, buta kis szöszit Sajnos a cikk írója itt megint nagyon benézte . Ugy hogy már kételkedem hogy látott nőt az életében . Inkább csajozzon mint úgy keménykedjen hogy tűzre vele ! Ugyan is Egyáltalán nem volt buta szöke . Sőt ez sértő is 🙁 . Harley nem buta szöke volt hanem KATTANT lány . Bizonyára a cikk írója még nem találkozott Kattant lánnyal .Én igen és sértő és primitív cselekvés egy kattant lányt le butázni . Akattant lány kattant .Föleg egy kapcsolatban kapcsolat miatt viselkednek kattantként a lányok amikor szerelmesek Erre szokták mondani hogy a szerelemtől be kattant . Tudom mert volt ilyenben részem ÉRTED ? LEGALÁBB LÁSD mitörtént a filmben és ne olyan hülyeséget írj hogy több sebből is véreznek: nem tudjuk meg belőle, hogy Joker mivel vette le a nőt a lábáról .Sajnos a cikk írója kevés ahoz hogy megértsen ilyen dolgokat Mit is tanácsolt Tűzre vele ? Hát ezt a kritikát is

  • Úgy érzem, a hozzászólás írója kissé elvetette a sulykot! A helyzet az, hogy régen szembesítettek már ily kegyetlenül őszintén az igazsággal, azóta is mélyen magamba zuhanva keresem a szavakat! De akárhogy pörgetem-forgatom Rubik-kockaként a mondataidat, nem találok rajtuk fogást, és magam is ugyanarra jutok, amire Te! Nincs mese, ma az asszony elé állok: ne haragudj, drágám, de ideje felszednem egy másik csajt Sandoo, a széplelkű párterapeuta javaslatára, aki önjelölt “csernusimre” létére már mélyen a vesémben vájkál! 😀
   A film a közönséget és a kritikusokat megosztotta, így nem arathat “osztatlan sikert”, drága nyelvművelő barátom! A gondolatmeneted fonalára gyöngyként felfűzött szavaid kapcsán most már ÉRTEM, hogy miért kattantak meg a kapcsolataidban a lányok! A tapasztalat pedig mindig kalapemelésre késztet. Úgyhogy minden tiszteletem!

  • sandoo nagy csajozógép lehet: “Tudom mert szeretem ezt a csodát Hogy csak ránézek egy lányra aki vonzó és máris érzi a lány és jönn 🙂 . ” 😀 Többször is felhívta a figyelmet, hogy Miner inkább csajozzon, szóval Miner! Este egy mozi? 😀

   • Hát, ez gyorsan ment! 😀 Kössz, sandoo! Nanáhogy! Pont van két szabad jegyem egy premier előtti vígjátékra! Hiába, megéri egy kritikussal randizni! Gyakorolhatjuk ezt a “csak ránézést” meg jövés-menést! 😀

 7. Nem akartalak megbántani de sok minden tetszet a filmben És mit szépítsem tényleg bekattanak . Csak egy kis figyelmesség , kedvesség , szeretett 🙂 Meg persze a nézés 🙂

 8. Fogalmam sincs miért divat mostanában minden filmet lefikázni, éppen ezért már nem is hiszek a kritikáknak addig, ameddig nem láttam a filmet. Így tettem ezzel is és nem bántam meg! Szerintem egy abszolút jó film lett és az, hogy pár perc alatt bemutatnak mindenkit sokkal jobb megoldás mint a Marvel féle tök jelentéktelen karakterbemutató mozik, amik történetei lassan követhetetlenek lesznek és idővel elkerühetetlen, hogy ne legyen bennük jó pár ellentmondás. Egy szó mint száz, jó kis film ez! Nem dokumentum film, ahhoz ott a Natgeo, Discovery, stb., ez egy szórakoztató mozi, ennyit is nyújt!

  • Egyáltalán nem fikázunk le minden filmet, csupa jókat írtunk az Éjféli látomásról, a Cloverfield Lane 10-ről, a Spotlight-ról, a Kémek hídjáról, a Steve Jobsról, az Eddie a sasról, a Szenilla nyomábanról, a Zootropolisról és még sorolhatnám. Mondhatnám, “kinek-kinek” érdemei szerint! Nem is vártunk dokumentumfilmet – jesszus, ez jött le a kritikából?! -, egyszerűen leírtuk a véleményünket, amelyre nyugodtan lehet reflektálni, érthető és világos érvekkel alátámasztani, ha valamivel a cikkből nem értesz egyet, s az “egy abszolút jó film lett” kifejezéseket egy kicsit jobban kifejteni, mert ezzel nem sokat mondasz el a filmről!

 9. Pedig a cikkírónak mindenben igaza van, egyszerűen borzalmas a film bárkinek, akinek van egy csöpp igénye a színvonalas filmekre. De a hozzászólásokból is látszik a nagy átlag értelmi színvonala (mindezt rossz helyesírással) 🙂 Ja igen, Harley tényleg nagyon buta szőkeként volt beállítva. Minden szereplő egyéniség nélküli, a sztori gyalázatosan összecsapott, és benne van a nyálas amcsi másfél órába belepréselt “jellemfejlődés” is, ami kb minden hasonló kategóriájú filmben halálra irritál. Csak a hozzászólók hiszik azt hogy iszonyú okosnak tűnnek, ha csakazértis tetszik nekik. Valójában butának, és rettentő fiatalnak (taknyosnak) tűnnek 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ