Sérülés filmkritika

Ütközések

Szerző: Bányász Attila (Miner)

“Az Orvosi Kamara megállapította, hogy a futball káros az egészségre!”, hangzik el ötletként – talán a dohánytermékek apropóján – a megkeseredett Dr. Bennet Omalu szájából, aki – a sportolók egészségét szem előtt tartva – képes volt szembeszállni a legnagyobb amerikaifutball-szövetséggel. Will Smith-t 2008 óta nem láthattuk ilyen kvalitású szerepben!

“Isten nem akarná, hogy futballt játszunk!”
– Dr. Bennet Omalu

Serules_dvd

A nigériai származású Dr. Bennet Omalu törvényszéki patológust Will Smith személyesíti meg a Sérülés című életrajzi filmben, amelyben a színész – hosszú idő után – végre ismét drámai vénát villant. Utoljára 2008-ban, a Hét élet című, megrendítő drámában láthattuk ezt az arcát, amelyet négy év szünet követett a színészi karrierjében, amikor inkább producerként tevékenykedett, s egyengette fia, Jaden pályáját (lásd: A karate kölyök remake-je!). Az új résszel trilógiává bővülő Men in Black-szériával tért vissza ismét a színre, s lett légyen bármily vegyes a fogadtatása (mi szerettük!), továbbra is megerősítette Smith helyét az A-listás színészek között. S ezt követte egy akkora pofára esés, ami még sosem fordult elő vele: aláhullását az olümposzi csúcsokról M. Night Shyamalan rendezővel közös projektjének köszönhette! A Föld után egyetemes – anyagi, szakmai és a közönségfogadtatás terén! – buktája hatalmas törést eredményezett Smith filmes pályáján, a korábban csak fő-, és címszerepeket vállaló színész mellékszerepekkel próbált javítani az ázsióján és magához térni az elszenvedett sokktól, amelynek utóhatásai érezhetően mostanáig gyűrűztek a karrierjében!
A tavalyi szélhámosfilmje, a Focus – A látszat csal nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket (a tengerentúli jegypénztáraknál épphogy nullszaldósra futott ki!), ellenben 2016 ismét Smith évének tűnik: a felemás fogadtatású, a DC szupergonoszait tömörítő Suicide Squad – Öngyilkos osztagban a film egyetlen valamirevaló alakításával sikerült megvetnie a lábát a könnyedebb képregény-adaptációs műfajban, míg az előző év végén a Sérüléssel a komolyabb drámai vonalon is megcsillogtathatta a tehetségét. A film kis hazánkban a mozikat ugyan elkerülte, de a Bontonfilm Magyarország jóvoltából DVD-n és Blu-ray-en is napvilágot látott. Mi is a forgalmazó felajánlásának köszönhetően tekinthettük meg!

Serules_kritika5

Dr. Bennet Omalu törvényszéki patológus, akinek a szakterülete a neuropatológia, az agy vizsgálata. Zárkózott, magánakvaló ember, aki különcségei miatt nem túl népszerű kollégái körében: végtelen tisztelettel bánik a “pácienseivel”, minden boncolás után kidobja a jellemzően inkább sebészeten használatos eszközeit, s közvetlen főnöke – fiatalkori önmagát látva benne – a végletekig istápolja őt. Amikor az önmagából kifordult, neves amerikaifutball-sztár, Mike Webster meghal, Dr. Omalu teljesít szolgálatot, s szokott alaposságával lát neki a boncolásnak. Szakmai kíváncsisága nem hagyja nyugodni, és a rendre negatív eredménnyel járó rutinvizsgálatokon túl az okokat kutatva alaposabban is górcső alá veszi Webster agyát. Amit talál, az alapjaiban rengeti meg az amerikaifutball világát.
A Sérülés nem sportfilm, hanem orvosi dráma, amely közvetve foglalkozik az amerikaifutballal is. A középpontjában Dr. Omalu és egy addig diagnosztizálatlan betegség áll, később egyre inkább áthelyeződik a hangsúly Dr. Omalu és az NFL (National Football League: Nemzeti Futball Liga*) konfrontációjára.

Serules_kritika1

A Dr. Omalu által felfedezett betegség az idegrendszer degeneratív elváltozásának eredménye, amely sorozatos fejsérülés és/vagy agyrázkódás következményeként lép fel, s azok a sportolók veszélyeztetettek, akik “sokat használják a fejüket”, mint az amerikaifocisták, a bokszolók, a pankrátorok és a jégkorongosok. Az agy szövetének kóros elváltozása és egy bizonyos (tau) fehérje felhalmozódása idézi elő ezt az állapotot, amelynek tünetei memóriavesztés, depresszió, agresszió és elmezavar is lehet. A filmben láthatjuk, hogy az ilyen sportolók hogyan fordulnak ki önmagukból, szinte megváltozik a személyiségük a betegség hatására. A krónikus traumatikus enkefalopátia (röviden CTE) sajnos csak a halál után diagnosztizálható (eső után köpönyeg!), mivel agyszöveti mintavétel szükséges hozzá.

Serules_kritika6

Dr. Omalu diagnózisát az NFL személyes támadásnak vette az amerikaifutball eszménye ellen, s ahelyett, hogy a doktorral összefogva valamilyen megoldás kidolgozásán munkálkodtak volna sportolóik egészsége megőrzése érdekében, ellentámadásba mentek át. Az átlagember szemszögéből nézve bicskanyitogató módon ismét a profitérdekek (mi más?!) kerültek előtérbe, valamint a sportág jövője. Későn eszméltek rá, hogy ez a jövő pont azoknak a játékosoknak a kezében van, akik elől egészen mostanáig elhallgatták az igazságot. Természetesen az NFL sem ostoba, s Dr. Omalu diagnózisa előtt is vizsgálták már az agyrázkódások hatásait; más kérdés, hogy hogyan, erről a filmből kaphatunk – állkoppantó tények formájában – képet.

Alec Baldwin , left, and Will Smith star in Columbia Pictures' "Concussion."

Will Smith-t a Sérülésbeli alakításáért – megérdemelten – Golden Globe-díjra jelölték. A film egyben életrajzi dráma, szakmai elhivatottságán kívül megismerhetjük belőle Dr. Bennet Omalu magánéletét is: egy emberről alkotott teljes képhez a “hátország” is hozzátartozik. Dr. Omalu bevándorlóként vette fel a kesztyűt az amerikaiak legnépszerűbb sportjával szemben, elsősorban a sportolók egészségét szem előtt tartva, maga a játék nem igazán érdekelte. Smith nagyszerűen kelti életre a doktort, ügyesen ellesve és alkalmazva Omalu gesztusnyelvét. Számtalan konfliktushelyzet adódik a cselekmény során, ahol a felfokozott érzelmek előtérbe tolják a jó doktor valódi énjét, s lehetőséget biztosítanak Smith-nek a színészi játékhoz. Még csöppnyi arroganciát is felfedezhetünk a dokiban, amikor kifakad, miután egy találkozón nem engedi beszélni az NFL.
A mellékszerepekben is sziporkáznak a színészek, a Dr. Omalu főnökét megszemélyesítő Albert Brooks és a korábban az NFL színeiben orvosként praktizáló Dr Bailes-t alakító Alec Baldwin játékán kívül kiemelném David Morse-t, aki a Pittsburgh Steelers legendás centerének, Mike Websternek a bőrébe bújva nyújt lenyűgöző alakítást.

Serules_kritika2

A CTE mind a mai napig megoldatlan probléma. Természetesen próbálnak jobb és erősebb sisakokat készíteni, melyek valamennyire képesek elnyelni az ütközés során fellépő energiákat, megváltoztatták a sérülések után a játékhoz való visszatérésre vonatkozó szabályokat, az edzéseken pedig korlátozták az ütközések számát. Ám ez még továbbra is kevés, de most már legalább a sportolók tisztában vannak a játékból fakadó egészségügyi kockázatokkal. Mindez köszönhető egy nigériai származású, az igazsághoz egy bulldog szívósságával ragaszkodó afro-amerikai orvosnak, aki maga sem volt rest fejjel menni a falnak!

Értékelés: 7/10

*az USA legnagyobb amerikaifutball-szövetsége és egyben a világ legnézettebb bajnoksága


Sérülés filmadatlap


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ