Mike és Dave esküvőhöz csajt keres filmkritika

Zsák a foltját

Szerző: Bányász Attila (Miner)

Ha a Stangle-fivérek igazán bedobják magukat egy buliban, ott kő kövön nem marad. Árnyékuk fenyegetően vetül hugicájuk közelgő esküvőjére, de igazán csak akkor szabadul el a pokol, amikor emberükre találnak a gyengébbik nemben.

Mike_es_Dave_eskuvohoz_csajt_keres_poszter

A féktelen bulizás koronázatlan királyai, Mike és Dave, akik egy pillanat alatt képesek a legkonzervatívabb összejövetelt is zabolátlan tivornyává zülleszteni, ezúttal szeretett hugicájuk esküvőjére készül, ami révén haladéktalanul össze is ül a családi válságstáb. Az ítélet: a két srácnak tisztességes partnerrel kell megjelennie a Hawaii-n tartandó lakodalmon, akik képesek visszafogni őket egymás felhergelésétől. A tesók a számukra szinte megoldhatatlannak tűnő feladat megoldásáért az aranyigazságok kútfőjéhez fordulnak: az internethez. Az egyik legnépszerűbb randioldalon föladnak egy hirdetést, amelyben kedves és tisztességes lányokat keresnek, akik elkísérnék őket a hugi esküvőjére. A hatás döbbenetes, a világháló felbolydul, több ezer nő jelentkezik ideális partnerként, s még a média is felkapja a srácokat. Azt hiszed, ez a film szinopszisa? Tévedsz! Ez maga a valóság!
Mike és Dave Stangle valóban létezik, akiket a fenti hirdetésük kapcsán kapott fel vállára a hírnév, számos show-műsor kedvelt vendégeivé válva. Idővel könyvet is írtak gáláns és gátlástalan kalandjaikról, amelyeket a hirdetést követően bevállalt sok száz randi szolgáltatott. A könyv nem fest túl jó képet a szebbik nemről, igaz, a két delikvensről sem. S bizony valóban létezik Tatiana és Alice is, akik nem átallottak főhőseinket az ujjaik köré csavarni, csak hogy egy jót bulizhassanak Hawaii-n.

A félreértések elkerülése végett ez nem egy komolykodó életrajzi film, a forgalmazó a nyár partyfilmjeként hivatkozik rá, s bár kétlem, hogy ilyen műfajnak van létjogosultsága a filmművészetben, de ha lenne, akkor az aktuális darab átkozottul közel állna hozzá! Abban sem vagyok biztos – sőt, biztos, hogy nem! -, hogy minden úgy történt a valóságban, ahogy azt a vásznon láthatjuk, sokkal valószínűbb, hogy a Stangle-fivérek sztoriját – amiben egyedül a hirdetés, és a belőle fakadó hírnév a biztos pont! – jelentősen feltupírozva tálalták egy szokványos hollywoodi nyári koktélban az alkotók.
A film szkriptjét a Rossz szomszédság 12 írópárosa, Andrew Jay Cohen és Brendan O’Brien készítette, úgyhogy így hozzávetőleges módon be is lehet határolni a humorszint alakulását. Rendezőként a nagyjátékfilmek terén még újoncnak számító Jake Szymanski szorgoskodott, akinek a háta mögött főleg tévésorozatok, és egy HBO-s tévéfilm (7 nap a pokolban) áll mindössze, ám töretlen lelkesedése a produkcióban is tetten érhető.

Mike_es_David_eskuvohoz_csajt_keres_2

A film jellemkomikum terén meglehetősen gyatrán teljesít, s meglepő – vagy a zsánerből fakadóan talán pont hogy nem is annyira meglepő – módon a két nagyobb nevű színész, Anna Kendrick és Zac Efron vérzik el, s velük szemben Aubrey Plaza és Adam Devine a hitelesebbek, a természetesebbek és a lazábbak figuráik bőrében, amelyek már-már szerethetővé teszik karaktereiket.
Mike és Dave kalandjaiban inkább a helyzetkomikum az, ami pozitívumként felhozható, amilyen helyzetekbe sodródnak hőseink, bár az esetek többségében ezeket is elnagyolt túlzásokkal zárják le, amelyek egy Sacha Baron Cohen-film (lásd: Agyas és agyatlan, kritikánk róla itt!) kapcsán még működnek, mivel Cohen annyi hülyeséget rétegez egymásra, amennyi láttán már zsigerből, ellenállhatatlanul tör ki belőled a röhögés… jelen esetben azonban ezek nem funkcionálnak, sőt némelyik egészen kínossá lészen. Amikor pedig elkomolyodik a film – sajnos, ilyen is van! -, az a totális mélypont!
A film 16-os karikáért kiáltó poénjai ellenére is “romantikus” vígjáték, így a hölgyek is bátran szerencsét próbálhatnak vele – már ha a szexista humor nem készteti őket menekvésre -, sőt, a felvett szerepeiket lépten-nyomon levetkező Tatiana és Alice történeten való átbukdácsolását a gyengébbik nem talán a férfiaknál is jobban élvezheti… esetleg hellyel-közzel magára is ismerhet (akinek nem inge…).

Biztos vagyok benne, hogy ahogy a Rossz szomszédság-filmek vagy a Nagyfater elszabadul rátalált a maga könnyed szórakozásra vágyó célközönségére, úgy a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres kissé ugyan langyos, nyári limonádéját is kitikkadva fogja egy húzásra fenékig magába dönteni számos, a közönséges humor után porzó torok. Hiába, zsák a foltját…

Értékelés: 4/10

A videóklipek forrása: InterCom


Mike és Dave esküvőhöz csajt keres filmadatlapMagyar Filmadatbázis


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ