Megjött Apuci kritika: Apa csak egy van?

0
2681

Megjött Apuci kritika

Apa csak egy van?

Szerző: Bányász Attila (Miner)

Will Ferrell és Mark Wahlberg a Pancser Police 5 évvel ezelőtti páratlan zsarupárosaként már egyszer összefogtak a nevetőizmaink ellen, ezúttal apaként akasztanak tengelyt. Vajon a Ford Flex vagy az Indian Chief a menőbb? Egy biztos, egyiknek sincs ki mind a négy kereke!

Megjott_apuci_belyeg

Brad (Will Ferrell) nagyszerű apa… lenne, ha lehetnének saját gyerekei, ám a Sors furcsa fintora révén csak mostohagyerekekre futotta, akik a mostohát látják benne, pedig ő mindent, de tényleg mindent megtesz, hogy a kedvükben járjon. A meghitt viszony kialakításába pedig pont a legrosszabbkor rondít bele a valódi apa, a macsó Dusty (Mark Wahlberg) feltűnése a színen, aki elérkezettnek látja az időt, hogy visszaszerezze mindazt, ami szerinte – ember és Isten előtt is – őt illetné meg. Apu és Apa egymásnak esnek az Apa-csatában, s bizony szem nem marad szárazon… a röhögéstől!
Will Ferrell igazi jelenség Hollywood komikus vénái között, akinek “idiótaságainak” élvezetéhez születni kell! Számomra örök rejtély ez a színész, vannak filmjei, melyeken könnyesre röhögöm magam (a ’70-es évekbeli kosárlabdacsapat tabukat döntögető menedzselését bemutató Fél-profi), mások előtt teljes értetlenséggel állok (a két, még mindig a szüleikkel élő, középkorú lúzer mostohatesókká kovácsolódásáról szóló Tesó-tusa, vagy a már előzőekben említett Pancser Police), mivel mosolyt sem képesek csalni az arcomra. Természetesen készséggel elismerem, hogy a hiba az én készülékemben található, hiszen pont a humorérzék ingerküszöbe az, ami a legváltozatosabban oszlik meg az emberi ízlés széles palettáján. Úgy gondolom azonban, hogy még ez esetben sem olyan nehéz belőni egy intervallumot, amelybe a lehető legtöbb ingerküszöb beleesik, s a rétegfilmből mindjárt kommerszebb alkotás lészen. Pont erre nagyon jó példa a Megjött Apuci, amely a jól bevált arany középúton indul el, még ha az sík, lapos és előre jól belátható vidéken vezet is keresztül. Legalább kiszámíthatósága miatt kellemetlen meglepetés nem ér, igaz, nem is válik olyan kultfilmmé, mint a sokak által körülrajongott A híres Ron Burgundy legendája.

Megjott_apuci_kritika1

Ferrell ezúttal a másik komédiagyárossal, Sean Anders író-rendezővel szűri össze a levet, akinek a szedett-vedett Miller-család nem igazán zökkenőmentes összecsiszolódásáról szóló Családi üzelmek és a sztárparádét felvonultató Förtelmes főnökök 2 forgatókönyvét is köszönhetjük (utóbbinak a rendezői székét is elfoglalta). Anders biztosra megy, a sztorit nem komplikálja túl – amely, mondhatni, egyenes, mint a szeg -, de cserébe jól megfűszerezi Ferrell olykor rajzfilmszerűen burleszk gegjeivel, amelyekhez lelkesen asszisztál Wahlberg. Brad figurája szimpatikusan csetlik-botlik keresztül a történeten, miközben kisebbségi komplexusától hajtva megpróbálja Dustyt a saját pályáján legyőzni. Természetesen nem maradhat ki a meghasonlás, majd a saját értékeinkre ébredés karmikus lépcsőfoka a kötelező szájbarágós tanulsággal karöltve, s hőseink egymás túllicitálása közben nemcsak megkedvelik egymást, de felelősségteljesebbé és magabiztosabbá, s nem utolsó sorban apákká érnek: felnőnek a szülői feladatokhoz.

Megjott_apuci_kritika2

Bár a Megjött Apuci minden szempontból a középszer mezsgyéjén poroszkál, alapvetően egy könnyed, laza és szórakoztató vígjáték, ami képes nézőit rövid időre száműzni a mindennapi mókuskerékből. Wahlberg talán még egy filmjében sem volt ilyen macsó, s a tömegnövelőket is tömhette magába rendesen, Ferrell pedig… hát, ő ugyanolyan hülye (természetesen jó értelemben), mint szokott. John Cena cameója pedig a tökéletes tromf, bár csak azoknak eshet le a tantusz, akiknek felrémlik a Kész katasztrófa mozis jelenete. Csak nem Amy Schumer árnyéka suhant át a nézőtéren?

Értékelés: 6/10


Megjött Apuci film adatlapMagyar Filmadatbázis film adatlap


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ