Logan – Farkas filmkritika

Hugh Jackman levedli a farkasgúnyát

Szerző: Bányász Attila (Miner)

…hogy előbukkanjon alóla a valódi Rozsomák! Sokat kellett várnunk erre a lepukkant, folytonosan zsörtölődő, vén piásra, aki úgy henteli az ellent, mint metélő a tésztát, de megérte: a Farkas hattyúdala végre olyan lett, amilyennek az összes X-Men filmnek – bocs, Bryan! – lennie kellett volna!

James Mangold író-rendező sokféle műfajban kipróbálta magát: készített Oscar-díjas életrajzi (Észvesztő, A nyughatatlan) és bűnügyi drámát (Copland), misztikus thrillert (Azonosság), westernt (Börtönvonat Yumába), romantikus (Kate és Leopold) és akcióvígjátékot (Kéjjel-nappal) és nem utolsó sorban képregény-adaptációt (Farkas). Ezek közül igazán kiemelkedővé azok váltak, amelyek forgatókönyveinek írásában is tevékeny szerepet vállalt, amikor szabad kezet kapva jókorát meríthetett saját művészi ambícióiból, és a saját feje után mehetett. Sokan hajlamosak ilyenkor átesni a ló túloldalára, ez Mangold esetében szerencsére nem így van! Jó példa erre a Logan koszos-poros, vérgőzös road movie-ja, amelyben Hugh Jackman végre méltó módon mondhat búcsút az évek során hozzánőtt – akár a bogáncs a farkasbundához! -, ikonikus mutáns karakterétől!
A Farkas Saga – amely a filmvásznon tulajdonképpen egyet jelent az X-Men szériával, kivéve Az elsőket! – befejező része mintha nem is X-Men film volna: szakít az eddigi hagyományokkal, a vásznat faltól falig betöltő mutánssereggel, valamint a szokásos világmegmentő megalomániával, és valóban személyesebbre veszi a figurát. Tizenkét évet ugrunk előre az időben, ám a világban sok minden nem változott. A mutánsokat – néhány kivételével – elnyelte a föld: Logan, Xavier professzor és egy Caliban nevű albínó, mint fajtájuk utolsó hírmondói valahol a déli határ mentén, a sivatag közepén vegetálnak. A helyszín nem véletlen: a fokozatos szellemi leépülés jeleit mutató professzor közelében lenni életveszélyes, elszigeteltségével társai az embereket védik. Logan sofőrködéssel próbál némi pénzt szerezni, hogy egy hajót vásárolva a nyílt tengeren teljesen maguk mögött hagyhassák a társadalmat. Ez a Farkas azonban már csak árnyéka korábbi önmagának: láthatóan eljárt felette a kor, már nem gyógyulnak olyan gyorsan a sebei, és a sok pia, nem beszélve a korábbi küzdelmekről, nyomot hagytak rajta. Ez lenne hát a mutánsok dicső vége? Nem éppen erről álmodozott anno Magneto – tényleg, ő vajon hol a fenében van?!

Azt hittük, ez soha nem történhet meg: Logant is megcsócsálta az idő adamantium foga!

Loganék csendes hétköznapjaiba – melyek általában sok-sok vezetésből, delíriumból és néha pár helyi bandatag felnyársalásából tevődnek össze – egy ápolónő és egy kislány visz új színt, akik a segítségüket kérik: juttassák el őket Észak-Dakotába, mielőtt az üldözőik utolérik őket. Logan-nek persze esze ágában sincs segíteni nekik, ám a körülmények végül rákényszerítik, hogy a páros problémáját a sajátjának érezze. Így hát újra eljön a tomboló düh ideje! Felnyalábolja Xaviert, hóna alá csapja a szótlan kölyköt, akiben több van belőle, mint gondolná, és útra kell a távoli és mesés Éden felé, miközben veszett kutyaként rohan utána egy jól fegyverkezett hadsereg. Nincs megállás!

Veszed le a kezed a verdámról?! Különben már vehetsz is méretet egy másik műkézhez, kispofám!

Ezzel veszi kezdetét a magával ragadó road movie, amelyben Farkas immár korhatáros pengeváltás közepette lékel koponyákat, választ szét cuppanva inakat, káromkodik és piál, és nincs benne sokkal lemaradva mélynövésű alteregója sem. Kezdetben erős kétségeim voltak Dafne Keennel kapcsolatosan, aki a filmbéli kislányt alakítja, de akció közben látva ezek menten elpárologtak: minden további nélkül elhittem neki, hogy ez a kis Pöttöm Panna úgy siklik keresztül a sokat megélt zsoldosok seregén, mint kés a vajon… és mögötte csak levágott testrészek, vértől és agyvelőtől maszatos padló, valamint a belsőségektől megszabadított holttestek maradnak.

Jó kutya! Ott maradsz! Ül! Hát ilyen Dafne Keen ellenállhatatlan mosolya!

A film nagyon jó ütemben adagolja az akciószcénákat, amelyek valódinak hatnak – és az a “kis” CGI vér sem olyan zavaró! -, és sodor minket az eseményekkel a családi házas epizódig – látszólag itt leül a történet, valójában azonban tökéletesen előkészíti a terepet a film tetőpontjának! -, amely egy szépen rétegzett, és ügyesen megrendezett jelenet. Itt kellett volna abbahagyni a filmet, mert innentől kezdve már csak a lejtmenet jellemzi a produkciót. Az Éden és a végső kaszabolás már lefelé ível, hirtelen tisztába kerülünk a túl hosszúra nyúló játékidővel – 20 perccel rövidebbnek kellene lennie! -, na meg azzal, hogy már itt is, ott is nyomja az ember hátát és fenekét a moziszék.

Xavier és Logan menekülőre fogják a dolgot – nyugger szövetek a fém vázon

Patrick Stewart is belebújt még egyszer Charles Xavier, alias X professzor bőrébe, amely az elmúlt évek számából fakadóan már ugyan kissé lötyög rajta, de még mindig tud meglepetésekkel szolgálni. A szállodai jelenete mindent visz, bár mulatságos belegondolni magába a felvételbe, ahogy a mozdulataikba beledermedt színészeket és statisztákat pásztázó kamerát eszeveszetten rángatják!

Nem, az ott nem a Láthatatlan Ember! Az egy másik történet! Caliban és Logan – lásd: a hátizsák méretét! – hosszú útra indul!

Hugh Jackman jövőre lesz 50 éves, és hát meg lehet érteni, hogy a nem mindennapi kondíciójának megőrzése mennyi időbe, munkába és energiába kerülhet. Ideje szögre akasztani a farkasgúnyát! Nem felejtjük el, hogy amíg az X-Men világában bolyongott, bizony ő volt A Farkas, aki képes volt (új) arcot adni neki, és akinek ez nemcsak egy szerep volt, hanem teljes egészében, egész lényével átlényegült vadállattá. Emellett más filmekben, más karakterekben is sikeresen megállta a helyét, így el tudta kerülni a beskatulyázódást.

Logan az Édenben! Ezt a pihit kiérdemelted, öreg harcos! Viszlát, és kösz a halakat!

Méltó búcsú ez Logan karakterétől! Igaz, ezek után aztán tényleg nem tudni, merre fordul a karma kereke az X-Men világában, a folytatás csak meglepetéssel szolgálhat! A Logan sok mindennel nem foglalkozik – például hová tűntek a korábbi mutánsok? -, nem alacsonyodik le odáig, hogy magyarázkodásba fogjon, mintha direkt nem kívánna beilleszkedni az X-Menes fősodorba. Marad kívülálló, kitaszított, igazi törvényen kívüli, mint maga a főhőse! Nem is lehetne ennél frappánsabb mementó!

Értékelés: 8,5/10


Logan – Farkas filmadatlap


17 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ha a háznál megállunk, akkor nekem olyan érzésem lett volna, mintha nem ott fejeződött volna be, ahol kellene.
  Az én véleményem az, hogy így kerek a történet.
  Illetve talán ez volt Jackman legjobb alakítása. Teljesen elhittem neki a lezüllött alkoholistát.
  Az előzőekben is jól hozta, de ez volt a legközelebb a valósághoz.

  • Jó, persze, én sem úgy gondoltam, hogy a ház után vágás, és jöhet a “Vége” felirat. Laura szálát valahogy mindenképpen el kell kötni, bár azt én sem tudom, mivel – meghagyom az ötletelést a jól fizetett forgatókönyvíróknak Hollywoodban! -, mindenesetre a vége számomra kevésbé sikerült ütősre, mint a film nagyobbik része. De ez csak az én egyéni, szubjektív véleményem!

 2. Nem értem, miért Bryan Singer itt a rossz arc? Az X-men filmek látvány szempontjából és érzelmi síkon is (oké, kivéve az utolsó) teljesen hozták, amit kell. Sőt, az első részek alapozták meg kb. a képregényfilmek mai sikerét. Egy teljesen más világot kellett bemutatni azokban egy alacsonyabb besorolással, amit meg nem ő döntött el. Itt örülünk a kevés CGI-nak, na most a többi mutánst hogyan lehetett volna bemutatni azokban CGI nélkül? A különálló Farkas filmek voltak, amik hozhatták volna ezt a színvonalat, ehelyett kaptunk egy saját bevallásuk szerint is béna Deadpoolt, főellenségként, meg egy teljesen súlytalan ázsiai kis limonádét. Ezekből kiindulva ámulok és bámulok, hogy ezt a 3. részt mennyire brutál jól összehozták.

  • Senki sem mondta, hogy rossz arc! Az eljövendő múlt napjai például elég jó lett. Pont hogy nem akartam az ő korábbi munkáit lekicsinyelni, ezért a Bryan-es elszólás! De ez utóbbi valóban, a Te szavaiddal élve, “brutál jól összehozták”. Maradjunk ennyiben!

 3. Wow, nagyon jó film lett, az eddigi legjobb X film, amit láttam. A jegy minden egyes forintja megérte. Lazán ott van a top 3 képregény film között szerintem.

 4. Nagyon elvették a mozitól a kedvem mostanság….csak és kizárólag vihorászós,buta jelenetekkel teletűzdelt cgi marhaságokat láttam kisgyerekeknek készítve az elmúlt jó pár évben szuperhősös film néven kiadva.
  Már le is mondtam a mozizásról, de Miner kritikája után kedvet kaptam és reménykedve beültem a moziba mégis tegnap este. Nem csalódtam!(végre!)
  Ez a Logan film annyira kellett már mint egy falat kenyér! A sok bántóan rossz, szinte már röhejes párbeszédek itt nincsenek jelen.(hála az égnek) Komolyra vették a hangulatot és mertek egy tökös felnőtteknek szóló mozit csinálni! ÉLJEN, és több ilyet könyörgöm!!!
  A dráma a helyén van,a sztori remek, akik előttem írták,hogy ez volt Jackman legjobb alakítása, totálisan egyet kell értenem velük. Nagyon jól hozta a szerepét,zseniális. A kis csajtól féltem,hogy milyen lesz de ő is meglepően jól beilleszkedett Logan mellé, bár ez elsősorban a forgatókönyvnek köszönhető. A prof. szegény már nagyon öreg 🙂 de neki is bátran mondhatom,hogy az X filmek közül ez volt a legerősebb és leghatásosabb alakítása.
  A párbeszédek végre nem egy tini buli hangulatát idézték, jó volt hallgatni és néhol elgondolkodni 1-1 monológon. Az akciókba végre normálisan mutatták a dolgokat naturálisan és mertek vért mutatni. Ez nálam külön dobott a film hangulatán. Ettől végre éreztem,hogy valóságos és “életszaga” volt az előadásnak nem cukormázzal leöntött giccs parádé.
  Ha nagyon kötekednék akkor is csak olyan balgaságokba tudnék belekötni,hogy 1-1 jelenetnél az erdőbe mindenki elesik futás közben…vagy,hogy a mutánsok miért nem azonnal használják az erőiket,de hát ez csak kötözködő kukacoskodás lenne. 🙂

  Visszaadták a mozikba vetett hitem ezzel a filmmel! Hosszú idő után nem bosszankodva jöttem ki a vetítőteremből,hanem a film által közvetített érzések voltak bennem,a végére mondhatni beszippantott a világa. Bátran ajánlom mindenkinek,szerintem kötelező darab lett. Főleg a mai filmek közt ez egy kis gyémánt szem!
  Örülnék ha tartaná hollywood ezt a színvonalat vagy legalábbis ehhez közelit és végre visszavennének a tininyálból ami már borzalmas méreteket öltött.
  Nálam ez: 10/9

  • Azért áll több mint 1 hónap után is 8,5 ponton az imdb szerint is mert borzalmasan rossz? 😀
   Az olyanok mint te is meg előtted szóló biztosan szivárványt fingó unikornis típusú filmeket szeretitek, ahol non-stop tolják a vicceskedő nevetgélős szövegeket, miközben a főhős egy kézzel lekaratézza a nagy gonosz lényeket. Esetenként a ruhájába vizel mint pl a vasember féle borzalomba. (a bevizelés nem szó fordulat benne volt a filmbe és nagyon viccesnek szánták,de közbe csak szánalmas lett)

 5. Na ja engem is inkább az érdekelne mi történt előtte. Valószínű Mr. Sinister végzett a többiekkel és az lesz a következő X film. Szerintem Bryan tudja mit csinál jol elovezette az Xeket és igen jól ismeri a karaktereket marvel comicokat. Ez a Logan a brutalitasa miatt tetszett de amúgy vontatott lett. Nekem az apokalipszis jobban tetszett. Jó volt látni respect Hugh nak, de ez nem az a film amit többször megnézek s ott lesz a polcon Bluerayen.
  Ja és szerintem a legborzalmasabb az X men elsők jó csapata pl. HAVOK BEAST. Nevetségesek. De a Rozsomak filmek között a ninjás robotos fos is kitűnt. Jöhet a következő film Marvel film.

 6. Helo szerintem nagyon jo ez film lattam az oszes reszt de valahogy nekem ez veg valahogy nem tetszik sokal job befejezest vartam es nagyon szomoru vagyok hogy mar Hugh jackman nemlesz rozsomak es ez a toretenet szerintem total furcsa mivel legalab a korabi reszek mijat is remelte hogy vlahigy ugy fogjak lezarni ahogy a volt reszek voltak .

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..