Keresés filmkritika

Ami a bitcoinnál is értékesebb

Szerző: Bányász Attila (Miner)

Az igazságra ott találsz, ahol a legkevésbé számítasz rá: az internet bugyraiban. Dante megálmodta, az ember megteremtette. Megkeresnéd Dave eltűnt leányát? Adatbányászatra fel… egy kalandféreg nyomában!

A virtualitás mind nagyobb teret követel az életünkben, és egyre nehezebb meghúzni a határt, hogy eddig és ne tovább! Az összekapcsolt elektronikus eszközök és a mögöttük felsejlő, szinte már felfoghatatlan méreteket öltő, digitális világ megkönnyíti a kapcsolattartást, elérhetővé teszi az elérhetetlent és felszabadít. Ugyanakkor számtalan veszélyt is rejt magában, amelyre a klasszikus mondás hatványozottan igaz: ha belenézel a mélységbe, a mélység visszanéz beléd.

A tudás fájának gyümölcse

Az internet nem az ördögtől való, bár az információmennyiség tekintetében maga a mindentudás almája, így a bibliai hasonlat tulajdonképpen még meg is állja a helyét. Van valami varázslatos és egyben rémisztő abban, hogy egy nagy virtuális köldökzsinórban az emberiség egy része össze van madzagolva. A világháló számos előnye mellett egyszerre könnyíti meg a kapcsolatteremtést és emel falakat az emberek közé. Mint ahogy az életben annyi mindenre, erre is az ellentmondásosság jellemző.

A lányomat keresem. Azt írta a naplójában, hogy TE egy kanál vízben meg tudnád fojtani. Mondd csak, hol voltál az éjjel?

Az internet révén kapcsolatba léphetünk a világ másik oldalán élő emberekkel, akikkel másképp talán soha nem adódna lehetőség szót váltani, nem beszélve arról, hogy a zárkózott, introvertált egyéniségek is megmutathatják, micsoda kincsek szunnyadnak bennük.

Ugyanakkor e társadalmi kapcsolatok könnyedén megrekedhetnek a virtualitás szintjén, és hiába a számtalan e-ismerős, valójában magányosabbak vagyunk a magunkra zárt szobánk mélyén, mint valaha.

Többek közt erről értekezett Steven Spielberg hihetetlen látványorgiája, a Ready Player One (kritikánk róla itt!) is: vajon ér-e ugyanannyit a világhálón, arctalanul és névtelenül köttetett kapcsolat, mint a szemtől szembeni a valóságban? Melyik a valódi énünk? Akit láttatni akarunk egy szappanbuborék-világban, vagy akinek itt látszunk, ahol „por és homou vogymuk”?

A hálózat csapdájában

David 16 éves lánya eltűnik. Az apa kezdetben nem aggódik, a modern kor embere ő: video- és okostelefon, sms és messenger – digitális szálak pókhálója köti össze látszólag kibogozhatatlanul egyetlen gyermekével. Ám a tini Margot ezt most egyetlen mozdulattal nyisszantja el. Önként vagy kényszerből? Ez már a rejtély része, amely megoldásra vár. Hová tűnt David lánya? Mi történt vele? Az apa elszántan veti bele magát az internet világába, amelynek Margot – hasonlóan a mai tinikhez – nemcsak a használója, hanem egyben a szerves része. Facebook, Instagram, tmblr… csupa ismerősen csengő fogalmak, a virtuális világ hatalmas olvasztótégelyei, ahol az ember a porhüvelyéből kiszakadva végre igazán önmaga lehet, ahol várnak rá a „haverok, buli, fanta”… És miközben David alászáll a világháló mélységeibe, Margot virtuális lábnyomait követve egy sosem-volt világban, rádöbben, hogy mennyire nem ismerte a lányát. A férfi összezavarodik: hogyan lehetséges az, hogy az a vidám, cserfes lány, akit ő ismert, ugyanaz, mint akivel most szembesülni kényszerül?

– Az év legjobb thrillerét fogjuk összehozni!
– És tényleg telefonnal vesszük fel?

E-mail fiókok biztonsági kódjai és privát videochat-szobák virtuális függönyei közt vezet David útja, aki megszállottjává válik az igazság keresésének. A rejtélyek csak újabb rejtélyekhez vezetnek, miközben idolok dőlnek, és mi tort ülünk a szülői jóhiszeműség romjai felett. Az apa hiszi, hogy az útja végén a kislánya várja, épen és egészségesen, még ha a könyörtelenül felsorakozó tények másról is vallanak. Végül már tényleg csak a hit marad, ahogy a virtualitás átlényegül a rideg valósággá.

Mondd a beceneved, és megmondom, ki vagy

Az internet anonimitása egyszerre áldás és átok. Miközben van merszed kitárni a lelked, ki tudja, hogy valójában ki figyel a „túloldalról”? Kibe helyezed a bizalmad, ki olvassa a levelezésed vagy ki méreget a kamera optikáján keresztül? Könnyen magába húznak a web vendégmarasztaló berkei, még egy felnőttnek is elég olykor kikecmeregnie a „linken linkelt linkek” garmadája alól, hát akkor egy gyerkőcnek egy online fantáziavilágból. Az internet alapvetően jó dolog, de tudni kell egyensúlyt teremteni a virtualitás és a valóság között.

Valami új, valami más

Ha valaki egy héttel ezelőtt azt mondja, hogy a körmömet le fogom rágni az izgalomtól egy olyan filmen, amely a klasszikus Windows háttérképpel (Charles O’Rear kultikus témája: a zöld domboldal, kék éggel és felhőkkel) indít, valószínűleg a homlokomra szalad a szemöldököm. És bizony, Aneesh Chaganty első nagyjátékfilmje nemcsak feszültséget, de ennél összetettebb élményt is nyújt: az első tíz percében megríkatott és megnevettetett egyszerre. Témájából fakadóan akár mélyebb drámába is fordulhatna, de megmarad a thriller nyomvonalán: rejtélyek és csavarok sokaságára készülhet a nagyérdemű, ha beül rá a moziba.

A kocsinak nem eshet baja! Ez egy low budget produkció! A következő Kalandférgekben majd összetörjük! A faszival együtt!

Igazán innovatív film a Keresés, ugyanis kizárólag digitális eszközök felületein követhetjük nyomon az eseményeket:

asztali számítógépek, laptopok, okostelefonok képernyőjén, facebook, tmblr, youtube és egyéb weboldalakon peregnek a történések, amelyek szinte semmi üresjáratot nem hagynak.

A feszültséget hol humorral, hol némi érzelemdús, de nem giccsbe hajló drámai szállal oldja a rendező, aki biztos kézzel építkezik: nagyon is tudja, hogy mit akar. John Cho meggyőzően hergeli bele magát a türelmét elvesztő apa szerepébe, míg az író-rendezőhöz hasonlóan első nagyjátékfilmes Michelle La is kitesz magáért önmagából kivetkőző tiniként.

Megkereslek, ha addig élsz is

Ha a Keresés egy picit bátrabbnak bizonyul, akkor nemcsak a főszereplője, de az alkotói is mélyebben belemerülhettek volna a tálcán nyújtott témába, és egy „fajsúlyos” drámát is kihozhattak volna gondolatébresztő thriller helyett. Így hát marad a felszín kapargatása, az izgalom és a hálózat csapdája! Legyünk rajta, hogy ne ránk és a gyermekeinkre záródjon!

Értékelés: 8/10


Keresés filmadatlapNINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..