Bazi nagy görög lagzi 2 filmkritika

Nyakamon a csacsika család

Szerző: Bányász Attila (Miner)

A Bazi nagy görög lagzit minden idők legtöbb bevételt hozó romantikus vígjátékaként tartják számon, mégis 14 évet kellett várni a folytatásra. Az új részben a folyton nyüzsgő Portokalos família minden tagja kivétel nélkül visszatér, hogy tovább boldogítsák Toulát és vele minket, nézőket.

“(Lányom) …az apád nem normális.
De veled ellentétben én legalább
nem vagyok a vérrokona.”

MBFGW2_700

Hosszú időt kellett várni a folytatásra – ugyan 2003-ban próbálkoztak a televíziós sorozat formátumával Bazi nagy görög élet címmel, sikertelenül -, épp ezért szinte hihetetlen, hogy a régi szereplők közül mindenkit, még a nagymamát is sikerült összeverbuválni. Nemhiába az a film szlogenje: mindenki változik, a görögök soha! A Portokalos-család teljes létszámban felsorakozik, sőt, kiegészül néhány új taggal is, mint például Paris, Toula és Ian lánya, aki minden további nélkül sikeresen illeszkedik be ebbe a színes-zajos forgatagba. De ne siessünk ennyire előre, kezdjük az elején!
A film indítása az első részt idézi, a családi étterem nyitásában segédkező, elhanyagolt küllemű és újra trampli benyomást keltő Toula ezúttal az anyai és háziasszonyi szerepkörbe fásul bele: ha épp nem családja ügyes-bajos dolgait intézi, akkor egyetlen leánygyermekét, Paris-t pesztrálja, aki viszont a továbbtanulásra és az önálló életre készülődő tizenévesként ebből, akárcsak népes családja kitüntetett figyelméből, nem kér. Toulának szembe kell néznie a traumával, amit a családi fészekből kiszakadó gyermek jelent, s amelyen minden anyának át kell esnie: a “kicsikéjét” el kell engednie a nagyvilágba, hogy megtanulja a maga útját járni. Ezzel pedig ismét nyakába szakad az asszony saját élete a férjével való elhanyagolt kapcsolatával. Toulának és Ian-nak újra egymásra kell hangolódnia.

My Big Fat Greek Wedding 2

Ez már megfelelő érzelmi alapot szolgáltatna egy teljes történethez, nem beszélve a félreérthető, félremagyarázható helyzetekről és megannyi ráhúzható gegről. Ám ez egy lagzis film, s így – akárcsak az első részben – előtérbe kerül a görögségében rendkívül hangos-zajos rokonság, s a fókusz eltolódik a családfő, Gus és Maria kapcsolatára, s házasságuk érvénytelenségére. Görög asszony nem élhet soká házasságon kívül, pláne férfival egy szobában, így a családi béke megőrzése érdekében mielőbb össze kell házasodniuk. S ez aztán egymás után szüli a felemás vígjátéki helyzeteket, amelyek a röhögéstől hasgörcs közeli állapotot kellene előidézniük… s mégsem teszik!

My Big Fat Greek Wedding 2

A film forgatókönyvét, akárcsak az első részét a főszerepet is játszó Nia Vardalos (alias Toula) vetette papírra, ám saját maga helyett ezúttal a szüleit tolja előtérbe, ami még működhetne is, ha nem hiányozna a filmből az autentikusság, ami az előzményét minden jelenetében átitatta. Csak az izzadtságszagú erőlködést érezni ki. Az újabb, a korábbihoz képest kétszer annyi, görög sztereotípiára ráhúzott poén szárazabban ropog, mint a szánkban a pattogatott kukorica, ráadásul repetitív, azaz újra és újra és újra előhozakodnak ugyanazzal a humorbonbonnal, amely már elsőre sem vicces (itt most nem az első rész klasszikusaira gondolok, mint a Windex és a többiek!). A humornál sokkal hangsúlyosabban van jelen az érzelmi szál, ami az arra hajlamos nézőket bizony nem egyszer kész lesz megríkatni, így mindenképpen egy százas papírzsepi javasolt az alapfelszereltség részeként a moziba menetelhez.

Bazi_nagy_gorog_lagzi2_5

A színészekről csak jót lehet mondani, Nia Vardalos és John Corbett között még mindig határozottan működik a kémia – Vardalos néhány jelenetben úgy néz Corbettre, hogy a színésznő valódi férje, Ian Gomez (ő Mike a filmben, Ian legjobb barátja, aki az előző részben még tanár volt, most valamilyen okból kifolyólag rendőrként funkcionál) helyében egy pillanatra sem téveszteném őket szem elől! Kár, hogy Vardalos-Corbett páros kevés vászonidővel bír, mert a közös jeleneteik továbbra is hitelesebbek, mint bármi más a filmben. Corbett laza félmosolyáért pedig minden további nélkül megéri a hölgyeknek kipengetni a jegyárat.
A rokonság bája az idővel sem kopik meg, sőt, néhányuk mintha belefagyott volna az időbe – a széria egyik erőssége a sokszínű család, amely változatosan egyedi karakterekből áll. Kár, hogy 14 év múltán esetükben is inkább csak a nosztalgiafaktor működik, a figurák dialógusai már kevésbé, az első rész idézhető egysorosaihoz méltó sziporkák pedig a fehér holló kategóriába esnek.

My Big Fat Greek Wedding 2

A hiba a rendezésben keresendő, úgy látszik, Kirk Jones-nak ezúttal nem sikerült lenyúlnia a gyökerekig, pedig az 1998-as első filmjével, a Lottózsonglőrökkel aztán valóban kimutatta a foga fehérjét, azóta azonban egyenetlen teljesítményt produkál. A nosztalgiafaktorra bazírozni kevés, ha a görög sztereotípiák degeszre fújt lufijai dörrenés helyett csak megszégyenülten leeresztenek, s az érzelmi szál pedig az érzelgősség határán egyensúlyoz. A maradandó jelzőjét ezúttal felváltja a felejthető, ami egy nagy múltú vígjáték esetében szomorú ténymegállapítás. Folyjon hát az ouzo, indulhat a sirtaki, mert míg a magyar jellemzően sírva vigad, addig a görög vigadva sír! Ahogy Gus apó mondaná: magyar vagy? Akkor te a görögöktől származol! Mozi helyett inkább gyere, táncoljunk!

Értékelés: 5/10


Bazi nagy görög lagzi 2 filmadatlapMagyar Filmadatbázis


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ