Az Erő krónikája – Star Wars: Az ébredő Erő spoilermentes kritikája

12
4042

Star Wars: Az ébredő Erő kritika

Az Erő krónikája

Szerző: Bányász Attila (Miner)

J. J. Abrams-nek a Star Trek után sikerült megreformálnia a Star Wars Univerzumát is. Amikor a régi karakterek megviselt fizimiskája feltűnik a vásznon, a meghatottság könnycseppjei ragyognak szemeinkben, az újak pedig vagy a szívünkbe lopják magukat vagy majd csak megszokjuk őket valahogy. Kár, hogy a történelem ismétli önmagát.

star-wars-the-force-awakens

Több mint 30 évet kellett várnunk a folytatásra, a néző meg csak hüledezik: mi tartott ennyi ideig? A sajtóvetítés során az újságírók éppúgy átérzik a pillanat pátoszát, a nézőtéren felzúg a taps és az éljenzés, amikor John Williams klasszikus dallama felhangzik. Hitetlenkedve meredünk az IMAX 3D vásznán brutális méretben beúszó, végre VII-esre átfordult római számra, amelyet rövid ideig prizmaként megsokszoroz a szemünkbe toluló, majd gyorsan elmorzsolt könnycsepp. Hát megérkezett végre, hozzánk is begyűrűzött a legújabb őrület, a hónapok óta a Disney marketing gépezete által szisztematikusan a mai popkultúrába szivattyúzott Star Wars-láz adu ásza, a vágyva vágyott mozifilm, egy valaha jobb napokat látott kultikus széria – a rajongók reményei szerint – mindent jóvá tevő folytatása.
Egy cseppet sem irigylem az író-rendező Abrams-t. Olyan mértékű elvárás nehezedett az elmúlt időszakban a vállaira mind a stúdió, mind a rajongók részéről, amely már-már embertelen. Abrams A Birodalom visszavág és a Jedi visszatér írójával, Lawrence Kasdan-nal, és A család kicsi kincsével Oscar díjat nyert Michael Arndt-tal közösen fogott bele a forgatókönyvbe, George Lucas-t pedig mellőzték a alkotói folyamatokból, amit a delikvens valamiért nem igazán vett jó néven. Így aki midikloriánokról vagy Jar-Jar Bingsszerű idétlen lényekről fantáziálva ülne be a folytatásra, az bizony csalódni fog.

Star_Wars_Az_ebredo_ero_kritika_6

Abrams a klasszikus trilógia iránti nagy tisztelettel fogott bele az új filmbe, sőt, olykor azt kell mondanom, eltúlzott tisztelettel. Természetesen baromi jó, amikor megjelennek a korábbi karakterek, visszaköszönnek régi helyzetek, de az már kevésbé, ha a régi, unalmassá koptatott alapkoncepcióra húzzák rá az új bőrt. Valami ilyesmit érzek az új filmmel, egész pontosan a film forgatókönyvével kapcsolatban. Megint a “régi nóta”, csak új köntösben – a megalomániás megoldásokban egyébként helyenként a Disney Mickey-egér árnyékát vélem felfedezni -, Abrams-re meg rábízták, hogy molyoljon csak el a részletekkel. Utóbbiakkal egyébként nincs is baj: a rendező még arra is odafigyelt, hogy amennyire lehet, száműzze a számítógépes effekteket, így valós helyszíneken forgatott, és legyártott modellekkel vette fel az űrben játszódó jeleneteket, hogy hasonló hatást érjen el, mint a klasszikus trilógiában. Részleteiben tehát ráérzett arra, hogy mi az elvárás: kápráztasson el minket úgy, ahogy csak ő tud! A film leglátványosabb jelenetei a Jakku-bolygón játszódnak, ahol a bolygóra lezuhant birodalmi csillagrombolók roncsai közt flangálnak-repkednek főhőseink (itt – szó szerint – körbe is nézhetsz!). Igen-igen, ilyen egyedi, még sosem látott képsorokat kérünk, dögivel!

Star Wars: The Force AwakensPh: Film Frame©Lucasfilm 2015

A film sztorijából azonban hiányzik a fantázia, hiányoznak az idővel ugyanolyan klasszikussá, emlékezetessé, idézhetővé érő helyszínek, jelenetek és momentumok, mint amilyen A Birodalom visszavágban volt a jeges Hoth bolygón lejátszódó csata a lépegetőkkel, vagy a már-már az Indiana Jones-t előrevetítő kalandfilmes megoldásokat alkalmazó Tatuinos akciószcénák (á lá Jabba palotája és a Sarlacc szája) a Jedi visszatérből. Aki látta már az új részt, tudna hasonlót említeni Az ébredő Erőből? Ugye hogy nem?
Az ébredő Erő történetvezetése is meglehetősen egyenetlenre sikerült, olykor vannak dialógusok, ahol nagyon leül vagy csak egyhelyben toporog a sztori, máskor pedig népmesei megoldásokkal, “mesés véletlenekkel” oldják fel a helyzetet. Jó, tudom, maga a Star Wars Univerzuma is mese, ám a maga kis kitalált világa, elsősorban a klasszikus trilógiákat alapul véve, nagyon is logikusan működik, s ezáltal – a maga kis univerzumában – hitelesnek hat. Az új Star Wars kezd inkább kalandfilmesebb jelleget ölteni, ahol a hőseink csak sodródnak, s a Sorsukat nem maguk irányítják.

Star_Wars_Az_ebredo_ero_kritika_3

Akiket most esetleg elkedvetlenítettem az új résszel kapcsolatban, azokat azért megnyugtatnám: a sztori és a sztorivezetés hiányosságait leszámítva egyéb probléma nincsen Az ébredő Erővel. Látványos, igazi nagyformátumú, szórakoztató popcorn-mozi, amelynél a részletekben érdemes elveszni, hiszen ott fedezhetőek fel az igazi értékei, amitől egy rajongó szíve hevesebben kezd verni. A film kellő (huhh, de mekkora!) retrófaktorral bír, még ha úgy is tűnik fel néha, hogy a régi karaktereket alakító színészek (Ford, Fisher) mintha félszívvel vettek volna részt a produkcióban… vagy az is lehet, hogy csak elveszett a ráncok közt Han Solo csibészes mosolya vagy Leia sokatmondó pillantása?
Az új szereplők közül sikerült megbarátkoznom az előzetesekből valahogy kakukktojásként kilógó (és nem azért, mert afro-amerikai, hiszen Lando Calrissian is nagyszerű karaktere volt a korábbi filmeknek!) Finn alakjával, akárcsak Daisy Ridley Rey-jével is, kár, hogy az Oscar Isaac által alakított Poe Dameron vadászpilóta annyira háttérbe szorul, ahogy az antagonista Kylo Ren is csak addig tud a maga sötétségében vonzó figura lenni, amíg emberi mivoltától eltekintünk. Ami végül Vadernek drámaiságot kölcsönzött, az Rentet kétdimenzióssá sorvasztja!

Star_Wars_Az_ebredo_ero_kritika_5

No de sebaj, a lényeg az, hogy az előzmény trilógia után immár a rajongók is megkapták a maguk rágni való csontját, amelyről élvezettel csócsálhatják le az itt-ott megtalálható ízesebb falatokat. A szükséges lökést pedig, ami Az ébredő Erőből a magamfajta “vájtízlésű kritikusoknak” a teljesség érzéséhez hiányzik, talán a spin off filmek fogják megadni, amelyek más szemszögből fogják láttatni ezt az oly népszerű univerzumot, és az a bizonyos ébredező Erő végre utat talál hozzánk is!

Értékelés: 8,5/10


Star Wars: Az ébredő Erő film adatlapMagyar Filmadatbázis film adatlap


12 HOZZÁSZÓLÁS

  • Úgy érzem hogy még egy bőrt húztak le az egészről nagyon vártam és kaptam egy Csillagok háborúja modernizált változatot legalább egy tisztességes történetet kerekítettek volna de neeem betesznek egy csökött fejű gyereket gonosznak aki hisztizik egy sort ne máááár segíts XY (bocs, ez is elég nagy spoiler volt! – a szerk.) meg ilyenek majd nem sírva fakadtam!!!!

 1. Hol is kezdjem…többek között én is elég nagy SW fan vagyok. Tetszett a film, mint hétvégi sci-fi kalandfilm…de a régiek nyomába sem ér. Amit én vártam tőle az a régi filmek tisztelete hangulata mellett valami új dolog behozása lett volna. Megvan a star wars feeling. DE DE DE

  Sry, SENKINEK sem szeretnék elspoilerezni a sztorit (nekem már így is megtetted :), így ezt a részt töröltük. Lesz majd egy kibeszélő rész, ott lehet nyugodtan bármit, de ide légyszíves ne. (szerk.)

  Értem én, hogy itt van az új nemzedék bla-bla, de ez már komolytalan. Nem rossz hétvégi filmnek, de nekem a Star Wars inkább Episoda I-VI-ig tart. Aki meg azt írta, hogy ez a rész übereli bármelyik részt a I-II-III közül az nagyon nem vágja a témát.

  Be kell, hogy lássuk ez a pénzről szól és semmi másról…

  • Hamarosan lesz egy kibeszélő topic, a kritika, s ennek szellemében a hozzászólásai is, legyenek mentesek a spoilerektől… nem nekünk fontos ez igazából, hanem Nektek, az Olvasóknak, akik közületek még nem látták a filmet.

 2. Én is többet vártam volna ettől a filmtől, de mikor kijöttem a moziból hiányérzetem volt. Valami nagyon hiányzott belőle!
  A spoiler-ről meg annyit, hogy ha tényleg azt tartják a film fordulatának, hogy ki kinek a fia/lánya/apja/unokája/testvére stb (ezzel nem spoilereztem el semmit), akkor az szégyen, mivel ez már a mozi első félórájában kiderül, ha egy kicsit is figyel az ember. A premieren voltam mégse volt senki a moziteremben, aki akár csak egy kicsit is meglepődött volna. Sőt! Inkább csalódott sóhajtások lengték be a termet.
  A gonoszról meg egyszerűen nem tudnék mit írni. De tényleg, mivel az egész karakter olyan semmilyen. Egy hisztiző hülyegyerek, aki leginkább az ember idegeire megy.
  Szóval elég nagy csalódás volt, legalábbis nekem. De úgy érzem, hogy akinek 0-nál magasabb az ingerküszöbe az egyet fog érteni velem. Semmi maradandó nem volt benne.
  Bár mivel vannak olyan “emberek”, akiknek jarjar is szimpatikus volt, így nekik biztos elég lesz ez is.

 3. Ennél jobban ezt a filmet nem lehetett volna elrontani. A művészet ellentettjét készítették el. Nem az volt a cél hogy minél jobb filmet készítsenek , hanem rá legyen írva hogy Star Wars , utána veszik mint az állat. Dugig van hülyeségekkel. Kösz dizni
  A történet Óborzalom , alapvető szarvashibákkal. Újítások helyett innovációnak nevezett ökörségeket tettek a filmbe. Ha nem kukázzák ezt a részt , teljesen kinyírják a Star Warst. JJ abrancot meg eleve fel se kellett volna kérni ilyesmire.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ