Spotlight – trailer a papokat lebuktató filmhez

6
1092

spotlightValószínűleg óriási botrányt fog kavarni az egyház köreiben a Spotlight film, ami a 2002-ben a Boston Globe által kirobbantott botrányt, az egyházon belüli pedofilia témáját dolgozza fel. A filmet Tom McCarthy (A látogató) rendezi, a fő szerepekben pedig Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton, Liev Schreiber, Stanley Tucci, Billy Crudup és John Slattery lesz látható.
A Boston Globe riporter csapata egy teljes éven keresztül gyűjtötte a interjúkat és dokumentumokat a katolikus papok gyermekekkel szembeni sorozatos szexuális viszszaéléseiről, az ezt követő nyomozás pedig közel 500 pap érintettségét állapította meg az ügyben. Nekik köszönhető többbek közt Bernard Law bíboros lemondása is, aki hosszú éveken keresztül fedezte paptársai gyermekmolesztálásit, ami még nemi erőszakot magában foglalt.
Mozibemutató (USA): 2015. november 6. A kommenteknél kérjük, fogjátok vissza magatokat…


Spotlight előzetes /trailer/


6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az igazság kérdéses. Ha ennek csak töredéke igaz, akkor az végtelenül elszomorít, hogy olyan emberek, akik elvileg elkötelezett Krisztus követők ilyesmire vetemednek. De a gonosz folyamatosan dolgozik azon, hogy eljárassa a kereszténysége/egyházat, és persze a médiában leginkább a botrányokat kapják fel, ha valaki valami jót tesz, arról szépen mélyen hallgatnak. Szóval, véleményem szerint az egyházat nem erről kell megítélni. Magam is katolikus keresztény vagyok, sok papot ismerek, nem csak felületesen, és egy se pedofil, sőt még hűek is az esküjükhöz.

    • Hogy mi az igazság, azt nem tudjuk. Ezt az infót valakik elénk tárják, mi meg vagy elfogadjuk, hogy ez az objektív igazság, vagy nem. Nyilván ez mindenre igaz. De ti is tudjátok, hogy milyen szinten manipulálnak minket … nagyon. És ami még egy nagy igazság szerintem, hogy mindenki megtalálja a neten a saját igazát alátámasztó szuper-tudományos cikkeket.
      Ezen felül fogalmam sincs, hogy miért jó, hogy jó odaütünk az Egyháznak. Mint írtam, magam is benne élek, és sok olyan dolgot látok, amit kifogásolok, de naivitás lenne azt hinni, hogy az egy keresztény ember bűntelen. Aki ezt állítja, az nem keresztény :). Számomra a lényeg ezekben a dolgokban, hogy próbáljak javítani az adott dolgon, ha van ráhatásom, de első sorban persze az, hogy magamat felülvizsgáljam, hogy mi az, amiben ha én jobb vagyok, akkor az a “hiba” is javulhat.
      És mint írtam, számomra épp ésszel fel nem érhető, hogy mi kell ahhoz, hogy egy magát kereszténynek valló ember (mindegy hogy pap vagy nem) ilyen dolgokra vetemedjen. De filmet csinálni ebből – véleményem szerint – semmi másra nem jó, mint botránykeltésre, és az Egyház lejáratására. Nyilván, ha ez a cél, akkor érhető.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ