Az HBO-nak korábban is volt már pár nagy gurítása, olyan lavinát azonban még egyik sorozata sem indított, mint az október elején bemutatkozott, tegnap pedig az első évadát le is záró Westworld. A sorozat egyes részeit átlagosan 12 millióan nézték meg, ami még A Trónok harca eredményeit is felülmúlja, a másfél órás évadzáró epizódot követően pedig valószínűleg még hosszú hónapokig megy majd a találgatás, vajon mit tartogatnak a készítők a tarsolyukban a második évadra.
A Westworldben minden megvan, ami egy jó sorozathoz szükséges, a pazar szereposztás és lenyűgöző látványvilág mellett azonban az igazi sikert a sztorivezetés hozta meg: a történetben tátongó óriási lyukakat ugyanis a tévénézők részről-része megpróbáltak kitömködni saját kis teóriájukkal, ami végül olyan konteo-cumanivá alakult, amit szinte példa nélküli a sorozatok világában.
Az utolsó epizód pár kérdést ugyan megválaszol a menet közben feltett kérdések közül, ám legalább ugyanennyit nyitva is hagy. A sokféle szál és idősík, a jó és rossz megoldások boncolgatása helyett mi úgy döntöttünk, inkább felteszünk párat ezekből a kérdésekből.

Most akkor van vagy nincs öntudata az androidoknak

A sorozat legnagyobb kérdése, amire sajnos én továbbra sem kaptam meggyőző választ. A Westword egyik legjelentősebb szála Maeve “öntudatra ébredése” volt, amit az utolsó részben egycsapásra óriási kérdőjelet kapott, amikor Bernard kiderítette, hogy az egész nem más, mint egy új alternatíva, egy előre megírt programsor. Maeve ugyan próbálja megcáfolni, hogy a cselekedeteit más irányítja, de sikerül is neki? A sorozat készítő azt sugallták, hogy Dolores saját akaratából ölte meg Fordot és az egész cég vezetőségét, mi van, ha ez sem egyéb, mint egy előre betáplált parancs?

Ford vajon tényleg meghalt?

Bár a bábmester halála elég látványosan lett megcsinálva, még sem lehetünk 100%-ig biztosak benne. Emlékeztek arra a jelenetre, amikor megtalálta Theresa megtalálta Bernard tervrajzait Ford titkos rejtekhelyén? És az ott készülőfélben lévő új androidra, amelyről soha nem derült ki, hogy kinek az alakját fogja kapni? Miért ne lehetne éppen Ford-é? Talán nagy művének befejezését követően Ford mégsem akar meghalni, csupán a háttérből szeretné szemlélni a dolgok alakulását. Ki tudja?

Hány kópia van egy-egy androidból?

Az utolsó részben kiderült, hogy egy-egy android nem működőképes a végtelenségig, Bernard szavai szerint idővel “megőrülnek” az őket ért sokkhatásoktól, így le kell őket cserélni. Plusz azért érhetik őket olyan “balesetek”, ami után lehet hogy könnyebb újragyártani őket, mint a sérült darabot helyrehozni. Az utolsó jelenetben fel is tűnik például Clemetine, akit nem sokkal előtte agyatlan bábuként láthattunk egy szobában. Elég valószínűtlennek tűnik, hogy ugyanarról a példányról lenne szó, szóval joggal feltételezzük, hogy egy-egy androidból több példány is létezik. És akkor mi van az öntudattal?

A Westworld lenne az egyetlen így létrehozott világ, vagy vannak más parkok is?

A kezdetektől fogva nem értem, vajon miért a vadnyugat az egyetlen témapark, amit a technológiával létrehoztak. És azokra nem gondolnak, aki inkább egy jó kis középkori muri hozna lázba? Ne adj isten egy ókori gladiárshow-ra fizetne be inkább? Az utolsó részben felvillant néhány szamuráj, amiből arra következtetünk, hogy nem a Westworld az egyetlen androidokkal létrehozott mesterséges világ. Talán a következő rész már nem is itt fog zajlani… és ha az előző kérdésből indulunk ki, akár ugyanazokkal a szereplőkkel…

Mi történt Logan-nel?

Az egyik totál lezáratlan szál Logan-é volt, akit utoljára akkor láttunk, amikor összekötött kézzel egy szál pöcsben egy lóháton elindította William a park határán túlra. Azt tudjuk, hogy William-nak sikerült átvennie tőle a cégvezetést, de mégis mi történt vele? Meghalt volna?

És a fekete kalapossal?

Mondjuk ez tűnik a legnyilvánvalóbbnak. Sajnáljuk a krapekot, de ha az ő szemszögéből nézzük a dolgot, felfoghatjuk úgy is, hogy végül megtalálta az ő labirintusát. Vagy mégsem? A halálát végül is nem láttuk, mindössze egy váll-lövést…

Hogyan tovább? Van egyáltalán tovább?

A történet lezárása és az androidok öntudatra ébredése szempontjából jó ötlet a cég összes vezetőjének a lemészárlása, de vajon hova tud innen fejlődni a történet? A külvilág nyilván értesülni fog a történtekről, és lehetnek akármilyen szívosak a Westworld-i androidok, egyértelmű hogy a parkban már nincs jövőjük. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a kormány/hadsereg/nemtudomki komoly fegyveres haderőt küld be az emberekre fenyegetést jelentő androidok likvidálásra, és kő kövön nem marad az egészből. Esetleg páran megússzák majd, de vajon kíváncsiak lesznek a nézők az androidoknak az emberi világban botladozásaira?

A lista még nem teljes, várjuk a ti kérdéseiteket is!

1 hozzászólás

  1. Aki látta a sorozat alapjául szolgáló régi filmet az tudhatja, hogy a cég nem csak a vadnyugat világát kínálta, hanem római és középkori világgal is rendelkezett. Én kezdettől fogva erre a leleplezésre vártam. A szamurájos jelenetben a néző pofájába nyomták, az addig még nem látott “SW” logót, ami könnyen meglehet, hogy Samurai World nevet takarja. A sorozat további (esetleges spin-off) lehetőségei ebben a pillanatban korlátlanok. 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..