Az idei év legmegosztóbb filmje lett Batman Superman ellen, és bár sokan vannak, akiknek tetszett a film, tagadhatatlan, hogy rengeteg fura dolog van a sztoriban, amit valószínűleg nem gondolták át elég alaposan készítők. Kiemeltünk néhányat ezek közül, de várjuk a ti észrevételeiteket is. Remélem, mondanom sem kell, hogy SPOILERESEK leszünk.

Miért is haragszik annyira Superman Batman-re?

Mivel a film alapvetően a két szuperhős összecsapásáról szólt, egyértelműen meg kell magyarázni a konfliktus okát. A film felvezető kockái tökéletesen megalapozzák Batman Superman iránt érzett haragját, azonban a másik oldalról kicsit sántít a dolog. Persze, értjük, nem szép dolog megbillogozni a bűnözőket, de enyhén szólva erőltetettnek tűntek azok a jelenetek, amikor Superman (bocs, Clark Kent) folyamatosan azt hajtogatta mindenkinek, hogy mennyire fontos lenne ezzel foglalkozni. Most komolyan, egy olyan hősnek, aki atomfegyvereket hajít az űrbe, nukleáris katasztrófákat akadályoz meg, és ezresével menti meg az embereket a rájuk váró biztos haláltól, az a legnagyobb problémája, hogy egy szomszédos városban van egy csóka, aki bélyeget üt az amúgy is életfogytot érdemlő bűnözőkre? Ez a NAGY INDOK, amiért le akarja állítani Gotham hősét a bűn üldözésétől? Ha belekalkuláljuk az egészbe azt is, hogy hány ártatlan ember halna meg, ha Batman tényleg abbahagyná a tevékenységét, két, nem túl hízelgő jelzőt tehetünk Superman neve mellé: kicsinyes és szűklátókörű.

Batman, a taktikai géniusz

Emberfeletti erő, gyorsaság és egyéb képességek híján Batman egyetlen dologban emelkedik ellenfelei fölé: igazi taktikai zseni, aki mindig tökéletesen megtervezi az akcióit, átlátja és kézben tartja a helyzetet, gyakorlatilag esélyt sem adva a visszavágásra. Hát, ez a Batman nem pont ilyen. Vajon ez a hadvezéreket megszégyenítő lángelme komolyan gondolta, hogy egy néhány centis vaspáncél majd megóvja egy olyan szuperhőstől, aki kisujjal emelgeti a repülőket, és rakétákat lézerez szét a szemével? Persze, mondhatjuk azt, hogy ő tudta, hogy Superman nem fogja megölni, de akkor meg minek a szemlátomást inkább hátrányokkal járó vasöltözet? Na és a kriptonit. Batman rajongói valószínűleg már előre dörzsölgették a kezüket, amikor a denevérember megkaparintotta a méretes követ, ami az Acélember legyőzésének egyetlen kulcsa. Kíváncsian vártuk, vajon milyen furmányos módon használja fel a követ, és erre mit kapunk? Pár füstgránátot és egy lándzsát. Lándzsát, baszki. Zseniális. Ennyi erővel elvihette volna magával simán a követ is, hogy jól fejbe bassza vele Supermant. Eszébe sem jutott, hogy pár darabot beépítsen a páncéljába, azonnal legyengítve az Acélembert, amint a közelébe ér? Esetleg pár skuló? Vagy nyílhegyek, vagy bataráng, vagy kriptonit protkó – tökmindegy, valami ötletesebb dolog?

Lex Luthor

A film leggyengébb pontja számomra a főgonosz Lex Luthor volt, akinek szerepére valami érthetetlen okból a Jesse Eisenberg-et szerződtették le. Az talán még nem lenne baj, hogy a srác eddig a büdös életben nem alakított igazi negatív figurát, sokkal nagyobb probléma azonban hogy gyakorlatilag egyetlen arca van. EZ. Egy betépős, füvezős filmben ez tök elmegy, ide azonban érezhetően több kellett volna. És ha ez nem lenne elég, még olyan szövegeket is adtak a szájába, ami végképp a porig rombolja a “ördögi zseni” karaktert. Egy folyton hülyeségeket hadováló, kekec kisfiút csináltak a képregénytörténelem egyik legismertebb gonoszából.

Mi volt a gond az afrikai mentőakcióval?

Superman törvény elé cibálása és az ezt követő robbantás fontos része volt a filmnek, amit viszont nem igazán értünk az az, hogy mi a frász baja van a CIA-nek, a katonaságnak és az egész kormánynak Superman közbelépésével? Aki halott volt, azt már az acélember színre lépése előtt kinyírták – vagy felrobbant -, és ezt egész biztosan tudja is mindenki, egyrészt, mivel Lois Lane feltehetően beszámolt róla, másrészt mivel egy komoly CIA-akcióról van szó, feltehetően műholdról lekövették az egészet. Tulajdonképpen mivel is akarták megvádolni Supermant?

Doomsday kinyirása

Igen, értjük, hogy egy epikus és felejtetlen és hősies és csodálatos jelenettel akarták lezárni a Doomsday elleni harcot, de szerintem eléggé átestek a ló túloldalára azzal, hogy Superman, – aki előtte még a vízből sem tudott kimászni – a kriptonit lándzsával a kezében és a szerelem mindent elsöprő tűzével a szívében szárnyra kap és saját életét is feláldozva legyőzi a legyőzhetetlen gonoszt. Na, az ilyenektől egy kicsit behányok. Hazudtam, nagyon. Ráadásul a végső jelenet teljesen tönkreteszi a jól felépített mítoszt is, hiszen eddig úgy tudtuk, hogy a kriptonit ellen teljesen tehetetlen az acélember, most azonban úgy áll a helyzet, hogy fáj-fáj, de azért kibírom. Ha rajtam múlik, Batman kezébe adom a végső csapást, szegénykémnek úgysem termet túl sok glória a fináléban, leginkább csak rosszul sikerült gyurmafiguraként pattogott az épületek között, ami viszont elég méltatlan a karakterhez.

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Az egyik reklám szlogen illik ide, kicsit módosítva…
  Csak egy dolgot kellett volna változtatni a filmen,hogy élvezhető legyen: MINDENT
  De őszintén… már a bemutatókból látszott,hogy egy nevetséges rangon aluli szánalom CGI katyvasz lesz. Lex Luthor meg viccnek is rossz ezzel a kis (bocsánat,hogy ezt mondom de nincs jobb szó) takonnyal. Olyan érzésem volt végig mintha direkt IQ csökkent kisgyerekeknek csinálták volna az egész filmet,mert azoknak jó lesz így is alapon…lassan nem éri meg moziba járni. Szánalmas filmek vannak. 🙁

 2. A logikai bukfencekért javarészt a vágást, teszem felelőssé. A nyár folyamán érkezik a rendezői változat, amiben remélem a fent említett kérdések mindegyikére megkapjuk a választ.

 3. SPOILER
  Na megnéztem végre a filmet, és végülis nekem tetszett. A fent felsoroltakkal egyet kell értsek, közülük is leginkább az utolsó ponttal: tényleg nem volt jó, hogy Superman hirtelen el tudja viselni a kriptonit sugárzását. Ami még nem tetszett, hogy Batman rommá veri Supermant, majd Superman annyit mond, hogy “Martha” és onnantól minden el van felejtve Batman részéről és egyből puszipajtások lesznek (pl: “a fia barátja vagyok” helyett mondjuk mondhatta volna, hogy a “a fiának segítek” vagy ilyesmi). Meg szerintem Wonderwoman játékideje elég kevés volt (legalábbis nekem :-))

 4. Ingyombingyom: Igen, ezen a Martha dolgon én is erősen gondoltam, hogy beleírjam-e, de ahhoz képest hogy mekkora sületlen baromság az egész, maga a jelenet dramaturgiája egész fel volt építve – szóval sok szódával, de elment.
  Ettől függetlenül persze egyetértek vele, hogy nem ezzel kellett volna feloldani a konfliktust.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ