Oscar-díj 2010: a nyertesek

5
1676

oscars-2010 Ha summáznom kellene a 82. Oscar díjazottjait, azt mondanám: Ezért kár volt fennmaradni. Semmi meglepő nem történt, minden kategóriában az idén már több gálán megválasztott filmek/színészek ismételtek: hiába versenyzett a legjobb film kategóriában immár 10 film, a hülye is tudta, hogy A bombák földjén fog nyerni. Az egyetlen említésre méltó esemény is ehhez a – átlag néző által teljesen felejthető – filmhez fűződik: Az Oscar közel évszázados történelmében ugyanis először fordult elő, hogy nő – Kathryn Bigelow – nyerte el a legjobb rendező kategória nyertesének járó aranyozott szobrocskát. Filmje a kilenc jelölésből hatban diadalmaskodott. A legjobb férfi színész kategória díjazottja a countryzenészt alakító Jeff Bridges, a legjobb női pedig Sandra Bullock, aki 24 órával korábban a Razzie-n legrosszabb női főszereplő díjat is hazavihette, igaz egy másik tavalyi filmjéért. A legjobb mellékszereplők kategóriák is a megszokottak, az Avatar pedig 3 díjat kapott, kettőt a látványért, egyet pedig az operatőri munkaért.
A jelöltek listáját megtaláljátok itt.

Legjobb film:

A bombák földjén (The Hurt Locker)

Legjobb rendező:

Kathryn Bigelow – A bombák földjén (The Hurt Locker)

Legjobb férfi főszereplő:

Jeff Bridges – Crazy Heart

Legjobb női főszereplő:

Sandra Bullock – The Blind Side

Legjobb férfi mellékszereplő:

Christoph Waltz – Becstelen brigantyk ( Inglourious Basterds)

Legjobb női mellékszereplő:

Mo’Nique – Precious

Legjobb animációs film:

Fel!

Legjobb adaptált forgatókönyv:

Geoffrey Fletcher – Precious

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Mark Boal – A bombák földjén (The Hurt Locker)

Legjobb operatőr:

Mauro Fiore – Avatar

Legjobb filmzene:

Michael Giacchino – Fel!

Legjobb betétdal:

T-Bone Burnett, Ryan Bingham: The Weary Kind – Crazy Heart

Legjobb látvány és díszlet:

Rick Carter, Robert Stromberg – Avatar

Legjobb jelmez:

Sandy Powell – Az ifjú Viktória királynő (The Young Victoria)

Legjobb vágás:

Bob Murawski, Chris Innis – A bombák földjén (The Hurt Locker)

Legjobb smink:

Star Trek

Legjobb hang:

A bombák földjén (The Hurt Locker)

Legjobb hangvágás:

A bombák földjén (The Hurt Locker)

Legjobb vizuális effektus:

Avatar

Legjobb idegennyelvű film:

A szeme titkai (El secreto de sus ojos) – Argentína

Legjobb dokumentumfilm:

The Cove

Legjobb dokumentum-rövidfilm:

Music by Prudence

Legjobb animációs rövidfilm:

Logorama

Legjobb rövidfilm:

The New Tenants


5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Valóban végtelenül kiszámítható (és némileg szánalmas) lett az idei Oscar végeredménye. Kicsit az az érzésem, hogy ismét győzött a politika a művésziség felett, ami egy filmes díjátadón igencsak fájó. Nem rossz film A bombák földjén, de hogy a legfontosabb díjakra nem volt hivatott, az is biztos. Igaz, szubjektív műfaj lévén nem lehet mindenkinek ugyanaz a véleménye, de a 10 legjobb filmből voltak sokkal fordulatosabb, szórakoztatóbb, mélyebb mondanivalóval bíró, sokkal több művészi értéket magukban hordozó alkotások, mint Bigalow kisasszony afgán “hangulatfilmje”. Arról nem is beszélve, hogy a film forgatókönyve puritán, kiszámítható, a karakterek teljesen kidolgozatlanok…ennek ellénére megkapta az ennek járó díjat is.
  A színészeknek járó szobrok szintén mind borítékolhatóak voltak, de szerencsére ezek nem voltak mellényúlások, bár nekem Carey Mulligan (Egy lányról) játéka jobban tetszett Sandra Bullockénál.
  Meglepetést egyedül talán csak a külföldi film díjazottja okozott, mivel mindenki A fehér szalagot várta győztesnek.
  Amit nagyon sajnálok, hogy a kiváló Egek ura semmilyen díjat nem kapott, pedig minden kategóriában (melyben jelölték, persze) megérdemelt lett volna a sikere.

 2. Készül róla a kritika, csak lassan íródik. 🙂
  Egyébként kiváló film, bár biztos vannak sokan, akiknek nem jön be a fanyar, cinikus humora. Ha tetszett az Amerikai szépség, a Juno, és a Hivatali patkányok (vagy valamelyik ezek közül), akkor van rá esély, hogy ezt is szeretni fogod.

 3. Más oldal kommentjeit is olvasva úgy tűnik semmi érdekesről nem maradtam le. Mások is azt mondták, hogy az utóbbi évek legunalmasabb díjátadója volt, ráadásul a nyerteseket szinte egytől egyik lehetett tudni előre! (végülis “csak” 13 győztest találtam el)
  Talán az egyetlen kisebb meglepetés a legjobb idegennyelű filmnél volt, ott esélyesebbnek tűnt a német és a francia film is, de egy argentín alkotás lett a befutó.
  Engem egyáltalán nem lepett meg A bombák földjén kitörő sikere. Egyrész valóban nagyszerű háborús dráma, másrészt az akadmámistáknak nagyon bejön az ilyen téma. De a legjobb hangeffektek díjak annak ellenére is inkább az Avatarnak ítéltem volna oda, hogy nagyszerű hanghatások voltak Bigelow filmjében is(teljesen jogos jelölés), de az Avatart ilyen tekintetben különlegesebbnek vélem! Sőt a legjobb forgatókönyvet sem adtam volna a “bombáknak”, mert e tekintetben szerintem a brigabtyk egyértelműen erősebb!
  A színészi díjakkal sem történt nagy meglepetés, bár én Mrs. Streepnek drukkoltam a hölgyeknél.
  A többi esetben pedig tényleg papírforma eredmény született

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ