83 éves korában, stamfordi otthonában elhunyt Gene Wilder színész/komikus, a Willy Wonka és a csokigyár, a Fényes nyergek, a Dutyi dili, a Vaklárma és rengeteg más vígjáték, illetve néhány komolyabb hangvételű film főszereplője. A színész az Alzheimer-kór következtében fellépett komplikációk miatt távozott örök nyugalomra.
Gene Wilder Jerome Silberman néven látta meg a napvilágot 1933. június 11-én, édesapja, William J. Silberman miniatűr whiskey-k és sörök gyártásával foglalkozott. Színészként első komoly fellépése 1961-ben volt, egy Roots című darab Broadway adaptációjában, majd ezt a The Complaisant Lover című darab követte, amiért meg is választották az év legígéretesebb fiatal tehetségének.
1963-ban, a Mother Courage and Her Children című darabban Anne Bancroft-tal közösen játszott, aki később Mel Brooks felesége lett, és ez sorsdöntő fordulatot hozott az életében. Brooks és Wilder megismerkedve egyhamar jóbarátokká váltak, és a rendező második filmjében, az 1968-as Producerek című vígjátékban nyújtott alakításáért Gene Wilder-t jelölték is az azt követő évben megrendezett Oscar legjobb mellékszereplő kategóriájára, és ezzel a karrierje is beindult.
A Kezdjétek a forradalmat, de nélkülem! és az Akinek van egy unokatestvére Bronxban után egy újabb sikerfilm, a Willy Wonka és a csokigyár főszerepe következett, majd pár évvel később begyűjtötte második Oscar jelölését is a – szintén Mel Brooks-szal közösen készített – Fényes nyergek-kel. A színész később már forgatókönyvíróként, sőt alkalmanként rendezőként is közreműködött saját filmjeiben.
Miután 1989-ben non-Hodgkin lymphomával diagnosztizálták, Wilder továbbra is aktív maradt, ám már csak kisebb szerepeket vállalt el, leginkább tévéfilmekben és -sorozatokban. Egy pletyka szerint Steven Spielberg nem is olyan régen megpróbálta meggyőzni hogy térjen vissza.
Köszönjük azokat felejthetetlen, vidám perceket, amiket a filmjeivel okozott!
Nyugodjék békében!

3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ