Magyar díjak nélkül ért véget a Karlovy Vary Filmfesztivál

0
49

Fréderic DumontTegnap ért véget Közép-Európa keleti felének legnagyobb filmfesztiválja Karlovy Varyban, mely már a 44. volt a sorban. A fesztiválon több magyar nevezett is volt, többek közt Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmje versengett a legfőbb kristály glóbuszért, illetve Mátyássy Áron Utolsó idők című vizsgafilmje és Sopsits Árpád A hetedik kör című legutóbbi rendezése a fesztivál „A nyugat keletje” (East of the West) elnevezésű versenyprogramjában mutatkozott be. Azonban a magyaroknak sajnos üres kézzel kellett hazajönniük.

A harmincezer dolláros Grand Prix glóbuszt az Angyal a tengernél (Un ange à la mer /Angel at Sea/) című, belga-kanadai koprodukció nyerte, mely a Fréderic Dumont belga rendező első egész estés játékfilmje. A húszezer dollárral járó különdíjat pedig egy iráni dráma, a Húsz (Bist /Twenty/) kapta.
A legjobb rendező Andreas Dresen lett a Whisky és vodka (Whisky mit Wodka /Whisky with Vodka/) című filmért. A legjobb színésznek járó díjat megosztva nyerte a francia Olivier Gourmet és az amerikai Paul Giamatti, a legjobb színésznő pedig a dán Paprika Steen lett.
“A nyugat keletje” elnevezésű, volt szocialista országok filmművészetét versenyeztető szekció fődíját az Egy szoba és a fél (Poltory komnaty ili sentimentalnoje putěšestvije na rodinu /Room and a Half/) című orosz mozi kapta.
A dokumentumfilmek versenyében a német-indiai-pakisztáni Wagah (a 30 percnél rövidebb dokumentumfilmek közt), és a cseh Osadné (a 30 percnél hosszabb kategóriában) nyert.

Számos világpremiert is láthatott a cseh közönség, többek közt az Amerikában dolgozó, cseh származású Milos Forman Oscar-díjas rendező legújabb filmjét is, a Jól fizetett sétát (Dobre placená procházka /A Well-Paid Walk/), mely a művész hatvanas években készült azonos című zenés vígjátéka nyomán született.
A filmfesztiválon olyan neves színészek is tiszteletüket tették mint Antonio Banderas és John Malkovich, sőt utóbbi Kristályglóbusz életműdíjat is kapott.


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..