Korong-híradó: Élet a Forum Home után

5
185

Forum Home EntertainmentA hozzászólások közt gyakran visszatérő kérdés, hogy mi is a helyzet a Forum Home-mal, és különösen az ő tulajdonukban lévő kiadatlan DVD és Blu-ray filmekkel. Hogy mindenki számára tisztább legyen a kép, most leírjuk azokat dolgokat, melyek már biztosak ezügyben.
Kezdjük azzal, hogy tisztázzuk melyik cég is szűnt meg, mert e téren is vannak félreértések. A Forum Hungary, mint az egyik legjelentősebb hazai filmforgalmazó él és virul, így továbbra is láthatunk a mozikban olyan filmeket, melyeket ők forgalmaznak idehaza. Viszont a DVD- és Blu-ray forgalmazással foglalkozó üzletáguk, a Forum Home Entertainment (FHE) befejezte a magyar piacon való ténykedését. Mindez azzal kezdődött, hogy tavaly szeptember 1-jén lejárt az együttműködési szerződés köztük és a Warner Bros. közt, melyet a WB nem kívánt meghosszabbítani. Ez túl nagy érvágás volt az FHE-nek, így már kevésbé volt nekik rentábilis bent maradni az amúgy is gyengén muzsikáló hazai DVD piacon. Csak idő kérdése volt, hogy mikor szűnik meg teljesen a cég, és ez végül ez év február 1-jén következett be.
A legnagyobb probléma, hogy a hazai „korongpiac” egyik kiemelkedő szereplőjeként több nagy filmstúdió kizárólagos partnerei voltak Magyarországon. A Warner-cégcsoport (ahova a New Line Cinema is tartozik) mellett olyan stúdiók filmjeinek voltak a forgalmazói, mint a Sony, az SPI, vagy az ABLO.
Természetesen a cég visszavonulásával megindult a mozgolódás a hazai DVD-piacon, és mostanra majd mindegyik filmstúdió forgalmazási joga gazdára talált. A román illetőségű Pro Video belépésével, egy új résztvevővel bővült a szektor, akik egyből le is csaptak a WB-re, és ezzel átvették a teljes magyar Warner-csomagot, valamint sikerült megállapodniuk az ABLO-val is. A Sony filmjei az FHE-től egy másik nagy céghez, az Intercomhoz kerültek.
Már csak az SPI és néhány kisebb, független stúdió kiadványainak sorsát övezik kérdőjelek, azonban ezek közé tartozik a Summit Entertainment is, akik történetesen a Twilight Saga jogait birtokolják. Így a rendszeresen visszatérő kérdésre, hogy mikor jelenik meg az Újhold /New Moon/ című film, még mindig nem tudunk pontos választ adni, mivel a filmnek jelenleg még nincs hazai forgalmazója.
Amint új fejlemények kerülnek napvilágra, azonnal leközöljük az oldalon.


5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ez akkor azt jelenti, hogy sem New Moon, sem Remember Me dvd ? Na ne már, a fél világ látja már, mi meg nem és akkor panaszkodnak, hogy letöltés megy ezerrel? én megveszem mindig a dvd-ket, mert szeretem eredeti nyelven hallani. De …régen legalább volt több nyelvű felirat a nyelvtanulók legnagyobb örömére. most kénytelen vagyok külföldön megvenni ugyanazt a filmet több példányban, mert szerencsére több nyelven tanulunk. Ezt azért valahol méltánytalannak tartom. KELL a New Moon !!!!!!!!!!!És a Remember Me!!!!! Na meg még ezer más is,lökött forgalmazók. Haragszom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..