Ismerd meg a Golden Globe-díj jelöltjeit – 6. rész

0
639

73goldenglobe61

A 73. Golden Globe-díj jelöltjeit bemutató cikksorozatunk finiséhez érkeztünk. Ma este végre megtudhatjuk, hogy a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók mely filmeket tartják 2015 legjobbjainak, de előtte még tekintsük át az utolsó két kategória, a legjobb animáció és a legjobb betétdal még kimaradt filmjeit! Az előbbiben a Walt Disney égisze alá behúzódó Pixar két produkcióval is képviselteti magát, a betétdalok versenyében pedig több ismerős címet is találhatunk: tiszteletét teszi Bond, Toretto és bandá… izé, családja, és a gyengébb nem hátán előszeretettel pálcát törő Mr. Grey is!


AgymanókAgymanók /Inside Out/

Mozibemutató (USA): 2015. június 19.
Magyar bemutató: 2015. június 25.
Műfaj: Animáció, Vígjáték, Családi
Rendező: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen
Forgatókönyv: Pete Docter, Meg LeFauve, Josh Cooley
Szinkronhangok: Diane Lane, Amy Poehler, Mindy Kaling, Kyle MacLachlan
Golden Globe jelölések:
– Legjobb animáció

A Pixar végre visszatért régi kísérletező kedvéhez, s egy újabb közepes Verdák vagy lapos Repcsik folytatás helyett – az eredetiség mellett pálcát törve – teljesen új projektbe vágott bele. A végeredmény teljes pszichoanalízis, a fejünkben megszólaló hangok ezúttal azonban jó célt szolgálnak. Az irányítópultnál helyet foglaló érzelmek személyiségünket meghatározó módon nyomkodják a gombjainkat, ám a tinédzserkor, főleg, ha megkutyulják némi érzelmi vihart gerjesztő teljes környezetváltozással, igazi káoszt képesek kavarni minden szinten, s gyakran megállapítható ilyenkor az egyénről: ennek elmentek otthonról. Pontosan ez történik a főszereplő Riley érzelmeivel, amelyek közül az extrovertált Derű és az elnyomott Bánat egyre inkább egymásra találva a lélek sötét bugyraiba tesz kirándulást, míg a fedélzeten Harag, Majré és Undor kénytelen megküzdeni az irányítással. Az Agymanók zajos sikert produkált mind a közönség, mind a kritikusok körében, így abszolút favorit a Golden Globe-on (a mi kritikusunk, Köller Kristóf is imádta!), csupán egy baj van vele – ami jellemzően az idei Pixar-felhozatal szarvashibája -: inkább szól a felnőtteknek, mint a gyermekeknek!Dínó tesóDínó tesó /The Good Dinosaur/

Mozibemutató (USA): 2015. november 25.
Magyar bemutató: 2015. december 3.
Műfaj: Animációs, Rajzfilm, Családi
Rendező: Peter Sohn
Forgatókönyv: Meg LeFauve
Szinkronhangok: Raymond Ochoa, Jeffrey Wright, Steve Zahn, Anna Paquin
Golden Globe jelölések:
– Legjobb animáció

A Pixar istállójából kikerült másik favorit célcsoportját tekintve két szék közé esik: ezúttal a felnőtteknek egy minden szempontból vérszegényebb sztorit és elcsépelt karaktereket kínálva esik ki a pikszisből, ugyanakkor a kisebbeknek túl sötét, kevés humor és döcögős narratíva jellemzi. Egyedül a vizuális megvalósítás igazán, de tényleg igazán kiemelkedő, az elnagyoltabb karakterek realisztikusan animált közegbe helyezése megkapó.
Egy Arlo nevű apatoszaurusz különös emberi barátra tesz szert. Miközben egy titokzatos és zord vidéken vándorolnak, Arlo megismeri a félelmeivel való szembenézés erejét és megtudhatja, hogy mire képes valójában. A film legérdekesebb ötlete a szerepek felcserélésében rejlik, de a játékidő előrehaladtával ez is olykor visszacsap. Ha az Agymanók és a Dínó tesó összecsap – márpedig ma este kénytelen lészen egymással farkasszemet nézni! -, mi inkább az előbbire szavaznánk, ugyanis minden tekintetben lemossa az őskorból ittmaradt ellenfelét.


Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts FilmSnoopy és Charlie Brown – A Peanuts Film

Mozibemutató (USA): 2015. november 6.
Magyar bemutató: 2015. december 24.
Műfaj: Animáció, Kaland, Vígjáték
Rendező: Steve Martino
Forgatókönyv: Bryan Schulz, Charles M. Schulz (képregény), Craig Schulz, Cornelius Uliano
Szinkronhangok: Francesca Capaldi, Madisyn Shipman, Noah Schnapp, Mariel Sheets
Golden Globe jelölések:
– Legjobb animáció

“Snoooopy, Snoooopy, miért mentél el? Gyere haza…” – igazi klasszikust köszönhettünk tavaly szélesvásznon, s bizony mind a közönség, mind a szakma csak dicsérte Charlie Brown és kiskutyája újkori feltámadását. A világhírű képregényfigurák 3D-ben elevenednek meg a Jégkorszak és a Horton alkotói jóvoltából, a humorról pedig Paul Feig gondoskodik, a csajos vígjátékok (Női szervek, A kém s nemsokára a Szellemirtók 3) királya, aki producerként vett részt Snoopy életre hívásában. Azért kíváncsiak lennénk, hogy Snoopy, mostani diadalmenetéből, mekkora részt köszönhet elsősorban a nosztalgiafaktornak! Na de a szakik talán ma este fejére teszik a koronát!


Shaun, a bárányShaun, a bárány – A film

Mozibemutató (USA): 2015. február 6.
Magyar bemutató: 2015. február 26.
Műfaj: Animációs, Családi, Rajzfilm
Rendező: Richard Starzack, Mark Burton
Forgatókönyv: Richard Starzack, Mark Burton
Szinkronhangok: Justin Fletcher, John Sparkes, Omid Djalili
Golden Globe jelölések:
– Legjobb animáció

A gyermek tévécsatornák egyik kedvelt televíziós sorozata a Shaun, a bárány, amelyet a brit Aardman Animations stúdió hagyományos stop-motion, azaz képkockánkénti beállított és rögzített technikával készít, akárcsak a nagy sikereket elérő amerikai Laika Stúdió (Coraline és a titkos ajtó, ParaNorman). Manapság újra reneszánszát éli ez a technika, talán annak is köszönhetően, mert egészen elképesztő dolgokat képesek így megcsinálni, amelyek ráadásul teljesen másként hatnak egy számítógépes animációhoz képest. Erről rögtön eszembe jutottak régi – s ma is közkedvelt – klasszikus bábmeséink (Misi mókus, Mirr-Murr), talán érdemes lenne Andy Vajna figyelmét ráirányítani, és újra életet lehelni a magyar bábstúdiókba!
Shaun és nyája Moszatvég farmon él a Gazda és Bitzer nevű pásztorkutya felvigyázásában. Shaun unalmában sokszor tesz rosszfát a tűzre, nincs ez most sem másképp, ám tettének következményei beláthatatlanok: addigi kényelmes élete veszélybe kerül, s a nyájjal együtt nyakába kell vennie a várost, hogy amennyire lehet, mindent visszacsináljon. Ám egyre nagyobb és nagyobb kalamajkákba kerül.


AnomalisaAnomalisa

Mozibemutató (USA): 2016. január
Magyar bemutató:
Műfaj: Animáció, Vígjáték, Dráma
Rendező: Duke Johnson, Charlie Kaufman
Forgatókönyv: Charlie Kaufman
Szinkronhangok: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan
Golden Globe jelölések:
– Legjobb animáció

Az Oscar díjas Charlie Kaufman neve legfeljebb ismerősen cseng a nagyérdemű előtt, de keveseknek ugrik be róla valami. Pedig Kaufman szinte valamennyi forgatókönyvéből kultfilm készült, elég csak az Adaptációra, A John Malkovich-menetre vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogására gondolni. Ha tollat ragad, arra mindig érdemes odafigyelni, most azonban egészen odáig vetemedett, hogy a társrendezői székben is helyet foglalt, s egy elképesztő, olyan “igazán” Kaufmanos animációs filmet forgatott. Talán mindenki kitalálta már, hogy egy nem éppen gyerekbarát, mi több, korhatáros produkció született, méghozzá a hagyományos stop-motion technikával.
Michael Stone képtelen mélyebb kapcsolatot kialakítani másokkal. Egy üzleti útja alkalmával azonban találkozik egy rendkívüli idegennel, aki gyógyír lehet a normalitásból végletekig kifordult életére. A meglehetősen szűkszavú szinopszis Kaufman saját színdarabjának átiratára utal, s ebből kifolyólag biztosak lehetünk benne, hogy nem szegegyenes történetet kapunk. A kritikusok odáig vannak a filmtől, s tulajdonképpen ez a produkció az, amelyik érdemben meg tudja szorongatni az Agymanókat.


IfjúságA szürke ötven árnyalata /Fifty Shades of Grey/

Mozibemutató (USA): 2015. február 13.
Magyar bemutató: 2015. február 12.
Műfaj: Dráma, Romantikus, Erotikus
Rendező: Sam Taylor-Johnson
Forgatókönyv: E.L. James regényéből írta Kelly Marcel és Mark Bomback
Szereplők: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Luke Grimes
Golden Globe jelölések:
– Legjobb betétdal: Love Me Like You Do (Max Martin, Savan Kotecha, Ali Payami, Ilya Salmanzadeh)


Jelölt betétdal:


Ostor csattan a hamvas, hófehér női háton, s az elfojtott sikkantást csak a szexin beharapott száj képes magába folytani… Amikor meghallottam a Golden Globe és a A szürke ötven árnyalata kifejezéseket egy mondatban, megdöbbenve kaptam fel a fejem. Aki látta a filmet, az tudja, hogy semmi keresnivalója nincsen a legjobbak mezőnyében, de ha mégis, akkor maximum tényleg a betétdalok között, bár megmondom őszintén, a Love Me Like You Do Ellie Goulding egyébként tényleg nagyszerű előadásában (lásd: fent!) az én botfüleimnek nem hangzik többnek egy egynyári slágernél. Sokkal inkább a filmhez közelebb állónak érzem az előzetesben is hallható Beyonce dalt, a Crazy in Love-t, nekem inkább ez mosódik össze a A szürke ötven árnyalatával.
E.L. James nagy sikerű regénye nyomán készült film főszereplője Anastasia Steele (Dakota Johnson), egy irodalom szakos egyetemi hallgató, aki interjút készít Christian Grey-jel (Jamie Dornan), egy jóképű és intelligens ifjú milliárdossal. Ana a férfi minden tartózkodása ellenére egyre közelebb kerül hozzá, Grey pedig képtelen ellenállni a lány csendes szépségének, eszének és független szellemének. Greyt azonban minden sikere ellenére sötét démonok gyötrik és Ana lassan egyre jobban felfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.


007 Spectre - A Fantom visszatér007 Spectre – A Fantom visszatér /Spectre/

Mozibemutató (Brit): 2015. november 6.
Magyar DVD-megjelenés: 2015. november 5.
Műfaj: Akció, Thriller
Rendező: Sam Mendes
Forgatókönyv: John Logan
Szereplők: Daniel Craig, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Léa Seydoux
Golden Globe jelölések:
– Legjobb betétdal: Writing’s on the Wall (Sam Smith, James Napier)


Jelölt betétdal:


A legújabb James Bond filmtől talán túl sokat vártunk, s hiába lett klasszikusabb, mint valaha (lásd: kritikánk!), mégis sikerült mellékvágányra futtatni az egymásra építkező részekkel operáló franchise-t, s egy James Bond-középszert futni. Pedig a Spectrének kellett volna megkoronáznia a Craig-féle vonalat, ahol minden szál összefut, de sajnos nem sikerült kiaknázni az alapsztoriban lévő potenciált, ráadásul az újkori Bond legjelentéktelenebb antagonistája fel-, majd elbukásának lehettünk tanúi! Na de sebaj, ha az új Bond-mozi sajnos nem is fér be másként a legek versenyébe, legalább a betétdala révén fogást lehet rajta találni, Sam Smith Writing’s on the Wall-ja ugyanis kellemesen fülbemászó, ha nem is annyira, mint Adele Skyfall-ja, de azért megállja a helyét, különösen a Golden Globe aktuális felhozatalában.
James Bond (Daniel Craig) titkos, múltjára utaló üzenetet kap, aminek nyomán nyomozni kezd egy titokzatos, sokak által már el is feledett szervezet után. Amíg M (Ralph Fiennes) politikai harcokat vív, hogy életben tartsa az MI6-et, addig Bond megpróbálja felfedni a Spectre szörnyű titkát.


Halálos iramban 7Halálos iramban 7 /Furious 7/

Mozibemutató (USA): 2015. április 3.
Magyar bemutató: 2015. április 2.
Műfaj: Akció, Bűnügyi
Rendező: James Wan
Forgatókönyv: Chris Morgan, Gary Scott Thompson
Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson
Golden Globe jelölések:
– Legjobb betétdal: See You Again (Justin Franks, Andrew Cedar, Charlie Puth, Wiz Khalifa)


Jelölt betétdal:


Ha egy filmes széria immár a 7. etapját tapossa, az bizony jelent valamit – általában azt, hogy rátalált a kasszasikerhez vezető, jelentős számú célközönségére -, bár ennek feltétele az állandó megújulás. Az biztos, hogy Toretto és bandá… izé, családja már igen messze eltávolodott a kezdetektől, amit sokan a szemére is hánynak a franchise-nak: ez már régen nem az illegális autóversenyek világáról szól, hanem a földtől – olykor szó szerint! – egyre jobban elrugaszkodó akciók részről részre való túllicitálásáról. Vajon meddig lehet ezt így folytatni?
A film betétdala Paul Walker emlékének ajánlott, fülbemászó szám, amelyet a film végén a széria szerelmesei szerintem kellően meg is könnyeztek, az más kérdés, hogy van-e esélye egy Golden Globe-díjra.
A Halálos iramban 7 több mint egy évvel az után veszi fel a cselekmény fonalát, hogy a kegyelmet kapott Dom (Vin Diesel) és Brian (Paul Walker) visszatértek az Államokba. A törvény helyes oldalán kezdenek új életet, mégsem számíthatnak boldog családi életre. Dom nehezen tud újra közel kerülni Lettyhez (Michelle Rodriguez), Brian pedig furcsán érzi magát kertvárosi átlagpolgárként felesége, Mia (Jordana Brewster) oldalán. Tej (Chris Ludacris Bridges) és Roman (Tyrese Gibson) viszont egész jól elvan, olyan életet élnek, amilyenről álmodtak: szórják a pénzt playboyként. Egyikük sem sejti, hogy közeleg a végzet egy hidegvérű, bosszúszomjas brit orgyilkos képében. Deckard Shaw (Jason Statham) Tokióban kezdi terrorhadjáratát Han (Sun Kang) brutális meggyilkolásával.


Ezennel a végére értünk a 73. Golden Globe-díj jelöltjeit bemutató cikksorozatunknak, mind a 40 filmet górcső alá vettük az elmúlt hetekben, s e biztos tudás birtokában, immár minden jelölt filmet ismerősként köszöntve, követhetjük nyomon a Ricky Gervais poénjaitól övezve a díjátadót! Köszönöm, hogy velem tartottatok!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ