Ismerd meg a Golden Globe-díj jelöltjeit – 5. rész

0
788

73goldenglobe51

Vasárnap lehull a lepel a 73. Golden Globe-díj nyerteseiről, cikksorozatunk utolsó előtti darabjában a legjobb férfi és női mellékszereplők kategóriájában indított filmeket mutatjuk be a korábban már tárgyalt Trumbo-n (Helen Mirren) és Steve Jobs-on (Kate Winslet) kívül: Idris Elba katonai uniformisba bújik, Sylvester Stallone felhúzza a kesztyűket, Jane Fonda az Ifjúság maszkját, Alicia Vikander kivetkezik önmagából, míg Jennifer Jason Leigh aljas perszónává változik.


Szeretet és köszönetSzeretet és köszönet /Love & Mercy/

Mozibemutató (USA): 2015. június 19.
Magyar DVD-megjelenés: 2015. november 12.
Műfaj: Életrajz, Dráma, Zene
Rendező: Bill Pohlad
Forgatókönyv: Brian Wilson, Oren Moverman, Michael A. Lerner
Szereplők: John Cusack, Paul Dano, Elizabeth Banks, Paul Giamatti
Golden Globe jelölések:
– Legjobb férfi mellékszereplő: Paul Dano
– Legjobb betétdal: One Kind of Love (Brian Wilson, Scott Montgomery Bennett)


Jelölt betétdal:


A mozis forgalmazást elkerülte, egyből DVD-n jelent meg idehaza az Oscar-jelölt Bill Pohlad rendhagyó Beach Boys-filmje, a Szeretet és köszönet. A film a ’60-as évekbeli legendás együttes frontemberének mélyrepülésébe enged bepillantást, aki pszichoterapeutája karmai közül egy földre szállt angyal képében lát menekvést. Vajon sikerül-e neki az újrakezdés? Az angyal szerepében az elbűvölő Elizabeth Banks látható, akinek ugyan most nem terem babér, de elnézve őt a filmben megértjük a Wilson szerepében lubickoló John Cusack emelkedettségét. A film munkálataiba aktívan befolyt maga Brian Wilson (elvégre róla szól ez a film vagy mifene!), aki a forgatókönyv írása mellett egy betétdalt is összedobott Scott M. Bennett cimborájával karöltve, amit a Golden Globe mezőnybe is beválogattak. Az ifjúkori Wilsont Paul Dano játssza oly hitelesen, hogy a legjobb férfi mellékszereplő kategóriába repítette a Golden Globe-on. Dano első jelölése ez, korábban a Vérző olajban nyújtott teljesítménye alapján szintén legjobb férfi mellékszereplő kategóriában BAFTÁ-ra jelölték, amit akkor nem sikerült díjra váltania.Beasts of No NationBeasts of No Nation

Mozibemutató (USA): 2015. október 16.
Magyar bemutató:
Műfaj: Háborús dráma
Rendező: Cary Joji Fukunaga
Forgatókönyv: Cary Joji Fukunaga, Uzodinma Iweala (regény)
Szereplők: Abraham Attah, Emmanuel Affadzi, Ricky Adelayitor, Idris Elba
Golden Globe jelölések:
– Legjobb férfi mellékszereplő: Idris Elba

Cary Joji Fukunaga rendező Charlotte Brontë Jane Eyre-feldolgozását követően leforgatta A törvény nevében első évadát, ami egy csapásra világhíressé tette. Kezdem azt hinni, hogy egészen különleges együttállásnak (Fukunaga-Pizzolatto-McConaughey-Harrelson) kellett teljesülnie A törvény nevében sikeréhez, amit aztán a stáb szétszéledésével már képtelenek voltak megismételni a vérszegény második évadban. Fukunaga figyelme az afrikai gyerekkatonák témája felé fordult: új filmjének főhőse Agu, a fiatal kölyök, aki kénytelen egy csapat katonához csatlakozni a háború dúlta Nigériában. Gyerekkorát brutális kegyetlenséggel töri darabokra a háború gépezete, amelyhez a gyerekkínzó parancsnoka révén félelemmel vegyes csodálattal viszonyul. Fukunaga zsigeri részletességgel mutatja be egy, a pokol szájában felnövő nemzedék gyilkos mindennapjait. A kegyetlen parancsnok bőrébe Idris Elba bújt, ami olyan élethűen sikerült, hogy rögtön Golden Globe-, és BAFTA díjat is szeretnének érte adni. Elbának nem ez az első jelölése, korábban a Luther és Mandela filmjeiben nyújtott teljesítményét is méltányolták már, de csak a Luther esetében vehette végül át az arany szobrot.


Kémek hídjaKémek hídja /Bridge of Spies/

Mozibemutató (USA): 2015. október 16.
Magyar bemutató: 2015. november 26.
Műfaj: Dráma, Thriller
Rendező: Steven Spielberg
Forgatókönyv: Matt Charman, Ethan Coen, Joel Coen
Szereplők: Tom Hanks, Austin Stowell, Alan Alda, Amy Ryan, Mark Rylance
Golden Globe jelölések:
– Legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance

Az év kémfilmje a kémfilmek évében – azt hiszem, frappánsabban nem is fogalmazhattam volna meg a Kémek hídja “jóságát” a filmről írt kritikámban, amivel három év után Steven Spielberg visszatért a rendezéshez. A film értékelése alapján tulajdonképpen számomra nemcsak az év kém-, hanem az év filmje is egyben, s ezzel talán mindent el is mondtam. A film két nagyobb részre különül, az első fele inkább tárgyalótermi dráma, ahol egy férfit szovjet kémként meghurcolnak az ’50-es évek végén Amerikában, de védője oly vehemensen áll ki mellette, hogy annak meg is lesz a foganatja. A második fele történelmi tablónak beillő kémfilm, a Fal építését követően feszült hidegháborús helyzetben az előzőekben jelesre vizsgázott védőügyvéd Tom Hanks megformálásában a penge és az idegeink élén táncolva egyezkedik két politikai túsz életéért. Hanks nagyszerű a filmben, azonban még elsöprőbb a szovjet kém figurája Mark Rylance megformálásában. Oda neki az összes idei díjat, de tüstént! Rylance még egy jelölést kapott televíziós kategóriában is VIII. Henrik kulcsembere, Thomas Cromwell megformálásáért a Wolf Hall minisorozatban. Meglep egyébként, hogy a Kémek hídját mindössze egy kategóriában jelölték, mindenesetre ezt a csorbát a BAFTA köszörülni igyekszik a maga 9. kategóriájában.


99 Homes99 Homes

Mozibemutató (USA): 2015. október 9.
Magyar bemutató:
Műfaj: Dráma
Rendező: Ramin Bahrani
Forgatókönyv: Ramin Bahrani
Szereplők: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern, Clancy Brown
Golden Globe jelölések:
– Legjobb férfi mellékszereplő: Michael Shannon

Ramin Bahrani író-rendező szeret aktuális témákat feszegetni, bár jelen filmje talán jó öt évet megkésett, de üsse kavics! A filmben Andrew Garfield-ot ezúttal nem (pók)hálóhintázás közben követhetjük nyomon, hanem jóravaló, Nash nevű építőmunkásként, akit családjával együtt szinte egyik pillanatról a másikra kilakoltatnak. Nash mindent elveszít, így kapva kap az alkalmon, amikor pont azon ingatlaniroda góréja kínál neki állást, aki kipateroltatta ingatlanából. Rick Carver, az iroda brókerfőnöke bevezeti Nash-t a nagymenők világába, bekukkanhat a kulisszák mögé, ahol a bankok és az állam keveri a cinkelt lapokat. Carver végül megbízza Nash-t, hogy hajtsa be az iroda kintlévőségeit: ugyanolyan egyszerű családokat kell kitennie az otthonukból, mint amilyen az övé is volt.
A sokrétű és sokarcú Michael Shannonnak ez az első Golden Globe jelölése, korábban A szabadság útjaiban nyújtott alakításáért már Oscarra is jelölték. Valljuk be, Shannon nem egy szép ember, viszont annál tehetségesebb… ja, és idén, ha hinni lehet az előzeteseknek, feltámad halottaiból, és ismét megizzasztja Supermant!


Creed: Apollo fiaCreed: Apollo fia /Creed/

Mozibemutató (USA): 2015. november 25.
Magyar bemutató: 2016. január 21.
Műfaj: Dráma, Sport
Rendező: Ryan Coogler
Forgatókönyv: Ryan Coogler, Aaron Covington, Sylvester Stallone
Szereplők: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Tessa Thompson
Golden Globe jelölések:
– Legjobb férfi mellékszereplő: Sylvester Stallone

Rocky Balboa elpusztíthatatlan… ezt már régóta tudjuk, s most egy spin-offal bizonyítja is, amelyben, igaz, már nem Rocky a főhős, csupán mellékszerepben láthatjuk edzősködni, de Sylvester Stallone-nak ez is elég, hogy egy Golden Globe-jelölést morózusan, ezúttal a szorítón kívül állva összeszedjen. A sztori középpontjában ezúttal Apollo fia, Adonis (nem röhög!) áll, aki felkéri apja volt barátját és sporttársát, hogy legyen az edzője. A forrófejűség mögött is meglátja Rocky azt az erőt és elszántságot, amely egy leendő bajnoknak alap, és kezelésbe veszi a kölyköt.
Tavaly még úgy volt, hogy a film nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, s ezért kis hazánkban maximum DVD-n fog megjelenni, de a nézők és a kritikusok végülis megmentették nekünk a filmet, s így idén bemutatásra kerül. Csak győzzük kivárni! Addig pedig talán kijut némi diadalmenet neki a Golden Globe-on is!


IfjúságIfjúság /Youth/

Mozibemutató (Olasz): 2015. május 20.
Magyar bemutató: 2015. december 24.
Műfaj: Dráma
Rendező: Paolo Sorrentino
Forgatókönyv: Paolo Sorrentino
Szereplők: Harvey Keitel, Michael Caine, Jane Fonda, Paul Dano, Rachel Weisz
Golden Globe jelölések:
– Legjobb női mellékszereplő: Jane Fonda
– Legjobb betétdal: Simple Song #3 (David Lang)


Jelölt betétdal:


Paolo Sorrentino A nagy szépségét két évvel ezelőtt piedesztálra emelve ünnepelte a szakma, újabb filmje – Fellini idézés ide, sztárparádé oda – azonban már visszafogottabb véleményeket szül, s talán kevésbé lesz sikeres, mint az előző produktum. A film a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerzőről és karmesterről szól, aki karrierjét lezártnak tekinti, és egy svájci luxusszállodában piheni ki elsősorban testi fáradalmait. Ám érkezik még egy utolsó nagy felkérés, méghozzá személyesen II. Erzsébet brit királynőtől. Sorrentino ezúttal igazán exkluzív stábbal (Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda) forgathatott, amelyből a 2 Oscar díjat és számos Golden Globe-ot nyert Jane Fonda alakítását ítélte díjazandónak a Hollywoodban élő külföldi újságírók szervezete. David Lang zeneszerzőnek ez az első Golden Globe jelölése.


Ex MachinaEx Machina

Mozibemutató (Brit): 2015. január 21.
Magyar DVD-megjelenés: 2015. október 21.
Műfaj: Sci-Fi, Thriller
Rendező: Alex Garland
Forgatókönyv: Alex Garland
Szereplők: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac
Golden Globe jelölések:
– Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander

Alex Garland első rendezői debütálását a Titanic Filmfesztivál keretein belül moziban volt szerencsém megtekinteni, sajnos a hazai nagyközönség csak házimozi formájában tehette magáévá e nagyszerű alkotást. Garland sci-fije tulajdonképpen kamaradarab: aki látványos szuperprodukciót vár tőle, az rossz lóra tesz. Három “személy” egymásra hatása áll a középpontjában, mindez egy rendkívül klausztrofób térben levezényelve – nem csoda, hogy az érzelmek elszabadulnak.
Caleb (Domhnall Gleeson) 24 éves, és programozó a világ legnagyobb internetes cégénél. Megnyer egy versenyt, amelynek díja, hogy egy hetet tölthet egy privát hegyi nyaralóban, amely Nathannek (Oscar Isaac), a cég vezérigazgatójának tulajdona. Ám amikor Caleb megérkezik a mindentől távol eső luxusházba, rájön, hogy tulajdonképpen egy különös és lenyűgöző kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány testében “lakik”…
Ahogy a Titanic fedélzetéről-cikksorozat idevágó passzusában már megfogalmaztam, sem Johnny Depp Transzcendense, sem Blomkamp Chappie-je nem tudta úgy új dimenziókkal gazdagítania a mesterséges intelligencia témakörét, mint Garland filmje. Vikander kisasszonynak pedig ez a harmadik figyelemreméltó filmje 2015-ben Az U.N.C.L.E. embere és A dán lány mellett, ráadásul az utóbbiért is (tehát kétszeresen) Golden Globe-ra jelölték! Sokat fogunk még találkozni a nevével!


Aljas nyolcasAljas nyolcas /The Hateful Eight/

Mozibemutató (USA): 2015. december 30.
Magyar bemutató: 2016. január 7.
Műfaj: Western, Vígjáték
Rendező: Quentin Tarantino
Forgatókönyv: Quentin Tarantino
Szereplők: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh
Golden Globe jelölések:
– Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Jason Leigh
– Legjobb forgatókönyv: Quentin Tarantino
– Legjobb filmzene: Ennio Morricone

Tarantino ismét lejött a hegyről… akarom mondani, felment a hegyre, s kőbe faragta legújabb kőtábláit. Az Aljas nyolcas minden jelölése megérdemelt (kritikánk róla itt!): Jennifer Jason Leigh ördögi Daisy Domergue-ja, Tarantino tökélyre csiszolt forgatókönyve és Morricone hátborzongató zenéje…
Nyolc idegen szorul be egy hóvihar elől a Red Rock-ba vezető hegyi hágó egy isten háta mögötti, pihenőhelyül szolgáló rőfösboltjába. Még a hóvihar elvonulása előtt elszabadulnak az indulatok, a kérdés már csak az, hogy ki távozik élve, s ki marad ott holtan a szedett-vedett kompániából.
Bár tudom, újabban inkább az a trendi, ha szapuljuk Tarantino-t, a helyzet az, hogy az Aljas nyolcas, mint a kirakóban az összetartozó részek, nagyon is jól beilleszkedik az író-rendező filmográfiájába.


Cikkünket hamarosan folytatjuk!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ