Ismerd meg a Golden Globe-díj jelöltjeit – 4. rész

0
691

73GoldenGlobe41

A továbbiakban megnézzük a Golden Globe-díj jelöltjeit taglaló cikksorozatunkban, mely alkotások azok, amelyekkel a Saul fia egy kategóriában versenyzik, illetve befejezzük a legjobb drámai és vígjátéki színésznő kategória idehaza kevésbé ismert esélyeseinek áttekintését: a Brooklynt, The Lady in the Vant és a Grandmat.


Saul fiaSaul fia

Mozibemutató (HUN): 2015. június 11.
Műfaj: Dráma
Rendező: Nemes Jeles László
Forgatókönyv: Clara Royer, Nemes Jeles László
Szereplők: Röhrig Géza, Molnár Levente, Urs Rechn, Zsótér Sándor
Golden Globe jelölések:
– Legjobb idegennyelvű film

A Saul fia hosszú idő után az első magyar film, amely egyöntetűen magára tudta vonni külföldi filmesek és a szaksajtó figyelmét. A titka abban rejlik, hogy úgy mutatja be a holokauszt csonttá rágott témakörét, hogy alapvetően nem is arra koncentrál: formabontó módon középpontjában kizárólag a főszereplő áll, aki megszállottan keresi fia holttestét a haláltábor hullagyárában. A film sokat bíz a néző képzeletére, amelyhez mankóul mindössze hangokat, és homályos hátteret szolgáltat. S pont ezzel ér el olyan fokú szubjektivitást, mintha a néző maga is az események részese lenne, mintha a főszereplővel (sőt, helyett) ott támolyogna a borzalmak közepén. Nemes Jeles László műve abban is újszerű, hogy nem áll meg a borzalmak kapujában, s fordítja szemérmesen félre a fejét, hanem belegyalogol a közepébe, s mindent megmutat… akarom mondani, nem mutat meg, hanem mesteri módon érzékeltet.
A film 1944-ben játszódik Auschwitz-Birkenauban, ahol a főszereplő, Saul Ausländer a foglyokból álló, a haláltábort a hulláktól “megszabadító” sonderkommando tagja. Társai – tisztában a helyzettel, hogy hamarosan rájuk kerül a sor – lázadást szerveznek, Saul viszont nem kíván részt venni benne: egyetlen célja, hogy a hullák közt felfedezett fia holttestét végtisztességben részesíthesse.
A Saul fia diadalmenete folytatódni látszik: legutóbb a The Guardian 2015 legjobb 50 filmjét tömörítő listájának élén végzett, Cannes-ban elnyerte a Zsűri Nagydíját, a Fipresci- és a Francois Chalais-díjat is, s ott van a kilenc Oscar esélyes legjobb idegennyelvű film között is – a kategória végleges listája a Golden Globe-díjazást követően derül ki! Méltatták a főszereplő, Röhrig Géza remek alakítását, s díjazták Erdély Mátyás operatőr és Zányi Tamás hangmérnök munkáját is. Idén a Duna Televízió fogja közvetíteni a február 28-ai Oscar-gálát, így együtt izgulhatjuk végig Nemes Jelesékkel a díjátadót!Legújabb testamentumLegújabb testamentum /Le tout nouveau testament/

Mozibemutató (Belga): 2015. szeptember 1.
Magyar bemutató: 2015. november 12.
Műfaj: Vígjáték
Rendező: Jaco Van Dormael
Forgatókönyv: Thomas Gunzig, Jaco Van Dormael
Szereplők: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve
Golden Globe jelölések:
– Legjobb idegennyelvű film

Jaco Van Dormael belga író-rendező 2009-es, döntéseink következményeiről szóló Mr. Nobody című filmjével már kimutatta a foga fehérjét, kár, hogy meglehetősen gyenge visszhangja lett kis hazánkban (kritika róla itt!), most a Legújabb testamentummal a filozófia mellett a humor frontján is csatarendbe állította színészeit. Meg is lett a foganatja, úgy tűnik ugyanis, hogy a Legújabb testamentummal fog megmérkőzni a Saul fia a Golden Globe után az Oscar gálán is, mivel Van Dormael filmje lett Belgium hivatalos jelöltje.
A Legújabb testamentum igazi kafkai helyzetet teremt: a sztori szerint ugyanis Isten nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. Ha azt hittük, hogy csak véletlenül esik a lekváros kenyér mindig lekvárral lefelé a földre, vagy hogy csak pechünk van, hogy a pénztárnál mindig a mi sorunk a leglassabb, akkor tévedtünk. Isten azzal szórakoztatja magát, hogy ezekhez hasonló, bosszantó szabályokat ötöl ki. A fia egyszer már fellázadt a mogorva, rosszindulatú, befordult apja ellen, de az Újszövetség nem oldott meg mindent. Most Isten lánya, a tízéves Ea a soros, hogy kimenjen az emberek közé és új alapokra helyezze a világ működését. Ea feltöri apja számítógépét, az embereknek sms-ben kiküldi haláluk időpontját, ezzel káoszt szabadít a világra, majd megszökik, hogy hat új apostolt keressen, akikkel megírhatja a Legújabb testamentumot.MustangMustang

Mozibemutató (Francia): 2015. június 17.
Magyar bemutató: 2016. január 21.
Műfaj: Dráma
Rendező: Deniz Gamze Ergüven
Forgatókönyv: Deniz Gamze Ergüven, Alice Winocour
Szereplők: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan
Golden Globe jelölések:
– Legjobb idegennyelvű film

A Mustang Deniz Gamze Ergüven török rendezőnő első filmje, amely Franciaország színeiben fog versenyezni az Oscar gálán. Azonban ennyire még ne rohanjunk előre, bár a Golden Globe-ot az Oscar előszobájának is tekintik, egyelőre maradjunk csak az aktualitásoknál. Ergüven filmje öt török kamaszlányról szól, akik az ezeréves török tradíciók ellen lázadnak, mindegyikük a maguk módján. Ergüven, akárcsak Nemes Jeles, látszólag a semmiből tűnt fel a nemzetközi porondon, s rögtön első filmjével díjak garmadáját gyűjtötte be, ráadásul az ő filmje is bekerült a 9-es Oscar listába, amelyből végül kiválasztják a legjobb ötöt a végső listára.
Öt lánytestvér egy török faluban él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. A kamaszlányok felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.


The FencerThe Fencer /Miekkailija/

Mozibemutató (Finn): 2015. március 13.
Magyar bemutató:
Műfaj: Dráma, Történelmi, Sport
Rendező: Klaus Härö
Forgatókönyv: Anna Heinämaa
Szereplők: Lembit Ulfsak, Märt Avandi, Kirill Käro
Golden Globe jelölések:
– Legjobb idegennyelvű film

A nemzetközi filmfesztiválokon már számos díjat bezsebelő Klaus Härö író-rendező ezúttal egy életrajzi filmet készített Endel Nelis észt vívó életéből, amely történelmi távlatokba helyezett sportfilm is egyben, s ezzel mindenképpen érdemben felkelti minden filmrajongó érdeklődését. Az orosz titkosrendőrség elől ellentmondásos múltja miatt menekülő fiatal észt vívó kénytelen hazájába visszatérni, ahol testnevelő tanárként helyezkedik el az egyik iskolában. Hamarosan egy csapat igen tehetséges gyereknek oktatja a vívás művészetét, amikor a múlt váratlanul utána nyúl, s hősünk válaszút elé kerül: cserbenhagyja diákjait vagy veszélybe sodorja az életét.
A szabadfordításban A vívó című filmet Finnország nevezte Oscarra, s jelenleg a 9-es Oscar listán szintén fenn szerepel, ami azt jelenti, hogy két fronton (Golden Globe és Oscar) is meg kell vívnia (hogy stílusosak legyünk!) a Saul fiával.


The ClubThe Club /El Club/

Mozibemutató (Chile): 2015. május 28.
Magyar bemutató:
Műfaj: Dráma
Rendező: Pablo Larraín
Forgatókönyv: Guillermo Calderón, Pablo Larraín, Daniel Villalobos
Szereplők: Roberto Farías, Antonia Zegers, Alfredo Castro
Golden Globe jelölések:
– Legjobb idegennyelvű film

Témáját tekintve a korábbi cikkünkben már bemutatott Spotlight-tal rokon Pablo Larraín drámája, amelyben válságtanácsadó érkezik kivizsgálás végett a katolikus egyház megbízásából egy kis chilei tengerparti városkába, ahol a gyermekmolesztálással és egyéb rémtettekkel kapcsolatban gyanúba keveredett, kegyvesztett papok és apácák élnek egy félreeső helyen. Larraín szereti a lőporos témákat, 2012-ben az Augusto Pinochet katonai diktatúráját megdöntő népszavazás tanulságos történetét vitte filmre, NO címmel a magyarhangya jóvoltából nálunk is bemutatásra került. Larraín új filmjével számos nemzetközi filmfesztiválon tarolt, Chicago-ból a legjobb rendezőnek járó Ezüst Hugo díjat, Berlinből az Ezüst Medve díjat hozta magával (az Arany Medvére pedig jelölték).


BrooklynBrooklyn

Mozibemutató (Ír): 2015. november 6.
Magyar bemutató: 2016. február 4.
Műfaj: Romantikus dráma
Rendező: John Crowley
Forgatókönyv: Colm Tóibín regényéből írta Nick Hornby
Szereplők: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson
Golden Globe jelölések:
– Legjobb drámai színésznő: Saoirse Ronan

John Crowley rendezett már drámát (Van ott valaki?), krimit, bűnügyi és tárgyalótermi filmet (Behálózva), 2007-ben megismertette a világgal Pókemberünket, azaz Andrew Garfield-et (A bűn hálójában – ez nem a Carrano-film!), legfőbb ideje volt, hogy új területen is kipróbálja magát, például a hatalmas történelmi tablóba csomagolt romantikus drámák terén. S úgy tűnik, be is jött a dolog, legalábbis a főszereplő, Saoirse Ronan számára, aki a Komfortos mennyországban kapott először drámai főszerepet, s azóta is ámulok, milyen okosan választ magának szerepet.
A Brooklyn, amit mi február elején láthatunk majd, egy ír bevándorló leányról, Eilis-ről szól, aki nővérét, Rose-t követi Amerikába, egy szebb jövő reményében. Viszontagságos út után végül Brooklyn-ban, New York egyik kerületében köt ki, ahol sikerül otthonosan berendezkednie: kap állást, és rátalál a szerelem egy olasz fiú, Tony személyében. Azonban hamarosan híreket kap otthonról, amelyek hazaszólítják, távol Tony-tól.
Saoirse Ronan-nek ez a második Golden Globe jelölése, korábban a Vágy és vezeklésben nyújtott alakításáért méltatták nemcsak Golden Globe-ra, de Oscarra is. Ez lehet az első alkalom számára, hogy a jelölést végre díjra váltsa.


The Lady in the VanThe Lady in the Van

Mozibemutató (Brit): 2015. november 13.
Magyar bemutató:
Műfaj: Életrajzi, Dráma, Vígjáték
Rendező: Nicholas Hytner
Forgatókönyv: Alan Bennett
Szereplők: Maggie Smith, Alex Jennings, Dominic Cooper
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjátéki színésznő: Maggie Smith

Maggie Smith-t, aki sokak számára a Harry Potter-filmek Minerva professzorasszonyaként lehet ismerős, hosszú munkássága alatt már számtalanszor jelölték Golden Globe és Oscar díjra, az előbbi esetben háromszor (Kaliforniai lakosztály, Szoba kilátással, Downtown Abbey), utóbbiban kétszer (Miss Jean Brodie virágzása, Kaliforniai lakosztály) díjat is nyert. Legfrissebb filmjében egy fura, furgonban lakó idős hölgy szerepéért méltatják, aki még furább kapcsolatba kerül egy férfivel, akinek a kocsi behajtóján táborozik le. A film hamisítatlan brit miliőt áraszt magából, akik szeretik az angol filmeket és humort, azok számára mindenképpen kötelező darab. A néhány napja a 81. életévét betöltött Maggie Smith-nek pedig ezúton kívánunk jó egészséget és még sok-sok, munkával eltöltött évet!


GrandmaGrandma

Mozibemutató (USA): 2015. szeptember 18.
Magyar bemutató:
Műfaj: Vígjáték, Dráma
Rendező: Paul Weitz
Forgatókönyv: Paul Weitz
Szereplők: Lily Tomlin, Julia Garner, Marcia Gay Harden
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjátéki színésznő: Lily Tomlin

Az Amerikai pite és az Egy fiúról Oscar díjra jelölt író-rendezője, Paul Weitz ezúttal egy klasszikus helyzetből készített egy nem mindennapi filmet, amelyben Elle lányunokája, Sage megjelenik a nagymamánál, hogy sürgősen 600 dollárra van szüksége. Elle és Sage néhány napot egymás társaságában töltenek, amíg összeszedik a készpénzt, s közben egyre több családi titok kerül felszínre. Lily Tomlin sem ma kezdte a szakmát, 1969 óta a rivaldafényben áll, eközben hét Golden Globe, és egy Oscar jelölést gyűjtött be, előbbiből Robert Altman ’93-as Rövidre vágva című, több mint 3 órás vígjátékával tudott egyet többedmagával Arany Glóbusz szoborra váltani. Még egy Golden Globe jelölést kapott idén a legjobb televíziós sorozat-színésznő kategóriában a Jane Fondával közös vígjáték sorozatával, a Grace and Frankie-vel. Remélhetőleg valamelyik kategória méltóképpen méltányolni fogja érdemeit!


Cikkünket hamarosan folytatjuk!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..