Ismerd meg a Golden Globe-díj jelöltjeit – 3. rész

0
1108

73GoldenGlobe31

Folytatjuk a 73. Golden Globe mozis jelöltjeit bemutató cikksorozatunkat a legjobb drámai és vígjátéki színész kategóriában indított filmekkel kapcsolatban: ejtünk szót Matt Damon mentőakciójáról, Al Pacino öreg rockeréről, Danny Boyle szeretett-utált számítógép-tervező zsenijéről, Eddie Redmayne nemváltó dán lányáról is, és az olyan, nálunk kevésbé ismert produkciókról, amelyek Hulkot jegesmedvévé, Will Smith-t újra koponyarepesztő kasszasiker-gyárossá változtatják, Bryan Cranston (á lá Breaking Bad) pedig ismét neki való szerepben tündököl!


MentőakcióMentőakció /The Martian/

Mozibemutató (USA): 2015. október 2.
Magyar bemutató: 2015. október 1.
Műfaj: Sci-Fi, Kaland
Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyv: Andy Weir regényéből írta Drew Goddard
Szereplők: Matt Damon, Kate Mara, Jessica Chastain, Kristen Wiig
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjáték
– Legjobb rendező: Ridley Scott
– Legjobb vígjáték színész: Matt Damon

Mark Watney asztronauta magára magad a Mars felszínén, levegő, víz és élelmiszer tartalékai csupán néhány napra elegendőek, míg a legközelebbi marsi randevú évek múlva esedékes. Andy Weir regénye ebből az alaphelyzetből építkezik, Watney mérnöki és botanikai tudására, leleményességére és elképesztő humorérzékére támaszkodhat a túlélésben. A naplóregény adaptálása kissé felemásra sikerült (itt kifejtjük bővebben, hogy hol is az a bizonyos banánhéj, amin szerintünk elcsúsztak az alkotók!), Watney jellemét, s a könyv hangulatát nem igazán sikerült megragadnia sem a főszerepet játszó Matt Damonnak, sem a rendező Ridley Scottnak. A külföldi újságírók szerint azonban még így is sikerült valami oly egyedit előállítaniuk, ami méltó a díjazásra. A háromszor Oscar díjra jelölt Scottnak ez a harmadik Golden Globe jelölése Gladiátor és az Amerikai gengszter után. Damonnak a Good Will Hunting forgatókönyve hozott elképesztő sikert még 1998-ban, Oscar és Golden Globe szobrocskákat is bespájzolt Ben Affleckkel karöltve, a Mentőakcióért való jelölése immár a 6. alkalom, ami, valljuk be, igazán lehengerlő eredmény!Infinitely Polar BearInfinitely Polar Bear

Mozibemutató (USA): 2015. június 29.
Magyar bemutató:
Műfaj: Vígjáték, Dráma
Rendező: Maya Forbes
Forgatókönyv: Maya Forbes
Szereplők: Mark Ruffalo, Zoe Saldana, Imogene Wolodarsky
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjátéki színész: Mark Ruffalo

A film, aminek a Golden Globe jelöléséig mi, kis hazánkban, még a hírét sem hallottuk, egy bipoláris zavarokkal (magyarán mániás depresszióval) küzdő férfiról szól, aki szeretne ismét teljes értékű férjként és szülőként részt venni családja életében, bár a család temperamentumos hölgytagjai (feleség és két leánygyermek) nem teszik könnyebbé e “küzdelmet”. A filmet írta és rendezte Maya Forbes, akinek ez az első rendezése (forgatókönyvek terén már nagyobb tapasztalattal rendelkezik), és amiért igazán érdemes odafigyelni a filmre, az a mi derék Hulkunk alakítása a főszerepben. A kétszeres Oscar-jelölt Mark Ruffalo szintén nem először kerül rivaldafénybe a Golden Globe díjkiosztón, tavaly két esetben is jelölték, a Foxcatcher birkózójaként, illetve az Igaz szívvel című tévéfilm homoszexuális aktivistájaként. Meglátjuk, hogy elég hiteles-e egy díjhoz érzelmi zavarokkal küszködő apaként!JoyDanny Collins

Mozibemutató (USA): 2015. április 10.
Magyar bemutató: 2015. május 28.
Műfaj: Zene, Dráma, Vígjáték
Rendező: Dan Fogelman
Forgatókönyv: Dan Fogelman
Szereplők: Al Pacino, Annette Bening, Christopher Plummer
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjátéki színész: Al Pacino

Bárcsak elmondhatnánk, hogy Al Pacino-t imádjuk, akármihez nyúl, és akármit is csinál, mindenesetre a kiöregedő rocksztár szerepe nagyon is elevenébe vág. A korábban inkább íróként befutó Dan Fogelman első egész estés rendezéséhez volt szerencsénk idén, s úgy tűnik, hogy a nézőkön kívül a szaksajtót is sikerült lekenyereznie. Al Pacino befutott, ám a szakmából lassan kiöregedő rockerként éppúgy menő, mint Robert De Niro-t hajkurászó zsaruként, ám a példaképe, John Lennon 40 éve neki írt levele rá is olyan hatással van, amiből simán kitelik egy érzelmi hátraarc. Pacino igazi “nagy öreg” a filmes szakmában is, s ezúttal a mélységes tisztelet vezeti ujjainkat a billentyűzeten, megszámlálhatatlan alkalommal jelölték már Oscarra és Golden Globe-ra, előbbit egy (Egy asszony illata), utóbbit 6 (!) alkalommal váltotta díjra, kíváncsiak vagyunk, hogy most sikerül-e neki egy 7. is!


Steve JobsSteve Jobs

Mozibemutató (USA): 2015. október 23.
Magyar bemutató: 2016. január 14.
Műfaj: Életrajz, Dráma
Rendező: Danny Boyle
Forgatókönyv: Walter Isaacson könyvéből írta Aaron Sorkin
Szereplők: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels
Golden Globe jelölések:
– Legjobb forgatókönyv: Aaron Sorkin
– Legjobb drámai színész: Michael Fassbender
– Legjobb női mellékszereplő: Kate Winslet
– Legjobb filmzene: Daniel Pemberton

A Steve Jobs című életrajzi film nemcsak maga a címszereplő miatt ígérkezik érdekesnek és izgalmasnak, hanem a jeles filmes stáb miatt: Danny Boyle soron következő filmjéről beszélünk, amelynek forgatókönyvét Aaron Sorkin adaptálta és neves színészgárda kelti életre: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels és még sorolhatnánk. Sorkin korábban pont a Facebook/Zuckerberg-filmmel, A közösségi hálóval gyűjtött be Golden Globe-ot és Oscar díjat egyaránt, talán evidens, ha következő szobrocskáit szintén egy informatikában neves személyiségről szóló filmmel nyeri meg. Michael Fassbendert A szégyentelen és a 12 év rabszolgaság után most harmadszor jelölik Golden Globe-ra (utóbbiért jelölték tavaly Oscar díjra). Kate Winslet már rutinos a díjátadók terén, ez a 11. jelölése, és a 2009-es évben tarolt, amikor is A felolvasóért és A szabadság útjaiért is vehetett át egy-egy díjat. Daniel Pemberton zeneszerzőnek ez az első Golden Globe jelölése.


A dán lányA dán lány /The Danish Girl/

Mozibemutató (USA): 2015. november 27.
Magyar bemutató: 2016. január 26.
Műfaj: Életrajzi dráma
Rendező: Tom Hooper
Forgatókönyv: David Ebershoff könyvéből írta Lucinda Coxon
Szereplők: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Matthias Schoenaerts
Golden Globe jelölések:
– Legjobb drámai színész: Eddie Redmayne
– Legjobb drámai színésznő: Alicia Vikander
– Legjobb filmzene: Alexandre Desplat

Eddie Redmayne mindent megtesz azért, hogy a tavalyi mellényúlását a Wachowski-testvérek Jupiter felemelkedése című borzalmában elkövetett antagonista szerepében semmissé tegye, s A mindenség elmélete (kritikánk róla itt!) Hawking professzorával piedesztálra emelt komoly színészek között emlegethessük a nevét újra egy napon. David Ebershoff könyvéből Tom Hooper készített életrajzi filmet a két dán festőművész, Lili Elbe és Gerda Wegener szerelméből. Lili Elbe született Einar Wegener, akit a nemváltás úttörőjének tekinthetünk, s Hooper drámájában Redmayne tolmácsolásában végigkísérhetjük a bimbódzó nő férfiból való megszületésének misztériumát. Redmayne nővé átlényegülése az újságírók szerint egyértelműen díjért kiált – s ha Hawking professzorrá való metamorfózisát épp csak megközelíti, akkor megérdemelten! -, s ezúttal partnernőjét, Alicia Vikandert is jelölték, ráadásul rögtön kétszer (legjobb drámai színésznő, legjobb női mellékszereplő – Ex Machina), aki az egyik ügyeletes kedvenc színésznőmmé lépett elő, mivel Az U.N.C.L.E. emberében is elég komoly alakítást láthattunk tőle (egy év alatt három kiemelkedő munka?! Oda kell figyelni rá!). Tom Hooper rendező korábbi filmjei, A király beszéde 4, A nyomorultak musical pedig 3 Oscar díjat nyert, s ezúttal A dán lány is esélyes lesz valamilyen arany szobrocskára! Redmayne a tavalyi Golden Globe-on és az Oscaron is tarolt, Vikander viszont új játékos! A film zeneszerzője, Alexandre Desplat rutinos róka, számtalan Golden Globe és Oscar díjra jelölték, előbbit 2007-ben a Színes fátyollal, utóbbit A Grand Budapest Hotellel tudta szoborra váltani.


ConcussionConcussion

Mozibemutató (USA): 2015. december 25.
Magyar bemutató:
Műfaj: Életrajzi dráma
Rendező: Peter Landesman
Forgatókönyv: Jeanne Marie Laskas cikke alapján írta Peter Landesman
Szereplők: Will Smith, Gugu Mbatha-Raw, Luke Wilson
Golden Globe jelölések:
– Legjobb drámai színész: Will Smith

Will Smith neve (jó)néhány éve még egyet jelentett a kasszasikerrel, ám az elmúlt évek szerepválasztásai, különösen a Shyamalannal közös családi projektje, A Föld után, meredek zuhanásba vitte ázsióját. Bizony úgy jött most neki ez a Golden Globe jelölés, mint éhezőnek a zsíros kenyér! Smith új filmjében egy bevándorló patológus bőrébe bújik, aki felfedi az igazságot az agykárosodott amerikai futballistákkal kapcsolatban, akik újabb és újabb agyrázkódásokat szenvednek el még egy normál játék esetében is.
Nos, igen, valamikor ez még nem igazán volt egyértelmű dolog, s úgy tűnik a Félelmetes nap és a Jobb, ha hallgatsz rendezője, Peter Landesman erre egy komoly sportdrámát húzott rá, mindezt a GQ magazin egy cikke alapján. Smith-nek ez az 5. Golden Globe jelölése, igaz, korábban 2007-ben A boldogság nyomában főszerepéért jelölték, s azóta nem. Valahogy kizártnak tartom, hogy David Ayer Öngyilkos osztagában igazán emlékezetes alakítást fog nyújtani, de több filmje is talonban van még, s talán sikerül újabb lökést adni karrierjének, hogy ismét ragyogó csillaggá legyen Hollywood festett egén.


TrumboTrumbo

Mozibemutató (USA): 2015. november 25.
Magyar bemutató:
Műfaj: Életrajzi dráma
Rendező: Jay Roach
Forgatókönyv: Bruce Cook könyvéből írta John McNamara
Szereplők: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren
Golden Globe jelölések:
– Legjobb drámai színész: Bryan Cranston
– Legjobb női mellékszereplő: Helen Mirren

Bryan Cranston neve elsősorban a sorozatfüggők számára hangozhat ismerősen, mivel a Breaking Bad című tévésorozat főszerepében minden díjat, amit tévében csak kapni lehet, begyűjtött. Természetesen Cranston nem hanyagolta el a filmes pályát sem, legújabb filmjében egy éppen neki való szerepben áll helyt úgy, hogy azt az újságírók feltétlenül díjazni szeretnék: a Trumbo a ’40-es évek Hollywoodjába kalauzol, ahol a népszerű és közkedvelt forgatókönyvírót, Dalton Trumbo-t bélyegzik meg, közösítik ki, börtönzik be és teszik feketelistára politikai nézetei miatt. Azonban Trumbo visszavág az álszent Álomgyárnak: álnéven, ismerősök mögé bújva folytatja munkáját, s két Oscar díjat is begyűjt.
Cranston 6. Golden Globe jelölése ez a mostani, eddig egyet váltott díjra 2 éve a Breaking Badért, partnernőjének, az Oscar díjas Helen Mirrennek pedig a 14.(!!!), amelyből mindössze kettő érett díjjá: 1997-ben a Kevin Bacon rendezte Losing Chase-ért, 2006-ban pedig A királynőért díjazták (utóbbiért Oscart is kapott). Vajon most lesz alkalmuk kiállni a pulpitusra?


Cikkünket hamarosan folytatjuk!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ