Ismerd meg a 73. Golden Globe-díj jelöltjeit – 2. rész

0
564

Golden_Globe21

Folytatjuk a 2016-os Golden Globe-díj jelöltjeit bemutató sorozatunkat a kezdőcikkünkből kimaradt Spotlighttal, majd pedig a legjobb vígjáték kategóriát vesézzük ki!


SpotlightSpotlight – Egy nyomozás részletei /Spotlight/

Mozibemutató (USA): 2015. november 25.
Magyar bemutató: 2015. február 18.
Műfaj: Történelmi, életrajzi dráma
Rendező: Tom McCarthy
Forgatókönyv: Josh Singer, Tom McCarthy
Szereplők: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Golden Globe jelölések:
– Legjobb dráma
– Legjobb rendező: Tom McCarthy
– Legjobb forgatókönyv: Josh Singer, Tom McCarthy

Témáját tekintve igen fontos film a Spotlight, amely az egyházon belüli pedofiliára irányítja a reflektort. Az igaz történet alapján készült dráma a Boston Globe újságíró csapatának egyéves nyomozását tárja elénk, ami közel 500 katolikus pap érintettségéről rántotta le a leplet, akik gyermekekkel szembeni sorozatos szexuális visszaéléseket követtek el. A papok “félrelépéseit” eltussolta a felsőbb vezetés, míg végül, pont a Boston Globe leleplező cikke kapcsán, Bernard Law bostoni érsek lemondott tisztségéről. A filmben Michael Keaton, Mark Ruffalo (alias Hulk), Rachel McAdams, Liev Schreiber és Stanley Tucci is szerepet vállalt. Golden Globe jelölést legjobb dráma, legjobb rendező és legjobb forgatókönyv kategóriában kapott, a 2009-es Fel! animációs film kapcsán már Oscar díjra jelölt Tom McCarthy író-rendezőt így akár háromszor is a színpadra szólíthatják, Josh Singer társírónak ez az első jelölése. A Spotlight minden téren (közönség, kritika) remek értékeléseket kapott, kíváncsi vagyok, itthon bemutatják-e egyáltalán.

Update: Az InterCom bevállalta a forgalmazást, február közepén láthatjuk!A nagy dobásA nagy dobás /The Big Short/

Mozibemutató (USA): 2015. december 23.
Magyar bemutató: 2016. február 4.
Műfaj: Életrajzi dráma
Rendező: Adam McKay
Forgatókönyv: Michael Lewis könyve alapján írta Adam McKay és Charles Randolph
Szereplők: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjáték
– Legjobb vígjátéki színész: Christian Bale, Steve Carell
– Legjobb forgatókönyv: Adam McKay és Charles Randolph

Michael Lewis amerikai pénzügyi újságíró és író nálunk is megjelent könyvéből készült a Golden Globe egyik fekete lovának tartott A nagy dobás, amely nem semmi sztárfelhozatalt prezentál nekünk, thrilleresen feszült sztoriba ágyazva. A film négy “kívülállóról” szól, akik nem dugták homokba a fejüket a nagy bankokhoz, a médiához és a kormányhoz hasonlóan, felismerték a gyűrűző hitelpiaci válság első jeleit, és léptek ezügyben… persze, a saját szakállukra. A főszereplők a nézőt a modern pénzügyi világ sötét bugyraiba kalauzolják. A nagy dobást az UIP-Duna Film február elején fogja nálunk bemutatni, a plakátra talán addigra rákerülhet, hogy háromszoros Golden Globe-díjas produkció a legjobb vígjáték, forgatókönyv és vígjátéki színész kategóriában. A legjobb színészre ez esetben kétszer akkora esély van, mivel mind Steve Carell, mind Christian Bale nevezést kapott a megmérettetésre, ahol ez esetben konkurensek lesznek. Adam McKay író-rendező az atyja (vagy anyja?) Will Ferrellel közös vígjátékának a Ron Burgundy-szériának, illetve az ügyeletes rendezője Ferrell filmjeinek. Christian Bale A harcos című filmért kapott már korábban Golden Globe-ot (amiért később Oscart is), illetve az Amerikai botrány kapcsán jelölték. Steve Carell ebből a szempontból rutinosabb, A hivatal című tévésorozatért hatszor jelölték, egyszer díjra is sikerült váltania, illetve tavaly a Foxcather-ben nyújtott alakításáért szintén a jelöltek között volt.
A nagy dobás olyan friss, hogy szinte még meleg, a hétvégén mutatták be limitált moziszám mellett (a teljes terítés Amerikaszerte december 23-ból várható), a kritikák 80-90% között értékelik.JoyJoy

Mozibemutató (USA): 2015. december 25.
Magyar bemutató: 2015. december 31.
Műfaj: Életrajz, Dráma, Vígjáték
Rendező: David O. Russell
Forgatókönyv: David O. Russell, Annie Mumolo
Szereplők: Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Robert De Niro, Virginia Madsen
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjáték
– Legjobb vígjátéki színésznő: Jennifer Lawrence


Szilveszterkor érkezik a mozikba David O. Russell várva várt legújabb filmje, aki ismét a Napos oldal összeszokott hármasával: Jennifer Lawrence-szel, Bradley Cooperrel és Robert De Niroval forgatott. Van benne ráció, de a sajátos látásmódjáról ismert Russell nem fél szembeúszni az árral. Russellt 3 filmjéért (A harcos, Napos oldal, Amerikai botrány) négyszer Golden Globe-ra, ötször Oscarra jelölték, és pechjére egyet sem sikerült szobrocskára váltania, de talán most fog eljönni az ő napja. Új filmjének főhőse egy erős kezű nő, aki szó szerint a semmiből nekiindulva építi föl vállalatbirodalmát, miközben az élet viharain túl szélmalomharcot kénytelen vívni saját családjával is. Jennifer Lawrence a most előtérbe kerülő színésznemzedék tagja, akire a 2010-es Winter’s Bone – A hallgatás törvénye óta figyelt fel a világ, s azóta kapja a jobbnál jobb szerepeket: okosan válogat köztük, a népszerűbbtől az elvont drámákig minden területen kipróbálja magát, a szakma pedig nem rest ezt díjazni – négy Golden Globe jelölésből kettőt (Napos oldal, Amerikai botrány), a három Oscarból pedig egyet (Napos oldal) váltott szoborra, ami egészen jó arány.
A Joyt nagyközönség előtt még nem mutatták be, a filmet látott kritikusok viszont lehúzták, erős közepesre értékelve, ami azért meglepő, mivel akkor mit keres a Golden Globe-on?


A kémA kém /Spy/

Mozibemutató (USA): 2015. június 5.
Magyar bemutató: 2015. június 4.
Műfaj: Akció, Vígjáték
Rendező: Paul Feig
Forgatókönyv: Paul Feig
Szereplők: Melissa McCarthy, Jude Law, Rose Byrne, Jason Statham
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjáték
– Legjobb vígjátéki színésznő: Melissa McCarthy

A film, ami a mi kedvenc nyári vígjátékunk volt, jót tett az országimázsnak, s végre felvállalt minket, magyarokat, s nem utolsósorban nem járatott le. A kém bizony engem is levett a lábamról (kritika itt!), ami azért is nagy szó, mert az altesti poénokat jellemzően nem tartom humorosnak. A Csupasz pisztolyszerű gegek végül azonban győztek, ahogy a világon mindenhol, s Melissa McCarthy – s itt tessék megkapaszkodni! -, akit a Koszorúslányokért jelöltek már Oscarra is, megkapta első Golden Globe jelölését is. Aki A kémet még nem látta – az sürgősen pótolja! -, annak röviden: Susan Cooper CIA elemző (McCarthy), miután az ügynökség szuperügynökét (Jude Law) egy bevetés során kivonják a forgalomból, kénytelen a biztonságot jelentő irodájából kimerészkedni terepre, s az egyik legveszélyesebb terrorista nyomába eredni. Bond pedig tényleg elmehet a p…!
A kritikusok a filmet a jó és kiváló tartományokban értékelték, a nézőknek is tetszett, így a helye egyértelműen itt volt a Golden Globe-on. Van akit esetleg ez meglep?


Kész katasztrófaKész katasztrófa /Trainwreck/

Mozibemutató (USA): 2015. július 17.
Magyar bemutató: 2015. augusztus 27.
Műfaj: Romantikus vígjáték
Rendező: Judd Apatow
Forgatókönyv: Amy Schumer
Szereplők: Amy Schumer, Bill Hader, Brie Larson, Colin Quinn
Golden Globe jelölések:
– Legjobb vígjáték
– Legjobb vígjátéki színésznő: Amy Schumer


Ha Paul Feig A kémjével ott lesz az idei Golden Globe-on, akkor nem hiányozhat Judd Apatow sem, aki az Amerikában rendkívül népszerű stan-up-os komikával, Amy Schumerrel szövetkezett, s a hölgy első egész estés szkriptjét vitte vászonra az ő főszereplésével. A siker talán egy picit eltúlzott is lett, az óvatos pozitív kritikai véleményeket elsöpörte a közönség rajongása, így Amy a tévé után sikeresen betört a moziiparba is. A film sztorija meglepően egyszerű: a monogámiát csak hírből ismerő, férfifaló Amy rátalál és beleszeret a Nagy Ő-be. Az apropóját viszont a számtalan geg adja, amit Amy maga írt és ad elő, melyek közül több talál be, mint amennyi mellémegy. Ez mindenesetre elég volt, hogy a legjobb vígjáték, valamint a legjobb vígjátéki színésznő frontján az előtérbe tolják a filmet. Kíváncsian várjuk, hogy bármely kategóriában lesöpri-e a konkurenciát!


Cikkünket hamarosan folytatjuk!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ