Ismerd meg a 73. Golden Globe-díj jelöltjeit – 1. rész

0
826

Golden_Globe

Fölmerült bennünk a gondolat, hogy az átlag mezei olvasó/néző, de még a “hardcore” filmrajongó számára is nehézségekbe ütközhet eligazodni az ilyen-olyan díjakra jelölt filmek között. A “legfontosabb” (legjobb film, legjobb férfi és női főszereplő, stb.) filmes kategóriákban indított produkciók még csak-csak közismertek (már ha eljutott legalább a hírük hozzánk), de mi a helyzet a kisebbekkel, vagy épp a számunkra most különösen fontosnak bizonyuló Legjobb idegennyelvű film kategóriával, vajon milyen filmekkel kell összemérnie magát a Saul fiának? Ezennel útjára indítunk egy cikksorozatot, amelyben röviden ismertetjük az összes, idén Golden Globe-ra jelölt mozifilmet, ezzel segítséget nyújtva Olvasóinknak abban, hogy képbe kerüljenek a január 10-én lezajló díjátadóig!


CarolCarol

Mozibemutató (USA): 2015. november 20.
Magyar bemutató: 2016. február 11.
Műfaj: Romantikus dráma
Rendező: Todd Haynes
Forgatókönyv: Patricia Highsmith regényéből írta Phyllis Nagy
Szereplők: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson
Golden Globe jelölések:
– Legjobb dráma
– Legjobb rendező: Todd Haynes
– Legjobb drámai színésznő: Cate Blanchett, Rooney Mara
– Legjobb filmzene: Carter Burwell

Patricia Highsmith korszakalkotó regényének filmadaptációja, mely az ’50-es évek New Yorkjába repít minket. A 20-as éveit taposó, teljesebb életre vágyó Therese (Rooney Mara) egy manhattani áruházban dolgozik, ahol összetalálkozik a belekényelmesedett házasságban élő, elbájoló Carollal (Cate Blanchett), s első látásra egymásba szeretnek. Elmélyülő kapcsolatukról szól ez a történet.
A filmet több kategóriában is Golden Globe-ra jelölték, a legjobb dráma mellett Todd Haynest legjobb rendezőként is. Haynest nem először éri ilyen megtiszteltetés, a 2002-es Távol a mennyországtól című filmjével legjobb forgatókönyv kategóriában már szintén volt egy Golden Globe, sőt egy Oscar jelölése is. A kétszeres Oscar díjas színésznőnek, Cate Blanchett-nek ez már a 9. Golden Globe jelölése, eddig hármat váltott glóbusz szoborra az Elizabeth-ért, az I’m not There című Bob Dylan filmért és a Blue Jasmine-ért. Rooney Marának ez a második Globe jelölése, korábban A tetovált lány amerikai remake-jében nyújtott alakításáért méltatták, bár díjra nem tudta váltani. Carter Burwell zeneszerzőnek szintén a második jelölése, korábban Ahol a vadak várnak kapcsán került képbe.
A Carolt a kritikusok kitörő lelkesedéssel (93-95%-os értékelések!), a nézők kicsit visszafogottabban fogadták (imdb: 7,8/10).Mad Max - A harag útjaMad Max – A harag útja /Mad Max: Fury Road/

Mozibemutató (USA): 2015. május 15.
Magyar bemutató: 2015. május 21.
Műfaj: Akció, Kaland, Sci-Fi
Rendező: George Miller
Forgatókönyv: George Miller, Nick Lathouris, Brendan McCarthy
Szereplők: Tom Hardy, Charlize Theron, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, Nicholas Hoult
Golden Globe jelölések:
– Legjobb dráma
– Legjobb rendező: George Miller

A poszt-apokaliptikus sivatagban bolyongó, saját démonai által űzött Max (Tom Hardy) és az önkényuralom elől menekülő Imperator Furiosa (Charlize Theron) kényszerű egymásrautaltságából táplálkozó, ezer fokon égő, pörgős road movie bizony minden téren kiszolgálta az akciófilmek szerelmeseit, s az év egyik legjobb filmjének, zsáneren belül pedig vitán felül az év legjobbjának bizonyult. Érdekes, hogy végül helyet kapott a Golden Globe drámai mezőnyében is, az Oscaron biztosan nem fog, a 70. életévét idén betöltő Miller viszont megmutatta a mai “pulyáknak”, hogyan kell emlékezetes akciószcénákkal feldíszíteni egy végletekig leszálkásított, némi feminim vonásokkal cizellált történetet. Tehát a legjobb dráma, Miller pedig a legjobb drámai rendező kategóriában néz farkasszemet a konkurenciával. Az új Mad Max abszolút sikert aratott a kritikusok (kritikánk itt olvasható!) és a közönség körében is (imdb: 8,2/10).A visszatérőA visszatérő /The Revenant/

Mozibemutató (USA): 2016. január 8.
Magyar bemutató: 2016. január 14.
Műfaj: Dráma, Kaland, Western
Rendező: Alejandro González Iñárritu
Forgatókönyv: Michael Punke regényéből írta Alejandro González Iñárritu és Mark L. Smith
Szereplők: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter
Golden Globe jelölések:
– Legjobb dráma
– Legjobb rendező: Alejandro González Iñárritu
– Legjobb drámai színész: Leonardo DiCaprio
– Legjobb filmzene: Ryuichi Sakamoto, Carsten Nicolai

Az előzetesek sugallta hangulata alapján számomra egyértelműen a legjobban várt jövő évi film kitüntető címét érdemelte ki Iñárritu mozija, amitől nem kevesebbet várok, minthogy forradalmasítsa a kihalóban lévő western műfaját. Mintha Karl May és J. F. Cooper világa elevenedne meg, nem a nagy kalapos John Wayne, hanem a borzsapkás vadnyugati, erdőben medvére és indiánokra vadászó.
A DiCaprio alakította Hugh Glass-re a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: vadászcsapata többi tagja halottnak hiszi, és magára hagyja az áldozatot, társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) pedig szándékosan tagadja meg a segítséget. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy visszatérjen a családjához.
Iñárritu tavaly három Oscart és egy Golden Globe-ot is bezsebelt a Birdman-ért (Michael Keatont pedig visszajuttatta az A-listás sztárok frontvonalára), de számomra a legjobb filmje – remélem, csak A visszatérőig! – a 21 gramm marad, Benicio Del Toro legnagyobb alakításával. DiCaprio-nak ez a 10. jelölése Golden Globe-ra, amelyből eddig csak kettőt tudott díjra váltani, az Aviátorral és A Wall Street farkasával, Oscar fronton pedig még rosszabb a renoméja: négy jelölés, 0 díj, pedig a Gilbert Grape mentálisan sérült Arnie-jéért mindössze 19 évesen terjesztették fel. Vajon most meg fogja kapni?
Ryuichi Sakamoto zeneszerzőt kétszer jelölték eddig Golden Globe-ra (Az utolsó császár, Oltalmazó ég), mindannyiszor megnyerte, s ez a harmadik jelölése. A német Carsten Nicolai vagy ismertebb nevén Alva Noto esetében A visszatérő az első egész estés film, melyhez zenét szerzett, de egy Golden Globe-jelöléses belépőt határozottan jó névjegynek tekinthetünk a filmzenés szakmában.
A film első kritikái némi óvatosságra intenek, 78-88%-os értékelések érkeznek a kritikusoktól, a közönségnek pedig még nem volt lehetősége felülbírálni őket.


CarolA szoba /Room/

Mozibemutató (USA): 2015. november 25.
Magyar bemutató: 2016. január 28.
Műfaj: Dráma
Rendező: Lenny Abrahamson
Forgatókönyv: saját regényéből írta Emma Donoghue
Szereplők: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers
Golden Globe jelölések:
– Legjobb dráma
– Legjobb drámai színésznő: Brie Larson
– Legjobb forgatókönyv: Emma Donoghue

Az ötéves Jack számára a Szoba maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Ám ötödik születésnapja után Anya közli vele, hogy a világ a szobán kívül folytatódik, és ideje megtapasztalni azt, ami a falakon túl van. Ehhez azonban tervre és szökésre van szükség, amit Jack-nek egyedül kell megtennie. Jack pedig kezdi megérteni, hogy a Szoba igazából börtön volt, ők pedig fogvatartottak benne. Amikor pedig végre szabadok lesznek Jack és Anya számára is új élet kezdődik. Olyan, amire egyikük, és családtagjaik sem készültek fel.
Ismét egy regényadaptáció, amelynek szkriptjét maga az írónő, Emma Donoghue ültette át forgatókönyvre. Donoghue regénye bestseller, és nagyon úgy tűnik, hogy a film is az lesz, főleg, ha mindhárom kategóriában (legjobb dráma, forgatókönyv és drámai színésznő), amelyben jelölést kapott, nyer.
A szobát a kritikusok többsége imádta (88-97% értékelések), a nézőknek is tetszett (imdb: 8,3/10), mi csak január végén, tehát a Golden Globe után vehetjük szemügyre, addig marad a könyv. Tessék (utána)olvasni!

Cikkünket hamarosan folytatjuk!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ