Hatályba lépett az új korhatár rendelet

9
389

korhatarA mai naptól hatályba lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hazai filmes oldalakat pánikba kergető rendelkezése, melynek értelmében a fiatalok védelmének érdekében az egyes filmekről készült előzeteseket csupán korhatár megjelöléssel együtt lehet kitenni az oldalra. Több filmes oldalt üzemeltető kollégám és az oldal rendszeres olvasói közül is többen feltették a kérdést, vajon mennyire fogja ez érinteni a Filmtrailer.hu oldal tartalmát, és a törvényt jogi oldalról áttanulmányozva azt kell, hogy mondjam: nem igazán.
És hogy miért nem? Lássuk:

1., A rendelet hatálya kiterjed:
a) a filmterjesztõkre, valamint a filmterjesztési tevékenységre,
b) a Magyarország területén forgalmazásra kerülõ filmalkotásokra, kivéve a mozgóképrõl szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 20. § (2) bekezdésében meghatározott filmalkotásokat,
c) a filmalkotásról közzétett hirdetésre, közleményre, illetve a hirdetést, közleményt közzétevõ szolgáltatókra, vállalkozásokra, valamint
d) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra (a továbbiakban: NMHH).

A filmtrailer.hu nem végez semmilyen forgalmazói, terjesztési tevékenységet, formáját tekintve pedig se nem szolgáltató, se nem vállalkozás, hanem néhány – az évek alatt többször cserélődő – filmrajongó közös és önfeláldozó munkájának eredménye, egy profit nélkül üzemelő weboldal. Az egyes filmekről közzétett cikkek hirdetés kategóriába (sajnos) nem, maximum a “közlemény” kategóriába esnek, amit az említett törvény egy másik szakasza értelemez:

közlemény: a hirdetés fogalmába nem tartozó filmalkotással kapcsolatos olyan közlés, tájékoztatás, amely közvetlenül utal a filmalkotás címére ÉS a terjesztés megkezdésének idõpontjára vagy a megtekinthetõség módjára; nem minõsül közleménynek a filmalkotás terjesztésének megkezdését legalább hatvan nappal megelõzõen a filmalkotással kapcsolatban közzétett közlés, tájékoztatás;

azaz használható az adott film korhatárjelzés nélküli – akár külföldi – előzetese ha a magyar bemutató a., még nem ismert b., több mint 60 nap múlva lesz, illetve a betű szerinti értelmezés szerint, amennyiben csupán az adott film címe – magyar? – szerepel a cikkben és a “terjesztés megkezdésének idõpontja vagy a megtekinthetõség módja” nem, akkor szintén nem mond ellent a törvényben foglaltaknak.

Egyébiránt az oldal eddig is szorosan együttműködött a hazai forgalmazókkal, és kizárólag a hivatalos forrásból származó magyar nyelvű/feliratozott előzeteseket tette ki, ez a jövőben is így fog működni.

A fent leírtaktól függetlenül az NMHH kiskorúak védelmére irányuló szándékával alapvetően egyetértünk, így, ahogy korábban már jeleztük és az oldal felhasználási tudnivalóiban is leírtuk, minden, a rendelet hatályán ugyan kívül eső, de korhatárjelzéssel nem ellátott anyagot kizárólag 18. életévét betöltött személyeknek ajánlunk megtekintésre.
Az oldal szerkesztőjeként biztos vagyok benne, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nem célja ok nélkül megtámadni és ellehetetleníteni a magyar filmes oldalakat és blogokat és az általuk hozott új törvény, bár több helyen igen homályosan fogalmaz, alapvetően jó célt fog szolgálni.

Üdv:
kompi


9 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ami a nemzetközi korhatárbizottságok által korhatárosnak lett nyilvánítva, ott eddig is kitettük a korhatár (18+) jelzést, a többi idegen nyelvű előzetesnél automatikusan a felhasználási tudnivalóban leírt “csak 18+ felettieknek ajánlott” lép érvénybe.

    Feltéve, hogy nem kapunk róla értesítést hogy ez így nem jó/nem elegendő, mert akkor valami mást kell kitalálnunk.

  2. Nem kötekedni akarok, de ha ti nem vagytok vállalkozás, akkor hogyan adóztok a sok hirdetés bevétele után? Meg mint írtad, bevétel nélkül üzemelő weboldal. És mivel ahogy néztem a hirdetés nem egy olcsó mulatság itt az oldalatokon.
    Üdv: Tomkon

  3. A cikk áprilisi, az Infinety reklámügynökséggel, akik az oldal hirdetéseit szervezik augusztusban kezdtünk együttműködni.
    Ettől függetlenül szerkesztőségünk sajnos továbbra sincs, így elmondhatjuk, hogy filmrajongók szerkesztik az oldalt.

  4. Így már értem akkor. Bocs a hülye kérdésért, csak a cikkből ezt is kiszűrtem az olvasás közben. Egyébként tervezitek, hogy szerkesztőségetek is lesz vagy végül is ez annyira nem is szükséges?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..