Április 7-én kezdődik az immár 23. alkalommal megrendezésre kerülő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál! Jellemzően olyan filmeket láthatunk a műsorán, melyeket kis hazánkban itt tekinthetünk meg először, egy részüket pedig egyben utoljára is, mivel nem kerülnek széleskörű bemutatásra a mozikban. Tavaly a Titanic hozta el nekünk többek közt az Ex Machina, a 71, a Snowpiercer, Megmaradt Alice-nek és A megváltás (The Salvation, 2014) című filmeket, illetve itt debütált először itthon a Kukoricasziget és a Hétköznapi vámpírok, melyekről mind-mind mi is beszámoltunk.
A fesztivál hagyományaihoz méltóan 10 napon át a megszokott 10 szekcióban 42 filmet tekinthetünk meg: Nyitó-, Záró-, Gálafilm, Versenyben, Rövidfilmek, Fesztiválkedvencek, Amerikai függetlenek, Ázsiai szelek, A sötét oldal (horror szekció) és a Filmdokk.
A Titanicon látható először itthon a sokszorosan díjnyertes, SCOPE100-kedvenc izlandi dráma, a Madárkák, a sztárszereposztást felvonultató történelmi dráma, a híres Milgram-kísérletet bemutató Experimenter s a véres horror-western, a Bone Tomahawk Kurt Russellel.
Evolucio_Titanic
“A szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus- és témabeli merítése.” – olvasható a fesztivál weboldalán.

A fesztivál nyitófilmje a Tanna lesz – egy csendes-óceáni szigeten élő ősi törzs két tagjának szerelmi drámájába enged betekintést, amely törzsi polgárháborúhoz vezet.
A Titanic gálavetítésén Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmje fog bemutatkozni, melynek világpremierje a Berlinalén volt, akárcsak Bucsi Réka LOVE című animációs rövidfilmjéé, amelyet szintén meg lehet tekinteni a fesztiválon a rövidfilmek között.
A Titanic saját versenyprogrammal is büszkélkedhet, idén 9 nemzetközi játékfilm indul a megmérettetésen:

Házi gondozás (Home Care) – Csehország
Mindennapi életünk (Our Everyday Life) – Bosznia-Hercegovina
Apa és lánya (The Daughter) – Ausztrália
Démonok (The Demons) – Kanada
Verem az erdőben (Couple in a Hole) – Belgium, Egyesült Királyság
Sárvirág (Mellow Mud) – Lettország
Ami a sötétben rejlik (What’s in the Darkness) – Kína
Evolúció (Evolution) – Franciaország
Aloys (Aloys) – Svájc

Az idei Titanic Filmfesztivál zsűrijének tagjai: Hrönn Marinósdóttir, a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója (zsűrielnök), Ujj Mészáros Károly színész, filmrendező (Liza, a rókatündér) és Reisz Gábor filmrendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan).
A fesztivál díjátadójára április 15-én este az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül sor.
Verem_az_erdoben_Titanic
A fesztivál április 15-én zárul az A Bigger Splash című, sztárszereposztást felvonultató (Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts) lélektani drámával.
Április 16-a az ismételt vetítések napja lesz!

A fesztiválról, akárcsak tavaly, néhány film erejéig mi is tudósítunk.

A Titanic vetítései és eseményei az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Toldi és Sugár moziban, valamint az A38 Hajón lesznek.

A Titanic összes szekciójának teljes programja és vetítési időpontjai a fesztivál honlapján megtekinthetőek: titanicfilmfest.hu

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ