Fliegauf Bence Csak a szél filmje Magyarország hivatalos Oscar nevezése

21
189

csak-a-szel-poszterAz Oscar díjra nevező bizottság 2012. szeptember 7-ei ülésén kiválasztották azt a filmet, amely hazánkat fogja képviselni a jövőre megrendezésre kerülő, 85. Oscar gálán a legjobb idegennyelvű film kategóriában. A döntés értelmében Fliegauf Bence Csak a szél című filmje kap esélyt, hogy elhozza az Oscar szobrocskát.
Fliegauf filmjét a 4 évvel ezelőtti romák elleni merényletsorozat inspirálta, és egy roma család egyetlen napját mutatja meg. Fliegauf Bence nemzetközileg elismert filmes rendezőnk tavaly leforgatott, idén áprilisban bemutatásra került immár ötödik nagyjátékfilmje, amely sorra nyeri a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belga elismeréseket követően legutóbb a Paris Cinéma filmfesztivál díját nyerte el. Az Európai Parlament Lux díjára is jelölték, és hamarosan a Torontói Filmfesztiválon is bemutatásra kerül.

csak a szel fel1

Az Oscar-díjra nevező bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Angelusz Iván producer, Gárdos Péter filmrendező, Koltai Lajos operatőr-filmrendező, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. Az Oscar-díj szabályzata értelmében a bizottság azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhetett egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2011. október 1 – 2012. szeptember 30. között megjelentek hazai moziforgalmazásban. A döntés többségi szavazás útján született. Fliegauf filmje mellett Az ember tragédiája és A vizsga kapott még szavazatokat.

csak-a-szel-fel2

Az Egyesült Államok leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó trófeáért versenyre kelhetnek.
A jelöltek listáját január 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én, immár 85. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.


21 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Marha nagy haszna lesz.Látni fogják Nyugaton micsoda rasszizmus és cigány ellenessèg van nálunk és szegèny romák mit el nem kell szenvedniük az igazságtalan elöítéletek miatt.Oscart neki!!!

 2. És mint kiderült nem is gyilkosságok voltak, ez egyik esetben ahol pl: az apa és a fia haltak meg a gyerek talált egy gránátot az erdőben és bedobta a kandallóba, stb stb. Nem akarok most itt politizálni, mert ez nem az az oldal, de nevetséges azért hogy minden nap hallani hogy cigányok öltek meg időseket otthonaikban és elvitték a 300 forintjukat, meg a múltkori eset amikor a cigó elkérte a csávótól a telefonját majd az közölte hogy nem adja, a cigány azonnal nyakon szúrta, és ilyen esetek sajnos ezresével vannak és minden naposak, de őket kell sajnálni mert itt rasszizmus van, hát kérem ilyen tettek után aztán mitől ne lenne rasszizmus. Minden ország szó nélkül kidobja őket, mert nem bírnak velük, de mi zárkóztassuk fel őket. Aki ilyen filmet csinál én azt zárnám börtönbe.

 3. “országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt játékfilmet”-Én azért minden évben megnézek a jelöltek közül egyet-kettőt.Idén a Bullhead-től kb hanyatt estem annyira megfogott,és ma meg is nézem Nader és Simin-t ami meg nem akárhogy áll az Imdb-n.De mondhatnám a Faun-t vagy a Mások életét,stb.Egy szó mint száz,nem elég egy divatos témát választani,ezek minden más szemszögből is kivételes filmek.Mindenki döntse el hogy mire akarok ezzel célozni.

 4. Az nem igaz, hogy más országból kidobták volna őket, ezt nem tudom honnan vetted! Több országban is élnek nagyobb számban, csak ott nincsen akkora rasszizmus, mint nálunk! Ebből is vehetnénk példát a külföldtől, mint nagyon sok másban is! Igen, vannak ilyen esetek is, de nemcsak romák követnek el bűntetteket, nagyon sok magyar is, csak nézd meg a TV-t, újságokat.

 5. zoltan0804.Ezt jól összehordtad,egy szó nem igaz belőle:).Mi az hogy nincs rasszizmus fejlett országokban?Franciaországtól kedve Norvégián át Ausztrálián keresztül mindenhol van.Csak mivel náluk aboriginalok élnek meg arabok meg feketék meg stb,azért velük vannak összetűzéseik.Norvégiában 77 embert ölt meg egy ember rasszista indíttatással,Franciaországban félévente külvárosi felkelések vannak az arabok lakta negyedekben,Kanada a franciák,svédek küldik haza a keleti cigányokat.Olaszországban külön gettókat alakítottak néhány év alatt és onnan járnak be lopni.Hogy mondhatsz ilyen ökörséget hogy máshol nincs,amikor a Fifa leghíresebb programja a rasszizmus visszaszorítására irányul.Hol élsz???

 6. Nem mondtam, h nincs! Csak sok fejlettebb országban, nem ilyen mértékben, és normálisabb módon tudják kezelni. De természetesen mindenhol vannak h.lye, magukat másoknál külömbnek gondoló emberek.

 7. Azért én megkérdezném ezt a országimázs romboló, roma-sajnáltató, rajvédő Fliegauf-ot, hogy az agyonvert berzéki családapáról, az Olaszliszkai lincselésről vagy Bándy Katáról forgatna-e filmet !
  Ja..hogy soha, mert azokban az esetekben nem cigányok voltak az áldozatok ?

 8. Hurka Gyula, pontosan !!!

  zoltan 0804, igen én különbnek tartom magam, mert tanultam és dolgozok, nem melegedni jártam az iskolába és nem azért mert ingyen kaját kaptam, mert ugye nem is kaptam mert az is csak nekik jár, mert jaj szegények éheznek, senki nem mondja nekik hogy csináljanak 8-10 gyereket hogy utána ne tudják etetni őket, a romák európa szégyenei, Kanadába is kimentek ott van munka mégsem voltak hajlandóak dolgozni, most haza toloncolják őket, egyik ország sem tud velük mit kezdeni, nem lehet őket integrálni mert ők nem akarják, nem hajlandóak civilizált ember módjára élni, csak egész nap zene meg tánci tánci, de dolgozni adót fizetni azt nem. Vannak fehér emberben is bűnözők de… a börtönökben 90% ban cigányok vannak nálunk, na már most van 1 millió cigány, és 10 millió Magyar, szerinted nem sok az a 90% ahhoz képest hogy csak 1 millióan vannak? Nem tudom te melyik országban élsz de hogy nem ebben az biztos. A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok elkövetői 98%ban cigányok. Jó lenne ha olvasnád a híreket és nem beszélnél butaságokat. ( már meg sem említem a színesfém tolvajlásokat, illegális lakásfoglalókat, csicskáztatókat, striciket, és még sorolhatnám reggelig azokat a bűntetteket amiket 99%ban ők követnek el.

 9. Nem tudom, h ezeket a statisztikákat honnan vetted, de nem hiszen, hogy hivatalosak. Nem azt mondom, hogy sok nem olyan mint amilyennek mondod. Én azt akartam mondqni hogy nem kellene általánosítani, mert köztük is vannak tisztességes, tanult emberek. Aki olyan, mint mondtad, legyen akár roma, akár magyar azoknak börtönben a helyük. De az sem igazságos, hogy pl. 10-ből 7 olyan, ez miatt elítéljük a másik 3- at is. Vagy szerinted ez jogos?

 10. Nem jogos,de azért az elég elszomorító,ha 10-ből 7 bűnöző.Elárul valamit a rassz mentalitásáról és az egész életed statisztikákról szól zoltan0804!Márpedig ilyen bűnözői statisztikát csak a cigányság tud felmutatni hazánkban.Egy frissen szabadult magyar ismerősöm tudná Neked igazolni a börtön töltelékek magyar-cigány arányát.Erősen 80% felett vannak a romák és mindez egy olyan országban ahol a törvény szinte védi őket,mint kisebbséget és áldozatot.Képzeljük el mi lenne ha tombolna a rasszizmus nálunk.A filmhez visszakanyarodva:Erős a gyanúm,hogy Fliegauf a művészi szabadság illetve vélemény nyilvánítás álcája mögé bújva,a valós cigány problémák helyett,manipulálni akarja a gyanútlan nézőt-Van még ilyen egyáltalán ebben az országban?- és a liberális,jogvédő,ajvékoló kritikust,hogy ugyan már micsoda förtelmes dolgokról rántja le a leplet ő és micsoda téveszmék terjednek az üldöztetett,az állam által magukra hagyott romákról,miközben ruháját szaggatva térdel a porban és Oscar-díjért könyörög!Remélem nem ezért a filmért kapjuk meg…

 11. A 10-ből 7 csak egy példa volt. Én nem védeni akarom őket. csupán úgy gondolom, h nem lehet valakit megítélni, általánosítani a borszine, vallása vagy akármi miatt. Nekem is voltak kellemetlen élményeim romákkal, de vannak jó ismerőseim is, akiket tisztelek. Csak vannak nagyon sokan, akik ránézésre elítéltnek másokat, pedig nem is ismerik. Szerintem ez nem helyes.

 12. Na tessék ha cigányokról van szó egyből beindul a rasszista bagázs,regény méretű irományokkal. Egy filmnél nem láttam ennyi hozzászólást, de ha gyűlölködni kell akkor az élen vagyunk!!!
  Na pont ezért készült el ez a film ,végre!!! Valaki lerántja a leplet mi is folyik itt ebbe az országba. Vannak ennél sokkal rosszabb helyek is , USA new york , Harlem,Bronx, Queens, Rio de janeiro, csak egy pár hely ahol már a ruhád szine miatt lelőnek a fekák, azért még itt nem tartunk…
  Remélem megkapja a szobrot!

 13. Igazából egyértelmű volt hogy ezt a filmet küldjük, a téma ugyebár a filmfesztiválok egyik kedvence, és pont ezért néhány tényleg nem rosszul hangzó siker is érte már.
  Ettől függetlenül nem látok túl sok esélyt, hogy bekerülhessen a legjobbak közé, egyebek mellett pl. az amatőr színészek is erősen rontják az esélyeit.

  A témája meg, háááát fogalmazzunk így hogy jóval összetettebb dolog ez mintsem egy filmben akár karcolgatni lehetne a felszínét.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..