Elhunyt Wes Craven

3
207

wes-craven76 éves korában, vasárnap elhunyt Wes Craven amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és producer, aki elsősorban a horror műfajban alkotott maradandót. Az utolsó ház balra (1972), a Sziklák szeme (1977), Rémálom az Elm utcában vagy épp a Sikoly-széria… mind-mind az ő fejéből pattantak ki, s kitörölhetetlen nyomot hagytak nemcsak a filmtörténelemben, de a popkultúrában is.
Craven 1939-ben született Cleveland-ben, régi vágású és szigorú erkölcsű családban, angol-filozófia szakon diplomázott Illinois-ban. Rövid ideig egyetemi oktató volt, ám mindig is vonzotta a filmek világa, hamarosan már egy filmgyártó vállalatnál tevékenykedett. Már legelső filmje, Az utolsó ház balra zsáneren belül később klasszikussá vált, akárcsak második filmje, a Sziklák szeme is, melyekből 30 évvel később remake-ek is készültek – utóbbit Alexandre Aja forgatta újra. Az igazi áttörés 1984-ben jött el számára, amikor is vászonra álmodta Freddy Krueger rémálomszerű alakját a Rémálom az Elm utcában című 1984-es horrorfilmben, s ezzel egész szériát indított útnak, amely révén Krueger csíkos pulóverével és borotvaujjaival beette magát a popkultúrába. Másik ma már klasszikus szériája a Sikoly, amely egyfajta önreflexív viszonyulás a “hentelős horrorfilmek” zsáneréhez: sajátos stílusparódia, mellyel tulajdonképpen saját filmjeit zsigerelte ki.
Craven más műfajban is alkotott, ezek közül A szív dallamai című Meryl Streep film emelkedik ki, valamint a Párizs, szeretlek! szkeccsfilm, amelyben ő is közreműködött. Nyugodjék békében!3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ