Elhunyt Pap Vera

0
318

Pap_Vera3Véget ért a hideg, tavaszodik, mégis valakinek már csak az örök tél jut osztályrészül. Talán Ti is megfigyeltétek már, hogy valamiért az év elejére jut a legtöbb temetési időpont. Alig ocsúdtunk fel Bicskey Lukács halálhíréből máris itt az újabb szomorú hír: Pap Vera Kossuth-, és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész is itt hagyott bennünket. Mindössze 59 éves volt.
A színésznő Budapesten született, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után 36 éven át, egészen a haláláig a Vígszínház tagja volt. Számtalan emlékezetes színpadi szerep áll mögötte (Szentivánéji álom: Hermia, Amadeus: Konstanza, Salemi boszorkányok: Proktorné, Kurázsi mama: Yvette, Az ember tragédiája: Éva és még sorolhatnánk), és 44 filmben is játszott. Rögtön a legelső alakításáért az 1980-as Angi Vera című filmben megkapta a Chicagói Filmfesztivál és a David di Donatello legjobb női alakításért járó díját. Ezek után még számos díjat bezsebelt, 2001-ben érdemes művésznek, 2009-ben kiváló művésznek választották, 2013-ban megkapta a Kossuth-díjat.
Hosszú ideje beteg volt, de betegsége alatt is játszott: a lételeme volt a színház. Február elején lépett utoljára színpadra. A Vígszínház saját halottjának tekinti.NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ