Elhunyt Christopher Lee

4
531

66th Locarno Film Festival - August 7, 2013Mi is megemlékezünk az előző hét végén elhunyt brit színészóriásról, Christopher Lee-ről. A 93 éves színész már három hete kórházba kényszerült szív-, és légzőszervi problémákkal, amikor vasárnap hajnalban utolérte a halál. Az elmúlt időszakban főleg a Star Wars Dooku grófjaként, illetve A Gyűrűk Ura Szarumánjaként vált népszerűvé, de az előző évszázadban számtalan kiemelkedő alakítás fűződik még nevéhez. Lee igazi munkamániás volt, szinte az utolsó pillanatig aktív életet élt.
Sir Christopher Frank Carandini Lee a ’40-es évek végén kezdte színészi pályafutását, miután a második világháború után, amelyben pilótaként vett részt, és repülőszázadosként szerelt le, úgy döntött, hogy kipróbálja magát a színészi pályán. Néhány kisebb szerep után a Hammer Filmhez szerződött, ahol főleg horrorfilmekben volt látható. Eljátszotta Frankeinstein szörnyének szerepét, és itt bújt először Drakula bőrébe, amelyben olyan jól érezte magát, hogy 10 filmben is magára öltötte. Lee be is skatulyázódott horror színészként, ahonnan csak nagyon nehezen tudta kiküzdeni magát.
Az 1970-es Sherlock Holmes magánéletében megkapta Sherlock Holmes bátyjának szerepét, ami fordulópont volt a pályáján, hogy végre már komolyabb produkciókban is dolgozhasson: A három testőr-filmekben megkapta Rochefort, Az aranypisztolyos férfi Bond-filmben a címszerepét. Előszeretettel adták neki a “főgonosz” figurákat jellegzetesen mély hangja és magas, délceg alakja miatt. Később a ’90-es évek elején eljátszhatta Sherlock Holmes-t is. Tim Burton sokszor hívta meg a filmjeibe. Az új évezred meglepő népszerűséget hozott neki, miután előbb Szarumánként, majd Dokuu grófként is bevonult a köztudatba, s sok fiatal e két szereppel azonosította.
A filmek mellett színpadon is játszott, rengeteget szinkronizált animációs filmekben és videójátékokban, sőt, dalra is fakadt: nemcsak a szerep kedvéért, hanem közreműködött zenei előadók albumain.
2001-ben odaítélték neki a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozatát, 2009-ben lovaggá ütötték, 2011-ben a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját kapta meg.
Dolgos, tevékeny életutat járt meg, s 200-nál több filmszerepével nagyban hozzájárult a filmtörténelemhez. Nyugodjék békében!4 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ