Elhunyt Bud Spencer

4
1787

Bud_Spencer

Mi is megemlékezünk a tegnap elhunyt olasz úszóról, vízilabdázóról és színészről, Carlo Pedersoliról, avagy ismertebb nevén Bud Spencerről. Halálhírét családja közölte, fia, Guiseppe Pedersoli szerint édesapja nem szenvedett, békésen távozott az élők sorából. Utolsó szava ez volt: “köszönöm”.
Bud Spencer 1929-ben született Nápolyban, Carlo Pedersoli néven anyakönyvezték, és már csecsemőként is tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkezett (közel 6 kilósan jött a világra). Nyolc évesen a helyi úszóklub tagja volt, majd Rómába igazolt, amikor 1940-ben a család odaköltözött, de mindig is nápolyinak (és nem olasznak) vallotta magát. Kimagasló tanulmányi eredményekkel végezte iskoláit, 16 évesen már egyetemi hallgató volt, előbb vegyész-, majd jogi karra járt. Eközben folytatta a sportolást is: mell-, és 100 méteres gyorsúszásban olasz bajnoki címet nyert, az olasz vízilabda-válogatott tagjaként az EB-n 4. helyet szerzett, visszavonulása előtti utolsó vízilabda-mérkőzését pont a magyar válogatott ellen vívta. 1967-ben hagyta abba a sportot, és a színészi pályára igazolt. Életében 77 filmben szerepelt, ami igazán szép teljesítmény. Legnagyobb sikereit kollégájával és barátjával, Terence Hillel közös filmjei hozták meg: 17 filmben játszottak együtt, olyan klasszikusokban, mint a Különben dühbe jövünk, …és megint dühbe jövünk, Én a vízilovakkal vagyok, Kincs, ami nincs, Nincs kettő négy nélkül, Az ördög jobb és bal keze, és még sorolhatnánk! De önálló filmjei is nagy sikernek örvendtek, mint a Piedone-filmek, Seriff-filmek, Akit buldózernek hívtak, Banános Joe, Bombajó bokszoló, stb.
Egy igazi sport-, és színészlegenda távozott közülünk. Bud, mi köszönjük, hogy velünk voltál! Nyugodj békében! Neked mi a legkedvesebb filmed tőle?

4 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A Terence Hill-el közös filmje az összes, mind a 4 piedone film, és még sorolhatnám.

  Hatalmas,betölthetetlen űrt hagyott maga után de a filmekben örökké él ahogy az emlékeinkben is.

  Nagyon fog hiányozni és nyugodjon békességben!! 🙁

 2. Sajnálattal olvastam, hogy nem egy újabb médiapatkány hír.

  Elmondhatom, hogy nem a színészi tehetségével vívta ki nálam az elismerést, még csak nem is a filmjei komolyságával.
  Ennek ellenére olyan gyermeki bájjal átitatott filmeket hagyott maga mögött melyeket sose fog kikezdeni az idő vasfoga és minden korosztály számára maradandó alkotást nyújtanak. Amit pedig külön értékelek az az, hogy a híressége ellenére is megmaradt embernek.
  Pótolhatatlan űrt hagyott maga mögött.

  Isten nyugosztalja!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ