Már a tavalyi Oscar-jelöltek nyilvánosságra hozatalánál is sokan támadták a díjkiosztót azért, mert túl kevés volt az afroamerikai jelölt, az idei listában pedig egész konkrétan egyetlen egy sincs, aminek következtében egyre nagyobb botrány van kialakulóban a február 28-án megrendezésre kerülő díjkiosztó körül. Spike Lee rendező és Jada Pinkett színésznő már be is jelentette, hogy nem hajlandó részt venni a gálán, és várhatóan többen is csatlakozni fognak hozzájuk.
Hogy az afroamerikaiak hiányáról ki hogy vélekedik, azt mindenki eldöntheti magában, tény és való azonban, hogy

az Akadémia szavazóinak összetételére erősen ráférne némi frissítés.

A Los Angeles Times 2012-es tanulmánya szerint az Oscar-jelöltek és később a nyertesek sorsáról döntő bizottság

94%-a fehér, 77%-a férfi, az átlagéletkoruk pedig 62 év.

Az afroamerikaiak és a latinok aránya 2-2% körül van, pedig ha az idei 305 induló filmet nézzük, abból 45-öt fekete, 50-et pedig spanyol rendező készített.
Az Akadémiai jelenlegi elnöke, Cheryl Boone Isaacs az Akadémia hivatalos Twitter oldalán tett közre egy bejelentést:
“Először is szeretném megköszönni az összes idei jelöltnek a fantasztikus munkát, amit végeztek. Azonban miközben a rendkívüli eredményeket ünnepeljük, összetörten és frusztrálva szemlélem a diverzitás hiányát. Igen nehéz, ám létfontosságú kimondani, hogy elérkezett az idő a nagy változtatásokra. Az Akadémia drámai lépéseket fog tenni a tagságok tekintetében. Az elkövetkező napokban és hetekben felülvizsgálja a tagsági követelményeit, hogy a szükséges diverzitás létrejöjjön. Sokan talán tudják, hogy az elmúlt négy évben már történt pár változás ennek a jegyében. De a változás nem olyan gyors, mint szeretnénk. Többet, jobban és sokkal gyorsabban kell tennünk. Ez nem példa nélküli eset az Akadémia történetében – a ’60-as és ’70-es évek arról szóltak, hogy megfiatalítsuk a szervezetet, hogy friss és releváns maradjon. 2016-ban most az a feladat, hogy az arculatát változtassuk meg: nem, faj, etnikum és szexuális orientáció terén egyaránt. Észrevettük a közösség igenis valós aggodalmát, és köszönöm mindenkinek, aki a segítségemre van, hogy továbblépjünk.”

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ha nincs néger jelölt, akkor rasszizmus. Ha nincs zsidó jelölt, akkor antiszemitizmus. Lehet ez is csak egy újabb fogás, hogy a nagy perpatvart kihasználva rasszizmust kiálthassanak. Legalább a Shalom fia megmentett az antiszemitázástól. Nem is tudom melyiket rosszabb hallani…

  2. Kit érdekel, hogy milyen a jelöltek bőrszíne??? Egy filmes díjkiosztón nem ez kéne, hogy számítson. A díjat nem a színész neme, rassza, vagy vallási hovatartozása, hanem a teljesítménye miatt kell, bocsánat, KÉNE adni. Ez a filmekre is vonatkozik.

  3. Volt jelölve nem egyszer afro-amerikai ember jelölve oscara sőt kapott is szal nem kell itt pattogni nem volt most olyan film amibe kitűntek volna, majd jövőre. A bizottságot viszont tényleg frissíteni kell!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ