A Disney nem ad ki több filmet itthon Blu-ray-en

14
3987

A galaxis orzoi-01-cropA Pro Video hivatalos közleményben önt tiszta vizet a pohárba A Galaxis Őrzői hazai Blu-ray megjelenése kapcsán. Az elmúlt hetekben röppent fel a hír, hogy a hazai piacon a Pro Video nem fogja megjelentetni Blu-ray formátumban a Marvel legújabb, nálunk is hatalmas sikert aratott filmjét, A Galaxis Őrzőit. A filmrajongók többsége felhorkant a pletyka hallatán, és vad találgatásokba bocsátkoztak, sokan szidalmazták a hazai filmforgalmazót, bár néhányan azért átláttak a szitán: számukra nyilvánvaló volt, hogy a Disney “bojkottálja” a hazai filmpiacot. A Pro Video által közreadott hivatalos közlemény szerint a háttérben valóban a Disney áll, azonban a helyzet súlyosabb, mint gondoltuk: költséghatékonysági okokra hivatkozva – mivel kevés Blu-ray fogy kis hazánkban – a továbbiakban nem bíbelődik több magyar Blu-ray kiadással, azaz a jövőben egy Disney-film sem jelenik meg nálunk BD formátumban. Ennek első mérföldköve A Galaxis Őrzői, ami itthon így csak DVD-n kerül a boltok polcaira! Elköszönhetünk a Star Wars VII BD-től is! Vajon mennyire fog ez kedvezni a filmes kalózkodásnak? Ezzel azokat is az illegális források felé terelik, akik eddig legális úton – kifizetve az olykor igencsak magas összegeket az eredeti kiadványokért – szerezték be kedvenc filmjeiket.
A Pro Video hivatalos közleményét itt olvashatjátok:

Tisztelt Vásárló!

Ezúton szeretnénk tisztázni a The Walt Disney Company magyarországi Blu-ray kiadványai körül kialakult helyzetet.
Mérhetetlenül csalódottak voltunk, amikor az első információk eljutottak hozzánk azzal kapcsolatban, hogy A galaxis őrzőivel kezdődően a Walt Disney új filmjei Magyarországon nem jelenhetnek meg Blu-ray formátumon. Hosszú hónapokon keresztül tárgyaltunk a Disney illetékeseivel, de sajnos minden erőfeszítésünk ellenére sem tudtuk elérni, hogy meggondolják magukat. A döntés hátterében a Disney tájékoztatása alapján költséghatékonysági megfontolások állnak, azaz címenként nem fogy annyi Blu-ray lemez a hazai piacon, hogy a Disneynek megérje a magyar változatot elkészíteni. Ezzel természetesen pont azokat a rajongókat, gyűjtőket hozzák kellemetlen helyzetbe, akik hajlandóak legális forrásból megvásárolni a kívánt termékeket…
A forgalmazók lehetőségei nagyon korlátozottak egy ilyen helyzetben, alapvetően egyáltalán nincs beleszólásunk abba, hogy mely filmek, mikor és milyen formátumban jelenhetnek meg.
A Pro Video továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy az elérhető legnagyobb választékkal, változatos termékekkel (pld. díszdobozos/többlemezes kiadvány, future pack, rendezői változat, digi-book stb.) és izgalmas akciókkal álljon partnerei és vásárlói rendelkezésére.
Üdvözlettel,
Pro Video Film & Distribution Kft.14 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Engem nem zavar. Marvel filmeket amúgy sem szeretem. Még jó,hogy csak most jöttek rá arra,hogy nem fogy a Blu-Ray film . Pedig ez már mióta köztudott!!! 5000 ft-nál kezdődnek a Blu-Ray filmek nekem 1 van eddig a Halálos Iramban 6 4990 ft volt tavaly de nem bántam meg,hogy megvettem de spórolás szempontjából inkább maradok a DVD filmeknél azok olcsóbbak . Szerintem amúgy totál igazuk van . Ma Magyarországon kevés embernek van Blu Ray lejátszója és egy mai darab Televíziója,hogy lehessen rajta nézni a Blu Ray filmet. Csodálkozunk ezen ? Nem !!! 3 milliónál is több a szegény ember Magyarországon . Én biztos,hogy a DVD piacon keresek majd filmeket nem pedig Blu-Ray-on . Én megértem őket ha nem fogy akkor nem fogy, Ha nem éri meg akkor nem éri meg.

 2. Szánalmas és felháborító! A hatszor-hétszer nagyobb vásárlóerővel bíró Németországban, Angliában stb. harmadával, felével olcsóbbak a BD kiadványok, mint itthon. A költségekre való hivatkozás nevetséges.
  A plusz egy hangsáv és felirat, meg a magyar nyelvű borító nagyon drága lehet, tényleg…
  Amúgy a Disney-nek meg igen jól megy a szekere manapság, tehát nem hiszem, hogy a magyar piac méretétől kéne tartania.
  A legtöbb Disney film, kiadvány mélységesen megvetendő szerintem (szerencsére van egy-két kivétel), de az a baj, hogy a BD lemez kiadás és forgalmazás terén az egyik, ha nem a legmeghatározóbb szereplő (tudtommal). Remélem a többi kiadó nem fogja követni ezt a lépését! Ahogy az már fentebb el is hangzott: kulturált áron kéne kínálni a kiadványokat! És ha már előkerült a bűvös “költséghatékonyság” varázsige. Jelenjenek meg a filmek csak egyszerű egy vagy két lemezes, hagyományos kiadás keretében; a fémdobozos, díszdobozos és különleges kiadásokat meg, akinek olyan nagy igénye van rá, be tudja szerezni külföldről. Szerintem ezzel a megoldással egy-egy márka (Avengers) hazai rajongói is ki tudnának békülni.
  A Blu-ray Disc a jelenlegi legjobb képminőséget biztosító, elterjedt formátum/adathordozó (a 4K még a jövő zenéje, ugye). Alapnak kéne lennie már mindenhol és inkább azt kéne bejelenteni, hogy a jövőben csak BD-n jelennek meg a filmek, kétrétegű lemezen, magas bitrátával!
  Tipp a Disney-nek: Illene egy kicsit költeni a felvilágosító,
  értelmes marketingre is és népszerűsíteni kéne a Blu-ray Disc-et annak minden előnyével!

 3. Ezzel csak akkor lehetne élni,ha a Disney-nek,a ProVideo-val lenne baja,és nem az eladott lemezek számával:vagyis ha lenne kilátás,egy új képviselet létrejőttére.Személy szerint megvettem volna,a 3D-s változatot magamnak karácsonyra,de mível csak DVD-n jelent meg,így nem tettem,és azt csináltam amit szerintem sokan:meg kellett elégednem,az űgyes kezek által létrehozott torrent változattal,amiből ki is hozták,a kihozható maximumot.Köszönet érte.Ezzel persze nem az illegális piacot szándékozom támogatni,de részemről,nem azért ruháztam be súlyos százezreket,hogy DVD-n kelljen néznem az év egyik legnagyobb sikerét.A bojkott ötletét,éppen azért nem is tartanám jó ötlettnek,mert így legalább hozzájutunk a szinkronhoz,ami bár hangilag nem hozza,a HD színtet,de legalább így annak képminöségéről,és esetleg a 3D-ről sem kell lemondani.Kár hogy ezt a megoldást kell preferáni,de ezt nem mi,filmrajongók akartuk így:nem egy egyébként is rossz bérszínvonalú országban kéne európában a legdrágábban adni ezeket a lemezeket,már az átlagos,és tényleges bérszínvonalhoz viszonyítva(ami persze a valóságban korántsem 220ezer ft).

 4. Sziasztok! (Majdnem) Mindenkivel egyetértek, de ez az utolsó hozzászólás ötletet is adott. Ha az EU-ban mindenhol kiadják a – találóan magyarosított néven nevezett – dizni filmeket BD-n, akkor talán a magyar forgalmazónak nem is biztos, hogy tárgyalni, hanem perelni kellene a “diznókat” a negatív “dizkrimináció” miatt. Nekünk közel 1000 db-os eredeti filmgyűjteményünk van, amiből majd’ 100 BD. Mi – sokakkal egyetemben – igenis kifizetjük a magas árat (nem mintha nem lenne egyébként indokolatlanul drága, de ez van, pontosabban ez volt), mert a filmek készítése is pénzbe kerül. De ezért el is várom, hogy minőséget kapjak. És akkor jön egy ilyen köcsög bagázs – ráadásul sorra vásárolja föl a többieket – és “aszondja” magyaroknak kuss, nincs BD. Bezzeg pl. a románoknál annyi BD-játszó van, hogy már nem is vesznek DVD-t. Így hát pl. románul rohadtul megéri kiadni. A szinkront meg amúgy se ők csinálják, tehát az egész teljesen értelmetlen és érthetetlen. Egy kisstílű horda kisstílű szarakodása.

 5. Most komolyan? 😀
  Zsolt ez egy 2014. november 20. csütörtök cikk. Ez már rég nem így van.
  Üdv a jövőből. 😀 Vagy párhuzamos dimenzióból ha úgy tetszik. 😀
  Jelennek meg WaltDisney filmek Bluray-en… PL az összes WaltDisney-s Star Wars, Marvel Dr. Strange, stb… Kb 2016-tól tuti újra adnak ki, merthogy léteznek, itt fogom a kezemben az előbb említetteket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..