Még el sem ültek a Star Wars: Az ébredő Erő által keltett hullámok – A film épp a napokban lépte át az 1 millárdos határt egy újabb rekordot megdöntve: ő érte el ugyanis a leggyorsabban (12 nap) ezt az összeget -, máris elkezdődtek a Star Wars 8. körüli spekulációk. A film az egyértelmű anyagi siker ellenére komoly vihart kavart a rajongók körében, de azzal azért a legtöbben egyetértenek, hogy hibák ide vagy oda, örülünk neki, hogy a Disney újraélesztette az ikonikus franchise-ot. Az új trilógia első része az időben történt nagy ugrással, valamint az új karakterek felbukkanásával azonban számtalan megválaszolatlan kérdést hagyott mögött, amikre jó lenne választ kapni a második részből. Összeszedtünk párat ezek közül.
Akik még nem látták a filmet, azoknak SPOILERVESZÉLY.

1., Mi történt az Új Köztársasággal? És a Birodalommal?

A Jedi visszatérben látszólag fényes győzelmet aratott az Új Köztársaság a Birodalom ellen, ám ennek nyoma sincs a folytatásban. Az Új Köztársaságról szinte semmit nem tudtunk meg, a Birodalom pedig szemlátomást köszöni, de jól van, pompás flottával, rengeteg kiképzett rohamosztagossal és egy új “Halálcsillaggal” is rendelkezik. Mégis hogyan?

2., Hova és miért vonult száműzetésbe Luke Skyalker?

Bár egy ködös magyarázatot kaptunk rá, hogy Kylo Ren-nel valott kudarca miatt vonult el a világtól a közismert Jedi mester, azért ennyivel nem elégszünk meg. Főleg az érthetetlen a dologban, hogy az egész életét a Birodalom elleni harcnak szánt mester miért hagyta magára barátait, most, amikor bővel elkéne nekik a segítség? Ennyire megviselte a tanítványával való kudarc? Esetleg más van a háttérben? Talán Yoda nyomdokaiba lépve az erő sugallta neki, hogy egy elhagyatott bolygón várja az új tanítvány érkezését?

3., Mi ez a térkép?

Az egész film egyik központi motívuma a Luke tartózkodási helyét jelölő térkép, de nem igazán értjük, mégis honnan jött? És miért van két darabban? És hogy került az egyik darab végül a Jakku-ra, a Max von Sydow által alakított Lor San Tekka kezébe? Maga a jedi mester készítette, hogy szükség esetén rátaláljanak? Vagy csupán a Han által emlegetett Jedi Templom rejtekhelyét hivatott jelölni?

4., Miért lépett át az erő sötét oldalára Kylo Ren?

Eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy Leia és Han, a köztársaság két hősének gyermeke maga Luke Skywalker irányítása alatt átállna a sötét oldalra. Persze Han mond valami olyat, hogy a “nagyapja vére” csörgedezik benne, de ez önmagában nem túl nyomós érv. Anno Anakin-nak az anyja halála miatt érzett harag adta meg a kezdő lökést, vajon Kylo-nál is volt valami esemény, ami beindította a folyamatot? Miért akar annyira a nagyapja nyomdokaiba lépni?

5., Kicsoda a titokzatos Snoke nagyúr?

Szemlátomást Snoke nagyúr a sötét oldal új vezetője, ám semmit nem tudunk róla, ki ő, honnan érkezett, és milyen erők birtokában van. Egyesek szerint nem más, mint Darth Sidious, aki mégsem halt meg a 6. rész végén, mások szerint pedig Sidious mestere, Darth Plagueis az, akinek sikerült legyőznie a halált. Utóbbit valószínűsíti, hogy a hologram alapján nem tűnik embernek, de ettől még bármi kiderülhet róla.

6., Kicsoda pontosan Rey?

Az erő új kiválasztottja, akinek Luke kardja látomásokat küld, tanulás nélkül alkalmaz Jedi trükköket és első alkalommal fénykardot forgatva legyőzi Skywalker sötét oldalra állt tanítványát. OK. De mégis kicsoda ő? Azt tudjuk, hogy a Jakku bolygón magára hagyták a szülei, de kik voltak ők? Vajon Skywalker-vér csörgedezik az ereiben? Esetleg Kenobi késői leszármazottja? Vagy maga a főgonosz magára hagyott lánya, és a trilógia végén újra láthatunk majd egy “…az apád vagyok” jelenetet?

7., …visszatérve Luke fénykardjára

Látomásokat küld, gazdát választ… mégis hogy képes erre egy szimpla fénykard? És egyáltalán hogy került elő? Luke maga is harcolt apja kardjával, de az sosem küldött neki semmilyen látomást, arról nem is beszélve, hogy minden jel arra utal, hogy a végső leszámolásban maga a kard döntött úgy, hogy Kylo helyett Rey kezébe repüljön. Valaki irányítja a kardot?

8., Na és Finn?

FN-2187. Rohamosztagos, akit gyerekként raboltak el bolygójáról, hogy kiképezzék. Jól bánik a lőfegyverrel, de fénykarddal a kezében is szembeszáll bárkivel. Gyűlöli a céltalan erőszakot, ezért dezertált és átállt a lázadók oldalára. Nagyjából ennyit tudunk Finn-ről, aki azért elég komoly szerepet játszik a filmben. De mégis ki lehet ő? Egy újabb titok, ami komoly csavart hozhat a következő részekbe.

9., Maz Kanata

Egy újabb titokzatos személyiség, aki a színétől eltekintve kiköpött Yoda női változatban. Han Solo szerint immár ezer éve vezet egy csempésztanyát a Takodanán, és véletlenül épp a birtokában van Luke fénykardja is. Ráadásul, bár nem látja az esetet, mégis tudja, hogy Rey-t szólítja a kard. Erőhasználó? Egy visszavonul Jedi mester? És mi lesz vele, miután szétrombolták az egész kastélyát? Reméljük, kiderül.

21 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Lando fia, ez nagyon béna lenne….
  Ray legnagyobb eséllyel Luke lánya, aki azért tudja használni ennyire az erőt, mert túlbuzog benne, csak eddig nem tudta hogy létezik ez a valami….csak legendának hitte…és nem a kard küldte a látomásokat a csajnak, hanem az erő a kardról, ami nem mindegy 🙂

 2. Luke száműzetésének fő oka Kylo Ren, de nem ő volt/lehetett az egyetlen tanítványa, Han úgy meséli, hogy utal rá, nem egy tanítványa volt. Finn származására én is kíváncsi lennék, akárcsak Reyére.

 3. Akkor néhány válasz még az ep8-9 előtt, mert biza nem egy dolgot megválaszoltak már.

  1. A Galaktikus Birodalomra hatalmas csapást mért a Lázadók Szövetsége az Endornál. Az új Köztársaság csak EZ UTÁN alapult meg. A Birodalom az Uralkodó és Vader nélkül hamar szétesett, mert egyrészt, a megmaradt hadvezérek és kormányzók egymás torkának estek a hatalomért, másrészt, tömeges felkelések törtek ki a bolygókon, ennek következtében a Lázadók, később a Köztársaság jelentősen megerősödött. Az utolsó, döntő ütközet a Jakku mellett folyt, ahol a legnagyobb birodalmi maradvány összegyűjtötte a flottáját, ám a Köztársaság lecsapott rájuk. A csata után megköttetett a béke a Köztársaság és a Birodalom maradéka között, érvénybe lépett a Galaktikus Egyezség, amelynek értelmében a Birodalom köteles volt leszerelni a hadseregét és a határain belül maradni. Ez utóbbi az Ismeretlen Régiót jelenti, a Birodalom utolsó szilánkjait alkotó admirálisok és kormányzók ide vonták vissza erőiket, ahol megalapították az Első Rendet. Ezután harminc éves béke köszöntött be, mialatt két lényeges dolog történt:
  A) a Köztársaság struccpolitikát folytatott az Első Rend irányába, ami ellen Leia Organa erőteljesen tiltakozott. Emiatt lejáratták, tönkretették politikai hitelét, így az egykori hercegnő magánakcióba kezdett: létrehozta az Ellenállást, egy nagyon apró (kisebb, mint a Lázadók Szövetsége volt a yavini csata idején) katonai szervezetet, aminek feladatául az Első Rend megfigyelését tűzte ki. A Szenátusban (amely ekkortájt a Hosnian Prime-on székelt, ezt lőtték szét a filmben) azonban még akadt támogatóik, ezért bár az Ellenállás megszegte a Galaktikus Egyezséget, a Köztársaság vezetői szemet hunytak felette.
  B) a Köztársaság struccpolitikájának és az Ismeretlen Régió jótékony homálya miatt az Első Rend titokban megerősítette a hadseregét és felépítette a Csillagpusztítót. Hogy mennyire erősek, arról még az Ellenállás sem tudott, ezért is lepődött meg annyira Poe Dameron, amikor a Finalizer nevű csillagromboló fedélzetére vitték.
  Mindez persze a filmből nem derül ki ilyen részletesen. Viszont abból is világos, hogy a Birodalom már nincsen, a Köztársaság támogatja az Ellenállást, az Első Rend a Hosnian-rendszert robbantotta fel, ahol a Szenátus székelt (és itt volt a köztársasági hadiflotta gerince, ennek pusztulását szintén láthatjuk) és, hogy nagyobb haderejük van, mint azt a Köztársaságban gondolták. A részleteket – mint ahogy annyi mindent a korábbi hat Star Wars esetén is – már a mellék művek (könyvek, sorozatok) bontják ki.

  2. Kylo Ren bukása és az első Jedi Templom felkutatása miatt tűnt el a radarról Luke. Hogy utóbbinak mi lesz a jelentősége, az valószínűleg majd az ep8-9-ből derült ki. Plusz talán a meneküléséhez az is hozzájárulhatott, hogy újra ő lett az utolsó Jedi, hiszen a Ren Lovagjai kiirtották az új Jedi Rendet.
  Az viszont erős túlzás, hogy az egész életét a Birodalom elleni harcnak szentelte, hiszen Luke mindössze négy évig volt a Lázadás tagja. Az endori csata után egy évvel pedig a Galaktikus Birodalom ellen nemhogy nem küzdöttek, már nem is létezett. Ez testvérek között is maximum öt év, Luke pedig a Galaktikus Egyezség megkötésekor 24 éves. Vagyis élete java részében inkább a párologtatókat javította a bácsikája farmján. Bár a maga módján az is egy harc. 🙂

  3. A térkép az első Jedi templom helyét mutatja, ami természetesen egyben Luke tartózkodási helye is, hiszen azután kajtatott. R2 anno a Halálcsillagról szerezte meg az általa tárolt részletet – R2 minden adatról csinált másolatot, amivel valaha kapcsolatban került, és mivel azóta nem törölték a memóriáját, hogy Anakin tulajdonába került, elég sokat tud. A Birodalom valószínűleg a Jedi Templom (később Császári Palota) archívumából szerezte meg – a filmben elhangzik, hogy az R2-ban tárolt részletet az Első Rend birtokolja, hála a birodalmi adattárolóknak.
  A másik részlet mibenléte már valóban homályos. Feltehetően köze lehet Luke kutatásához (ezt említik a filmben). Hogy hogyan került Lor San Tekka birtokába, az szintén jó kérdés. Esélyes, hogy Luke maga adta oda neki, esetleg Tekka követte Luke kutatását valahogy, vagy, révén a Jedik eszméit követő Erő Egyháza tagja volt, talán maga az egyház volt birtokában a térképnek, de csak Tekka ismerte fel a jelentőségét. Remélhetőleg erre a későbbi epizódok választ adnak.

  4, 5, 6. Ezekre remélhetőleg az ep8-9 választ ad.

  7. Nem a fénykard választott és nem az küldött Rey-re látomást. Ez az Erő volt. Amit viszont tudni kell a fénykardokról, hogy a pengét egy bizonyos kiberkristály segedelmével hozza létre, ami rezonál az Erővel. A The Clone Warban és a Rebelsben is benne van ez, egyrészt mondják, másrészt mutatják is, hogy a Jedi ifjak és padawanok egy igen spirituális próbatétel folyamán szerzik meg, amiben nagy szerepet játszik az Erő ismerete és használata. Mind a The Clone Warsban, mint a Rebelsben a jelöltek víziók sorát éltek át. Rey így tulajdonképpen a két sorozatban is látott próba részese lett, annyi különbséggel, hogy nem egy Jedi templomban jutott hozzá a kristályához, és az már eleve egy fénykard része volt. (Feltételezhető, hogy Anakin hasonló “utazáson” vett részt valamelyik Jedi templomban – eddigi ismereteink szerint az Ilumon és a Lothalon van kiberkristályt rejtő temploma a Jediknek. Az első fénykardjánál mindenképpen, de talán a másodiknál is.)

  8. Egy puzzle-n szerepelt, hogy Lando fia, de ezt személy szerint erősen kétségesnek tartom. Sőt, jelenleg nem is fűzök vérmes reményeket ahhoz, hogy Finn múltjáról kiderül valami titok. Azért nem kell mindenkinek nagy csavart kitalálni. Persze bármi lehetséges, de szerintem sokkal jobban működne a karakter a jövőben, ha tényleg csak egy egyszerű, bár jól képzett csávó lenne, aki tök véletlen belecsöppent ebbe az egészbe.

  9. Hát azért szerintem Kanata nem csak a színében tér el Yodától – sőt, a méretét és korát leszámítva semmiben sem hasonlít. Na jó, még abban, hogy ő is Erőérzékeny. Nem Jedi, de ismeri az Erőt – ezt elég egyértelműen elmondta a filmben. (“Nem vagyok Jedi, de ismerem az Erőt.”)

 4. Még két kérdés: most akkor kidobták a kibővített univerzumot vagy sem? És: Snoke 2 alkalommal is említette Kylo-nak hogy ‘ősi, hatalmas erő ébredt fel’ – ezzel Rey-re éloz vagy behoznak valami új szálat?

  • Ez sajnos egy durva félrefordítás. Angolban semmiféle ősi erőről nincsen szó – nem tudom, honnan szedték ezt a felirat és a szinkron készítői. Snoke annyit mond, hogy volt egy ébredés az Erőben (“There has been an awakening. Have you felt it?”). Ez volt Rey erejének az ébredése.
   Az EU-t kidobták, de vannak olyan részei, ami más könyveknek és sorozatoknak hála újra részei a kánonnak.

 5. Ezek egyike sem igaz .

  Én a disnep angol vállalatánál dolgozok.
  Én intézem az animáció kis részét .

  Rey nem Luke lánya csak járt ott ahol
  Luke kiképezte a jediket ( ez benne volt
  a látomás ba is .).

 6. Reynem Luke lánya viszont Finn származása kiderül ő Luke fia
  És kylo rent leia küldte el egy nagy
  hibája miatt ami az , hogy megakarta
  ölni az apját Han Solot . Erre rávilágít
  az a mondat , hogy :
  — Ő már nem jelent semmit nekem .
  Ezt Kylo Ren mondja Snoke – nak amikor Snoke megmondja , hogy az
  apja a CSILLAGPUSZTÍTÓ felé tart .
  Maz Yoda barátja volt , mikor a
  Klónok háborújának vége lett a birodalom miatt Yoda a dhagobára
  ment Maz megutálta a birodalmat
  így most az Első rendetis utálja

 7. 1.A Lázadok elleni harcban elbukik a Birodalom de marad belőle egy kis szilánk igy Kylo Ren (Ben) és mestere újjá épitik és igy lesz belőle az Első Rend.

  2.Luke azért vonul számüzetésbe mert Kylo Ren ellene fordul és elmegy egy ismeretlen bolygóra.

  3.A térkép két felé szakad az eggyik R2D2-nél van a másik pedig BB8-nél.Mindenki a kis sárga droidot akarja mert az el vezeti őt Luke-hoz ámde Rey látta a térképet igy Kylo Ren őt elviszi.

  4.

  3.

 8. Szerintem Rey Luke lánya, Finn unokatestvére, aki Lando fia, tehát a lány Lando unokahuga, aki mellesleg Han harmad unakatestvére, de erről semmit sem tudnak, ugyanis Hant gyerekkorában adoptálták Csubakka nagyszülei, így ő lett Csubi nagybátyja, tehát Kylo Ren és Csubakka unokatestvérek.

  Snoke eredetileg egy űrféreg (nem jut eszembe a neve, tudjátok, aki az aszteroidán élt) volt, viszont a halálcsillag felrobbanása következtében olyan sugárzás érte az általa lakott aszteroidát, aminek hatására egy fejlettebb lénnyé mutálódott.

  A birodalom bukása után a rengeteg megmaradt rohamosztagos munkanélkülivé, ráadásul hajléktalanná vált. Az újonnan létrejött köztársaság nem tudta biztosítani a megélhetésüket, ezért fellázadtak (és tüntettek) ellene. Ezt a helyzetet használta ki Snoke, aki munkát és lakóhelyet (lakások a Starkilleren) ígért nekik, ha csatlakoznak az Első Rendhez. Ezután egyre több és több támogatót szerzett.

 9. jöttök ezzel hogy “Rey Luke lány” cuccal, de ennek nem sok értelme lenne…
  valószínű hogy Han és Leia lánya mert a legtöbb képregényben és más könyvekben is van egy lányuk, meg hát amikor Reynek látomása van hogy ott hagyták a Jakkun azt kiáltozza hogy “Ben…Ben…” ami ugye Kylo Ren neve aki Han és Leia fia és ennek lenne is valami értelme mert Kylo elvitte Reyt minél messzebbre nehogy bajt hozzon rá mert Jedivé válik

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ