Z világháború kritika

22
1788

Z világháború kritika

Futóbajnok zombik

Írta: Kenobi

Nagyon kellett már ez a film! De mondhatnám úgy is, ezúttal sikerült új dimenzióba emelniük a zombis halálvágták meglehetősen egy kaptafára készített változatait. Na, ja. Zombik. Rothadó test, mókás hörgések, fertőző harapás és ördögi gonoszság, emígy is jellemezhetnénk az élőholtak tisztes társaságát. Meg a trutymó. Sugárirányban, amit a szem-száj megkíván. Marc Forster produkciója itt szakítja atomjaira a bevált zsánert: filmje akciódús, ám vértelen és egyáltalán nem gusztustalan. Izgalmas és feszült, jól átgondolt történettel. Harapjanak meg, ha nem nézed meg!

Z világháború kritikaGeorge A. Romero munkássága és a 28 nappal később posztapokaliptikus tökélyét követően a The Walking Dead zombijai sétálgatnak morcos ábrázattal a képernyőn. Sajnálatos módon nem akad Magyarországon egy tökös tévécsatorna, amely felvállalná a sorozat sugárzását. Pedig sejthetnék, jóféle élőhalottak által okozott riadalomra ugrik a nép, van létjogosultsága az efféle történeteknek. Bizony van, a gyökerek tehát adottak, a kérdés csupán az, sikerül-e egyáltalán a Z világháborúnak a zombik köré telepített sablonokat felrázni, új tartalommal megtölteni?

A WWZ elé dobott legnagyobb kihívás tehát errefelé keresendő. Mivel adott egy remek könyv, mondjuk alapanyagként. Max Brooks bestsellere nem semmi a maga nemében: aprólékos részletességgel járja körbe a témát. Dokumentarista stílusban, a szenzációhajhászást kerülve, a száraz tényeket közölve, kétoldalanként változtatva a helyszíneket. Épp ezért, szinte reménytelen vállalkozás belőle filmet készíteni – gondolhatták sokan. Ám, mégis megtörtént a csoda. Persze, akik abban reménykedtek, hogy a Marc Forster Brad Pitt duó magolós diák módjára, majd oldalról-oldalra mondja fel a leckét, ismerjék be, tévedtek.

Z világháború kritika

Ami különösen tetszett, hogy nem akarták a film készítői kiforgatni a világot, többnek látszani a valóságnál. Nyíltan bevállalták, hogy termékük akció-thriller, némi horrorral megfűszerezve. Kerülték a kuriózum zöngéit, inkább szóltak a tömegekhez, mintsem az ínyencekhez. Brad Pitt sem cifrázza a nótát: borostás ábrázatával, kellemesen szerencsétlen hajával világot ment. Pedig nem könnyű szülés gyógymódért kajtatni a kies világban. Hallottunk a film elkészültét követő kálváriáról: premiercsúszás, elszállt büdzsé, rosszindulatú károgás. A hazánkban felvett jelenetek röpültek a lecsóba, arról nem is beszélve, Magyarország sikeresen csinált magából hülyét a forgatás során. Már megint.

Az előzmények tehát nem a legjobbak, ennek ellenére élvezhető termék született, sőt, végre történetet is kapunk. Egy körültekintően, szinte kockáról-kockára felépített sztorit, amelyben ügyesen adagolják a kérdéseket, a válaszokat, hogy aztán újabbak lépjenek a helyükbe. Izgalomból sincs hiány a raktárban, néha még a körmömet is rágtam. A bal lábbal kelők majd jól kiosszák a filmet. Mondván, ezek a zombik futóbajnokok, és megjegyzik Brad Pitt meg egyenesen sérthetetlen, hisz mindig a futás kellős közepébe keveredik, s úgy vonzza a bajt, mint rétinéger a rézkábelt, de mindig megússza. Tényleg így van, de ne feledjük: a végére a nap hőse lesz, gondolom, ez nyilvánvaló.

Z világháború kritika

A hangsúly azonban a világvége hangulat megteremtésében van. A helyszínek felvázolásán túl a nagytotálok drámaisága lemászik a vászonról. Láttunk már néhány, hogyan is kezdődött a zombijárvány jellegű próbálkozást, most azonban reális ábrázolását látjuk a dolgoknak. Hihető és döbbenetes.

Mindezek után jöhet a nyilvánvaló, a WWZ Brad Pitt filmje. Rá épül az egész, viszi a hátán a balhét, s úgy betakarja árnyéka a történéseket, mint Moszkvát a hó. Természetesen, jó értelemben pötyögtem az iméntit, annyira szimpatikusan nyüzsög a csávó. A többi színészt két perc után elfelejtettem. Tényleg: játszott benne más is?

Az akciók egyébként remekül megcsináltak, gyorsak és pörögnek, alig-alig valami üresjárat. A zombik is változtak: felgyorsultak és bár nem annyira rusnyák, mégis félelmetesek és megölhetők. Mindvégig érződik az alkotói szándék, a sok törődés, az aprólékosan kimunkált látvány. Így dolgoznak a profik, ettől lesz olyan hihető és félelmetes a zombis világvége.

Z világháború kritika

Z világháború értékelés: Bár a kommersz műfaját tapossa, a WWZ egyáltalán nem lett súlytalan film. Egyetlen percét sem untam, főszereplője beintett a filmvilág rutinos világmegmentőinek, annyira jól hozza a karakterét. A zenét se feledjük, Marco Beltrami a cselekményhez jól simuló, feszült és drámai hangzást komponált, jól megtámogatva az eseményeket. A szinkron tisztességes munka, nem ront, de nem is javít az élvezeti értéken. Személy szerint Stohl Bucit szeretem, de néha már másutt is körbenézhetnének. Azt nem gondolom, hogy az év filmjét láttam, de az élmezőnyben mindenképp helyet érdemel. Jöhet a WWZ2!

Értékelés: 8,5/10

Z világháború filmadatlap


22 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A könyvet olvastam, egyszerűen zseniális amit Brooks összehozott, aki csak tudja olvassa el, hatalmas.

  Kíváncsi vagyok már a filmre. És hogy mennyi minden került bele a könyvből. 🙂
  Yonkers-i csata? Valaki? 🙂

 2. Könyv eszméletlen hangulatos. A film pedig teljesen más, de nagyon kellemes csalódás volt a könyv után. Végül is, mindegy melyikkel kezded, könyv vagy mozi, de a kettő együtt jó. Jöhet a második rész!

 3. A számomra egy közepes eresztés, továbbá határozottan csalódás a film. Elejétől a végéig abszolút kiszámítható, az akciók laposak és sokat látottak, a trailer-ek által pedig beígért “remek zombis tömegjelenetek” pedig kimerülnek pontosan annyiban és azokban, amiket a előzetesekből már ismertünk. Mindezek mellett, a zombis téma ellenére a mű bosszantó vértelensége és a feszültség abból fakadó hiánya, hogy tudjuk: Brad-nek a haja szála sem fog görbülni, mintegy megkoronázzák a produktum totál érdektelenségbe fordulását. Nálam 10/6 (de még így is jófej voltam).

 4. Számomra a Zomibis filmek unalmasak,és nyomosztóak.Meg is lepődtem hogy Pitt elvállalta ezt a szerepet mert Ő tényleg szinte csak igényes filmekben játszik.Ez a tény,meg az hogy irodalmi alappal rendelkezik a film kicsit felcsigázott.De nekem sem a Romero,sem a 28 nappal később stílusa és története és még kevésbé a legenda vagyok féle műmájerkedés nem jön be.

 5. Először is köszönet a kritikáért nagyon tetszett! 🙂
  Hétvégén volt szerencsém beülni rá moziba, igazán eltalálták a hangulatot,jó kis világpusztulós,járványos,zombis film lett!

  Nagyon jó,hogy végre nem egy szokásos zombis vagy járványos sztorit akartak vagy egy walking dead utánzatot, és nem az unalomig ismert szituációkat erőltették. Brad Pitt jó választás volt valóban, bár még a trailer-ek alatt nekem nagyon nem odaillőnek tűnt(a bárány tekintet miatt), de ezt a film alatt már abszolút nem éreztem így.

  Nekem is nagyon tetszett a zene,sokat dob a film élvezhetőségén. Én negatívumként talán annyit mondanék,hogy rövid volt, szívesen néztem volna még egy darabig. 😀
  Várom én is a folytatást!
  10/8

 6. Szerintem Pitt jól “választott” filmet, a megfelelő időben. Most a zombis filmeknek van keletje…
  Attól lett igazán izgalmas, s akciódús, hogy az eddigiekkel ellentétben a zombik gyorsak voltak.
  Ja, s még valami: nem is tudom, mikor voltam utoljára teltházas mozielőadáson 🙂

 7. Rendesen be akarják oltani az embereket a zombi kórral. Lehet már sikerült is. De ha engeded beoltani magad halálos vírussal akkor nem leszel zombi. De jó. Ez a megoldás. Minden ember előzze meg a zombiváválást és most induljon el megfertőzni magát.

 8. Alapjában véve nem szeretem a zombis filmeket. A párom elcipelt erre, amit így utólag már nem bánok, hiszen horror filmen még ekkorákat nem nevettem. Az eleje teljesen átlagosan indult, mint amit vártam, de a film utolsó negyedét a teremben űlők hangosan nevetve nézték végig. Akik vidáman akarnak kijönni egy borzongató filmről annak csak ajánlani tudom.

 9. Szerintem abban nincs igaza Kenobinak, hogy a “kommersz műfaját tapossa” nem tudom hol láthattunk amerikai filmben olyat, hogy egy kulcsszereplőnek bemutatott tudós 3 perc alatt véletlenül meghal már az elején. Brad Pitt nem volt sebezhetetlen, pl. a repülőgép lezuhanásakor egy repesz rendesen keresztülfúrta. Nem tűnt számomra apukából akcióhőssé váló fantasztikus szuperlénynek, pont ezért tűnt a film is reálisabbnak. Nekem nagyon tetszett, abszolút nem tipikus amerikai film.

 10. Hali mindenki!Most jottem a mozibol,brutal tetszett a film,pedig nem vagyok egy zombirajongo!Akciodus,szinte semmi unalmas uresjarat…na es a grafika,az odatett rendesen!
  Tehat megnezni kotelezo!! 🙂

 11. Ez egy nagyon jó film volt. Nagyon jól van megcsinálva és szerintem aki szereti a zombis filmeket azoknak ez az egyik legjobb film.
  Az a egy hibája van szerintem rögtön az elején már úgy pörög a film mintha a közepén kezdték volna. Amúgy tökéletes.

 12. A film egy katasztrófa, a könyvet hát több mint felét elolvastam és egymáshoz sem lehet hasonlítani a könyv életszerűbb olyan részleteket írt le az író, hogy már komolyan azt hittem, hogy a könyvben élek a könyv a legjobb amit életemben olvastam. (kevés könyvet olvastam eddig de ez aztán szuper lese tettem, még éjszaka is azt olvastam)De ami a lényeg a filmet ki lehetett következtetni a könyvből meg semmi sincs benne,jó a neve és kész, nem lehetett meg tudni honnan indult a járvány nincs benne igazi élmény, amikor meg Brad meg akarta szerezni a kis fiolákat már tudtam, hogy sikerül neki, olyan szörnyen kiszámítható volt az egész.Azonkívül Magyarország meg benne sem volt a filmben, a könyvben még meg-meg említették.Nem egy igazi igazi horrorfilm.
  10/2

 13. A kritikus nagyon lelkes volt, sok mindenben osztom is a véleményét. De nem szabad megfeledkezni a film negatívumairól sem.

  A főszereplő karaktere elég halvány lett. Nem tudunk róla semmit, nincs igazi jelleme, és ez látszik Pitt játékán is, nincs mit eljátszania. Ezt legalább ellensúlyozza kicsit a motivációja. Jót tett volna a filmnek egy tragédia a családban.
  Pont ezért a mellékszereplők nagyon hiányoznak.
  A filmnek a Jeruzsálem elestekor átjövő üzenetétől felfordult a gyomrom.

  Strangernek üzenem hogy ne nézzen trailereket. Minden film sokkal jobb ha nem tudsz róla semmit.

  Odettnek pedig hogy ne hasonlítson össze egy könyvet egy filmmel. Teljesen más dimenziójúak. És fordulatot pláne ne várjon egy filmtől aminek ismeri a történetét…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ