Visszapillantó – Ez volt 2011, a mozikban!

12
741

Visszapillantó – Ez volt 2011, a mozikban!

(Írta: Kenobi)

Ismét eltelt egy év, eljött Karácsony, a Béke, a Szeretet ünnepe. Akit nem érint meg varázsa, annak szíve kőből vagyon. Emberek vagyunk, érző és féltő társas lények. Minden vágyunk szeretteink körében tölteni a meghitt pillanatokat. Gyermekeink csillogó szemekkel bontják ki ajándékaikat, arcukon ragyogó boldogságnál szülő többet nem kívánhat. Amíg a rohanás Karácsonyra megpihen, nézzünk hátra, bizony, elérkezett a számvetés ideje. Filmes portálként alapvetően szerencsénk van, nem kell a hétköznapiság taposómalmával foglalkoznunk, az elmúló esztendő keserű piruláit felhánytorgatva tépni fel lassan gyógyuló sebeket. Csakis a filmek, az otthoni mozizás egyáltalán nem könnyű műfaja a profilunk, s ennek szellemében készítettünk leltárt 2011 terméséről.

Visszapillantó - Ez volt 2011, a mozikban!

Egy kis hazai…

Mielőtt belevágnánk, mégis jöjjön pici áttekintés, rövid leszek, ígérem. Nahát, úgy kezdődött minden, ahogy tavaly befejeztük. Az egész világot átjárta a kísértet, melynek neve: válság. Általunk irigyelt nemzetek húzták szorosabbra nadrágszíjukat, keresik közösen a kiutat. Nem úgy a Pannonbolha: magasra ugrik, és széllel szemben pisál. Hisztizik egy sort, amikor lecsapják, közgazdaságit köpködve, leminősítik. Sportvizekre evezve, a magyar labdarúgó-válogatott már megint nem jutott ki a következő világeseményre. De vigye kánya! Futballunk fejlődése töretlen, ezt mindenki, aki belőle él látja – csak én nem. Hol vannak az eredmények? A háziasított gagyikultúra jegyében két nagy kereskedelmi tévénk szappanoperákkal és valóságshow műsorokkal tizedelte jámborlelkű nézőinek idegeit, s amely versengés csúcspontjaként a görög csődörnek, szexkiborgnak is titulált görbenyakú, anyacsatornáját elhagyva, átigazolt a konkurenciához kis ingyen piáért.

Hollywood a király!?

Ami a mozi világából érkező szeleket érinti, 2011-ben semmi új nem történt. Hollywood még mindig a mozgóképes varázs fellegvárának tekinthető, a meghatározó tömegfilmek szinte kivétel nélkül stúdióiból kerültek ki. A bevált recepten ne változtass elvét követik évek óta. Egymás hegyén-hátán érkeztek a korábbi blockbusterek folytatásai. Előzményfilmek, szuperhősök, sorozatok ikszedik epizódjai a porondon, még mindig. Mindezt hihetetlen látványba csomagolva, úgy hódították meg a nézők szívét, hogy közben gyakran elveszett a tartalom. Néha azért elsült az agyuk, s meglepően igényes filmekkel rukkoltak elő. Nem egy alkalommal használták – több-kevesebb sikerrel – a moziba csábítás mézesmadzagát a 3D-t. Nem vitatom, a kitörési errefelé keresendő, ám bőven van mit finomítani a technikán. Addig legyünk fejőstehenek?

Hollywood - Az Álomgyár itt kezdődik

Technika és színészek. A filmkészítés feneketlen bendői. E két tényező úgy nyeli a pénzt, mint kacsa a nokedlit. A legnagyobb látványfilmeknél igen mélyre nyúltak a bukszában. Egyáltalán nem ritka a 150-200 milliós költségvetésű produkció sem, sőt! A válságra Hollywood nagy ívben tojik. Persze megtehetik, dolláreső záporozik alá az égből. A Harry Potter és a Halál ereklyéi második része még nevetséges „apróból”, mintegy 125 millió dollárból készülve dübörgött a világsiker felé. Thort már 150 millióért száműzték a Földre. A Transformers 3. gyártási költségei 195 millióra rúgtak, a Zöld Lámpás nem kevesebb, éppen 200 millióért fájdította producereinek szívét. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken rekord közeli összegbe, 250 millióba került! És ez a megnyirbált büdzséje! Hiába, ismeretlen vizeken hajókázni költséges mulatság. Az út hosszú, nagy a személyzet, fogy a pia, a hűtők sok villanyt zabálnak. Szóval, drága mutatvány, amihez még Johnny Depp gázsija is rátett egy lapáttal. Mégis bevállalták a rizikót, és nekik lett igazuk!

Jó magyar szokás szerint turkálva a színészek zsebében, íme, a Forbes magazin által megszellőztetett legfrissebb lista, kinek és mennyit hozott a Jézuska ebben az évben:

1. Kristen Stewart: 55,83 millió $
2. Anne Hathaway: 45,67 millió $
3. Robert Pattinson: 39,43 millió $
4. Daniel Radcliffe: 34,24 millió $
5. Shia LeBouf : 29,40 millió $
6. Robert Downey Jr.: 18.74 millió $
7. Matt Damon: 15,83 millió $
8. Cate Blanchett: 15,17 millió $
9. Meryl Streep: 13.54 millió $
10. Johnny Depp: 12.48 milló $

Magyarország büntiben, kukoricán térdepel

Az év sikerei persze hazánkba is megérkeztek, többnyire és gyakran késéssel. 2011-ben Magyarországon 238 filmet mutattak be. Így elsőre igen magas számnak tűnik, mégis az év során nem egyszer érezhettünk jókora űrt, máskor torlódást a premierek sorában. Az okokat kereshetjük a forgalmazói politika összehangolatlanságában, rákenhetünk mindent a nyári slágerhónapokra, vagy jöhet a bemutatók időpontját firtató kérdésekre a legkézenfekvőbb felelet: csak. Ráadásul, kiderült, warez nagyhatalom vagyunk a jogvédett tartalmak megosztásában! Egy, a magyar szinkronokat menetrendszerűen szállító társaság jóvoltából tőlünk került fel elsőként a Világhálóra és terjedt szélsebes vírus módjára Todd Phillips filmje, a Másnaposok 2. kamerás verziója. A sajnálatos eseményre reagálva a Warner mindenhatói alaposan berágtak, kikhez hamarosan csatlakozott a többi stúdió is. Szankcióként premiercsúsztatás lett a büntetésünk, a komolyabb filmszínházakban Filmlovagok vizslatnak árgus szemekkel. Nehéz megmondani kivel csesztek ki jobban, a tisztességes moziba járóval, vagy a kamerás változatokat letöltő torrentpistikével? Gyanítom, az előbbivel. Ugyan a C..EDUB lefülelve, ugrott pótlásukra más szinkront felvevő csapat. Ha egy Hidra fejét levágod, kettő nő helyébe… Szerény véleményem szerint, a palackból elszabadult szellemet erőpolitikával nem lehet legyűrni, csakis egy másik szellemmel.

Másnaposok 2. - A warez kivágta a biztosítékot

A választékkal egyébként nem lehet bajunk és kaptunk a minőségből is. Nyilván, mind a 238 hazánkra rontott filmet sem terjedelmi, sem elszántsági okokra való hivatkozással nem lehetséges elemezni, s nem is akarom, de azzal egyetérthetünk, 2011-ben kitettek magukért a stúdiók.

Ehhez a gondolatmenethez – mármint a minőséghez – szorosan passzolna az idei Oscar-díj gála győzteseinek felsorolása. Mégsem, inkább egy link jő, ahol aztán minden katonásan felsorolva. Tehát a 83. Oscar-díj gála nyertesei: Katt ide!

Amikor – még az év elején – barátaimmal a 2011-es várható blockbustereket totóztuk, 4-5 produkciót, például a Transformers 3.-at, a Harry Potter végső finálét és a szerelmes leányzó-vámpír-farkas bonyodalmat, konkrétan az Alkonyat-Hajnalhasadást biztos befutónak vettük. Nos, nagyot nem tévedtünk, ám bizonyítandó igazunkat, nézzük meg az év pénzügyileg legsikeresebb huszonöt moziját. A számok millióban, a december 22-ei adatok alapján értendők. A sorrend pedig az amerikai bevételi mutatók alapján lett felállítva.

2011 összesített toplistája:

Összesített toplista

Tehát három milliárdosunk is akadt. Harry Potter a trónon, írója pedig a csúcson trónolva azon agyal, miként lehetne aranytojást tojó varázslóját még néhány varázsigére visszacsábítani. Tippem előzményfilm: Harry Potter és a büdös pelenkája titka.

Kómában a magyar filmgyártás

2011-ben – a koprodukciókat is beleértve – 25 film került be a filmszínházak műsorába – már amelyik vállalta a bemutatót. Lássuk a medvét:

Örvény
Visszatérés – Retrace
Pál Adrienn
A torinói ló
Womb – Méh
A zöld sárkány gyermekei
A belgrádi Fantom
Ki-be tawaret
Apacsok
Team Building
Bogyó és Babóca – 13 új mese
Janus
Talán egy másik életben
A kék bolygó 3D
A Hópárduc talpra áll
A vizsga
Kaland
A halálba táncoltatott leány
Út a csillagok alatt – El Camino a világ oltárától a világ végéig
Az én Amerikám
Ölésre ítélve
Diótörő
Az ember tragédiája
Kopaszkutya Kettő
S.O.S. Love – Az egymillió dolláros megbízás

Hahh… Némelyiknek már a címe is elrettentő… Talán nem túlzó a megállapítás, de többségük kongó vetítőtermek és a totális érdektelenség jegyében vérzett el a premier pillanatában. Akadna kivétel is, lásd az S.O.S. Love – Az egymillió dolláros megbízás – eredetileg közönségfilmnek szánt próbálkozását, azonban itt is – rutinosan – belemerültek a túlzott termékmegjelenítés vizébe, a 3D pedig felesleges, és színvonal is kettes létrára mászik, ha látni akarja a béka seggét. A nagy dérrel-dúrral beharangozott produkciót hamar elnyelte a kiábrándulás örvénye, amit legjobban a heves szópárbajok is bizonyítanak. Az a helyzet, tisztelt rendező Urak és Hölgyek, már elmúltak azok az idők, amikor a piros telefon elvtárs közbenjárására számolatlanul ömlött a lé filmes óhajaik kielégítése céljából. A néző szórakozni vágyik a pénzéért és nem hülye. Ennyit kellene csupán megérteni. Engem 2011-ben sikeresen leszoktattak a magyar filmről. Benneteket?

S.O.S. Love - A Titanicnál is gyorsabban süllyed

Mi történik a lakossági megjelenésekkel?

Az égadta egy világon semmi. A Kárpát-medencében a helyzet változatlan. Azaz fokozatosan romlik. Kiadók jönnek-mennek, a megjelenések csúsznak, azok időpontjai teljességgel követhetetlenek, egyszóval, büdös nagy káosz van a területen. Az a gyanúm, jövőre visszasírjuk a múltat, hisz egy-két – még biztosnak hitt – forgalmazó kivételével lutri szintre süllyed az egész. Nyilván, az illegális letöltések bődületes mértéke is szögeket ver az iparág koporsójába, amit még tetéznek az egyre silányabb minőségű kiadványokkal. 2.0-ás hang, az extrák hanyagolása, romló képminőség – csak néhány ordító adalék, miért is döglődik a DVD piac. Persze, tisztelet a kivételnek, nem kell mindjárt anyázni.

Blu-ray fronton sem rózsásabb a helyzet. Pedig a nagyfelbontású kép, az érintetlen hang egészen más síkra emeli az élvezetet. Akik látták, tudják. Szóval, elterjedőben a formátum, még Magyarországon is. Probléma csupán az árakkal lenne, nem hinném, hogy a fizetésünkhöz igazítottak. Szerencsére, egyre több az akció, egy-egy termék már egészen baráti áron beszerezhető. Sajnos, a kínálat még eléggé hézagos, de minek is rinyálok? Aki a kicsit nem becsüli…

Az év kiadványa a kéklemezek világában egyértelműen a Star Wars-saga volt. George Lucas szövevényes űroperettje tengernyi extrájával, briliáns képminőséggel, egész jól fölpofozott magyar szinkronjával, valamint igényes kivitelével megdobogtatta a rajongók szívét. És csődbe a pénztárcáját, amire még az sem gyógyír, hogy külföldről jóval olcsóbban beszerezhető. Ami üröm az örömben, az az angol DTS-HD hang elegáns hanyagolása, jó nekünk a német. Persze, lehet kifogásokat keresni, de amikor egy hangsáv lemezre keverése pusztán a jóindulaton és egy enteren múlik, nem hatnak meg a gazdasági kifogások, ez sima szívatás.

Peter Jackson rajongói bezzeg nyalják az ujjukat! A Gyűrűk Ura trilógia bővített, rendezői változata a Föld egy rakat országában a legkelendőbb Blu-ray megjelenés. Viszik, mint a cukrot. Önként és dalolva. Kivéve nálunk. Merthogy meg sem jelent hazánkban e filmtörténeti remekmű! Beszerzése egyéb csatornákon megoldható, torrenthuszároknak egy kis ügyeskedéssel elérhető, amely módszer médialejátszóért és legalább 300GB tárhelyért kiált. Pár sorral feljebb a Star Wars esetében szívatást emlegettem, akkor a LOTR filmek esetében mi az ideillő szó? Ja, kérem. Szopatnak anyám, stop!

A Gyűrűk Ura trilógia - Marad a nyálcsorgás

Akasszuk a hóhért!

Az elmúlt hónapokban 25-ös listákkal tettem próbára a kedves olvasó idegeit, most jöjjön egy újabb. Ezúttal a 2011-ben a magyar mozikban bemutatott produkciókat próbáltam meg saját tetszési indexem alapján tornasorba állítani. Egyáltalán nem volt könnyű, s nem feltétlenül a látvány, a hangorkán, vagy a bájgúnár tekintet volt a mérvadó. Kíváncsian várom véleményeteket, mit szóltok hozzá?

25. A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken
24. A harcos
23. Hanna – Gyilkos természet
22. Forráskód
21. Kung Fu Panda 2
20. Super 8
19. A Guardista
18. Harry Brown
17. Másnaposok 2.
16. A félszemű
15. Rango
14. Thor
13. X-Men: Az elsők
12. Vasököl
11. Csúcshatás
10. Mission: Impossible – Fantom protokoll
9. Fekete hattyú
8. 127 óra
7. Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész
6. A következő három nap
5. Halálos iramban: Ötödik sebesség
4. Drive – Gázt!
3. A majmok bolygója: Lázadás
2. A király beszéde
1. A segítség

Megmozdult bennem a kisördög, kedvem lenne az év haknimozijait, legvacakabb filmjeit is csokorba gyűjteni, aztán eszembe jutott egy eszkimó mondás. Ne egyél a kunyhód körüli sárga hóból! Szól az intelem és én betartom. Különben meg könnyen sejthető, melyikre téptem a hajam. Ünnep van, a legszebb. Szálljon béke a szívünkbe!

A végére maradt egy kis filmes összeállítás, megtekintéséhez jó szórakozást!

Kellemes Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánok!

Kenobi


2011 filmjei öt percben:12 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Remek összesítés, és az külön szívet melengető, hogy a top 25 tetszési sorrenden belül a top 10-ben az általam nagyra tartott filmek is helyet foglalnak:
  (ezekkel különösen egyetértek:
  9.Fekete hattyú
  7. Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész
  4. Drive – Gázt!
  3. A majmok bolygója: Lázadás
  1. A segítség)

 2. A bevételi toplista első 3+1 helyezettjéért esküszöm, már-már én szégyellem magam… A szimpátia-lista viszont egész elfogadható: nálam ugyanakkor a Király beszéde lenne az első. De hogy Potter a 127 óra és a Hattyú előtt legyen? El sem hiszem! 😀

 3. stranger: mondjuk amit utóbb írsz, az tényleg nekem is furcsa volt, főleg a Potter megelőzi Fekete hattyú-t…de nem akarok kötekedni. Az én első helyemre A segítség, Drive vagy a Fekete hattyú-t tenném, de nem tudnék dönteni. :DDD

 4. Ebből azért láttam pár alkotást a moziba,a többsége DVD-n volt megnézve,jó évet zártunk,a film gyűjteményem siker filmekkel is bővült.

  1.TF 3
  2.Mission: Impossible – Fantom protokoll
  3.Halálos iramban: Ötödik sebesség

  Nekem ez a toplistám,a többi filmbe nem akarok belemenni,mindegyikbe voltak kiváló alakítások illetve kiválóan összegyúrt történet.

 5. filmező: Igazából én sem kötekedésből írtam, csak hát nem tudtam már megállni, hogy be ne gépeljem. 😀 A számomra a Drive amennyire ígéretesnek tűnt, olyannyira keserű szájízt hagyott hátra maga után, szóval nálam a 2. a 127 óra, a 3. pedig a Fekete Hattyú lenne inkább. Maga a cikk mellesleg szerintem elismerésre méltó. 🙂

 6. Az abszolút győztes nuber1 numero uno nálam az Warrior elképesztően bejött szőröstől bőröstől megvettek kilóra. csak a szinkront felejtsétek el (majd ha kijön(am is ritka a jó szinkron mostanában)) mert eredeti hanggal “ODABAX ÖCSSSÉM”
  A másik nagy kedvencem a Kung Fu Panda 2 ami azt illeti nem számitottam valami sokra (még 1 trailert sem néztem meg pedig az első rész az egyik kedvenc animációs filmem a madagascar/jégkorszak/shrek az animációs filmek KIRÁLYAI után) de elképesztően jó sikeredett jobb mint az első rész.
  Ja és a Real Steel vááá vagy 10 x biztos megnéztem. lehetne valami folytatása is…
  Na és vigjátékok… Az év vigjátéka szerintem! az abszolut győztes… A Just Go with It! Én “halálra röhögtem” magam rajta nagyon tud ez Sandler valamit.
  Na és persze a Your Highness hát ez… ritka az ilyen zsibbadt film nagyon tetszett. annál a résznél mikor elmentek a “varázsjodához” konkrétan besirtam a nevetéstől… ÁLLATOK 🙂
  Na persze a Hangover part2 sem volt semmi igaz nekem az első rész jobban bejött. kedvenc részem mikor megtudja a fogidoki h kikormolta egy ázsiai nő/férfi a “nemesebbik” részét… no itt ledöbbentem h lehet ilyet filmbe rakni? (nem mintha nem teccet volna:))
  A Drive ot nagyon vártam de fogalmam sincs mit gondoljak róla… vagy egyáltalán eltudnám dönteni h tetszik e vagy sem…
  A The Help re még nagyon kiváncsi vok de ez elcsuszik jövőre… sajna…
  A Black Swan és a The King’s Speech… asszem ezekhez a filmekhez én tulságosan kevés vok… h átjöjjön az az elképesztő élmény ami oly sok embert megragadott. Mondjuk a Swan még tetszett is többé kevésbé.
  Na elég volt. A listám:
  1. Warrior
  2. Real Steel
  3. Just Go with It
  4. Kung Fu Panda
  5. Your Highness
  6. MI4
  és a többi és a többi és a többi……….

 7. Király a cikk! Engem inkább a látványfilmek vonzottak idén a mozik.
  Az én listám így néz ki: 1. Thor
  2. Harry potter és a h. e. 2
  3. X-men: First class
  4. Transformers 3
  5. Super 8
  A vígjátékok közül nekem a Förtelmes főnökök tetszett nagyon, végig könnyeztem szinte az egészet 😀 A Másnaposok 2-től pedig többet vártam (az első a király!). Egyéb filmek amik nagyon bejöttek a Harry Brown ami egy igazi reality movie. Akkor ott van még A félszemű a Drive, utóbbi nagyon megfogott. És az idei kedvenc A The fighter. Hát az szerintem nagyon ott van. Christian Bale nagyot alakított benne megérdemelte az Oscart. Ami még várat magára és kiv vok rá az a Warrior, M.I.4 és a Real steel.

 8. Szégyen, de még mindég(!) nem láttam a The Help-et… Pedig most már lassacskán kezd frusztrálni a tudat, hiszen annyi mindenki agyonra dícséri. 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.