Világok harca – Marslakók inváziója

5
812

Írta: Kenobi

Amikor az Egyesült Államokban rádióadásba került, hogy marslakók támadták meg a Földet (különösképpen az USA-t), a hiszékenyek között, akik nem jöttek rá, hogy csak egy megrendezett rádiójátékról van szó – kitört a pánik. Volt, aki ajtóstul rontott ki a garázsból a kocsijával, volt, aki körbebarikádozta házát és elővette puskáját, lőve minden zöldre, ami mozgott és volt olyan kormányzó, aki katonai segítséget ajánlott a szomszédos tagállamnak. De olyan merész is akadt, aki – ha már világvége, legyen kövér – utálatos anyósát locsolta le benzinnel, és világította be az öreglánnyal a sötét éjszakát. Így tette híressé Orson Welles és a Mercury Színház a tudományos fantasztikus regényt 1938-ban.

Világok harca - Marslakók inváziójaH.G. Wells negyven évvel korábbi regénye, a Világok harca a kornak és a sci-fi zsánerének megfelelő tudományossággal ír le egy másik bolygóról érkező támadást. Aki olvasta, akár el is hihette, hogy lehetséges. Bár tudományos rizsa akad benne, mégsem száraz – egyszerre informatív és személyes. A szerző az eseményeket egy lelkes érdeklődő szemével láttatja – így a nyers techno-blabla feloldódik egy hozzánk hasonló, veszély esetén pánikszerűen, és túlélő automatává degradálódó ember élményeivel. A regénynek azonban mondanivalója van, amelynek egyáltalán nem elhanyagolható üzenete ökológiai jellegű. Ezek a lüke marslakók nem véletlenül szemelték ki épp a mi bolygónkat: náluk a természet, az időjárás már haldoklik, kezd élhetetlenné válni. (Csak zárójelben jegyzem meg, Wells valamit sejthetett a jövőnkről. A Föld szintén odavan, amennyiben nem cselekszünk gyorsan, unokáink életét tesszük tönkre, veszélybe.) Az invázió során gépeikkel még tovább rontják a helyzetet. A megoldás is innen ered: a földönkívülieknek esélyük sincs a Föld legyőzésére, hiszen egészen más bioszférából származnak. Egy vírus, és a gonosz támadóknak annyi. Íme a közös nevező, az utóbbi idők két legnagyobb inváziós blockbusterében. De ha arra gondolunk, hogy a könyv megjelenése óta, az emberiség is a világűr meghódításába kezdett, Wells műve soha nem veszít aktualitásából.

Marslakok_02.jpg

Mint sok klasszikus sci-fi, ez is több formában élt tovább s tovább. Egyik legismertebb feldolgozása az a rádiójáték, amelyet fentebb taglaltam, és amelynek kései utóhatásaként 1941-ben nem hitték el a hallgatók, hogy a Japánok rommá bombázták Pearl Harbort.

Hasonlóan ismert adaptáció egy 1953-as film. Mint a mű szinte össze feldolgozását, ezt is aktualizálták, és ezzel együtt teljesen kiirtották belőle a „zöld” témát. A mondanivaló így mindössze egy mondatba sűríthetővé degradálódott: „Ha imádkozol Istenhez, segít rajtad.”

Azóta készült tévésorozat is (1988) és Roland Emmerich víziója, A függetlenség napja látványos katasztrófafilmje sem tagadhatja, hogy nem csupán egy egyszerű UFO sztori, hanem a Világok harcának áthallása, benne Will Smith szállóigévé vált aranyköpésével: „Ilyen egy harmadik típusú pofon!” Zutty!

A Pc frontot is megcsapta a Világok harcának szele, a Half-Life 2 is merített a regényből. A háromlábú lépegetők módosított fegyverzettel ugyan, de jól felismerhetően kerültek a játékba.

Világok harca - Marslakók inváziója

1996-ban Tim Burtont is megihlette a marslakók rohamában rejlő fantázia. Támad a Mars! című filmje pihent agyú paródiája a műfajnak, parádés szereposztással, rusnyán vicces támadókkal. De James Cameron Avatar környezetvédelmi beütésű mozijában is meríthetett Wells regényéből. Ezúttal az emberek az inváziós szemetek, s támadják meg a bőség holdját, mivel a Föld készleteit már feléltük.

Steven Spielberg is szívesen nyúlt a témához. A 2005-ös Világok harca változatról sok mindent elmondhatunk: például, hogy monumentális és sötét, drámai és emberi, és nemes értelemben szórakoztató. A szerencsétlen földönkívüli támadók csak egyet nem tudtak. Tom Cruise-val semmilyen körülmények között nem ajánlatos ujjat húzni!

Inváziós sci-fikben továbbra sem szenvedünk hiányt. Néha víz kell a hülyéinek (A Föld inváziója – Csata: Los Angeles), máskor E.T. csak hazatelefonálna (Csatahajó). De vesztükre keverednek bolygónkra, mert mindig akadnak tökös amerikai katonák, vagy egy lepukkadt hadihajó a tarsolyban, amelynek nyugdíjas tata legénysége nem vacakol, és odavágnak. S így lesz a jövőben is! Nem?


5 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..