Vasököl kritika

20
1443

Vasokol-head

Vasököl kritika

Harc anyagkifáradásig

Írta: Bányász Attila (Miner)

Amikor először hallottam a Vasökölről, egy kissé megütköztem. Mi a pláne abban, hogy két pléhkasztni egymást püföli a szorítóban? Szépen behorpasztják, összezúzzák egymás fém alkatrészeit – mint egy sajátos anyagfáradási kísérlet anyagismeret órán… de mi a jó ebben?! A Transformers-ben legalább ismerős, mindennapi környezetben küzdöttek a gépek, amit rendesen le is amortizáltak – hol egy katonai repteret, hol egy autópályát, hol egy egész nagyvárost dúltak szét. De mindezt a kötelek közt?! Na, ne már! Az első néhány bunyó számomra még nem volt meggyőző (na jó, a bikás tetszett, csak rövid volt!), egészen addig, amíg Hugh Jackman karaktere neki nem állt „edzeni” a robotot. Itt már fölsejlett bennem némi értelme ennek a „steril”, vértelen küzdelemnek, mi több, a teljesen kiszámítható végkifejlet is, ami végül egy pazar fináléba torkollt. A Vasököl igazi, könnyed, családi szórakozássá növi ki magát, ami bátran ajánlható mindenkinek, csak aztán győzzék pénztárcával a szülők a méregdrága, kínai fröccsöntött játékfigurák vásárlását a kölöknek, á lá Hull a pelyhes

Vasokol-03

Shawn Levy, aki korábban főleg a vígjátékok (Éjszaka a múzeumban 12, A rózsaszín párduc remake, Párterápia) világában mozgott, most „szintet lépett”, és átnyergelt a nagyköltségvetésű gyerekbarát akciófilmekre. Hóna alá kapta az Avatar Oscar díjas operatőrét, Mauro Fiore-t, és Robert Zemeckis, valamint Steven Spielberg produceri felügyelete mellett nekiállt nagyot álmodni. Az alapötletet valószínűleg a Transformers ihlette, ami köré a forgatókönyvírók néhány sablonos klisével egy könnyen fogyasztható történetet gyúrtak.
Adott egy lecsúszott, valaha jobb napokat látott boxoló, Charlie (Hugh Jackman), akit lúzernek ugyan nem neveznék (pláne szemtől szemben), fogalmazzunk inkább finoman úgy, hogy problémája van a szerencsejátékkal: amint pénz áll a házhoz, képes hatalmas kockázatot vállalva „eltapsolni” azt. Városról városra él, egy öreg, szakadt lakókocsival járva az országot, mindenhol behajthatatlan adósságokat hagyva maga után.

Vasokol-04

A küzdősportnak, különösen a boxnak, a jövő e szegletében erősen leáldozott, az emberek más szórakozás után néznek: a szorítókban emberszabású robotok püfölik egymást a közönség nagy örömére. Charlie is egy kiszuperált robottal indul filléres küzdelmeken, óriási fogadásokat kötve, amelyeket aztán annak rendje és módja szerint sorra veszít el.
Épp két város között, használható robot és elkölthető pénz nélkül, váratlanul éri a hír, hogy az exe, akit évek óta nem látott, jobblétre szenderült, és 11 éves fiúknak, Maxnek (Dakota Goyo) a nevelése immár Charlie-ra hárul. Charlie – tetemes summa reményében – szívesen hajlandó lemondani erről az „édes teherről” volt sógornője javára, ám annak hites ura azt a feltételt támasztja, hogy a nyár végéig neki kell vigyáznia a fiúra. A sztori folytatását innentől kezdve bárki kitalálhatja: Charlie az együtt átélt kalandok során megkedveli Max-et, ezáltal nem csak jobb apa, de jobb ember is válik belőle.
Charlie és a fia az ócskavas telepről összeguberálnak egy régi edzőrobotot. Max ifjonti lelkesedése, hatalmas hite és a hiténél is hatalmasabb szíve, valamint Charlie szakértelme révén Atom, a kis robot egyre ismertebb és elismertebb lesz a robot-box világában, míg végül bekövetkezik az elképzelhetetlen: egy szorítóban találják magukat a mindezidáig veretlen bajnokkal.

Vasokol-02

Bár a sztori meglehetősen sablonosnak hangzik, a színészek mindent megtesznek, hogy a történet megálljon a maga lábán. Jackman viszi a prímet Charlie figurájával – teljesen hitelesen hozza a karaktert, minden mozdulata, megnyilvánulása őszintének hat. Jellemfejlődés egyedül az ő karakterénél figyelhető meg. Dakota Goyo játssza Max-et, Charlie fiát. Aranyos kiskölyök, angyali mosolyával és nyílt tekintetével ideális választásnak bizonyult a szerepre. Korábban főleg tévésorozatokban szerepelt, illetve kisebb szerepekben már látható volt: ifjú Thor-ként a Kenneth Branagh Thor produkciójában, sőt, egy másik boxfilmben, a Viszlát, Bajnok!-ban is. Evangeline Lilly valószínűleg még jó darabig nem fogja tudni lemosni magáról a „Lost-os csaj” skatulyát: ő játssza, méghozzá egészen kiválóan, Charlie barátnőjét, aki elsősorban bájos, másodsorban kötőhártyás lehet a szeme, hiszen sokat ázik könnyben a film során.
Sablon ide vagy oda, a színészi játék révén a sztori emocionális felével engem már az elején kilóra megvettek, magával a robotharcokkal azonban – mint a beharangozóból talán kiderült – még egy jó darabig nem voltam megbarátkozva. Különösen akkor, amikor megláttam, hogy joystick-kal irányítják ezeket a hatalmas kávédarálókat, bár még mindig jobb, mint a Charlie által alkalmazott hangvezérlés. Miközben fejben akaratlanul is azt számoltam, mennyi lehet egy hangvezérelt robot reakcióideje, az is megfordult a fejemben, hogy a vásznon látott küzdelem kimenetele nem is a robotokon, hanem az őket irányító két (vagy több) emberen dől el – ennyi erővel PC-n, hálózatba kötve is játszhattak volna valami számítógépes játékot…

Vasokol-05

Amikor Jackman elkezdi „edzeni” Atomot, a robotot, azt én úgy fordítottam le magamban, hogy az ő ütéseit programozzák bele a robotba. Ebben már láttam rációt, és kezdtem élvezni a küzdelmeket, valamint feltámadt bennem a halovány remény, hogy a végső küzdelmet valójában Charlie fogja megvívni és megnyerni. Szerencsére a forgatókönyvírókkal egy rugóra járt az agyunk – nem kellett csalatkoznom, a film végi látványos és lélekemelő fináléban nyilvánvalóvá vált, hogy a mesterséges intelligenciával megtámogatott, joystick-kezelt, öntanuló gép, ha az emberi ösztönnel, hittel és akarattal kerül szembe, bizony – erkölcsileg legalábbis – alulmarad.
A robotküzdelmeket motion-captured ruhában lévő profi boxolókkal vették fel, akiket a többszörös világbajnok ökölvívó, a ma már visszavonult Sugar Ray Leonard irányította.

Vasokol-06

Szkepticizmusomat folyamatosan vetkőztem le a film közben. A Vasököl újdonságot nem nyújt: tulajdonképpen egy Rockyba oltott Transformers film, némi Túl a csúcson feelinggel… és ezzel körülbelül mindent elmondtam róla. Azonban kivitelezését tekintve mind CGI-ben, mind színészi munkában erős, ami révén igazi popcorn-mozi – kellemes szórakozást nyújt a család apraja-nagyja számára.

Értékelés: 7/10


Vasököl filmadatlap magyar nyelvű előzetessel


20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nekem nagyon tetszett a film,izgalmas volt és szorítottam atomért!

  Szerintem az idei év egyik legjobbja egy kis érzelemmel fűszerezve ami még jobbá tette a filmet!

  Nagyon jó volt ajánlom mindenkinek!10/8

 2. Nekem viszont ez most annyira nem jött be. (Talán mert idén túl sok ilyet láttam a nyáron?) De talán inkább azért, mert ez a film lehetett volna ezerszer jobb, ha nem családi filmként csinálják meg. Így viszont megkaptuk az ezerszer lerágott családegyesítéses sztorit, mellé pedig óriásrobotok gigabunyóját, amiből nekem a 3. Transformers film óta kicsit elegem lett már. Számomra Jackman játéka mentette a dolgot, nagyon imádom (de egy kiskanál vízbe is bele tudnám fojtani azt, aki Kőszegi Ákossal szinkronizáltatta le). Nem mondom hogy rossz film, mert látványos meg szerethető története van, és talán május-augusztus között még tetszett is volna, de most már inkább ráhangolódnék az olyan elvontabb filmekre, mint a Fertőzés, a Lopott idő vagy a Halhatatlanok…remélem azok jók lesznek.

 3. Én tegnap néztem meg ,teljesen jó a kritika a végén teljesen bele éltem magam a filmbe 🙂 úgy szoritotam atomnak hogy nyerejen 🙂 de szerintem 7,5 simmán megérdemel nálam 🙂

 4. 1. Te egy eldeformált idióta barom vagy kritikaíró!

  Ezt a filmet meg a Promethus-t is fikáztad és csak hülyeségeket beszélsz.

  Nagyon remélem, hogy senkinek nem veszed el a kedvét a jó filmektől és nem adnak a véleményedre.

  2. Egyáltalán nem sablon ez a film. Mondd már el, hogy hogyan lehetsz ennyire korlátolt? Mi sablon benne? Semmi család nem jön össze. Az anyja halott, a csajjal sem most jött össze…

  3. Miért ne lehetne joystick-el irányítani? Meg hanggal… Ember nem figyelted, hogy a jövőben játszódik? Milyen késésről beszélsz? Talán neked vannak ilyen robotjaid és később reagálnak a hangodra? Pfff… ne húzd már le mikor azt sem tudod mit beszélsz. Az, hogy te nem élvezted az első robot harcokat az a saját véleményed ezt leírhatod, jogos, de sztem idióta vagy! Emellett igen az emberek fontosak, ők irányítják és ha többmillió robot lenne és nem kéne feltakarítani és kockák lennének, nem akarnának kimozdulni a házból és kritikákat irogatnának, mert éppen ahhoz szottyan kedvük, akkor lenne netes robot harc.

  4. Láttam a Lost minden évadját, de először be sem ugrott nekem, hogy a Lost-ból a csaj, tökre más az egész jelleme, még a kinézete sem ugyanaz. Csak az ilyen minden lében két kanál embereknek okoz gondot, akik nem tudnak mást írni a filmről és hogy kitöltsék a helyet, ezért ezt is megemlítik…

  Magánvélemény:

  Sokáig nem akartam megnézni a filmet, túl tipikusnak tűnt, robotos, letűnt kor bokszolója… áhh. De ma este úgy gondoltam megnézem, ne legyünk előítéletesek és nagyon nagyot csalódtam pozitívan. Nekem 10/9 ez a film és csak azért mondok 9-et mert idén még várok egy-két filmet, ami igazán jónak ígérkezik és hogy tudjak nagyobbat adni ha úgy vanm, de ettől függetlenül hibátlan sztem.

  Családoknak is tökéletes, gyerekeknek is, de szerintem egyébként is megállja a helyét idősebbeknél. Benne van a régi idők kora is, öreg boxosoknak, szerelmes szál a pároknak és az egészhez akció és humor is párosodik. Frenetikus. Köszönöm Shawn Levy-nek aki rendezte, nagyon szép munkát végzett és a szereplők is tényleg jók.

  David azt írta nem jó a magyarhangja Hugh Jackman-nek, nem ismerem annyira a filmjeit szóval nekem viszonyítási alap nélkül tetszett.

 5. Steel:
  1. Sablonos alatt azt értettem, hogy nem tartogat nagy meglepetéseket a történet. Sablon panelekből dobálták össze a sztorit, és a végén beleszőtték a robotos szálat. Nincs ezzel semmi baj, végeredményben szerethető történetet kaptunk.
  2. Amíg végiggondolod, hogy egy, a robotod felé irányuló ütést hogyan védesz, aztán kimondod a parancsot, s a robot erre reagál, addig a másik gép háromszor is betalál. A hang vs. manuális küzdelmű robot csatája így teljes nonszensz.
  3. A kritikám alapvetően pozitív kicsengésű. Én is jó kis pop-corn mozinak tartom a filmet, ideális családi szórakozásnak – ezt le is írtam -, így nem nagyon értem ezt a “fröcsögést”.
  4. Az, hogy valakinek más a véleménye valamivel kapcsolatban, és erre Te leidiótázod, igazából Téged minősít. Az érvelésed minden pontjának egy célja volt: hogy belémköss. Barátom, ez rendkívül szánalmas! 😀
  5. Hát, a Prometheus-t valóban nem én írtam! Ezek szerint mégis tudsz olvasni. Talán. 😀

 6. 1. Nem tartogatott meglepetést, én kb végig a meglpődés hatása alatt voltam. Milyen sablonokból? Milyen “obotos szál” ilyen nem létezik ezt te találtad ki.

  2. Látszik, hogy sosem tanultál küzdősportot és hogy hozzáértésed sincs a témában. Igen van reakcióidő és emiatt sokszor be is találtak a robotok, ha nem vetted volna észre. De egy boxolónak a reflexei sokkal gyorsabbak mint a tiéd ezért van épp elég idő reagálni. Ez nem úgy megy mint a játékokban hogy körökre van osztva, egyszer ő üt egyszer én. Amíg az egyik fél elindít egy ütést, a másik már elindított egymásik mozdulatot valószínűleg…

  3. Ha azt mondod, hogy pop-corn film az nekem ne pzitív csengésű. Sztem pont nem “pop-corn” mert ha a kukoricát majszolod akkor lemaradsz a részletekről és rossz kritikát írsz.

  4.Igazad van engem minősített, sajnos hamar felkapom a vizet. Utolag bocsánatot is kérek a viselkedésemért. De ez nem a te véleményedről szól, hanem olyan állitásokat mondassz amik nem állják meg a helyüket, mint pl a hangvezérlés meg joystick, meg a lehúzás, hogy akkor otthonról kéne játszani… egyértelműen nem pozitív csengése van! Tehát nem beléd akartam kötni, hanem segíteni azoknak akik jó filmet keresnek, hogy ne higgyenek neked.

  5.A prometheus-os dolog is a felindultságom oka, mert az a kritika is hasonlóan rossz volt szerintem és gondoltam a hasonlóság miatt ugyanaz lehet az írója, később megnéztem és ezért is bocsánatot kérek de ez nem változtat azon, hogy a leírásod hibás és a másik illetőé is

  Stranger: Nem hiszem, hogy “JANI” vagyok tényleg az a célom, hogy egy ilyen remek filmet minnél többen megnézzenek és lehessen második rész!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..