Vasember 3 kritika

34
641

Vasember 3 kritika

Szuperhős „Meggájver”

Írta: Kenobi

„Iron Man lives again!”, avagy a Vasember visszatért! Az előbbi idézet a Black Sabbath együttes 1970-es Paranoid című albumából kölcsönözve, az „Iron Man” nótájuknak utolsó sora, amely remekül felszínre hozza azokat az érzéseket, amiket Shane Black filmjének megtekintése után érezhet a halandó. Hisz nem semmi látvánnyal cirógatják érzékszerveinket. Mindehhez társul némi humor, csipetnyi fordulat és igen, az a darkosra vett történet, amivel az előzetesekkel szépen megvezették a jámbor nézőt. Könnyen az év filmje is lehetne, de vaktölténnyel pufogtat.

Vasember 3 kritikaSajnálatos módon, a Mandarin megátalkodott gonoszságáról pár mondattal riogatni ezúttal nem volna okos cselekedet, legalább két okból kifolyólag. Egyrészt, spoiler szagú lenne az írás. Másrészt, a filmet megelőző reklámhadjárat is a fickóra volt kihegyezve, s nézve a cuccot, a nézői megvilágosulás legalább fél perc izzadt túlórát okozhat zsenge agytekervényeinknek. Ezért kussolok is a sztorival. Elégedjünk meg annyival, hogy Ben Kingsley pazarul játssza szerepét! Karaktere első blikkre Fidel Castro ábrázatába bújtatott Oszama bin Laden ötvözet, akiből olyan mérhetetlen gonoszság árad, hogy még a szék is remegett félelmében a fenekem alatt. Szóval, felkészülhetünk arra, szuperhős témában a legutálatosabb gonoszok egyikével gyűlik meg a baja Vasember barátunknak.

A fentebb emlegetett sötétebb irányzat beépítésével igyekeztek komolyabban fűszerezni a filmet, megúszandó a savazást, s érezve, hogy a Robert Downey Jr. által kiválóan prezentált különc milliárdos jópofizása és humorzsák karaktere már nem lehet elég csáberő. Ezért drámáznak egy sort. De nem kell parázni! Leginkább az állejtős akciójelenetekben élik ki magukat. Durran, robban és pusztul minden. Szomorkodhatunk, amikor püföli dobhártyánkat a pityergésre késztető zene, röviden, együtt az összes összetevő, ami kiemelné az átlagból.

Vasember 3 kritika

Na, puff! Ismét a feltételes mód. S kérem az olvasót, ne értsen félre! Mivel e sorok írója is jól elvolt ezzel a két órával. Röhögtem, tátogtam és pislogtam, beszippantott, bírtam a produkciót. Néhány órával a filmélményt követően, azonban mocorogni kezdett bennem a kisördög: valamiféle hiányérzetem támadt. Tény, a színészek kiválóak. Talán már unalmas is lehet a főszereplő végletekig csiszolt, lezser playboy stílusa és Gwyneth Paltrow-val történő végtelen évődése, ebben a témában pluszt már nem kapunk, úgy érzem. Viszont előfordulnak Tony Stark eddigi életében ismeretlennek számító elemek, mint például a jellemfejlődés. Ne tessék megijedni, nem fog RDJ kezében koponyával az élet habos problémáin töprengeni, de elővarázsolnak némi lelkiismeret-furdalást, törődést, meg ilyen apróságokat. Mondhatni, kapjuk az amerikai szájízű nevelést. Szerencsénkre, igyekeztek levenni válláról a terhet, jelen esetben nem egyedül cipeli hátán a filmet, pompás társakat kapott segítségül. A legjobb jelenetekben Don Cheadlevel marháskodik. Bődület, mit össze nem barmolnak akciózgatás közben! Nem muzsikál rosszul Guy Pearce sem. Többet meg nem írhatok róla. Kulcsfigura a gazság terén, tudjuk le ennyivel.

Vasember 3 kritika

A gyerekvonaltól már kevésbé dobtam hátast. Amikor előjönnek ilyesmikkel, mindig érzem az alkotói vergődést. Persze, a Vasember népes közönség kedvence, mondhatjuk úgy is, megerősítették a bázisukat. A gyerkőcök meg fogékonyak: hálás tapssal jutalmazzák, ahogy kedvenc Bádogemberük egy sor Vasember páncélt úgy irányít elméjével, hogy még Uri Geller is beiratkozna hozzá tanfolyamra. Úgy veri le a gyakorlatilag elpusztíthatatlan szuperzsoldosokat, mint szódás a lovát. Mielőtt ez megtörténne, azonban történik egy s más. Főhősünk megsérül, menekül, belebotlik a kisfiúba, valamint, érkeznek menetrendszerűen a tüzet okádó szemétládák megdádázni. De no problemo: bütyköl, fabrikál és alakít. A szuperhős „Meggájver”.

Azt nem vágom, hogy a végső jelenetnél miért nem csaptak a rendező kezére. A látvány tényleg embertelen, de pár perc múltán unalmassá válik. Érdekes kettősség elismerem: az ember ájultra bámulja magát, viszont várja, hogy végre történjen más is. Valami szokatlan, újszerű. Mellesleg Vasemberek röpködnek és potyognak az égből. Tán eső lesz? A pirotechnikusok tüzet pisálnak: robbanások hegyén-hátán. Sajnos itt bújik elő legjobban Shane Black bizonytalansága. Inkább a látványspecialistákra bízta megát, mintsem saját találékonyságára. Hiba. Jutalma: ásítás.

Vasember 3 kritika

Vasember 3 értékelés: Tulajdonképpen semmi bajunk nem lehet a filmmel. Én azonban magasabbra helyeztem a lécet, többet vártam, ezért részemről az óvatos hiszti. Csüggedni azért nem kell, kategóriájában így is kimagaslónak mondható. Remek színészek, vizuális orgia, mondhatni, tökéletes popcorn csemege. A negatív oldalon meg kell említeni a forgatókönyv hiányosságait, a rendezői rutintalanságot és bizony, a túlzott sablonosságot. A második résznél simán jobb, az elsőnél? Hát… Nem hinném. Figyelem! A végefőcímet tessék kibírni!

Értékelés: 7,5/10


Vasember 3 filmadatlap

34 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Pontosan így gondolom én is.Az előzetes topicjában már leírtam egyébként,de ide is lekanyarítom:Shane Black remek ötletelő és kiváló forgatókönyveket írt eddig,de itt kissé megbicsaklott.Egy gyenge 7 pont nálam…

 2. Figyelem!!! Spoiler!!!
  De most ha Tony nak kivették a mellkasából a szilánkokat és eldobta a reaktort a mellkasából akkor hogy lesz vasember a Bosszúállók 2 ben? Úgy mint Rody hogy a páncélban lesz a reaktor?

 3. Én megnéztem tegnap moziba nagyon bejött.
  A valahogy a 90-es évek akciófilmjei jutottak eszembe a dögös párbeszédeket illetően, engem a gyerek szál sem idegesített inkább jópofa volt. Kifejezetten tetszett hogy Stark nem minden feladatott páncélban old meg hanem a saját eszére és erejére kell hagyatkoznia.
  Ízig vérig akció klasszikus jó dumákkal humorral barom jó látvánnyal szerintem méltó harmadik rész lett!
  9/10

 4. Simán jobb mint a 2. rész, de hogy jobb e az elsőnél, nem tudom, nem emlékszem már nagyon a filmre 🙁 Elmentem rá moziba, nem bántam meg. Ráadásul beszerezhettem a 3. pack-emet (én legalábbis így mondom)

  https://shop.pco-group.com/index.php?&sp=en&hpname=pco_group_de&artug=00001-00002-00005-00000-00000&artnr=1250789&action=detail

  Képpel illusztrálva, más is gyűjt ilyeneket esetleg, vagy csak én tartom meg őket? 😀

  A filmről: A látvány jó, a humor is, úgy érzem kicsit többet kilehetett volna hozni belőle, drámaibb lehetett volna, de elégedett voltam. Talán leginkább a humor kárpótol a legjobban 😀
  Vártam már, hogy mit is írnak itt a filmtrailer-en, én is gondolkoztam, hogy 8 vagy 9 pont, de inkább 8 pontot éreztem leginkább. A 7,5 egy korrekt pontszám, úgy vélem a 8 is 😀 a 7-8 pontos cuccok már nézhetőek moziba szerintem, afelett meg pláne, de alattuk én már nem igen megyek 🙂 Mindenesetre nekem kellemes kikapcsolódást nyújtott, ne kalózkodjatok ha van egy kis pénzetek, menjetek moziba 🙂

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Volt itt egy cikk, hogy úgy is majd Vasember fog győzedelmeskedni, ezt a film teljes mértékben cáfolta 😀 Aki látta a filmet, az pontosan tudja, hogy az “asszony” tett rendet 🙂 Ez még lehet, hogy egy plusz pont a filmnek, mivel nem a “főhős” “győzött”. Ebből csak annyit akarok kihozni, hogy nem Vasember dádázta el a végén a főboss-t és adta meg a kegyelem döfést.

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Mindenesetre jó volt, érdemes megnézni szerintem. Jó szórakozást.

 5. Szerintem ez egy 10/10-es mozi. Legalábbis nekem. Éppen ma néztem meg, és nagyon tetszett. Váratlan fordulatok, ütős látvány, jó poénok – egyetlen negatívum számomra az AC/DC számok hiánya, de így is jó zenéje volt:)

 6. Stone Cold : Utólagos engedelmeddel belekontárkodtam hozzászólásodba. 🙂

  Kérem a kommentelőket, használják a spoiler kifejezést, amennyiben mondandójuk megkívánja.

  A filmet még sokan nem látták, legyünk rájuk tekintettel!

  Üdv.: Kenobi

 7. Én még a premier napon néztem meg (IMAX). A pontszámmal teljes mértékben egyetértek. Sajnos én is beleestem az intro által keltett drámai hangulatba és az hittem kapok egy közel olyan hangulatot mint a Nolan féle Batmanekben, ami végül nekem elmaradt. Szerintem nem volt eléggé epikus a végjáték! Többet ki kellett volna hozni! (De ez csak az én véleményem).

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPOILER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VESZÉLY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Viszont azzal nem tudtam kibékülni, hogy míg az Avengersben egy páncéllal harcolt félistenek meg űrlények ellen. Itt a fő boss ellen 10 páncél is kevés lett volna….. De szerencsére jött az asszony és helyre tette a dolgokat. 🙂

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SPOILER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VESZÉLY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Összességében viszont teljesen megéri a pénzét. Kíváncsian várom a folytatást.

 8. sB^:

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Félistenek? Egy Thor-al harcolt, azt ne számítsuk bele, hogy beszélgetett vele, meg Loki kidobta az ablakon 😀 Thor és Vasember harc alatt egy teljesen más páncélt használt. Mivel ez a páncél tropára ment, ez egy teljesen új, még nem teljesen készen levő páncélhoz folyamodott, ami azért a végén már nem volt teljesítő képessége csúcsán 😀
  Ennél a boss-nál meg ilyen “forrófejű” csávóval volt és hát kiderült, hogy a páncél jól bírja az ütéseket, de a forróságot már nem igen 🙂

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

 9. !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Stone Cold : Engemet is ez zavar a befejezés. Hisz ha jól emlékszem ez a rész a Bosszúállók után és a Bosszúállók 2 előtt játszódik. És a végső jelenet előtt még a végső csata után szinte az összes páncél felrobbant.A stáblistát és a plusz jelenetet sajnos nem láttam. 🙁

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

 10. elektrotank!Az egy dolog,hogy a páncél jól bírja az ütéseket,míg a magas hőt nem de azért ugye el tudod képzelni,hogy egy lövedék,bármiből is származik és telibe találja Vasembert,óriási hőenergiával rendelkezik,tehát akkor simán át kellett volna már fúródnia hősünk mellkasának néhányszor.Egyébként engem ilyen részletkérdések nem zavartak,csak szerettem volna érezni a rendező váltással egy kis frissességet a történetbe és a látványba is,de végül ugyanazt kaptuk,mint eddig.

 11. A vasember páncéljai úgy törtek darabokra mint a konyhába elejtett üvegpohár… Átestek a ló tulsó oldalára, azért ennyire nem kellett volna eltúlozni tony sebezhetőségét!
  Jönnek megint a rendező problémák: shane black ez a második rendezése, hát… érezni is. Látványosnak látványos, bár ennyi pénzből akárki meg tudna tervezi ilyen CGI jeleneteket, de nincs benne élet, katarzis az akcióba, nem lehet izgulni a szereplőkért.
  Egyszer nézhetős nyári blockbuster látványosság, semmi több.

 12. kerge33:

  !!!EGYESEKNEK SPOILER VESZÉLY LEHET!!!

  Hmm igazad lehet, de mondjuk azt, hogy azok nem termelnek elég hőt ahhoz, hogy átlyukasszák a ruhát. Természetesen az, hogy mekkora hőmérséklettel rendelkezik az adott tárgy, függ a méretétől, a súrlódástól meg stb… igazából totál nem izgatnak engem sem ezek a részletek, egyszer sem fordult meg a moziba a fejembe e kérdés s válasz meghatározása. 😀 Csak ha már felvetették, gondoltam kifejtem a saját gondolatmenetem, hátha ez vagy ennek segítségével eljutunk a megoldás felé 🙂

 13. Sziasztok!

  Én is megnéztem ez a “filmet”. Számomra nagy csalódás. Inkább vígjáték, mint akció film. A történes siralmas. A tűzokádó T-1000-es és csapata hát valami nagyon gyenge próbálkozás. nem is tudtam, hogy az emberi DNS-ben még tűzokádó sárkány kódja is megtalálható. 🙂
  Junior alakítása az nem a süllyesztőbe tette azt az “alkotást.”
  Sajnálom, hogy így elszórták. Tudom sok itt a bosszúálló rajongó, azt a filmet sem tartom egy nagy durranásnak. Persze ízlések és elfogultságok. Na azért a napi hasizom gyakorlat megvolt a sok nevetéstől. Köszi Tony! 🙂

 14. Sonansky, a többiek érdekében kiíhatnád, hogy erősen spoilerezel!

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Tibo: A stáblista utáni jelenet nem érdekes annyira, viszont a film végén (asszem még a stáblista előtt) kiírták megnyugtatásként, hogy vissza fog térni, tehát biztosan lesz folytatás. Gondolom, majd megint elkészít egy/több páncél(oka)t, és újra harcolni fog… 🙂

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Amúgy a 7,5/10 szerintem is egy korrekt pontszám, ha valaki még nem látta, de egy kicsit is kíváncsi rá (vagy szereti a marvel-univerzum korábbi filmjeit), annak csak ajánlani tudom, hogy nézze meg moziban.

  ja, és még egy dolog: én 3D-ben láttam, de sajnos egy jeleneten kívül nem sokat ad a filmélményhez 🙁

 15. Én is még a premieren láttam és nekem nagyon tetszett 😀

  !!!!!SPOILER!!!!!!

  Szerintetek a végén Killian tényleg meghalt? 😀 Csak mert annyi mindent túlélt a csávó, hogy nem csodálkoznék, ha egy későbbi Marvel filmben visszatérne zöld csuklyával, mint az igazi Mandarin. Hiszen ő maga mondta a végén, hogy végig ő volt az igazi Mandarin…

 16. hú de beindult itt mindenki.fasza.én még nem láttam,de nekem inkább jobb hogy sokan kicsit viccesebbnek irják le a sztorit.lássuk be junior főleg bohockodni tud a legjobban.indul a megamovie széria.

 17. Tetszett a film, hozta a kötelezőt, de leginkább csak látványban és poénokban. 9/10

  SPOILER
  Valaki megtudná mondani, a Mandarinnal kapcsolatos dolog a képregényekben is így van? Mert hát kissé kiábrándító volt. Főleg Ben Kingsley-re nézve.

  Kis srác szövege: “apa elment kaparós sorsjegyet venni, biztos nyert mert már 6 éve nem jött vissza” 😀 😀 😀 😀 😀 könnyeztem!

 18. Én azt gondolom, mint ahogy a Bosszúállók előtt is 2 filmet kapott ami kedvenc Vasemberünk, úgy a Bosszúállók 2 előtt is ugyanezt kéne csinálni. Azaz ahhoz, h kiderüljön fog-e szerepelni kedvenc karakterünk a szuperhős csapat második felvonásában, jó lenne megtudni, h Tony Stark miként építi újjá az életét a villájának lerombolása, illetve az őt vasemberré tévő mini ARC reaktor kioperálását követően. Bár nem láttam a stáblista utáni jelenetet, de amit olvastam róla, az alapján azt gondolom, h talán még a Bosszúállók 2 előtt megvalósulhat egy 4-dik rész. Ti mit gondoltok erről?

 19. Most jöttem a moziból, még frissek az élmények, gyorsan meg is osztanám:

  SPOILER VESZÉLY

  Jó film, jó film, DE egy 3. résznek nagyon kevés! Jó poénok, kellően hosszú, nem túl nagy eresztés a story, a végén valami grandiózusat vártam. Lehet, hogy csak nekem tűnik így, de a Bosszúállók után ahol istenek és űrlények ellen nyomultak héroszaink nekem itt a főgonosz és kompániája kicsit kevésnek tűnik Vasember ellen. A drámaiságot, depressziót jobb lett volna jobban kibontani, de ilyen családi moziban ezt nem lehet túlspírázni. Ami nekem még feltűnt, igaz csak szőrszálhasogatás, hogy a lángoló asszonyról és a többiekről nem égett le/meg a ruha, az elején még erre figyeltek, de a végén mikor G. Paltrow beleesik a tűzbe és visszatér zsír új a topja?!! WTF? plusz a tüzes emberkék a végén úgy szedték szét a vasembereket mintha azok csak valami bádogok lennének, de War Machine-t meg nem tudták kihámozni a páncéljából.

  Amit még hiányoltam, hogy a Páncélok kaphattak volna nagyobb szerepet, pl a különböző páncéloknak mutathatták volna speckóit. A Hulk Bustert és max10 mp-ig mutatták…

  Nálam 10/7, egész jó volt, de nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

 20. Én tegnap néztem meg, mint évek óta Iron Man fan úgy ültem be a moziba, de megmondom őszintén én nagyon csalódottan távoztam. Az első két rész ettől sokkal jobb volt. Az egész tele volt poénokkal, még akkor is viccelődtek amikor nem kellett volna, Tony-n alig volt a páncél, és még sorolhatnám. Nekem az év csalódása, de lehet túl magasra tettem a mércét. Itt előttem Durden tökéletesen megfogalmazta a lényeget. Sőt ahogy valaki feljebb írta, átestek a ló másik oldalára. Itthon még most gyorsan megnézem az Avengers-t, abban még az “igazi” vasembert lehet látni…

 21. Mr Cobb : köszi a választ 🙂 Elsőre nem tűnt fel nekem.

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Azt megnézném szívesen és kíváncsi is vagyok, hogy hogyan építi újjá az életét Stark és hogy miként készíti el egy vadi új, netán több új páncélt minireaktorral. Meg ott a rom a háza helyén.

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

 22. Wayne:
  Egyáltalán nincs így a képregénybe ő Vasember egyik legnagyobb ellensége és ki lett herélve nagyon csúnyán… És mint Marvel fan ezt nem tudom megemészteni…

 23. !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

  Akik azt mondják hogy minden páncél megsemmisült azok szerintem tévednek 😀 Tony nem azt mondta h megszünteti a páncélokat , csak redukálja a számukat 😀 Igor alátámasztás volt a szerkezetnek a végén ha felrobban lehet az egész daru összeomlik mint a kártyavár ennyi sérülés után 🙂

  !!!!!!!!!!!!FIGYELEM!!!!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!SPOILER VESZÉLY!!!!!!!!!!!
  !!!!!!!!!!!!SPOILEER!!!!!!!!!!!!!!

 24. Igen jó film 10/10. De a végével nem vagyok kibékülve. Hogy kivették a mellkasából az elektromágnest engem egy kicsit sokkosan ért. De ha ezt már régebben is meglehetett volna csinálni, akkor a 2. részben mért haldoklott? Már akkor is simán kivetethette volna. Imádom a Vasember filmeket, de most a vége kicsit elszomorított, remélem a Bosszúállók 2. része majd kárpótol 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..