Underworld – Az ébredés kritika

19
1014

Underworld - Awakening head

Underworld – Az ébredés kritika

Öljünk meg minden rohadékot

Írta: Bányász Attila (Miner)

Selene, a halálosztó vámpír visszatér a fantasy eposz 4. részében, hogy ismét rendet tegyen az egymást maró vámpír és vérfarkas hordák között. Az Underworld-franchise darabjai Az ébredésig körülbelül egységes színvonalon mozogtak (ezt bizonyítják az IMDB adatok is), és egy viszonylag masszív rajongótábort hívtak életre. A közepes minőség ellenére magam is kedvelem a két faj csatározásaitól vérpaszományos Underworld Sagá-t, úgyhogy a külföldi lehúzó kritikák ellenére is várakozásteljesen szívtam magamba az Aréna IMAX termének levegőjét, miközben türelmetlenül forgattam a 3D-s szemüveget az ujjaim között. Jöjjön már a zúzás!

Underworld - Awakening belyegAz előző három rész összefoglalása után jött is, és a rendkívül rövidnek tűnő, 88 perces játékidő nagy részét – a Mårlind-Stein rendezőpárosnak a harmatgyenge drámai szál bontogatására tett erőtlen kísérleteit leszámítva – sikerült is kitölteniük vele. Bár a hasonló, film eleji összefoglalókat a magam részéről ki nem állhatom (talán csak a Star Wars-nak áll jól), de most bizony jó szolgálatot tett, mert az egyes részek három évente követik egymást (ebből kiindulva az Underworld 5 ezek szerint 2015-ben jön?), s a 9 év, ami az első rész óta eltelt, hosszú idő.
A 6 forgatókönyvíró által – köztük az Underworld „atyjával”, Len Wiseman-nal – összeizzadt sztori szerint az emberiség tudomására jut a két faj létezése, és kegyetlen irtóhadjáratot indítanak ellenük, háborús övezetté változtatva a nagyvárosok utcáit. Selene (Kate Beckinsale), a halálosztó vámpír és Michael (Scott Speedman), a két faj hibridje sikertelenül menekül a tisztogatás elől, rájuk találnak. Tizenkét évvel később Selene egy kutatólaborban tér magához, s miközben megszökik, kissé leamortizálva a helyet és a biztonsági szolgálatot, furcsa látomások gyötrik. Kiszabadítója nyomába ered, feltételezve, hogy szeretett hibridje, Michael az, ám utolérve „prédáját” valaki egészen mással kell szembenéznie.

Underworld - Awakening head 01

Úgy látszik, Hollywood a „jeges” Észak-Európából próbálkozik „vérfrissítéssel”, már ami a filmkészítőket illeti. A Suszter, szabó, baka, kém esetében az Engedj be! svéd horrorral befutott Tomas Alfredson-t kérték fel, míg az Underworld új részével a szintén svéd Mårlind-Stein rendeződuó kapott lehetőséget az egészen hangulatosra sikerült Végső menedék című hollywoodi belépőjük után.
Az érdekes, ám kissé sablonos alapötlettel, miszerint az emberiség tudatára ébred, hogy uralkodó fajként nincs egyedül e planétán, érdemben nem igazán tudtak mit kezdeni, pedig némi posztapokaliptikus szál talán feldobta volna a meglehetősen lineáris sztorit. De valószínűleg akkor tényleg egy Resident Evil-klónt kaptunk volna, aminek utánérzése még így is el-elfogott a film nézése közben. A drámai szál erőltetése miatt itt-ott leül a sztori, később azonban jeles rendezőink is ráébrednek, hogy egy akció-horror van a kezeik között, és beindul az igazán zúzós akció. Az Underworld-filmek közül az új résznek lett a legnagyobb a budget-je (kétszer annyiba került, mint a legutóbbi A vérfarkasok lázadása!), és ennek tetemes része rámehetett az akciójelenetekre: a film CGI-je sokkal jobb lett, mint a korábbi részeké, de sajnos magáról a filmről ugyanez nem mondható el.

Underworld - Awakening head 02

Különösebb színészi alakítást, gondolom, senki nem vár el egy ilyen filmtől, bár Bill Nighy a korábbi részekben megmutatta, hogy nem épp fehér holló a színészet a hasonló produkcióknál. Kate Beckinsale viszont mintha még a szokottnál is távolibb lenne, míg Scott Speedman-nak még szövege sincs. Charles Dance hivatott helyettesíteni vámpírfronton Nighy-t, de csak halovány másolata, míg Stephen Rea, bár üdítő színfolt a vászonra kent sötét tónusú világban, de mintha ő sem igazán találná a helyét. A többi színész még csak említésre sem méltó szerepében.
Az akciójelenetek mellett rágyúrtak még a horrorra is: hihetetlen mennyiségű művér és végtag hullik alá, valamint nyílt törések, szétszakított emberi torzók, félig ellőtt fejek szegélyezik Selene útját. Nem jó ennek a „kislánynak” az útjába állni! A film végi akciójelenet pedig igazán piros pontot érdemel, horror és akció rajongóként legszívesebben mind a tíz ujjamat megnyalnám, ha nem a vászonról aláhömpölygő vértől és belsőségtől lenne nyálkás az ujjaim vége!

Underworld - Awakening head 03

Kár, hogy a film színvonala alulmúlja a korábbi részekét, amihez jelentősen hozzájárul a történet befejezése, azazhogy nincsen vége. Egész egyszerűen a film közben vége a filmnek! Befejezetlen! Míg a korábbi részek történetének volt íve, rendes lezárással, addig itt a folytatás reményében egyszerűen lenyesték, amitől a néző úgy érzi magát, mintha képen törölték volna. A 3D nem sokat tesz hozzá az élményhez, és az IMAX-hoz sem érdemes ragaszkodni. Az Underworld – Az ébredés inkább olyan lett, mint egy mozgalmas videóklipp, aminek a tévében a helye – DVD-n nézős kategória!

Értékelés: 4,5/10


Underworld – Az ébredés filmadatlap magyar feliratos előzetessel


19 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Köszszépen a kritikát. Az eddigi UW részeket filmszínházban néztem, de olyan szigorúan pontoztál a végén, hogy max házimozis megtekintésre ösztönöz. 🙂

 2. Azt azért tudni kell, hogy a korábbi részek értékelései nálam olyan 6/10 körül állnak, annak ellenére, hogy magam is kedvelem a franchise-t. Attól még, hogy tetszik valami, egy ‘A segítség’-hez vagy az ‘Utódok’-hoz képest bizony messze középszerű filmek ezek, és még lehet, hogy túl is értékelem (mer’ tetszik a világ, amit megálmodnak benne). 😀 A lényeg, hogy nem műfajon belül értékelek, hanem minden filmet egy értékintervallumban pontozok. Ez a rész szerintem alulmúlja a korábbiakat, 6 pontot semmiképp sem ér, a film befejezése miatt pedig könyörtelenül nyestem én is a pontokon. 😀

 3. Ez is a csapjunk össze valamit aztán had fizessenek érte a moziba kategoria..
  pl: titánok harca, wolfman, légió, terminátor 4, underworld stb..
  Ez a hálivúdi filmgyártás, a mesterségsen fenntartott szórakoztató ipar. Amíg azon vitatkozunk h melyik film miért sántít addig nem vesszük észre h kötelezően nyomják az elménkbe a szarabbnál szarabb fekáliákat ami hipnózis egyik eszköze.

  “Dehát ők dolgoztak rajta meg h milyen sokba került, meg mennyi munka van 90 percben” – rendben van csak pénzt ne követeljenek érte^^

 4. Nekem az egész UW sorozat nem jön be, írtam már régen is ezt. De még mindig nem tudom, hogy mi hiányzik belőle. Talán a “lélek” vagy a színészi játék? Nem tudom.

 5. Én most néztem meg a moziban baráti társaságban és azt kell mondanom mindenkinek tetszett a film. Nem vártam sokat tőle, mert nekem az előző rész nagyon nem jött be, de kellemesen csalódtam. Szerintem sokkal többet érdemel 4,5 -nél. Pörgős akciódús és igényes effektek vannak benne. Ez egy sorozat része és így kell rá tekinteni. Nem értem a lehúzó kritikát. Az utóbbi időben rengeteg vacak filmet néztem meg és ez volt az talán ami még tetszett is. Mindenki nézze meg akinek van hozzá kedve és döntse el tetszik e neki. Ne ez alapján a kritika alapján ítélje meg. Nekem bejött !

 6. Most értem haza a moziból,szerintem a film nagyon jó,de annyira rövidre csinálták hogy az szégyen, legalább addig vihették volna a szálat hogy Michael-t megtalálják.haverommal azt beszéltük hogy ha ilyen hosszú akkor jön héten biztos jön az 5.rész.Egyébként valaki tud valamit arról hogy mikor jön a folytatás?

 7. Az legalább meg lett magyarázva, hogy ha Selene-nek a 2. rész végén már nem árt neki a napfény, akkor itt miért ébred egy fagyasztóládában ? Hogy került oda ?
  És hogy a fenébe született lánya ?

 8. szatgabi: Örülök, hogy pozitív vélemények is felmerültek a filmmel kapcsolatban. Természetesen a kritika – mint minden esetben – erősen szubjektív kategória.
  Nem tudom, milyen filmeket láttál mostanában, kedves szatgabi, amelyek közül kiemelkedik jelen alkotás, de ezek szerint elég rosszul válogatod meg, mit nézel meg. Speciel én csupa jó filmmel találkoztam (A tetovált lány, Utódok, Sherlock Holmes 2, A hatalom árnyékában), szóval ezekhez képest ez az új Underworld sehol sincsen.

  Wrazor: Backinsale filmográfiájában 2013-ig nem szerepel új Underworld, de ha abból indulunk ki, hogy az eddigi részek 3 évente követték egymást, talán 2015-ben megtekinthetjük, hogy megtalálják-e Michaelt.

  Bubu: Egyrészt nem önszántából került a ládába, másrészt a fagyasztásnak semmi köze a napfényhez. A születés témát nem részletezik.

 9. Láttam a filmet, nekem inkább 5,5-6 pontot ért,de kinek a papné…
  Látványos volt a film,igaz rövid és nem olyan tartalmas mint a 2. illetve a 3. rész,de nekem tetszett.Egyedül Michaell-t hiányoltam benne,hátha felbukkan a végén de nem jött,és gyorsan is zárták le a filmet,remélem a következő rész hosszabb,több mondanivalóval fog napvilágot látni!!!!!
  Nem volt olyan rossz ez azért.

 10. Krisz:
  A titánok harca- Nem sorolnám ebbe a kategóriába, mert klasszisokkal jobb,és teljesen más műfaj. Ha neked B kategóriásnak tűnt,nem tudom mi lehet a C/D kategória????
  Terminátor 4- Szerintem a 2. rész után ez volt a sorban mint élményben,mint látványvilágban és történetben is.Ismét föltenném a kérdést: Ha neked B kategóriásnak tűnt,nem tudom mi lehet a C/D kategória????
  A légióval egyetértek.
  A wolfman-nel félig meddig.
  Underworld részeket- Nem sorolnám oda,mint a légiót(mert jóval jobb film volt, és a Wolfman is!!!!!!).

 11. Kedves Miner!

  Te aztán semmit sem értesz a filmekhez. 4,5 pont az Underworld 4-re?????!!! Simán megérdemli a 6 pontot, már csak azért is mert az általad jó filmnek vélt Tetovált lány című filmet nagyon lazán keresztbe veri az Underworld 4.

  “Nem tudom, milyen filmeket láttál mostanában, kedves szatgabi, amelyek közül kiemelkedik jelen alkotás, de ezek szerint elég rosszul válogatod meg, mit nézel meg. Speciel én csupa jó filmmel találkoztam (A tetovált lány, Utódok, Sherlock Holmes 2, A hatalom árnyékában), szóval ezekhez képest ez az új Underworld sehol sincsen.”

  Szerintem meg pont Te vagy az aki nagyon rosszul válogatja meg a filmjeit. Én megnéztem a Tetovált lányt a moziban, hát…..hatalmas jó indulattal 3/10-re értékelem. Nagyon megbántam, hogy megvettem a mozijegyet, az a film szó szerint semmiről sem szól, a sztorija egy nulla, a színészi alakítás -10, nagyon unalmas egy film!

  Az Utódok,…..hát mondjuk 5/10, de ez sem nagyobb durranás, mint az Underworld 4.

  A Sherlock Holmes 2, na az mondjuk jó, ezzel egyet értek, mondjuk nagyon más műfaj, mint az Underworld.

  Az Underworld 4 az a maga műfajában nagyon is jó, jelenleg a mai új filmek közül ez a legjobb vámpíros-vérfarkasos film. Nem tudom mi a gondod vele. Miért milyen legyen egy vámpíros film, olyan mint az Alkonyat??!

 12. Szerintem egy filmről nehezen lehet megmondani,hogy jó-e vagy sem,mert tényleg számít az ízlés.De!Sokat nyom a latban az,hogy mennyi idős az ember,hány filmet látott életében,foglalkozott-e valaha a filmkészítés hátterével.Annyi azonban biztos,hogy egy film akkor igazán értékes,ha 30 év múlva is meg tudjuk nézni szinte ugyanazokkal az érzésekkel,mint anno.Csak egyetlen példa az én ízlésem szerint:Alien-A nyolcadik utas.:a Halál.A mai napig kiver a víz tőle.Hibátlan alkotás és 1979-es keltezésű!Az Underworld egyetlen része sem lesz ilyen meggyőződésem.

 13. Kedves Killer Monk!

  A kérdésedre a válaszom: nem, nem olyan, mint az Alkonyat, csupán annyit vártam el tőle, hogy minimum azt a színvonalt üsse meg, mint az előző részek. Ez messze nem jött össze.

 14. Nem tudom milyen filmet láttál de szerintem elégé alápontoztad. Az előző rész jó volt egy twilight résznek, az enyelgésekkel meg egyebekkel, de nem egy Underworld résznek. Ebben a részben végre visszataláltak az akciójelenetekhez, amiért élvezhető is lett a film. Természetesen aki ezt nem szereti annak nem kell megnézni. viszont ne is írjon lehúzó kritikát róla csak azért mert nem az ő stílusában készült a film.

  Mindenesetre nekem tetszett, és várom az 5.-et, remélve, hogy folytatják az akciódús részeket.

 15. Szerintem ez még mindig a legjobb film a kategóriájában.Idén, tavaj, tavejelőtt nagyon sok filmet néztem és 10 filmből 1 olyan jó film volt mint az Underworld. Nekem nagyon tetszett a film én 5,5-6/10 pontot adnék rá. Az egész eddigi részekre 7,5/10 pontot ér meg szerintem.

  GAZ

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..