Új HBO sorozatok: Krízisben és Nagypályások pilotkritika

0
352

Új HBO sorozatok: Krízisben és Nagypályások pilotkritika

Színfalak mögött

Szerző: Köller Kristóf

Remek szórakozás elé néznek azok, akik az HBO két vadonatúj sorozatának követésére adják a fejüket. Röhögve ismerhetik meg a krízisbe torkolló világpolitikai helyzetet, majd a TV elől fel sem kell állniuk, hogy átmozgassák magukat az amerikai focipályán, ahol az igazi mérkőzések a stadionokon kívül zajlanak.

Krízisben /The Brink/


KrízisbenAz emberiséget a harmadik világháború veszélye fenyegeti, ugyanis egy őrült tábornok hozzájut Pakisztán nukleáris tölteteihez. Persze mondanunk sem kell, hogy három amerikain múlik a jövőnk. Az alkoholista, nőfüggő Walter Larson külügyminiszteren, az éppen feltörekvőben lévő diplomatán, Alexen és a vadászpilóták királyán, aki történetesen az egész anyahajót ellátja drogokkal.
Az alapszituáció tehát adott és a Krízisben már a legelején három részre bontja a cselekményvezetést. Betekintést kapunk a döntéshozók civakodó világába, a végrehajtók alulfizetett, tudatmódosított életébe és Pakisztán aktuális helyzetébe. Mielőtt még valaki megijedne, hogy ez is egy titkon Amerikát ajnározó propagandafilm, megnyugodhat, mert a sorozat úgy igyekszik feloldani a kínos és kényes témákat, hogy mind a két félhez tartozó sztereotípiákat kiemeli. Ennek legjobb módja pedig a fekete humoron keresztül vezet és miközben jókat nevetünk a diktátor elmeháborodott beszédén vagy az óvodások módjára viselkedő amerikai vezetőkön, komoly problémákat tár a szemünk elé. A legnagyobb ereje pedig valahol itt bújik meg, ahol a valóságra épített humor képes szórakoztatás közben megismertetni velünk a modern hadviselés jövőjét, a drónokat vagy a hadsereg egyik komoly problémáját, a kábítószereket. A készítők anélkül döntögetik le a tabu témákat, hogy azt a néző észrevenné. Ehhez pedig nagyban hozzájárul Tim Robbins nagydumás, fiatal nőket méregető karaktere és Jack Black rasszista poénokkal operáló, tudatlan figurája, melyeket remekül alakítanak.
Aki eddig úgy volt vele, hogy a világpolitika unalmas és inkább nem erőlteteti, most röhögve zárkózhat fel belőle, így érdemes lesz hétről hétre követnie a Krízisbent.

Értékelés: 8/10


Krízisben magyar feliratos előzetes

Nagypályások /Ballers/


NagypályásokAz amerikai foci világából kívülről csak a méregdrága kocsikat, a modellekkel járó játékosokat és a töménytelen mennyiségű pénzt látjuk. A Nagypályások igyekszik ezeket a tévhiteket ledönteni és beavatni minket a kulisszatitkokba is, amelyekből kiderül, hogy a profiliga korántsem olyan vonzó, mint amilyennek először hittük.
Spencer az egykoron ünnepelt NFL sztár már visszavonult és azon dolgozik, hogy kitalálja hogyan is folytassa az életét. Jól jövedelmezőnek tűnő kapcsolatai miatt alkalmazza őt egy pénzügyi menedzselésekkel foglalkozó cég. Közben régi barátja, Charles is hasonló problémákkal küzd, aki nem találja helyét a hétköznapi emberek világában és nehezére esik megértenie, hogy nevére már alig emlékeznek. Spencer nagy lehetőségek előtt áll és kisegíti az éppen aktuális csúcson lévő fogójátékost, a heves vérű Rickyt, akinek új csapatra van szüksége egy botlás miatt és akkor még nem is beszéltünk az ifjú Vernonról, aki a hirtelen jött rengeteg pénzt és hírnevet képtelen kontrollálni. A szívességeknek ára van és az egykori legenda alkut köt a játékosokkal, hogy majd ő gondoskodik a pénzügyeikről. Ezzel újra bekerül a sportág vénájába, az üzleti életbe.
Amerikában a sportágakat az üzletekre építik, melyekben a játékosok csak a haszonhoz vezető bábuk. A Nagypályások ebből indul ki és egy kemény dráma formájában igyekszik bemutatni, hogy ebben a világban nincs idő a lesérülésre, a hibák elkövetésére, mert mögöttük rengetegen várják a kitörés lehetőségét. Ezt a pénzéhes és drogoktól fűtött birodalmat 2003-ban a A pálya királyai /Playmakers/ már megpróbálta pellengérre állítani, de akkoriban az NFL nyomásgyakorlásának hatására leállították a nagy port kavaró szériát. A Dwayne „The Rock” Johnson nevével fémjelzett sorozat egyik érdekességét ismét ez adja, és a profiliga már most felszólalt a sorozat ellen, ezzel igazolva, hogy ezúttal is egy, a valóságot bemutató alkotással sikerült előrukkolniuk a készítőknek.
Négy karakteren keresztül ismerjük meg az amerikai foci játékosainak karrier állomásait. Van itt ifjú titán, aki felelőtlenül szórja a pénzt, befutott, balhékba keveredő világsztár, és vannak, akik már visszavonultak és tisztában vannak ennek a világnak a buktatóival és szabályaival. Az egyik ilyen vén róka A Szikla, akit először köszönthetünk főszereplőként sorozatban. Kevesen tudják róla, hogy mielőtt pankrátorból színésszé vált, az egyetemista évei alatt amerikai focizott komoly eredményeket elérve, de egy térdsérülés miatt végül nem sikerült a profi ligába bekerülnie. Így ha valaki nagy átéléssel képes eljátszani ezt a szerepet, az pont ő. És ezúttal be is bizonyítja, hogy a hegyomlás külső mögött egy komoly színész áll. Remekül alakítja a karakterét és üdítően hat megjelenése egy drámai szerepben. A Nagypályások másik érdekessége, hogy a szereplők többsége mind focizott és ott voltak a tűzvonalban, ezzel is nyomatékosítva a valósághoz való közelségét. Felbukkan Denzel Washington fia, John David Washington, valamint Donovan Karter is, akik mind nagy múltra tekintenek vissza a liga világában.
Ezt a sorozatot nem csak azoknak tudjuk ajánlani, akik szeretik az amerikai foci világát, ugyanis nagy részben a sport mögött meghúzódó kapitalista gépezetre koncentrál. A Szikla pedig végre színészkedik, amelyet kár lenne kihagyni a pálmafáktól roskadozó Miami világában.

Értékelés: 8/10


Nagypályások magyar feliratos előzetes


NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ