Trónok harca 3. évadpremier kritika

7
1566

Game of Thrones

Trónok harca 3. évadpremier kritika

Nyakukon a tél

Írta: Bányász Attila (Miner)

Közeleg a tél. Westeros királyságát polgárháború tépázza, a nemesi családok egymást marják a hatalomért, fittyet hányva az Északon egyre sűrűsödő sötétségre, amellyel szemben mindössze egy maroknyi feketébe öltözött férfi áll. Közeleg a tél, s elnyeléssel fenyegeti az élők világát. George R. R. Martin hatalmas fantasy Sagája nem hősi eposz, szereplői éppoly esendő lények, mint Te vagy én, szeretnek, gyűlölnek s vágynak, ki erre, ki arra, olykor ugyanarra, s ez esetben vagy vér folyik vagy valami más. Nekünk nézőknek pedig a nyálunk, ezúttal az HBO-s sorozat legújabb évadának nyitányára, hol újra dalra kél a tűz és a jég!

game of thrones belyegGeorge R. R. Martin monumentális regénysorozatával sikerült megreformálnia a fantasy műfaját: a középkori környezethez visszanyúló mű nagyszámú karakterével és szerteágazó történetszálaival a családregények terjedelmességét idézi, ám azok minden romantikus vonását mellőzve, kvázi realistán – már ha a fantasy, mint műfaj kapcsán ez a szó nem veszíti el minden súlyát! -, sőt, olykor naturalistán ábrázolja az emberi én szülte szenvedélyt, vágyakat és magát az erőszakot. A Trónok harca hatalmi harc, egymással vetélkedő uralkodóházak politikai sakkjátszmája, ahol egyik figura sincsen biztonságban: Martin az addig aprólékosan felépített – s így főszereplőnek hitt/gondolt – karaktert hidegvérűen képes feláldozni a legváratlanabb pillanatban, s talán pont e kiszámíthatatlanságban rejlik e történet varázslatos ereje. Nincs igazi központi karakter, valódi főszereplő, csak szereplők, akikkel bárhol, bármikor, bármi megtörténhet – akárcsak az életben. Martin tulajdonképpen a realizmust csepegtette bele a fantasy műfaji kelléktárába, s ezzel valami különlegeset, valami egyedit alkotott.

game of thrones 01

Nem csoda, ha lecsaptak rá a filmesek, terjedelméből fakadóan csak a televíziós sorozat jöhetett szóba. Az HBO bizonyult a leggyorsabbnak, s a produkció sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy az adaptáláshoz magát az írót kérték föl. Míg az első évad egyes részei nagyjából 100 oldalanként követték a címadó regény történéseit, addig ez a harmadik évadra jelentősen megváltozott: a sorozat dramaturgiája felülírja a regénysorozat szerkezetét. Így a harmadik évad a harmadik könyv, a Kardok vihara első felét, valamint a következő regény, a Varjak lakomája egy részét dolgozza föl, a már berendelt negyedik évad pedig lezárja a harmadik regény történéseit, s kezd bele igazán a negyedik könyv sztorijába.

game of thrones 02

Épp ezért nehéz behatárolni, hogy a harmadik évad első része mekkora terjedelmét öleli föl a Kardok viharának, hiszen egyes karakterek egyelőre még meg sem jelennek a filmben, akikkel pediglen kezdődik a könyv. A harmadik évad azzal nyit, amivel az előző zár: Samwellre és harcos testvéreire lecsapnak a rettegett Mások. Tyrion a feketevizi csata után a lélek és a test sebeit nyalogatja, melyek közül a mellőzöttség fáj a legjobban. Davost szintén a csata miatti veszteségei kínozzák, amit nem átallanak a szemébe is vágni. Havas Jon végre megérkezik a vadak táborába, ahol szembetalálkozik első – a rémfarkasokat és a Másokat nem számítva! – „mesebeli” lényével (aminek képernyőre vitelének vizuális megoldása teljesen korrekt lett). Daenerys pedig átlépi a makulátlanok rabszolgahajcsárai városának kapuját.

game of thrones 04

A harmadik évad igen sokat ígérően kezdődik, határozottan érződik, hogy az HBO több pénzt tolt bele a produkcióba. A horvátországi, izlandi, ír és marokkói helyszínek több gyönyörű nagytotált ígérnek, s a Trónok harcára eddig jellemző visszafogott CGI most nagyobb teret kap: sűrűbben népesedik be a táj, s mozognak számosabb hadoszlopok. A nagyszerű látvány mellett természetesen a már megszokott színvonalon hömpölyög tovább a történet, drámai jelenetekben már a legelső részben sem lesz hiány. Újabb nagyszerű színészek kaptak lehetőséget a stáb tagjává válni, közülük kiemelkedik Ciarán Hinds, akit a legtöbben talán a Róma sorozat Caesar-jaként ismerhetnek.

game of thrones 05

Minden együtt van tehát, hogy egy kellemes, izgalmas és borzongató évadnak nézzünk elébe, az évad nyitánya pedig mind dráma, látvány és történet terén is igen ütős lett, méltó kezdet Martin eddigi legjobb regényének adaptációjához. A sorozat harmadik évadának premierje a tengerentúlon ma este látható, a magyar nézők pedig Húsvét hétfőn, este 10 órakkor tekinthetik meg az HBO műsorán (a sorozat harmadik évada hétfő esténként lesz látható a továbbiakban).

Értékelés: 9/10

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Magyon várom már, most néztem újra az első két évadot.
    A Spartacust én is nagyon szeretem, de szerintem a Trónok Harcával szemben messze visszaszorul, főleg mióta elhagyták a gladiátoriskolát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..