Törésvonal kritika

2
1332

Toresvonal_head

Törésvonal kritika

És mégis mozog a föld, de minek?

Szerző: Bányász Attila (Miner)

A Szikla ezúttal egy minden követ megmozgató katasztrófafilmben állja a sarat a Természet erőivel szemben: mit neki a Richter-skálát kiakasztó földrengés, cunami vagy családi tragédia, képes lenne Atlaszként elcipelni széles vállain egész Kaliforniát, ha kell. Ellenfele Szent András, na nem az apostol, hanem a törésvonal, ami alaposan átrendezi Amerika nyugati partjának domborzatát. A XXI. század Schwarzeneggere mindent megtesz, hogy családját biztonságban tudja, s ezzel az átlagember – azaz mindannyiunk – hősévé válik, miközben körülötte hamuvá és porrá omlik az Amerikai Álom.

Toresvonal_poszter

Brad Peyton kanadai rendező két folytatásfilm (a Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja, valamint az Utazás a rejtélyes szigetre modern Verne-feldolgozás) után megkapta a lehetőséget, hogy valami „eredetit” alkothasson. Hogy ez pont egy katasztrófafilm, rendkívül szerencsétlen választásnak tűnik, hiszen a zsánerből annyi készült már, hogy – némi képzavarral élve – Dunát lehet velük rekeszteni. Hiába, a Természet minden évben megpróbálja elpusztítani Amerikát a mozivásznakon, én az amerikaiak helyében már élnék a gyanúperrel, hogy ez Isten ujja. Az viszont mindenképpen Peyton javára szolgál, hogy olyan témát választott, ami legalább nem légből kapott: a Szent András-törésvonal – itt találkozik a csendes-óceáni és az észak-amerikai kőzetlemez – valóban egy „ketyegő bomba”, amely a tudósok szerint az elkövetkező 30 évben 30% eséllyel „fel is robban”: ha nem is olyan erővel, mint azt a filmben láthatjuk, de bizony hatalmas pusztítást fog okozni.

Toresvonal_kritika_1

Dwayne Johnson, alias a Szikla a történetben mentőhelikopter-pilóta, akinek bizony helyén a szíve és a töke, ahogy arról rögtön a film nyitójelenetében meggyőződhetünk. Ám amennyire sikeres a „munkájában”, annyira szerencsétlen a magánéletben: épp válófélben, volt neje, az immár anyaszerepbe kényszerült, de még mindig nagyon dekoratív Carla Gugino, egyetlen lányával, a legutóbb A törvény nevében tévésorozatban (ő kavart Woody Harrelsonnal) nagyot domborító Alexandra Daddarioval, összeköltözni készül egy sikeres üzletemberrel. Szóval hősünknek tényleg csak egy világvége hiányzik, hogy kerek egész legyen az élete. Ennek előszele a Hoover-gát összeomlása (hányszor, de hányszor vált enyészetté ez a mérnöki csoda a filmtörténelemben!), ahol Paul Giamatti által megformált tudós épp a földrengéselőjelző kézikészülékét teszteli. Giamatti figurája csupán azért van a történetben, hogy minden nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló dolgot a szánkba rágjon, a film tudományos alapjait lefektesse, és elmondja, hogy ő ezt előre megmondta.

Toresvonal_kritika_5

No de üsse kő – hogy stílusosak maradjunk! -, az államban szerteszét szórt hőseink alatt megmozdul a föld. A túlélésre és az egymáshoz való konvergálásra játszanak, természetesen mindig a legnagyobb káosz közepette, ahonnan az utolsó előtti pillanatban menekülnek meg. Mármint… valóban megmenekülnek? Ahogy az klasszikus katasztrófafilmhez illik, a szereplők csak úsznak az árral – néha szó szerint -, a kataklizma ellen tenni nem nagyon van mit, csak összeszorított állkapcsokkal – ez utóbbi a Sziklának nagyon megy! – tűrni, s a szeretteket kihalászni a zavarosból.
A Törésvonal rákfenéje ott van, hogy sehol sem mer/tud (?) egyedi lenni. Azt látjuk, amit más katasztrófafilmekben is láthattunk már, grandiózus CGI parádét, egysíkú szereplőket, előre bejáratott sablonokat a történetben – minden a középszer mezsgyéjén mozog. A klasszikus, “kötelező” nyári blockbuster, ami újabban futószalagon kerül ki a hollywoodi álomgyárból. Egy pipa a listán: na ez is megvolt! A disznó (á lá néző) meg úgysem tudja, mitől hízik.

SAN ANDREAS

A színészek közül Dwayne Johnsonnak jut némi dráma, aki derekasan meg is küzd darabos arcizmaival színészi játék gyanánt, mi több, még vizet is sikerül fakasztani a Sziklából (muhaha!), míg Carla Gugino rutinszerűen nyomja le az akcióhős-feleséget, Giamatti dettó a profot. A többiek viszont kritikán aluliak: Alexandra Daddario csak tágra nyílt szemei és “méretes” dekoltázsa miatt kerülhetett a produkcióba, a mellé sodródó béna srác töketlenségéről meg mindent elmond, hogy a lány inkább a srác kiskorú öccsének adja meg a telefonszámát – komolyan, a végén már azon drukkoltam, hogy inkább a kiskölyökkel jöjjön össze! A pótapuka figurája meg olyan átlátszó, hogy nem is érdemes beszélni róla. Akkora kliséhalmazt sikerült összetalicskázni ehhez a filmhez, nem csoda, hogy a legkisebb földmozgástól is összedől az egész.

Toresvonal_kritika_7

A vizuális effektek persze a helyükön vannak, aki ezért nézné meg, annak csak jó hírrel szolgálhatok. Sőt, ha összevetem Emmerich 2012-jével, még az is elmondható, hogy jobb a jelenetek “fizikája” – nem véletlenül, van a két film közt 6 év, meg amit lehetett, azt valóban megépítettek hogy aztán a színészek fejére döntsék -, érezhető súlya van a lehulló tárgyaknak, közelebb áll a valóságoshoz. Pont ezért rándult görcsbe a gyomrom például a felhőkarcoló összeomlásakor, amelynek legfelső szintjén a feleség tartózkodik a filmben: akaratlanul is adta magát a 9/11 párhuzam – valami hasonlót élhettek át 14 éve a World Trade Center ikertornyaiban rekedtek is.
A Törésvonal egyszer nézhető, habkönnyű nyári látványfilmnek pattogatott kukoricával elmegy, de másnapra már nem sok minden marad meg bennünk belőle. Nem egy emlékezetes filmtörténeti mérföldkő – nem is kell minden filmnek annak lennie persze (tényleg, miért is nem?) -, inkább felszínes szórakozást nyújt, nem érezzük magunkénak a szereplőket vagy éljük bele magunkat a történetbe. Egyszerűen csak a Szikla alatt beszakad a föld.

Értékelés: 5/10


Törésvonal film adatlap


2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Johnson nem lenne benne annyi embert sem érdekelne mint most. Egy átlag ismeretlen színésszel eljátszották volna a főszereplőt akkor meg hasalt volna a film,de lehet így is hasal nem lehet még tudni.

  2. Erre számítottam, ezért is nem tudtam magam rávenni, hogy megnézzem.
    Köszönöm a kritikát, jó volt olvasni.
    Anakin: Ajánlom figyelmedbe a ‘,’ használatát, csodákra képes! 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ