Top 10 szuperhősfilm – a Filmtrailer.hu szerint

8
3846

10. Superman: A film (1978)

Superman: A film

Bár az 1978-as Superman film a mai szuperhősfilmekel összevetve maximum egy nosztalgikus mosolyt képes kicsalni az emberekből, vitathatatlanul ő tette le az alapkövét a modern képregényadaptációknak, és ezzel mindenképpen kiérdemel egy helyét a listában.
Az akkoriban iszonyatos magasnak számító költségvetésből, 55 millió dollárból (Az inflációval számolva ez ma több mint 200 millió lenne) készült film elsöprő sikert aratott a mozikban, 134 millió dollárt hozott az amerikai, és további 166 milliót a tengerentúli területekről.
A film sikere egy egész generációt ihletett meg, művészeket, írókat és rendezőket, aki a legkülönbözőbb formába öltötték Superman újabb-újabb és kalandjait – és akkor John Williams felejthetetlen főcímdaláról még nem is beszéltünk…

9. Pókember 2. (2004)

Pókember (2002)

Bár a Pókember: Hazatérés-sel remek munkát végzett a Marvel, még jópár részre szükség lesz, hogy Pókember neve hallatán ne a 2002-es Pókember filmben bemutatkozott Tobey Maguire neve ugorjon be.
Maguire az összes őt követő színésznél jobban hozta az újonnan szerzett képességeivel küszködő problémás tinédzsert, és karakterével olyan kedvességet és humor tudott a filmbe csempészni, amilyet utána senki sem.
A Pókember franchise a remek indítás után a második részre még rá is tudott tenni egy lapáttal – a Dr. Otto Octavius-t alakító Alfred Molina és a Willem Dafoe által megformált zöld goblin a sorozat egyértelműen legjobb gonoszai, és a Harry Osborn-t alakító James Franco is remekül teljesített a filmben. Ha a sorozat harmadik részét nem zsúfolják agyon gonoszokkal és nem csapják össze a sztorit, valószínűleg még ma is Tobey Maguire lenne Pókember.
A Csodálatos Pókember franchise-ot pedig inkább felejtsük is el..

8. Logan (2017)

Logan (2017)

Az X-men filmek karakterei (bár egyiknek-másiknak igazán klassz képességei vannak) igazából sosem tartoztak a kedvenceink közé, az egyedüli kivételt ez alól a Hugh Jackman által megformált Wolverine képezi, aki nélkül szerintünk gyorsan kivérzett volna az egész sorozat. Rozsomák értékére hamar rájöttek a készítők is, és megpróbálták kiemelni a bandából, azonban a 2009-es X-men kezdetek: Farkas, és az ezt követő Farkas film sem ütötte igazán meg a mércét (itt szeretnénk külön megjegyezni a hazai forgalmazók impotenciáját, akik egyszerűen képtelen voltak elfogadni, hogy a karakter neve Rozsomák, nem pedig Farkas).
Harmadszorra azonban végre sikerült egy tényleg a karakterhez méltó filmet készíteni, öröm az ürömben azonban, hogy Logan – Farkas-sal végleg le zárult Wolverine és Hugh Jackman közös munkája.

7. Batman – A denevérember (1989)

Batman (1989)

A rajongók közt gyakori kérdés, hogy melyik a kedvenc Batman filmed/Batman-t alakító színészed, és választék van bőven, a főszereplők terén Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney, Christian Bale, és most már Ben Affleck neve is felbukkan.
Bár Christopher Nolan trilógiája gyakorlatilag lemosta a színről a korábbi filmeket, mi továbbra is imádjuk Tim Burton 1989-es eredeti Batman filmjét, amiben Michael Keaton alakította a denevérembert. A film egyik legzseniálisabb húzása Jack Nicolson szerepeltetése volt, aki hatalmas volt Joker szerepében.
A bemutatót követően évben a film még egy Oscar-t is kapott, a legjobb művészeti rendezés/díszlet kategóriában.

6. Vasember (2008)

Vasember (2008)

A 2008-as Vasember film igazi mérföldkő volt a szuperhősfilmek terén: ezzel a filmmel robbant be a Marvel képregényadaptációinak 1. fázisa, megismerhettünk benne az első Bosszúállót, Vasembert a stílusával pedig gyakorlatilag lefektette az alapot minden ezt követő Marvel filmnek: fantasztikus CGI orgia, viszonylag egyszerű, csavaroktól mentes történet jól megtűzdelve humorral – magyarul: szórakoztatás kimaxolva.
A Vasember film óriási sikert aratott a mozikban, és a rajongók azonnal a színükbe zárták a Robert Downey Jr. által megformált Tony Stark szórakozott, szarkasztikus humorú tech-millárdos karakterét.
Az első részt követő folytatások továbbra is vastagon nyereségesek voltak ugyan, ám egyre kevésbé kötötték le a közönséget, és jelen pillanatban úgy néz ki, hogy nemigen fogunk többet önálló filmben találkozni Vasember-rel.

5. Amerika kapitány – A tél katonája (2014)

Amerika kapitány - A tél katonája (2014)

A Vasemberrel ellentétben szerintünk az Amerika kapitány sorozat első része kifejezetten gyengére sikerült, a második résznek azonban vitathatatlanul ott a helye a szuperhősfilmek toplistájában. Az Amerika kapitány – A tél katonája az Anthony Russo – Joe Russo rendezőpáros első képregényes rendezése volt, és egy remekül levezényelt, minden szempontból tökéletesen összerakott filmet tettek le elénk – nem véletlen, hogy a Marvel rájuk bízta az Amerika kapitány: Polgárháború-t, és a Bosszúállók 3-4 is az ő nevükhöz fog fűződni.

4. Bosszúállók (2012)

Bosszúállók (2012)

A stúdiók kezdetekben sokan aggódtak, hogy ha túl sok szuperhőst szerepeltetnek egy filmben, az a végeredmény rovására fog menni: jóval kevesebb idő jut egy-egy karakter kifejtésére, és a sokszereplős sztorit is nehéz a rendelkezésre álló játékidő alatt rendesen végigvinni. A 2012-es Bosszúállók aztán teljesen rácáfolt erre a teóriára, és az elképesztő siker (1,5 milliárdos összbevétel) hatására jelenleg ott tart a képregénybiznisz, hogy szóló szuperhősfilmnek már jóformán neki sem látnak a stúdiók. (az Amerikai kapitány: Polgárháború sokkal inkább egy Bosszúállók 3-nak felel meg, mint a kapitány saját filmjének).
A Bosszúállók legnagyobb ereje végül épp a karakterek közötti interakció lett, remekül működött a Thor és Hulk között kialakult vicces vetélkedés, Fekete özvegyet és Sólyomszemet összekötő, múltbéli sötét titkok, Vasember különcsége, és végül de ne nem utolsósorban a Nick Fury által vezetett S.H.I.E.L.D, akik a filmet követően saját sorozatot (sőt kettőt is) kaptak.

3. Wonder Woman (2017)

Wonder Woman

Hiába övék a két legrégebbi és legismertebb szuperhős, Batman és Superman, az elmúlt években a Marvel mellett nem nagyon tudott labdába rúgni a DC. A Batman Superman ellen részleges kudarca azonban végül igazi sikersztorivá változott a filmből kiemelt Wonder Woman segítségével, akinek idén bemutatott önálló filmjével végre minden szempontból azt kaptuk, amit a DC filmjeitől elvárunk: egy realisztikus alapokon nyugvó tündérmesét, amelyben a főhős igen komoly karakterfejlődésen megy keresztül, naív, világmegváltó gondolatokkal teli kislányból a szemünk láttára válik érett, megfontolt nővé.
A Wonder Woman az elsöprő sikert részben az eleinte sokak által kifogásolt Gal Gadot nagyszerű alakításának, részben pedig Petty Jenkins-nek, a szuperhősfilmek első női rendezőjének köszönheti.

2. A galaxis őrzői (2014)

A galaxis őrzői (2014)

Ha kizárólag a szórakoztatást vennék kiindulópontnak, vitathatatlanul A galaxis őrzői vinné a prímet a szuperhősfilmek között: a teljesen egyedi karakterekből álló és első látásra tökéletesen diszfunkcionális csapatnak esze ágában sincs komolyan venni sem magát, sem a körülöttük éppen zajló események súlyát, amitől képesek leszünk a filmet elejétől végéig fülig ér szájjal végignézni.
A Marvel komoly kockázatot vállalt fel A galaxis őrzői-vel (egyrészt a képregény tagjai sem (voltak) olyan ismertek, mint a korábban említett szuperhősök, másrészt gyakorlatilag vígjátékot készítettek a műfajból) ám bejött a húzásuk, és idén már a második részt is sikerrel levetítették, és a csapat bekerült a Bosszúállók 3-4 filmbe is, James Gunn rendező pedig már készíti a további sztorikat is hozzá, amelyben akár külön-külön is megismerhetjük a szereplőket.

1. Christopher Nolan A sötét lovag trilógiája (2005-2012)

A sötét lovag trilógia

És végül a vitathatatlan győztes: Christopher Nolan A sötét lovag trilógiája. Bár sokaknak a trilógián belül is megvan a kedvence, mi nem szeretnénk ezt boncolgatni, szerintünk a három rész egyben tekinthető egy komplett alkotásnak.
Christopher Nolan A sötét lovag trilógiával olyat tett, amit sem előtte, sem azóta nem tudott megismételni: megmutatta a világnak, hogy egy szuperhős-sztorit is el lehet úgy készíteni, hogy az komoly, minden szinten elismerésre méltó alkotás legyen. Igazi filmművészeti remekmű. A sötét lovag trilógia komor és sötét hangulatvilága, az összes filmet átszövő baljóslatú feszültség remek operatőri munka és fantasztikus színészek (Christian Bale, Heath Ledger, Tom Hardy, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman) segítségével kelt életre, minden egyes Batman rajongó a mai napig azért kiállt, hogy térjen vissza Nolan a képregények világába.

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. ne haragudjatok, de hogy lehet a wonder woman a 3. ?!?!?!?!
  Sima átlagos szuperhős film… Mitől került a 3. helyre?! Gal Gadot szép nő, jó nő, de ettől még nem lesz jó a film.

  • Nem azért került a 3. helyre, mert Gal Gadot szép nő, hanem egyrészt mert jól alakított a szerepét, másrészt pedig rekünk tetszett a film.
   Ha ez egy “sima átlagos szuperhős film” akkor sok ilyet szeretnék látni 🙂

 2. Szerintem jó a lista! Nekem a Logan nem tetszett, mivel lassú, vontatott film volt. Kicsit elfáradt, unott lett sztem. Amúgy Rozsomáknak nem 3 önálló filmje volt?! Úgy írjátok, hogy a Logan volt a negyedik?
  Illetve a régi és új filmeket sztem nem lehet 1 lapon emlegetni, pedig én is a Burton féle Batman-en nőttem fel, de teljesen más a mai szemmel. Főleg úgy, hogy a Nolan trilógia magasan veri a régit.

 3. Szerintem Tim Burton Batman filmjei mai napig teljes pompájában élvezhetőek, úgy érzem sikerült valami kortalant alkotnia az öregnek. Nolan verziókat is nagyon imádom, és szerencsésnek tartom, hogy van két különböző világú jól sikerült Batman film széria (ide nyilván nem sorolom a Sumacher “műveit”). Nem érzem fotonosnak, hogy össze mérjük őket, a maga stílusában mind az öt film remek mű.
  A listáról hiányolom Deadpool-t szerintem új dimenziót nyitott a szuperhősfilmek világában; az X-men 2-őt és az Eljövendő múlt napját, 90es évek elején készült Tini Ninja Teknőcöket.
  Kihagytam volna: Supermant, igaz mérföldkő, de az X-men kívülállók is az, bizonyos szempontból még fontosabb is, mert az indította el a napjainkig tartó szuperhős mozi áradatot; a Pókember 2-őt, ugyan én is szeretem, de szerintem még nem készült igazán jó pókis film; A tél katonáját nem érzem kiemelkedő alkotásnak, az Amcsi Kapcsi 3at már inkább, magam is úgy érzem hamarabb felel meg a Bosszúálók 3. részének; A Wonder Womant a mai napig nem értem, hogy lehet egyáltalán jó filmek köze sorolni, látványosra sikeredett, de egy tök közhelyes történettel, ezerszer elcsépelt huszad rangú poénokkal.
  A többivel nagyjából egyet értek, köszönöm az ősze állítást.

 4. Jó lista ez, de a Wonderwoman nekem is messze kilóg. Kb, mint a Sharknado és mondjuk a Bárányok Hallgatnak egy listán, bár ez nem biztos, hogy a legjobb példa, mert utóbbi kettő a maga nemében szórakoztató. A ww végig egy nagy erőlködés, Gal Gadot funkciója kb mint Pamela Andersonnak a Baywatchban, de nem ettől gyenge, hanem azért, mert a rendezőnek cgi-n kívül semmije sem volt meg ehhez a sztorihoz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..