The Cabin in the Woods kritika

11
386

The Cabin in the Woods kritika

Óriás, gonosz Istenek

Írta: Kenobi

Nem valószínű, hogy a harmincmillió dolláros büdzsé és az ebből kiköhögött gázsi ragadhatta meg Chris Hemsworth fantáziáját, hiszen a film nem fog díjesőket halomra gyűjteni, karaktere megerőltetést – enyhén szólva – nem jelent. Atlétikusan szépen rendberakott alakjának megőrzése inkább tartogat számára kihívást – akinek nincsen esze, legyen bicepsze. Egy biztos, napjainkra csak Thorként elhíresült színész jelenlétével megfényezett horror/thrillert jó darabig dobozban jegelték készítői. Pedig nem kellett volna.

The Cabin in the Woods kritikaDrew Goddard borzolgatóan izgalmas filmjét komolyan venni természetesen egy pillanatig sem szabad és jelentős mérföldkőnek is tévedés volna gondolni. Nézőként viszont igenis élvezetes látnivaló. Az a sanda gyanúm, nem az esti macira fogat mosók lefekvés előtti matinéja lesz. Mondhatnám úgy is, a kommersz horrorok tucatjain felnövekvők számára minden egyes véres perce kéjmámort okozhat. Azonban más is akad a pakliban. Sikerült olyan filmmel meglepniük, ahol izgatottan vártam az újabb és újabb fordulatokat. Csavaros rendületlenül a sztori, elkövetésében Joss Whedon (Bosszúállók) szerzett elévülhetetlen érdemeket. Sorjázó rejtélyekből nincs hiány, na és persze várjuk a végső nagy magyarázatot. S megcsinálták mindezt úgy, hogy a műfaj összes ismérve és kiszámíthatósága együtt van jelen. A sablonosság és belénk ivódott képsorok törhetnek fel olyan alkotásokból, mint a közepesen elgurított A kocka franchise, vagy éppen a Truman Show. Mégsem koppintás, nem. Akadnak filmek, ahol megbocsájtható a klisék halmozása. Mert a nagy testvér elől nincs menekvés. Mindent lát és mindent manipulál. Legalábbis azt hisszük.

The Cabin in the Woods kritika

Még azt is megengedték maguknak, hogy néhány képkocka erejéig tisztelegjenek a japán horroroknak. A fő irányvonal azonban az amerikai rémisztgetés butuska hagyományainak ápolása, s az azok által ihletett The Cabin int the Woods egyértelműen nem a hétvégi vadászlakot népszerűsítő Turisztikai Hivatal megbízásából készült. Továbbá, leszögezhető az is, ezúttal a célközönséget nem a finnyás ízlésűek és a gyenge gyomrúak/idegzetűek, netán a fantáziával hadilábon állók képezik. Míg sok hentesmunka a puszta durvaságával, a belsőségek, valamint a művér hektószám történő fröcskölésével próbál sokkolni, jelen film – természetesen az imént felsorolt „erények” megtartásával – a sejtetést, a valóságshowra gyúró mozikat, a pici misztikumot választja. Rögtön leesik, itt nem pusztán a legállatiasabb ösztöneink kielégítésére törekszenek, szürkeállományunk is elégedetten dőlhet hátra a vastagon megkutyult sztoritól.

The Cabin in the Woods kritika

A fentieket megértendő, elérkezett az ideje némi történetmesélésnek. Viszont bajban vagyok, nem is kicsiben. Néhány elhamarkodott mondattal könnyen lelőhető a film lényege, azt viszont nagyon nem szeretném.

Öt fiatal indul hétvégi pihenésre egy civilizációtól távolabb eső vadászlakba. A házikó szokás szerint félelmetes, a táj csodálatos, a srácok-lányok pedig örömüket lelik a kalandban, s egymásban. Hamarosan azonban megváltozik a romantikus idill: zombiszerű lények kezdik el pusztítani a társaságot, figyelő szemek, és egy komplett stáb, a nyakkendős gyilkosok irányításával. Meg kell hagyni, túlzottan nem vacakolnak a halálokkal. Mire a túlélők észbe kapnak, máris egy liftben ereszkednek alá, szörnyű – démonokkal, böszme nagy kígyóval, rusnya szörnyekkel zsúfolt – mészárlás kellős közepén találják magukat, és a csőrünket birizgáló kérdésekre is megválaszol a váratlanul feltűnő Sigourney Weaver.

Hogy mi is lehet az a világvégével kecsegtető állapot, hogy ki kicsoda, és hogy egyáltalán mire föl ez a véres fölhajtás, azt a film érdekében most sem árulhatom el, viszont az írás címe apró támpontot jelenthet.

The Cabin in the Woods kritika

The Cabin in the Woods értékelés: Remélhetőleg egyet értünk abban, hogy saját műfajában egészen csúcsra járatott produkcióról beszélünk. Egyfelől sikerül fenntartania, sőt, fokozatosan emelnie a feszültséget, másfelől az egyre komplikálódó történet a végére érik össze fordulatokat sem mellőző egésszé. Mivel a sztoriban ott a kurázsi, ezért a bestialitást nem vitték ingerküszöb fölé, amivel üzentek a gusztustalanságokkal operáló Fűrész, Motel stb. filmeknek is: felkötni a gatyát, történetet is gyerekek! A színészekről ezúttal egy szót sem, egyezzünk meg annyiban, elhanyagolható tényezők. Nem Shakespeare tragédiát kell fölmondani, hanem megpusztulni. Aki pedig a film megtekintését követően nem akar azonnal megszabadulni erdő mélyén rejtőző kulipintyójától, az így járt.

Értékelés: 7,5/10


The Cabin in the Woods előzetes és poszter


11 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Érdekes,hogy egy ilyen jól megírt történetű filmnek halasztgatták a premierjét.Általában azokat szokták tologatni,amelyek érezhetően szarul sikerültek.Mindenesetre én nagyon kíváncsi vagyok rá…

 2. Mostanában nem vagyok oda a horror filmekért. Pedig régen a kedvenc műfajom volt. Ez azért van amit te is írsz, hogy elmentek a bestialitás felé. Valahogy nem tudom azt élvezni, ha kínoznak valakit. Én a vér nélküli, ijesztgetős párti vagyok. Erről a filmről sok jót olvastam a külföldi oldalakon is, ezért kíváncsi vagyok rá. Van még egy horror ami most érdekel, az pedig a Chernobyl Diaries, viszont annek a magyar címe nagyon ellett cseszve. Az ehhez hasonló misztikus horrorokból szívesen néznék még többet.

 3. Érdekes,hogy semmilyen premierje nincs még Magyarországon és még dvd-n sem jelent meg nem igaz? Akkor hol nézted? torrent ? Kíváncsi lennék …Egyáltalán látta valaki? Hol ? Mondja meg már nekem is kérem szépen…

 4. megmondtam: nem tisztem a kritika íróját védeni, de fél európában már vetítik a mozik. ennyire elképzelhetetlen, hogy valaki külföldön néz meg egy filmet?

 5. megmondtam: Már több filmről írtam úgy cikket, hogy előtte külföldön láttam. Például: A Föld inváziója – Csata: Los Angeles, A lány és a farkas, Nincs határ, Szellemlovas 2. – A bosszú ereje, Az erő krónikája, vagy éppen a The Cabin in the Woods.

  A hazai bemutatók környékén nehéz logikát találni, nekem meg nem tisztem bírálni a filmforgalmazókat. Biztos nehéz lehet felmérni a várható kasszasikerek árnyékában azokat a produkciókat, melyek érdeklődésre tarthatnak számot, nem is szólva a korhatár besorolás által okozott zűrzavarról. A The Cabin in the Woods lehet az előbbiek egyik áldozata, esetleg elkerülte valakiknek a figyelmét. Pedig jó film. Sokkal jobb, mint egy sor zagyvaság, amit cirka öt ásítozó nézőnek vetítenek. Persze, az is igaz, nem babazsúrokra való.

  Talán valaki majd felvállalja… Érzésem szerint inkább DVD-n várható. Majd…

 6. Elvileg nem is lesz itthon mozikban. DVD-n fogják csak kiadni. Hogy miért? Mert moziban nagyon ritkán adnak horrort, és ez nem az a kategória amit szoktak. Mondom ezt én, mint aki ott dolgozik és tudja az ilyet 🙂

 7. Emberek!

  Van olyan dolog, hogy az emberek bemennek a moziba, és felveszik őket kamerára. És ezeket a fájlokat le lehet tölteni netről. Ilyen egyszerű, de legalább nem bonyolult

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..