Texas gyilkos földjén kritika

7
858

Texas gyilkos foldjen head

Texas gyilkos földjén /Texas Killing Fields/ kritika

Senkiföldje

Írta: Bányász Attila (Miner)

A poros texasi kisváros határában van egy hely, ami kívül esik a helyi kopók körzetén, s nem szívesen járnak ki oda, mivel a jelvényt villogtatni nem éppen életbiztosítás. A társadalom peremén élők közül is csak a legelszántabbak tengetik itt életüket, bár a hely nagy része lakatlan, mocsaras pusztaság. A helyiek csak „a földnek” vagy „a gyilkos földnek” nevezik. Tökéletes hely egy szaftos kis gyilkosságnak vagy a hulla elrejtéséhez. Michael Mann lányának, Ami Canaan Mann-nak második rendezése január 12-től a mozikban.

Texas gyilkos foldjen poszter2Mike Souder (Sam Worthington) helyi nyomozó egy különösen kegyetlen sorozatgyilkosságot próbál felgöngyölíteni New York-ból áthelyezett új társával, Brian Heigh (Jeffrey Dean Morgan) nyomozóval. Heigh viszonylag hamar kiismeri magát a városkában, még egy kislánnyal, Kicsi Anne-nel (Chloë Grace Moretz) is összebarátkozik. A sorozatgyilkos a hullákat a város széli senkiföldjén, a helyiek által csak „gyilkos földnek” nevezett mocsaras területen hagyja, ahol tanúk nélkül tevékenykedhet. Heigh számára az ügy hamarosan személyes indíttatásúvá válik, amikor Kicsi Anne eltűnik.
Bizony kissé kínos, ha egy nagy nevű rendező csemetéjének apja segítségét kell igénybe vennie filmje egyengetéséhez, és ennél csak az kínosabb, ha az a film nem jó. Ami Canaan Mann filmje megtörtént eseményeken alapszik, de azt nem tudni, mennyire támaszkodik a valóság elemeire, és mennyi belőle a fikció. Don Ferrarone forgatókönyve több sebből vérzik, gyenge dialógusok, érdektelenül ábrázolt karakterek jellemzik – úgy tűnik, a produceri teendők (Bad Boys 2, Tűzben edzett férfi, Déjá Vu) jobban mennek neki, mint az írás.
A film főszerepét Jeffrey Dean Morgan játssza. A színész mostanában elég változatosan választott szerepeket, a Watchmen – Az őrzők zseniálisan alakított Komédiása után a The Resident pocsék választásnak bizonyult, hiába voltak a partnerei Hilary Swank és Christopher Lee, a film nem több mint egymásra hajigált klisék halmaza. A Vesztesek bosszúja már egy megmosolyogtató, de azért egészen élvezhető, meglepően pörgős akciófilm volt, ahol szintén főszerepet játszott, míg Mikael Hafström Sanghaj-ában már mellékszerepben láthatjuk – utóbbi filmet még nem láttam, de már ott porosodik egy halom megnézésre váró DVD között a polcomon. A Texas gyilkos földjén Brian Heigh nyomozója csupán Morgan játéka miatt szerethető, valószínűleg vért izzadt a színész, hogy kihozza a figurából a maximumot. Ugyanakkor Chloë Grace Moretz mellett az ő karaktere az egyetlen, amelyik lehetőséget kap a film fő vonulata, a nyomozás mellett a családi háttér révén a „mélyebb” karakterábrázolásra.

Texas gyilkos foldjen 01

Sam Worthington figurája viszont harmatgyenge, de ez talán nem a színész hibája. Rendkívül rosszul megírt szerepet kapott, rég láttam ennyire légiesen üres karaktert. Próbálja a helyi zsarut alakítani, minden meggyőződés nélkül hangoztatja, mennyire nehéz az élet itt, a poros texasi kisvárosban, és hogy milyen borzalmas hely a „gyilkos föld”, de nem hisszük el neki. A nagyszerű Jessica Chastain egy nyomozónőt alakít a filmben. Az ő karaktere Worthington párja (és egyben az exe is), szintén rosszul, nagy vonalakban felskiccelt figura, ám Chastain, akit újabban – nem véletlenül! – előszeretettel alkalmaznak (Az adósság, Az élet fája, A segítség) Hollywood-ban, ismét tud meglepetést okozni: a törékeny színésznő megdöbbentően hitelesen hozza a megkeseredett és kérges lelkű nyomozónőt, elsősorban a foghegyről odavetett megjegyzések adják alakítása sava-borsát. Érdekesség, hogy Az adósság és aTexas gyilkos földjén filmeket egymás után forgatták, és mindkettőben egymás partnerei Chastain és Worthington.
Chloë Grace Moretz egy tünemény! Engem a Kick-Ass (azért se használom a magyar címet!) Hit-Girl-jeként teljesen levett a lábamról, azóta keresem, hogy miben láthatom. Már a jelenléte – az igazi színészek sajátja! – elég, hogy uralja a vásznat, igazi tehetség ez a lány! A legjobb filmbéli alakítás az övé. Stephen Graham is méltatlanul háttérbe szorul. A Gengszterkorzóban zseniális Al Capone-ként látható brit színész utánozhatatlan megnyilvánulásaival itt is egy pillanat alatt robbanni képes karaktert kelt életre, hiába, ez az indulatosság jól áll neki. A filmben kicsi Anne édesanyjaként feltűnik Sheryl Lee is, akit a legtöbben a Twin Peaks gyönyörű Laura Palmereként ismerhetnek.

Texas gyilkos foldjen 03

A Texas gyilkos földjénben ott rejlett a lehetőség, hogy jó filmet hozzanak össze: érdekes történet és remek színészgárda, ám Mann kisasszony megreked a baljóslatú „gyilkos föld” egy-két hangulatkeltő snittjénél, a borzalmas színészvezetésnél, a minden ritmust és arányérzéket nélkülöző történetvezetésnél, ami unalmassá és érdektelenné teszi a filmet. A vég nélküli helyszínelések és az elnyújtott, bűnrossz dialógusok, amelyek esetében csak magukról a karakterekről nem tudunk meg semmit, aláássák a néző érdeklődését. A film az egyszer nézhetőség határát súrolja alulról, de még így is nagyon rezeg a léc.
A magamfajta kritikus rosszmájúságát bizonyítja, hogy Ami Canaan Mann-t filmjéért a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlánra jelölték. Mindenesetre nem minden arany, ami fénylik.


Texas gyilkos földjén /Texas Killing Fields/ filmadatlap magyar feliratos előzetessel


7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Én már csak a színészgárda miatt is abszolválom majd moziban. Egyetértek veled Miner abban (is), hogy a jó öreg Morgan a Watchmen óta eléggé változatos utakon járt vala és már-már kiált a karrierje egy újabb erős alakításért… Nagyon remélem, hogy a film önmaga ellenére ez lett az a performansz tőle. Amúgy a kis Chloë-t a Kick-Ass óta én is imádom. 😀

  2. Tegnap sikerült megnéznem, és végig az volt az érzésem, hogy én ezt inkább tévében tudnám elképzelni egy unalmas estén, de moziban nem igazán. Szerencsére én se ott néztem, mert akkor most bánnám érte a kiadott pénzt…mindent összevetve is nekem túl közepes, de annak is az alja, nem kötött le és unatkoztam. Kár.

  3. Olaszok ide vagy oda, én is hasonló véleményeket olvastam több helyről is. A trailer sem győzött meg, hogy ezt nekem mindenképp meg kellene néznem, a vélemények meg aztán végképp nem ösztönöznek erre.

  4. kerge33: Tényleg, igazad van, ezt én is bele akartam írni, az elvarratlan szálakat… kimaradt. A logikátlanság viszont lehet, hogy abból adódik, hogy az Élet írta?! ;-D

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..