Terminator: Genisys kritika

13
706

Terminator_Genisys_head

Terminator: Genisys kritika

Papa, Sarah meg a baka

Szerző: Bányász Attila (Miner)

Végre, végre (!!!) érdemben hozzá mertek nyúlni a klasszikus Terminator alapokhoz, és nem egy önismétlő folytatás (lásd: A gépek lázadása) született, hanem sikerült legalább közel akkora kontrasztot belevinni az új történetbe az előzményekhez képest, mint amekkorával anno James Cameronék éltek a második rész kapcsán. Épp ezért érthetetlen, hogy a stúdió marketingesei miért rántották ki a szőnyeget a kibernetikus organizmus lábai alól azzal, hogy az összes lehetséges módon (az előzetestől a film plakátjáig) “szétspoilerezték” a filmet, s ezzel kiherélték a Terminator genezisét.

Terminator_Genisys_belyeg

Különösebben nem lep meg, hogy James Cameron azt nyilatkozta a Terminator: Genisys láttán, hogy ezt a filmet tekinti Az Ítélet Napja folytatásának. A gépek lázadásából mindössze három dolog maradt meg bennem, amelyeket pozitívumként tartok számon: a T-X női mivolta, a daruskocsi megforgatása és a film végi sötét, depresszív lezárás. Ezeket leszámítva értékelhetetlen volt az egész. A Megváltás esetében azért kaptam föl a fejem, mivel – többedmagammal – a Halálosztó 2029 könyvsorozat lelkes hívei közé tartozom, amely az Ítélet Napja utáni posztapokaliptikus állapotokat taglalja olykor meglepően szórakoztató módon, s mindmáig úgy vélem, hogy ha a Megváltás alkotógárdája a magyar írók ponyváiból merített volna, sokkal, de sokkal sikeresebb produktumot tudtak volna összehozni. A Megváltás végül olyan lett, amilyen – nem az a film jelen cikkem tárgya -, maradjunk annyiban: felejthető.
S akkor most bedübörög a mozikba a Terminator: Genisys, amelynek az első húsz-harminc perce maga a tejjel-mézzel folyó Kánaán! A kezdő képsorokban pazar kivitelezésben láthatjuk Az Ítélet Napját úgy, ahogyan még szélesvásznon soha, majd az emberiség Végső Nagy Rohamát a SkyNet egyik létesítménye ellen, ahol – s itt akár játékosan összekacsinthatnánk John Connorral, ha némi önreflexióval bírna az alkotás -, csak mi, nézők és az Emberiség Vezére tudja, hogy mi vár ránk. Igazán hangulatosra és grandiózusra sikerültek a jövőbeli csatajelenetek, érződik, hogy a 170 millió dolláros büdzséből a vizuális effektek és az akciószcénák meglehetősen tekintélyes darabot kanyaríthattak ki.

Terminator_Genisys_kritika_2

Szinte könnybe lábad a szemünk az újraforgatott, ismerős jelenetek láttán (lásd: a három punk, akiket 1984-ben Bill Paxton és Brian Thompson játszott, persze a Genisys újraforgatott jeleneteiben már más!), melyekben a Terminator és Kyle Reese 1984-be érkezik, ellentétes célokkal ugye: az egyikőjük likvidálni, a másik megvédeni kívánja Sarah Connort. Az alkotók a legapróbb részletekig odafigyeltek az újraforgatott képsorokra, s alapvetően az egész filmen érződik az első két rész iránti elkötelezettségük és tiszteletük. Schwarzenegger digitális fiatalított mása is megdöbbentően élethű – premier plánban alaposabban is megcsodálhatjuk -, és bennem rögtön felködlött a Stanislaw Lem adaptáció, A futurológiai kongresszus, amelyben Robin Wright színésznő eladja saját digitális mását a stúdióknak, hogy bármilyen filmben felhasználhassák. Lám, a fikciót lassan valóban utoléri a valóság!

Terminator_Genisys_kritika_3

A vásznon a már jól ismert történet azonban nagyot fordul, az idő másik mederbe terelődik, s mi Kyle Reese-zel egyetemben csak a levegőt kapkodjuk – a sztori váratlanul magasabb sebességre kapcsol! Agyunk elégedetten kattog a pörgő képkockák láttán, akció akciót követ, egészen addig, amíg le nem lassul a tempó, s figuráink, ezúttal már új köntösben – kivéve persze Schwarzeneggert! -, magyarázni nem kezdik a bizonyítványt: mit miért csináltak, mi miért történt, s az addig feszesre fújt lufi ereszteni kezd. Az alapkoncepció ez marad: akció, majd teljesen felesleges szócséplés, magyarázkodás ahelyett, hogy a sztorit alakítanák úgy, hogy a néző maga vonhassa le a következtetéseket. Karakterépítő dialógusok, párbeszédek helyett csak a két akció közötti időtáv tartalmatlan kitöltése folyik. A karakterek nem mélyülnek el – hol van ez John Connor pökhendi, pimasz, ugyanakkor érzékeny kölyökváltozatának szinte tűéles ábrázolásától a második részből?! -, papírmasék maradnak, nem igazán érezzük magunkénak őket, s így érdektelen, mi történik velük. Emilia Clarke, bármennyire is kiváló Daenerysként a Trónok harca sorozatban, most épp annyira hiteltelen, Jai Courtney Reese-ként pedig egyenesen a Die Hard – Drágább, mint az életed McClane fia szerepében nyújtott teljesítményét idézi. Egyedül a Schwarzival szembeni ellenszenv visz némi életet és valamennyi humort a figurájába. Emilia Clarke és Courtney közti kémia, amely az alapja lenne a szerelmi szálnak, a nullához konvergál, s az Istennek se’ értjük, hogy mi alapján juthatnának el ők ketten a beteljesülésig (“Párosodtatok?” – kérdjük Clarke-tól türelmetlenül a Terminatorral együtt). Schwarzenegger Terminatorként pedig valahogy háttérbe szorul, mindig az utolsó pillanatokban bukkan fel, hogy megmentse Sarah és Kyle életét. Amikor azonban képbe kerül, még ősz hajjal és ráncosan is ő az igazi Terminator, s minden további nélkül elhisszük neki, hogy az élő szövet a fém vázon képes az öregedésre.

Terminator_Genisys_kritika_4

Amíg 1984-ben vagyunk, addig a film remekül működik, a közeljövőbe ugrással azonban nemcsak a sztorivonal, hanem mi, nézők is menthetetlenül összezavarodunk. A sztori tele lesz logikai hibákkal – s ez esetben még csak nem is az időparadoxon totális semmibe vételére utalok -, egyedül a látvány, valamint a múlt és a jövő, azaz Schwarzenegger és Jason Clarke összecsapásai mentik a menthetőt. Sarah, John Connor és Kyle Reese megváltozó viszonyrendszere is némi visszásságot keltett bennem, az pedig különösen, hogy milyen érzelemmentesen és érdektelenül keresztüllépnek rajta a delikvensek. Jó, értem én, hogy ez nem dráma, de Cameron mindkét Terminatorában vigyázott arra, hogy karakterei két lábbal a földön álljanak.

Terminator_Genisys_kritika_5

Szórakoztató – ugyanakkor a vásznon mint tükörben látva kissé riasztó – fricska mai társadalmunk mobilkezelési szokásaira – nem beszélve a Facebook-nemzedékről – a Genisys-utalás, amely nem pusztán játék a szavakkal a film címében, hanem konkrétan egy alkalmazás, amely összeköti a felhasználó valamennyi elektronikus eszközét. Ismerős? Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy ez már nem is az oly távoli jövő!
A Terminator: Genisys önmagában egy kerek egész filmet alkot, ugyanakkor maradnak még megválaszolandó kérdések, nem beszélve a film stáblistájába ágyazott bónusz jelenetről. A Paramount már a premier előtt zöld utat adott a film folytatásainak – na nem azért, mert annyira bíztak a box office-ban, hanem mert 2019-ben a Terminator-jogok visszaszállnak James Cameronra, és addig mindenképp össze akarnak hozni egy trilógiát.

Terminator_Genisys_kritika_1

Nos, a Genisys semmiképpen sem rossz Terminator-film, A gépek lázadását például magasan veri, legnagyobb érdeme pedig az, hogy drasztikusan hozzá mert nyúlni a sztoriszálhoz. Legnagyobb negatívuma abban áll, amiért állítólag pont Alan Taylort, a Trónok harca és a Maffiózók sorozat egyik társ-, valamint a Thor: Sötét világ rendezőjét kérték föl erre a produkcióra: hogy a látványon kívül a karakterekre és a szerelmi szálra is kellő figyelmet fordítson. Valami nagyon mellé ment, s ha valóban ez volt a rendezői casting legfőbb koncepciója, úgy Taylor elbukott, s valószínűleg rendezőváltás elé néz a legújabb Terminator-trilógia.

Értékelés: 6/10


Terminator: Genisys film adatlap


13 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Mi volt a stablistas jelenetben? En a logikai bukfencek es a karakterek elettelensege miatt felaltam es kijottem.
  Szamomra ez elvezhetetlen volt, mert erre a filmre csak kriikus szemmel tudok nezni es nem elfogultan. Egy nagyon jo film lehetett volna, csak nem ezzel a rendezovel…

 2. Sajnálom emberek,de ez egy……..Majdnem csúnyát írtam! Ahogy elkezdődött a film ért el a feléig majd vége lett,úgy volt a lelkesedésem is.Nagyon vártam ezt a filmet,nagyon rákészültem,de kár volt.Próbálhatnék pozitívumokat keresni benne,de nagyon nem találnék.Itt a szinészkedés,az akciójelenetek,a…..szóval úgy ámblokk minden volt rossz és elviselhetetlen.Mondják sok kritikában,hogy amikor Arnold a vásznon van,az még nagyon jól működik.Hát srácok nekem már az sem működött.Próbált jobban vicces lenni,próbált terminátoros lenni,de szerény véleményem szerint az ő karakterét is kezdték ezzel a filmel elvinni rossz irányba.Ez már nagyon nem az a film ami annak idején és oké,nem feltétlenül kell annak is lennie,mert ez már egy másik generáció,más világ,de ha hozzányúlnak egy klasszikushoz,akkor valami maradjon belőle,valami életérzést csempésszenek vissza belénk,de ez nem jött össze.Hát,ha ez a film egy trilógia első darabja,akkor nagyon rossz évek várnak ránk.Mi lesz a következő részben,Arnold otthon ül a verandán és kutyát simogat? Az poénos lenne,ha már ebbe a részben is poénos akart lenni,az jól állna neki a következő részekben.Én csalódtam a filmben,pedig nagy rajongója vagyok a Terminátor filmeknek.Mielőtt beültem a filmre,otthon megnéztem az eredeti Terminátort,már csak az miatt is,mert ahhoz nyúltak hozzá.Most megyekés megnézem a Terminátor 2-t hogy mégiscsak jó érzés maradjon meg bennem,ne az,amit most érzek.

 3. Üdv!

  Én el sem megyek megnézni! Tudván, hogy a főszereplők között van az az ellenszenves figura, akit még a Die Hard 5-ben sem bírtam. Amiben szerepel, tuti bukás.

 4. Csakhogy támogassam a másik oldalt is..Nagyon szeretem a T univerzumit,a T1-2 volt amin felnőttem,többször kellett átmásolni video kazira..:))
  Az új film hagyott bennem tüskét,voltak nem tetszések,fura megoldások,de
  egy pillanatig sem unatkoztam,lekötött végig,az alcím ,úgyis érti aki látta nagyon eltalált dolog volt,sajnos a mai világ arra tart gyors léptekkel..
  A kritika kiválóan sikerült. Színészi játék gyatra volt, ez tény,időutazás ide-oda,sok volt benne a kavar az is.. az hogy egy kicsit “érzőbb” gépet kaptunk megmagyarázható,mint minden más. Évtizedekig emberek között volt,beszivárgó egység..ez a dolga..Én szurkolok ,hogy a folytatásban elfogadják a negatív kritikákat és változtatnak a hiányosságokon. Szurkolok mert még mindig nem adtam fel,hogy a mai világbanis képesek lesznek egy ép-kézláb folytatás elkészítésében.
  Hajrá..

 5. Ugyan a Franchise nagy rajongója vagyok, de a Gépek lázadása és a megváltás után már nem nagy elvárásokkal ültem neki a mozinak. Az eleje igazi csemege volt, a hangulat hasonlított a cameron féle jövőképhez, megfelelően sötét tónusú jelenetek, ellentétben a megváltás jövőjével, ahol meg nem mondtam volna, hogy beköszöntött a nukleáris tél… Aztán a 84-es időszak újragondolása a csemege másik része volt, gondosan rendezett jelenetek, viszont 2017-ben kicsit tényleg leeresztett az a bizonyos lufi. Persze még így is sokkal de sokkal jobb lett, mint a T3-T4 akár együtt véve is. Mindent egybevéve szórakoztató film volt, ugyan akkor igazi látvány orgia is volt benne, nekem mindenképpen egy 7.5-8/10-es filmfél év múlva ha kijön DVD-n, újra neki ülök megint.

 6. Nagyon sok helyen csak negatív kritikát olvasni a filmmel kapcsolatban, ezért nem is nagyon tudtam eldönteni,hogy megnézzem-e vagy ne?
  Viszont Miner kritikája elolvasása után még is úgy döntöttem megpróbálkozok vele. Jól tettem!
  Véleményem Spoiler mentesen írom,szóval aki most készül megnézni,nyugodtan olvashatja:

  Pozitívumok:
  Tetszett,hogy óvatosan csak halvány utalásokkal,de próbálták a gépies Schwarzenegger-t emberi kötődéssel felruházni Sarah Connor karaktere iránt,nem mentek át hülyébe de mégis ott volt aminek ott kellett lennie.
  Nekem Schwarzenegger karaktere sem szorult háttérbe,pont annyi volt amennyi kellett a végkifejlethez, ahol is visszaköszönt a T2-s hangulat számomra! Hiába Schwarzenegger még mindig jól hozza a terminátort,ahogy mondta is, öreg…de még van! 🙂
  Az időben való mozgás egy külön pluszpontot érdemel,mert egy ilyen alapvetően időutazásról szóló filmnél óriási ziccer volt már anno is mindig kihagyni az időutazást,én ezt mindig hiányoltam.
  Látványosra sikerült,többször nézhető,nem csak bambulós látvány orgia.

  Negatívumok:
  Tudom a T filmek sose a vérről szóltak,de azért a T1-2-ben igenis voltak véresebb jelenetek,amik érzékeltették,hogy nem babra megy a játék. Ez itt nem volt meg,nekem hiányzott!
  A párbeszédek…Néhol a film közepétől kicsit civakodó tinédzser hangulat kerekedik ami nekem nagyon nem tetszett. DE szerencsére ezek általában max 30-50 másodpercig zajlanak és utána már döcögünk is tovább,így azt mondom nem zavaróak,sőt biztos lesz akiknek akár poénosak hatnak majd ezek a jelenetek. Részemről kimaradhattak volna….
  Színészek közül Jai Courtney megint hozta a mamlasz ovis előadás módját amin a film végére kicsit javított ugyan,de akkor is nagyon gyenge volt.Elsőre és utoljára a Spartacus c. sorozatba láttam normális színészi játékot tőle! El kéne ezt a srácot felejteni már a fejeseknek.(mondjuk manapság sok ilyen van, így nem is rónám fel hibaként)
  Emilia Clarke elhittem neki a végére Sarah Connor-t persze itt nem az erős anyai szerep dominált mint anno,inkább a fiatal de már tapasztalt robot által nevelt Sarah Connor-t láttuk,de ez végül is meg volt. Más kérdés,hogy a szövegek nála is néha átmentek kis tinédzser királynős dumába,ami zavaró volt arra a pár percre is.

  Összességében:
  Részemről egy jó, akár többször is megnézhető filmet kaptunk.
  Ha kicsit többet gyúrtak volna még a forgatókönyvre és elfelejtették volna ezt a buta tinédzser stílust a beszédekben akkor igazán méltó utódja lett volna a T filmeknek. Így csak egy szerethető folytatás lett.
  7/10

 7. jobb mint a 3. és a többi folytatás. Ajánlom mindenkinek, aki akar két órányi szórakozást a terminátor univerzumból. Természetesen az első kettőt nem éri utól, de elég közel van hozzájuk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ