Száll a kakukk fészkére /One Flew Over the Cuckoo’s Nest/

8
1041

Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) egy kisstílű bűnöző, akit sorozatos kihágásai miatt rövid idejű börtönbüntetésre ítélnek. Persze McMurphynek esze ágában sincs a sittre menni, így antiszociálisnak tetteti magát, hogy büntetését egy elmegyógyintézet kényelmes miliőjében tölthesse le. Hamarosan rá kell jönnie, hogy az intézmény lakói , akiket a társadalom magából kivetve idezárt, semmivel sem bolondabbak nála, annál inkább bolond a világ, amely idejuttatta őket. McMurphy megpróbál életet vinni az osztály unalmas hétköznapjaiba és rádöbbenteni őket arra, hogy még ilyen állapotukban is ragaszkodniuk kell alapvető emberi jogaikhoz, de az ápolók, Ratched nővér (Louise Fletcher) vezetésével, egyáltalán nem nézik jó szemmel a férfi lázadó jellemét.
Milos Forman – Ken Kesey regényéből forgatott – filmklasszikusa, mely 9 jelölésből bezsebelte az 5 legfontosabb Oscar-díjat, idén ünnepli 35. születésnapját, így a jubileum alkalmából újra kiadják DVD-n, és ezúttal már Blu-rayen is.


Száll a kakukk fészkére /One Flew Over the Cuckoos Nest/Film adatlap

Eredeti cím: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Bemutató (USA): 1975. november 19.
Magyar cím: Száll a kakukk fészkére
Magyar bemutató: 1977. május 19.
DVD és Blu-ray megjelenés (HUN): 2010. szeptember 22. (35 éves jubileumi kiadás)
Műfaj: Dráma
Rendező: Milos Forman
Forgatókönyvírók: Lawrence Hauben, Bo Goldman, Dale Wasserman (Ken Kesey regénye alapján)
Szereplők: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Dourif, William Redfield, Christopher Lloyd, Michael Berryman, Danny DeVito
Filmstúdió: United Artists


Száll a kakukk fészkére /One Flew Over the Cuckoo’s Nest/ film képek:
Száll a kakukk fészkére /One Flew Over the Cuckoo’s Nest/ előzetes /Trailer, HQ/Száll a kakukk fészkére /One Flew Over the Cuckoo’s Nest/ film klip /HQ/Kapcsolódó anyagok:


IMDb adatlap

8 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Blint, ez a film még mindig jó szórakozásnak bizonyul, sőt mi több, örökre az is marad. 🙂
    Ha szereted az olyan filmeket, ahol nem csak a látvány a fontos, hanem a történet, a karakterek, a színészi játék, akkor nyugodtan nézd meg. Nem véletlenül van már kezdetek óta az imdb 10 legjobb filmje közt (jelenleg a kilencedik). A legjobbak egyike, igazi klasszikus. 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..