Silent Hill – Kinyilatkoztatás kritika

20
774

SilentHill2head1

Silent Hill – Kinyilatkoztatás kritika

Játék filmben

Írta: Bányász Attila (Miner)

2006-ban egy igen hangulatosra sikerült számítógépes játékadaptáció került a mozikba, amelynek folytatása hat évet váratott magára. Az első rész az Államokban épphogy elkerülte, hogy rentábilis legyen, világszinten azonban megduplázta a gyártási költségeit. Mégis talonba került, pedig műfajában meglepően jó darabként tarthatjuk számon, s a magam részéről titkon reméltem, hogy az első részhez méltó színvonalú történet esetén porolják le ismét a franchise-t. A folytatás Kinyilatkoztatás címmel a mozikban, s akkor lássuk a továbbiakban, hogy az első részben történtek után mennyire őrizte meg vendégmarasztaló jellegét a város, melynek neve: Silent Hill.

Silent Hill2 poster A népszerű számítógépes túlélőjáték filmes adaptációja 2006-ban messze nem írt filmtörténelmet, ám a Farkasok Szövetségének író-rendezője, Christophe Gans meglepően élvezetes filmet varázsolt belőle a vászonra. Az elképesztően intenzív hangulata miatt a DVD gyűjteményem egyik kedvelt darabja a Silent Hill – A halott város, melynek varázsát talán a jól megírt forgatókönyvben és az egyedi audioeffektek alkalmazásában kereshetjük. Utóbbit Akira Yamaokának köszönhetjük, aki az eredeti játékban is hallható effektekkel szórta meg a filmszínházi verziót. Yamaoka a folytatásban is közreműködött, azonban a Kinyilatkoztatásban mintha a háttérbe szorultak volna a zajok, zörejek és a zene, amit meglehetősen nehezményezek.
A Silent Hill folytatásának forgatókönyvét szintén az első részt is jegyző, a Ponyvaregényért Tarantino-val együtt Oscar szobrocskát kapott Roger Avary kezdte el írni, ám ittas állapotban halálos közúti baleset okozásáért inkább egy cella hűvösét “választotta”, a stafétát pedig Michael J. Bessett vette át tőle, aki korábban Solomon Kane horror-kalandfilmmel „bizonyított” (hogy mit, abba most ne menjünk bele). Végül annyira belelendült, hogy a rendezés is rá maradt, és az első rész költségeinek a feléből letette a stúdió asztalára a kész filmet.

SilentHill21

A végeredmény meglepően gyenge lett. Már maga a forgatókönyv is több sebből vérzik, kezdve a film eleji átkötéssel – ezt ugye valahogy meg kellett oldani, Gans-Avary elég ügyes és frappáns megoldással zárta le az első részt! -, amiben Bessett meglehetősen sután és szájbarágósan kapcsolja össze a két sztoriszálat. Magára a történetre még csak szót sem vesztegetnék: nehezen követhető, tele egydimenziós, teljesen légies karakterekkel, akiknek az indítékai tisztázatlanok, és így senkivel sem tudunk igazán azonosulni, a sztoriban rejlő ötletek kihasználatlanok (lásd: vidámparki környezet!), és még sorolhatnám. Mielőtt fejemhez vágná valaki, nem egy drámát vártam Oscar díjas alakításokkal (bár végül is miért ne?), megelégedtem volna az első részhez hasonló színvonallal.

SilentHill22

A forgatókönyv mellett a rendezés is döcög. A filmben rejlő drámai fordulatok erőtlenül csattannak (lásd: Vincent valódi indítéka, amiért Heatherrel tart!), feszültségtől mentes (ami egy horror esetében elég szomorú), a színészek tessék-lássék lézengenek, látszólag mindenféle instrukció nélkül: Sean Bean bánatos arckifejezéssel a képén hol el-, hol feltűnik, mint aki elvesztett valamit, de maga sem tudja, mit, Radha Mitchell és Deborah Kara Unger mindössze egy-egy párbeszéd erejéig látható, Carrie-Anne „Trinity” Moss olyan halovány, hogy szinte keresztüllátni rajta, Malcolm „DeLarge” McDowell pedig rejtély, miért vállalta el nyúlfarknyi szerepét. Egyedül talán a Michelle Williams-klón Adelaide Clemens-ben és Kit „Havas Jon” Harington-ban érzek rejtett tartalékokat, akik belefeküdve a szerep jármába nem puszta rutinnal próbálnák meg húzni a produkció szekerét, ám igyekezetük semmivé foszlik, amint megszólalva belekezdenek a forgatókönyv előírt dialógusaiba. Minden tiszteletem Jodelle Ferland-nak, az első rész Alyssa/Sharon figuráját akkor még kislányként életre keltő színésznőnek, hogy jó érzékkel nem vállalta be a folytatást.

SilentHill23

A CGI-vel is volt bajom a film elején, miután azonban visszatérünk Silent Hill-be, mintha összeszedték volna magukat a vizuális effektekért felelős személyek. A 3D viszont egészen jó lett, bár a térben igazán látványosra elsősorban a köddel és hamuval fedett város utcái sikerültek. Több utalást is találunk a számítógépes játékokra, ilyen például a vörös cipellő a szállodaszobában, ami a Silent Hill 3-ból, a film végén cameózó Travis kamionsofőr, aki a Silent Hill: Origins-nek a fő karaktere vagy a szintén az utolsó jelenetben feltűnő busz rendőrautó kísérettel, ami a Silent Hill: Downpour-ból származik. Ezeknek azonban a történet szempontjából nincs jelentőségük, csak a hardcore játékosoknak nyújt biztos fogódzókat.

SilentHill24

A Silent Hill: Kinyilatkoztatás erősen B kategóriás film lett lefelé csúszó sztárokkal és felkapaszkodó ifjú színészekkel, közepes költségvetéssel megdobva. Kapkodva összedobott forgatókönyv, hiteltelen karakterek, széteső sztori-, és színészvezetés jellemzi, ahol a rendező kiélhette szado-mazo fétisét, valamint facebook-, és próbababa fóbiáját. Ettől függetlenül minden bizonnyal meg fogja találni a maga közönségét, elsősorban a játék rajongóinak soraiban (ha jól tudom, a játék 3. részének sztorija lett adaptálva). Nekem a DVD gyűjteménybe sem fog bekerülni, nem valószínű, hogy valaha újra meg fogom tekinteni. Csak aztán nehogy egy ködös hajnalon hamuval borított kis utcában ébredjek fütyörészve rőzsekupacokat alám halmozó Silent Hill-fanok gyűrűjében!

Értékelés: 3/10


Silent Hill – Kinyilatkoztatás filmadatlap magyar feliratos előzetessel


20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hahaha na most mondhatnám, hogy szép öröm a káröröm meg na én ezt megmontam meg a szokásos marhaságokat, de tényleg! 😀 Már az első részből kiindulva (amikor az a “szomorú” eset megtörtént, hogy kb 10 perc után kijöttem a moziból, mert akkoriban még az ilyenekre is beültem) tudtam, hogy ugyan az a sz… Pedig egyszer még otthon is megpróbáltam megnézni, de kb ugyan addig bírtam.

 2. Én viszont sajnálom, hogy nem tudott méltó folytatássá válni. Az első résszel nem volt bajom – a hiba talán az én fejemben van – mert a játék hangulatát visszaadta és talán még kicsivel többet. Bár kettőnél többször én sem néztem meg. De érdekelt volna a sztori tovább vezetése, de biztos, hogy nem moziban nézem meg, ha megnézem. Talán a legnagyobb hiba a rendező választás volt, bár a cikkből is egyértelműen kiderül, hogy a film nem egy szimpla comblövést kapott, hanem konkrétan egy pokolgépre ültették. És ez a kis bomba nem a kasszáknál robbant…

 3. Hát,hogy is mondjam így olvasva a kritikát eléggé lehangoló,hogy ennyire nem sikerült a film meg úgy látszik csak a látványra mentek rá.Ahogy olvashatjuk. Nekem az első rész kimondottan tetszett és játékba sem volt rossz. De vissza térve a filmhez én azt vártam volna hogy nagyon jó összerakott filmet csinálnak jó sztorival meg látvánnyal erre kaptunk valami rettenetet?!Jó lehet a látvány az jó sikerült ,de semmit sem ér ha s sztoria egy kalap fo.. ! Nagyon vártam ezt a filmet az első után,de most inkább átgondolom,hogy egyáltalán adjak e ki rá ennyi pénz a moziba,hogy meg nézzem,de egyre jobban a nem fele hajlok és ez szomorú!

 4. Reméltem , hogy lesz olyan jó mint az első rész ami a játék sztorijának ismerete nélkül nagyon megfogott és imádtam . Sajnálom , hogy így elrontották mert úgy terveztem moziba nézős lesz de így erről inkább leteszek 😀

 5. Láttam a filmet hétvégén és el kell mondanom,hogy tökéletesen egyetértek a kritikával,ez most valóban egy reális értékelés lett!

  Sajnos…..mert a film első része és a játék miatt is sokat vártam volna ettől a második résztől. Talán nyugodtan kijelenthetem,hogy az idei év legnagyobb csalódása volt számomra ez a film és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. Nem is lehet mást elmondani róla,minden le lett írva. Nézhetetlen ugyan nem volt,de iszonyat gyenge így ez nálam jóindulattal 4/10

 6. Nem a film gyér, hanem aki kritizálja, mert eddig csak olyan kritikát olvastam róla aki lehúzta, akinek semmi fogalma nem volt a játékról, max annyi, hogy van belőle pár rész, így aki nem ismeri az hülyén néz ki a fejéből, hogy ez meg mi a szar, de aki ismeri annak nagyon bejött már az első rész is.

  Nem régen ugyanitt kapott 7 pontot a Csodálatos Pókember is.
  Megjegyzem először és utoljára dőltem be az itteni kritikának, mert én még egy olyan ócska, gagyi semmilyen filmet már régen nem láttam mint amilyen az volt. Még jó, hogy nem moziban néztem meg, mert sikítva menekültem volna ki a teremből.
  Én azt mondom mindenki maga döntse el mi a jó és mi nem. Amihez meg kell némi háttér információ az vegye a fáradtságot a film megnézése előtt és nézzen utána, de ha nem megy, akkor utána és akkor mondjon véleményt.

 7. UI:

  “A népszerű számítógépes túlélőjáték filmes adaptációja 2006-ban messze nem írt filmtörténelmet…”

  Na ez volt az a kijelentés a cikkben amire felkaptam a fejem és rájöttem, hogy van még egy kritikus aki úgy ír valamit, hogy nem ismeri a hátteret.
  Eleve azzal nyit, hogy a jó pár “hozzáértő” kritikus aki ismeri a Silent Hill hátterét kijelentette, hogy 2006-ig az volt a legjobb játékadaptáció ami kijött. Ez azért már igen komoly kijelentés.
  De ha a kedves kritikus a jegyeladásra gondol, akkor inkább hagyjuk, mert nálam nem az a jó film amit sokan megnéznek, hanem az ami a jó film.
  A Resident Evil is nagyon nyereséges, de mégis egy rakár trágya.
  Szóval aki ismeri a sztorit azok szerint jó volt az első rész, aki meg nem azoknak szar, ha ehhez hozzáadják a jegyeladást, akkor meg lehúzzák, mint atom.
  Eleve nem értem, hogy aki ilyenekből indul ki az, hogy lehet kritikus.
  Nem mondom azt, hogy 10 pontos film lett az első, de egy korrekt 7 pontot legalább megérdemelt volna, ami nálam az alsó határa a jó filmnek.

 8. Én az első részt kifejezetten élveztem, mert kb. tudtam, hogy miről van szó, de a társaság többi tagja csak nézett ki a fejéből, és ötletük sem volt, hogy mi miért történik. Ez a legnagyobb gond a dologgal, és nem tudok veled egyetérteni VaZso. Attól, hogy egy film egy játék adaptációja, attól még az lenne a minimum, hogy önálló filmként is élvezhető legyen.

 9. VaZso:
  1. Nem nagyon értem, hogy mit nem értesz. A cikket azzal indítottam, hogy bár hiába duplázta meg a bevételeit az első rész, a folytatásra hosszú éveket kellett várni, mivel a stúdió számára nem volt rentábilis. Mindezek ellenére az első rész egy korrekt, vállalható film lett, a hangulata miatt egy általam kedvelt darab. A “kedves kritikus” erre gondolt. Nem ezt írtam volna?
  2. Annak ellenére, hogy nagyon is kedvelem az első részt, nem írt filmtörténelmet, hiszen nincs benne semmi, ami ezt indokolná (színészi játék, rendezés, alkalmazott filmkészítési technikák, trükkök,stb.). Vagy tévedek? Egyébként én is olyan 6-7 pont közöttre teszem a 10-ből.
  3. “Eleve azzal nyit, hogy a jó pár “hozzáértő” kritikus aki ismeri a Silent Hill hátterét kijelentette, hogy 2006-ig az volt a legjobb játékadaptáció ami kijött.” – írod, de mutass rá kérlek, hol írtam én ilyet. Általában nem szoktam más kritikáiból kiindulni, ráadásul nonszensz, amit írsz, hiszen 2006-ig hogy lehetett a legjobb játékadaptáció, ha csak 2006-ban jött ki a film?! Kérlek, gondold át előbb, mit akarsz írni, és ne akarj olyat nekem tulajdonítani, amit nem is írtam!
  4. Még sosem vádoltak meg azzal, hogy nem vagyok elég alapos. Egy cikk megírása nálam napokig tart, ennek jelentős része a témának való utánajárás. Folytatások tekintetében pedig mindig újranézem a korábbi részeket is.
  5. Nem vagyok kritikus, csupán leírom a véleményemet, amivel bárki kulturált formában vitába is szállhat. Nem igazán értem, miért kell fröcsögve egyből a torkomnak ugrani, ha valami nem tetszőt találsz a cikkemben, pláne ha félre- vagy el nem olvasásból ered.
  6. A csodálatos pókember kritikáját nem én írtam, hanem Kenobi kollégám. Te is kezdhetnéd azzal, hogy utánanézel a dolgoknak, mielőtt vádaskodni kezdesz.

  Imádom ízekre szedni az ilyen trollkodó beírásokat! 😀

 10. VaZso: A logikátlan és undok trollkodásod értékelése: 10/4

  Miner: A kifinomult és jogszerű reakciód pontozása: 10/9

  Silent Hill – A halott város: valóban hangulatos darab vala az: 10/7

  Az új Kinyilatkoztatásról pedig a véleményem az, hogy ha már eleve az első rész büdzséjének csupán a felével operálhattak a készítők, továbbá rábízták a rendezést egy ilyen majomra, akkor nincs is itt min csodálkozni. Én speciel meg nem nézem, az egyszer biztos. 😀

 11. Jó kritika lett 😛
  de jó lett volna ha végigviszed a játékot is és akkor különbséget tehettél volna játék és film között(film és játék közötti hangulat,sztori élmény stb) .Kár volt ezt kihagyni,nagyot ütött volna 😉

 12. VaZso: Akadjál már le arról, hogy egy filmet csak akkor van létjogosultsága megnézni valakinek, ha ismeri annak (nem filmes) előzményeit! Nekem speciel nincs türelmem se időm ahhoz, hogy naponta órákat töltsek el videojátékozással, a horrorfilmeket viszont szeretem. A Silent Hill 2. pedig filmként szar volt, ezen nincs mit szépíteni. Elárulom neked, hogy a kritikusok sem képesek minden egyes regényt, képregényt, novellát elolvasni, amiből aztán adaptáció készül (hiszen a legtöbb film manapság valamin alapul), ahogyan nyílván minden videojátékot sem tudnak majd végigjátszani. Megjegyzem, hogy az itteni kritikák értékelése általában reális, már olyan értelemben, hogy nagyjából összecseng az általános visszajelzésekkel (Rotten, Imdb). Hogy te mit tartasz szar filmnek, az a te dolgod, ha akarod, emeld csak piedesztálra az ilyen középszar horrorfilmeket.

 13. Tévedtem egy dologban ez az idézet mástól olvastam még anno, ezt az egyet én írtam el, ez igaz, véletlenül úgy írtam le, hogy te.
  Azt meg, hogy a Pókemberes dolgot te írtad volna, azt meg te értetted félre, mert azt egy szóval sem írtam. Az ugyanitt szó nem az, hogy te mivel az oldalra céloztam ezzel.
  Az említett film meg nem 7 pontos, hanem olyan 3 pont, de a fanoknak is max 5 a Pókembert illetően. Lehet ehhez a 3 ponthoz hozzájárult a szereplő idétlen arckifejezései és a nagyon idegesítő szinkrongang. De belegondolva ugyanannyi pontot kapna, ha ezek nem lettek volna.

  Ettől függetlenül nem 3 pontos ez a film.
  Tény, hogy nem olyan, mint az első rész, de annyira nem szörnyű, mint az. Ha szart akar valaki látni arra ott az idei évi Kaptár új része meg az említett Pókember, de ezt már korábban is írtam. Na az kb 2-3 pont körül mozog. 2 jó dolog volt a filmben, jobban mondva 3.
  Az egyik a Pókember ruha, de arról semmi szó, vagy jelenet nem esik, hogyan csinált ilyen ruhát a kölyök, mert olyan jó lett, hogy elképzelni se tudom, hogy hozta össze. A másik a hálóvető, ami végre a képregényes megoldás. A 3. meg a FPS nézetű tetőkön ugrálás, de lássuk be ezt erősen a Mirror Edge nevű játékból lopták, de ezek ellenére jó húzás volt.
  Biztos akad még 1-2 ilyen film, de most nem jut eszembe egy sem erre az évre.

  Ami tény, ha valaki elsőre ül be egy ilyenre, és se kép se hang a témáról annak ez nagyon nem fog bejönni. Ha így ültem volna be, akkor lehet én is 3 pontot adnék.
  A reális pontozása kb 3 pont annak aki nem ismer belőle semmit, és kb 6 annak aki igen. Ha meg nagyon fanatikus, az meg talán 7 is megad rá.
  Tény, hogy nem váltja meg a világot, nem olyan, mint az első, de semmi képen se 3 pontos ezt szögezzük le.
  Az egyik leglényegesebb hibája a filmnek, hogy úgy jön ki az ember a filmről, hogy hiányérzete van. A másik, hogy a vége eléggé össze lett csapva, és rövid volt a sztori. Szerintem kellett volna még neki némi plusz idő, vagy a meglévőt kellett volna jobban kihasználni.

 14. Szeretem a Silent Hill-t. Az első részt is és a játékokat is. De! ÉS most idézek valakit: “Az egyik leglényegesebb hibája a filmnek, hogy úgy jön ki az ember a filmről, hogy hiányérzete van. A másik, hogy a vége eléggé össze lett csapva, és rövid volt a sztori. Szerintem kellett volna még neki némi plusz idő, vagy a meglévőt kellett volna jobban kihasználni.” Plusz még ehhez jön a gyenge színészi játék… hát akkor még is csak reális a 3 pont, de semmi esetre sem 6 vagy 7 pont. Pedig ismerem a sztorit és még elfogult is vagyok. De, ami rossz az rossz.

  Fontosnak tartanám megjegyezni, hogy nem állt szándékomban senki nézőpontját támadni a fent említett érvelésemmel. Én is csak a saját igazamat bizonygatom.

 15. VaZso :
  Nem szeretek mások mondandójából kiragadni sose mondatokat és csak arra koncentrálva válaszolni,de most ezt fogom tenni annak ellenére,hogy végig olvastam mindent amit a írtál.
  Szóval,hogy rövidre fogjam erre szeretnék most reagálni:

  “Ami tény, ha valaki elsőre ül be egy ilyenre, és se kép se hang a témáról annak ez nagyon nem fog bejönni. Ha így ültem volna be, akkor lehet én is 3 pontot adnék.
  A reális pontozása kb 3 pont annak aki nem ismer belőle semmit, és kb 6 annak aki igen. Ha meg nagyon fanatikus, az meg talán 7 is megad rá.”

  Nem elsőre ültem be hasonló filmre, első részt is anno moziban néztem.
  Játszottam a játékkal is egyik nagy kedvencem volt, szóval képben vagyok nagyon is. Ennek ellenére ahogy fentebb is írtam már, én tökéletesen egyet értek a cikkben leírtakkal!
  Nem volt ez más mint 3D butításos Silent Hill franchise-ként eladott tini-horror kategóriában is szégyent valló film. Ismét egy jó példa arra, ha csak 3D-re gyúrnak az hogy tönkre vágja az egész forgatókönyvet. Mellesleg itt jegyezném meg,hogy a 3D jelenetektől sem voltam elájulva annyira totál felesleges volt. A vége pedig…hát aki látta az tudja, kapsz egy képkapkodós 90s évekbeli koreografált nevezzük így boss harcot. Azért szegény Piramisfej többet érdemelt volna…ráadásul a mögöttes sztorijára se nagyon tértek ki.
  Ennek a második résznek a hangulata pedig se az első film részéhez sem pedig egyik játék részéhez nem ér fel, igazából nem is volt neki, talán pont ezt hiányoltam a legjobban ha már a forgatókönyv egy nulla volt. Nagyon is reális az a 3 pont én is csak jóindulatból adtam 4-t neki.

 16. Kedves VaZso!

  Azt látom, hogy a Pókember nagyon megmozgatta fantáziádat, ezért lovagolod körbe a játszótéren a homokozót. A kritika írójáét nem kevésbé hozta lázba a film, s értetlenkedésemet le is írtam. Amennyiben elolvastad, akkor pontosan tudod, milyen címet adtam neki: “Fölösleges reboot…”

  Nyilván, badarság összehasonlítani egy képregényuniverzumból és egy játékból táplálkozó filmes átiratot, és rajongóiknak sincs értelme egymás torkának esni. Mert melyik a jobb? Egy nyolckilós dinnye, vagy egy kosár körte? Ugye, ízlés kérdése…

  A flmre adott hét pont valahol nálam is a jó film alsó és a középkategória határán mozgó produkciókat jelenti. De hol tart másutt a Pókember? Nyomatok pár linket, mint hogy írogassam. Íme:

  https://www.rottentomatoes.com/m/the_amazing_spider_man/
  https://www.imdb.com/title/tt0948470/

  Silent Hill? Lássuk:

  https://www.rottentomatoes.com/m/silent_hill/
  https://www.imdb.com/title/tt0384537/

  Silent Hill – Kinyilatkoztatás:

  https://www.rottentomatoes.com/m/silent_hill_revelation_3d_2012/
  https://www.imdb.com/title/tt0938330/

  Miner érthetően meg is fogalmazta véleményét, s maximálisan igaza van. Szóval, lépjünk már túl a dolgon… és a Pókemberen.

  Üdv: Kenobi

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..