Sikoly 4 kritika

25
574

Sikoly 4 kritika

(Írta: Miner)

„Mi a kedvenc horrorfilmed?”, hangzik fel 11 év után ismét a moziban a film szlogenné vált kulcsmondata, s perifériás látásunk határmezsgyéjén a mellettünk ülők arca hullafehér szellemmaszkká mosódik. Wes Craven, a horror sokoldalú nagypapája ismét a rendezői bársonyszékbe ült, hogy pellengérre állítsa a mai horror kliséket, s fricskát dobjon az újhullámos remake-őrületnek. Új évtized, új szabályok! Penge villan, s újabb sikoly visszhangzik a filmszínházak mesterséges éjszakájában… „lássuk”, mekkorát szól!

Sikoly 4 kritika

1996-ban üstökösként robbant be a mozikba a Sikoly első része, s rögtön nagy népszerűségre tett szert. Sikerének titka talán parodisztikus jellegéből fakadt, hisz Craven nem csak az akkori horrorfilmek kliséit gúnyolta ki, hanem művészi eszköztárába az önirónia is helyet kapott (a Sikolyban például felbukkan kikarikírozva Freddy Krueger alakja is, elmaradhatatlan zöld-piros csíkos pulóverével és kalapjával). Az első részt pedig követte a tinihorrorok virágkora, Hollywood futószalagon termelte a hasonszőrű alkotásokat, a ma már szintén kultstátuszba került Tudom, mit tettél tavaly nyáront (melynek forgatókönyvét a Sikoly 1-2. és 4. részének szkriptjét is jegyző Kevin Williamson írta) és a Rémségek könyvét, hogy csak a jobbakat említsem. Nem is beszélve az idővel trilógiává bővülő Sikoly folytatásairól, amelyek minősége az újabb részekkel egyre csökkent. Azután hosszú ideig méla csend.
Hivatalosan 2008-ban hangzott el, hogy a The Weinsteins/Dimension filmstúdió újra elő szeretné venni az időközben klasszikussá vált Sikoly-szériát. Craven is bejelentette, hogy ha az első részhez hasonlóan jó szkriptet tesznek le elé az asztalra, akkor maga fog visszaülni a kamera mögé. Amikor 2009-ben a korábbi főszereplők, Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette is leszerződtek az új részhez, a horror rajongók fellélegezhettek, hogy a produkció sínen van. Végül a Craven által elismert forgatókönyv is megszületett Williamson tollából, és 2010-ben lezajlott a forgatás. A 2010. októberi premiert azonban a stúdió ismeretlen okok miatt mostanáig halasztotta.

Sikoly 4 kritika

Az új részben ismét találkozhatunk a korábbi Sikoly-filmek túlélőivel, Sidney-vel, Gale-lel és Dewey-val. Míg utóbbi az időközben a Döfés-filmek népszerűségéből hasznot húzó Woodsboro városának sheriffjévé nőtte ki magát, addig Gale újságírói karrierje romokban hever. Sidney épp új könyve kapcsán látogat vissza a városba. A gyilkosságok évfordulóján a zaklató telefonhívások újrakezdődnek, azonban ezúttal a zaklatások új célpontja Jill, Sidney unokahúga. Vajon csak rossz diákcsínyről van szó vagy az ismeretlen hívó tovább merészkedik, és magára húzva Ghostface maszkját „újrarendezi” a korábbi gyilkosságokat?
A film első negyed órája bődületesen jó. Az embert gépszíjként kapja el a régi Sikoly-feeling, Craven papa pedig megmutatja, hogy tud még meglepetéseket okozni. Aztán föltűnnek a régi arcok, akiket jó újra együttlátni a vásznon. Dewey ugyan kevésbé esetlen, és Gale sem sziporkázik már úgy, mint régen, de hát, ha más nem is, az idő vasfoga képes jellemfejlődést kicsikarni az emberből. Sidney karaktere is nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb, hiszen már 10 éve nem kellett futóversenyen részt vennie holmi szellemmaszkos gyilkosokkal. Azonban a későbbiekben bebizonyosodik, hogy ő még mindig az a „tökös” csaj, amiért annakidején megszerettük, és a kiskosztüm meg a körömcipő pusztán kirakat, a könyvbiznisz kötelező marketingelemei.
A korábbi részek túlélői (velünk együtt) már nem mai gyerekek, ám egy tinihorrorhoz tinik is dukálnak: egyrészt, hogy növeljék az áldozatok számát, másrészt, hogy gyarapítsák a gyanúsítottak táborát. Első körben rögtön kezdjük egy ismerőssel, a Hősök sorozatból mindenki pompomlányával, Hayden Panettiere-vel, aki rövid hajjal is nagyon jól mutat a tévé képernyő után a széles vásznon. Aztán itt van Sidney unokahúgát egész hitelesen megformáló Emma Roberts is, akit a legtöbben Nancy Drew-ként vagy Vadóckaként ismerhetnek. Színészi kvalitásait ilyen felmenőkkel (ő Eric Roberts lánya és egyben Julia Roberts unkahúga) meg sem merem kérdőjelezni. Aztán kiemelném még Rory Culkint is, csak hogy negatív példát is említsek, aki a Reszkessetek betörők Kevinjének (Macaulay Culkin) legkisebb öccse, és szép szemeivel nagyon néz, legkevésbé sem férfias hosszú haját néha hátra-hátradobja, viszont ez oly távol van a színészettől, mint az a bizonyos Makó Jeruzsálemtől. Én elsők között őt nyírtam volna ki, körülbelül harminc másodpercnyi vászonidőt engedélyezve neki, de hát Cravenék forgatókönyvírói felkérése valahol elkeveredhetett a postámban, így Rory mint a helyi filmklub vezetője az általam adott idő többszörösét tölti premier plánban a filmkockákon. Örömmel üdvözöltem viszont a szereplők között Mary McDonnell-t, aki a szív-szállodás Lauren Graham helyett ugrott be a filmbe. BSG-rajongóként reméltem tőle némi drámai jutalomjátékot, sajnos Cravenék kiaknázatlan kincsként bántak el vele. Szerepet kapott még a filmben a True Blood-ból ismert Anna Paquin is, és cameózik egyet a mostanában fölkapott Kristen Bell is.

Sikoly 4 kritika

Az erős kezdet és az ismerős arcok bemutatása után a film számomra leült, a remake tárgykörében zajló, korábbi részekből látott futkározós-kergetőzős jelenetek az új szereplőkkel az én szememben már nem működtek olyan jól. Untam, mivel már legalább háromszor láttam ezeket. Lehet, hogy öregszem (bár talán nem annyira, mint Craven). Azért nem kell a 71 éves rendezőnket temetni, van egy-két igazán szaftos, húzós és ötletes új jelenet is a filmben, melyek előtt emelem kalapom. Az új Sikoly sokkal véresebbre sikeredett a korábbi részekhez képest.
Hiába Craven nagy dumája, az új rész meg sem közelíti az első rész „frissességét”, humorát és színészi alakításait sem. De az is igaz, hogy nem is rosszabb a második vagy a harmadik résznél. A régi jelenetek új köntösbe öltöztetése, „remakelése” nekem annyira nem jött be. A gyilkos kiléte kapcsán ismét jól keverik a lapokat, de ez számomra már kevés egy igazán élvezhető horrorfilmhez. Marad tehát tinihorror-etalonként továbbra is az első rész, mert az új szabályok értelmében sem lehet überelni az eredetit.

Értékelés: 6/10


Sikoly 4 /Scream 4/ film adatlap


25 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Csak annyit jegyeznék meg Miner, hogy az X-Menben a Vadóc bizonyos Anna Paquin volt… Aki (ahogy elnézem) szintén játszik ebben. Mindegy amúgy. A lényeg, hogy frankó az írásod: magam is emelem kalapom. 🙂

 2. Kerge33-nál a pont, valóban van egy ‘Vadócka’ című vígjáték (vagy eredeti címén ‘Wild Child’), Emma Roberts főszereplésével, én arra gondoltam, és nem az ‘X-men’-re. Anna Paquin korábbi szerepei közül én a ‘True Blood’-ot emeltem ki, amiért legutóbb Golden Globe díjat kapott, bár szívem szerint a ‘Zongoralecké’-t említettem volna, hiszen 12 évesen megkapta azért a szerepéért az Oscar-díjat. Ami, valljuk be, elég szép teljesítmény! A ‘Zongoralecké’-t azonban azt hiszem, kevesen ismerik, ellentétben a ‘True Blood’-dal. De való igaz, az X-men filmekben is láthattuk őt. 🙂

 3. De van egy Vadócka című vígjáték is,valószínűleg arra gondolt.Amúgy szerintem a második rész semmivel sem maradt el az elsőtől,de a harmadik tényleg gyengébb lett.

 4. Azér’ a Sikolytól csak eljutottunk valahogy a Die Hard-ig, de szerintem senki sem fog veled vitába bocsátkozni, lsu, a francnak sem hiányzik, hogy egy koszos atlétatrikós ipse bezögessen az éjszaka közepén hozzá! 😀 Nem beszélve egy szellemmaszkosról!

 5. RAMBO: Die Hard 1-2-3 klasszikus,a 4. rész meg a mai technika,akció világ szintjét hozta,én egyikben sem csalódtam!
  Az 5. rész sem lesz csalódás,Willis-nek kevés filmjére tudom azt mondani,hogy hát egyszer nézhető!
  Ezzel lehet vitatkozni,meg lehet kritizálni,de így gondolom!

 6. Hát, Leslie, most elgondolkoztattál… milyen horrorfilmek is voltak az elmúlt 10 évben? Nem sok. De aztán sorban eszembe jutott néhány: 28 nappal és héttel később, A barlang /The Descent/ 1-2, Pandorum, 30 nap éjszaka, Tébolyultak, REC 1-2… őszinte leszek, nekem ezek jobban bejöttek, mint a Sikoly 4. De ízlések és pofonok, én elfogadom, ha valaki mégis így érzi. 🙂 Pláne, ha lsu ilyen tagokkal csináltat bólogatójánosokat az emberfiából! 😀

 7. Wazz, közben kapcsoltam, hogy már 2011-et írunk, tehát akkor csak az elmúlt 4 hónapra lehet visszatekinteni?! :-D:-D Sz’al tényleg, eddig az évtized legjobb horrorfilmje!

 8. Hát ez van 😛
  Remélem elkészül az 5. és a 6. rész is, mert olvastam egy új trilogiát szeretnének csinálni már kész a forgatókönyv meg minden a többi részhez de attól függ milyen sikere lesz a sikoly 4-nek…

 9. Na tessék! Kanka, ha mi egyszer összefognánk, megtisztítanánk Hollywoodot – csak úgy hullanának a fejek, egy Culkin, egy Roberts, mindjárt csökkenne az álomgyárat ostromló nevesincs színészek száma, ha valódi tétje lenne az elitbe kerülésnek és megreformálnánk így a filmipart. 😀 Húzzunk maszkot mind, emberek, és robbantsuk föl a parlamentet!

 10. felemás érzésekkel ültem neki kicsit féltem és kiváncsi is voltam..nekem a film eleje nem tulzottan jött be..ez a film a filmben kicsit gáz volt dehát hullania kellett a sok csajszinak valahol..
  De..kellemesen csalódtam.rendkivül.szinte félóránként váltakozott a tippem a gyilkos kilétére de a valós kiléte rohadtul meglepett.nagyon jól keverték a lapokat 🙂
  én valahogy emma robertset nyirtam volna ki egyböl… rohadtul idegesitő..nem csak itt mindenhol..ráaadásul eredeti hanggal néztem és ahogy nyávogott.pfuj..
  naszóval.tetszett..komolyan..szerintem vicc nélkül jó volt. 🙂

 11. Üdv mindenkinek!
  Én eredeti nyelven magyar felirattal láttam a negyedik Sikoly filmet, és a következőt tudom róla nyilatkozni:
  – valóban véresebbre sikeredett amit én nem bánok hiszen az első 3 filmben idegesített hogy ha valakinek elvágták a torkát akkor nemigen folyt a vér belőle, szóval ez már nálam egy jó pont Cravennek. 😀
  – a gyilkosok: Kankával egyet kell értenem…én is alig vártam hogy kiderüljön ki(k) a valódi gyilkos(ok), mert én is sokszor úgy gondoltam hogy húúú lehet h mégsem ő az hanem egy másik srác…
  – örülök ennek az új résznek hiszen a lájtosra sikeredett 2-dik 3-dik részek után jól jött ez a pörgős, izgalmas, rejtélyekkel teli 4-dik rész.
  ez az én véleményem a filmről, nemtudom ki ért velem egyet…de ízlések és pofonok nem tetszhetett mindenkinek 😀
  én várom a magyar szinkronos filmet, mert kiváncsi vagyok rá 😀
  Örülnék ha lennének még további Sikoly filmek mert ez mindig is egy klasszikus volt és az is marad a horrorfilmek világában…annyit tudok még mondani h Köszönöm Wes Cravennek, hogy megteremtette Ghostface-t 😀

 12. “Az erős kezdet és az ismerős arcok bemutatása után a film számomra leült, a remake tárgykörében zajló, korábbi részekből látott futkározós-kergetőzős jelenetek az új szereplőkkel az én szememben már nem működtek olyan jól. Untam, mivel már legalább háromszor láttam ezeket. Lehet, hogy öregszem…”

  Ezt azért emeltem ki mert teljesen egyetértek vele. Viszont én inkább nézem ezeket mint a Fűrész részeket. Van is benne erre utalás 🙂

 13. BJ: Már nem is emlékszem erre a filmre. 😀 Most, hogy végre kiadják, megnézem újra… sőt, az is lehet, tartok egy Sikoly-hétvégét, az összes részt végigdarálom. Mi a gond a Fűrésszel? Az első rész csavarja (ki a gyilkos?) számomra a filmtörténelem legjobb lezárásai között van, valahol az eredeti Majmok bolygója után közvetlenül.

 14. Csak óvatosan a Sikoly maratonnal, mert jön a gyilkos! 😀 Valószínű, hogy egy év eltelte után én sem fogok már emlékezni rá, ugyanúgy ahogy a 2. és 3. részre sem. A Fűrész első része nekem is tetszett. Annyira, hogy a másodikra elmentem a moziba megnézni, de az a ritka pillanatok egyike megtörtént velem, hogy kijöttem kb 20 perc után. Nekem túl véres és szadista már. A mondani valója ami miatt csinálja a játékokat, az még “tetszik” is, de a látvány már nem. Sok olyan film van, amiben a kínzásokat élvezik, élvezetből csinálják. Ezeket nem tartom horrornak, hanem betegesnek. Én inkább azokat a horrorokat szeretem, amik misztikusak, szellemesek “paráztatósak”. Meg mindig úgy voltam vele, ha jön egy ember aki gyilkol, akkor nem elszaladok, hanem szembe állok és legyőzöm.(főleg, ha az egy kisfiú vagy egy kislány mint pl. ebben) Ha pedig jön egy szellem azzal mit csináljak! Naná, hogy beparázok! 😀 Na jó az utolsó három mondatom csak egy vicc. Vagy nem? 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ