Prometheus kritika

107
2213

Prometheus kritika

Két szék közül a pad alá…

Írta: Kenobi

Azt nem állítanám, hogy Ridley Scott elkötelezett híve lennék, ugyanakkor drukkoltam az öregnek. Viszont mocorgott bennem a zabszem is, aggódtam, hogy a rendező 1979-es, A nyolcadik utas: a Halál remekművét mind színvonalában, mind súlyában kemény munka lesz túlszárnyalni. A Prometheus sajnos nem tudott savas vért pumpálni a legenda vérkeringésébe, mindhiába próbált rendezője újítani, nem lett egyedi, se nem filmtörténeti mérföldkő. Mégsem lehet hamvaiba fikázni a filmet. Hatalmas űrt pótol, iszonyat látvánnyal nyomuló, kicsit borzongató sci-fi, csupán egy hibája van.

Prometheus kritikaAz Alien sorozat óriási sikere után úgy tűnt, a nagyszabású, az embert keltetőnek használó rusnyaságok reneszánsza veheti kezdetét. Készült is nem egy ilyen tárgyú, harmadosztályú alkotás az elmúlt években, többségük el is vérzett a feledés homályában. A legnagyobbat az AVP mozik hasaltak, bamba szörny megközelítésükkel. Mindez esetleg magyarázható azzal, hogy az embereket mára már nem lehet olyan sokszor megvezetni kvázi gagyi maszlaggal. De nem csak erről van szó, hanem arról is, hogy e filmek többsége többé-kevésbé félresikerült. Nem is szólva a XXI. század sci-fi rajongójába oltott horror újabb rémképéről: a Prometheussal kapcsolatos elvárásaink voltak magasak? Gyanítom, igen.

Egyébként igaza van a BBC egyik kritikusának, aki szerint a rendező karrierje hullámvasúthoz hasonlítható, jelen filmje felszálló ág és szerinte három Ridley Scott létezik: a kalandőrült, aki olyan filmeket készített, mint például a Mennyei királyság, vagy Robin Hood. Aztán az etalon Scott, akit messziről irigyel a szakma, kinek nevéhez olyan filmtörténeti becsességek tartoznak, mint a Gladiátor, a Szárnyas fejvadász, valamint a Thelma és Louise. És ott a pszicho/frászkeltős Ridley, a gonoszság sötét mélységének ábrázolásával hozta az emberekre a szaporát, mint a Hannibal, vagy alkotta meg Alien mozijában a sci-fi/horror/túlélő filmek nagyasszonyát, Sigourney Weavert.

Prometheus kritika

Legújabb munkája, a Prometheus egyszerre pszicho Ridley, és egyszerre kalandvágyó Scott, megspékelve az ember féktelen kíváncsiságával és olthatatlan tudásszomjával. Úgy érzem, ennél a mondatnál érkezett el az ideje a történetmesélés álmosító rizsájának, azonban egyet kell értenem azon véleményekkel, akik szerint jobban járunk tudatlansággal fejünkben beszédelegni a vetítőterembe, úgy járunk legjobban. Megölheti az élményt egy-egy elkottyantott információ – nem lennék semmi jónak elrontója. A filmet megelőzően a mozgóképes kedvcsinálókat is kerülném, tényleg. Majd kidumáljuk, miért. Azt biztosra vélem, kezdő képsorait látva még a legpuhább Alien fanban is citerázni kezd a felismerés, más filmre váltott jegyet? Nem barátom, nem tévedtél el. De jobb tudomásul venned: nem lesznek itten bordákat ropogtató Xenomorfok.

Prometheus kritika

Rövid tökölést követően felpörögnek az eseményekkel, ráadásul Scott ügyesen kikerüli a rá nagyon is jellemző hibákat: nem csak a formával törődik, a tartalommal is. A látvány tagadhatatlanul grandiózus, valósághű és fojtogató atmoszféra övezi. A gond középtájt kezdődik, amikor ráeszmélünk, nem lehet széles spektrumú szórással alamizsnát hinteni, úgy, hogy mindenki maga alá rosáljon. Az Alien Univerzumon felnövekvők koppannak, kevesellve az Idegen motívumokat, mert valami katarzist vártak. A vérfürdőre vágyakozók pedig ásítozni fognak, mert durvulás tekintetében a papírtigris nyávogása is hangorkán a Prometheushoz képest. Scott is érezhette, homok van a gépezetében, a feltörő hiányérzet csillapítására beveti a nehéztüzérséget. Titok és misztikum, hatalmas vihar, szenzációs leszálló jelenet, és a technika teljes arzenálja. Rendezői tanácstalanság a dolog vége és kapkodás. Mi pedig ne vacakoljunk, mondjuk ki nyíltan, a Prometheus előzményfilm, amelynek kevés a köze a méltán híressé vált sorozathoz. Leginkább annak hátán felkapaszkodva érhet el sikert.

Prometheus kritika

Prometheus értékelés: Ridley Scott megcsinált egy megaköltségvetésű, a mai elvárásoknak minden tekintetben megfelelő, jó filmet. Egyetlen hátrányaként majd mindenki A nyolcadik utas: a Halálhoz viszonyítja, azzal szemben azonban alulmarad. Erőfeszítései leginkább a látványban mutatkoznak, ám a sztorira is tettek egy lapáttal. Nagyívű, gondolatébresztő sci-fit akartak, ugyanakkor szörnyes horrort is, aztán egyik téren sem teljesítettek valami fényesen. Két szék közül a pad alá estek. Külön kiemelném a feszültségkeltés Scottra jellemző módját, marha jól húzza az ember idegeit. Sajnos, félúton elfogy a szusz és kifullad a film. Jönnek a klisék, ezerszer látott jelenetek és a középszerűség, szerintem gyengécske befejezéssel. A színészek közül Charlize Theron bármit is csináljon az jól áll neki. Rezzenéstelen arccal – mintegy tábornok – masírozik az űrhajó folyosóin, s olyan fagyosszent, hogy a forró kávé szupravezetővé válna mellette. Szerepe itt ki is merül. Michael Fassbender ismét igazolja tehetségét, majdnem elviszi hátán a filmet. Noomi Rapace karrierje beindult, színes jelenség. Mosolygós, de vad is, tele tűzzel. Érte lehet szorítani. Ő lesz az új Ripley?

A Prometheus remekül összedobott, látványos blockbuster, egy minden hájjal megkent rendezőtől. De félek, az önmaga által gerjesztett hisztéria okozza vesztét.

Értékelés: 7,5 /10


107 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ezzel a filmel az a baj , hogy nem sok köze van az Alien univerzumhoz.

  Olvastam regényben , néztem filmben.Könyvben több is jelent meg mint filmben plusz az avp sztorik.Ha számoltok az avp történetek idővonalával (filmek minőségét most hagyjuk) akkor kicsit furcsa , hogy 2000-es években már volt több ezer/millió éves alien királynő a földön.Erre meg csinálnak egy filmet amiben kiderül , hogy 22. században emberek hozták létre véletlenül az első alieneket.
  Önmagában jó film lenne , ha nem alien neveznék előzménynek.

 2. szerintem meg nagoyn jó film..1x mikor +néztem olyan 10/7,mert Alien rajongó vagyok,de tegnap +int +néztem és 1re jobban tetszik a film…simán 10/9-re tornázta fel magát nálam és már várom a köv részt,ahol fix több szorongós jelenet lesz….nagyon kiv vagyok mit hoznak ki a történetből míg nem eljutunk az LV-426-hoz…bár én is 1ső nézés után azt kérdeztem magamtól,hogy a teremtő,hogy kerül majd az ülésbe:-DDD

  alapvetően ez is lehetne az LV 426,mert ugye az ülésben 1 burok vette körül..bár már nem is emlékszem arra,hogy az Alien 1-ben csak a burkot látták a srácok,vagy magát a teremtőt is /gondolom a teremtőt nem/…2hajó van..ott a földi és ott a teremtő hajó és így kiderült,hogy nincs is már kérdé…1dül csak annyi,hogy miként is mentek el? mivel szálltak fel a végén? mert ugye max a kis “kapszula” lehetett,amivel elmenekült Theron,mert a másikban az 1ső “Alien” született meg…részemről annyi a felvetés a film végével kapcsolatban még,hogy akkor majd csak úgy 1dül kószál a kis alien és ennyi volt neki a szerep?…

 3. nem értem a kritikádat. ez ilyen kötelező mainstream prometheus fanyalgás. nincs benned egyedi gondolat, kár az ilyet internetre vetni. van felelőssége az oldalnak hiszen nagyon sokan olvassák te meg könnyelműen lealázod a fimet holott baromi jóra sikerült.

  az a baj hogy neked már semmi nem fog tetszeni igazán.
  olyan ez mint a szex/drog/… függőség, több több több és még több kell a végén már a leggusztustalanabb/elvetemültebb szarságok kellenek és nem látod a határokat nem érzed az ízeket.

  ugyan ez van veled film szinten.
  sztem állj le egy időre vagy próbáld ki hogy úgy nézel meg egy filmet hogy nem tudsz róla előre mindent 😉
  nem tudom mennyire vagy a végén de hiszek benne hogy a függőségekből vissza lehet jönni. adj időt magadnak.

 4. Kedves Vele!

  Köszönöm építő jellegű hozzászólásodat! Néhány felvetésed igaz lehet, a többség azonban nem. Már többször jeleztem, hogy imádom az Alien filmeket. Alapművek a sci-fi/horror műfajában, s Ridley Scott rendezőként is az élvonalat képviseli. A Prometheus fasza látványorgia, aminek a története magasan az átlag fölött áll. Hogy mégsem lett kirobbanó siker, annak okait végtelenségig boncolgathatjuk. Talán nagyot akartak markolni, a részletek ezért kicsúsztak a kezükből. Filozofikus beütésű eredettörténetet akartak, ahol a Teremtők az Istenek, az ember pedig játékszerük – Ridley Scott rendező füttyentésére meg fölkel a Nap.
  Drog hatása alatt is állhatok, hogy ilyen marhaságokat írok, de valószínűbb az életkorommal járó szemléletbeli különbség. Soha nem tagadtam, számomra már kevés a puszta látvány, a vizuális effektek tömkelege, a felsorakoztatott giccsarzenál – másra is vágyom.
  Hogy leállok-e az írással, vagy nem, az fogas kérdés. Szerintem nem ez a központi probléma, hanem az, hogy Hollywood tömegízlés formáló hatása mára beérett. Sok a silány, igénytelen, a nézőt egyszerűen hülyének néző férc, ám a legmegdöbbentőbb, hogy egyesek milyen hangnemben és stílusban támadják a botcsinálta kritikus – szerintük eleve lehúzásra készült – írását.
  A hiba bennem is vastagon jelen van, nem is tagadom. Mert borítékolható az ellenszenv, ha az ember kendőzetlenül leírja véleményét. Nem akarok jópofizni, piros pontokat szerezni az olvasónál – dicshimnuszt zengeni, amit olvasni akar.
  Kicsit elkalandoztam. A Prometheus az átlagosnál jobb film. Ezt is leírtam, de továbbra is fenntartom véleményemet, akkora hiszti és felhajtás emelte egekig az elvárásokat, aminek szerintem nem tudott megfelelni. Ezért lett megosztó mozi. Ezért védik egyesek anyatigrisként, s ezért fanyalognak a filmről az olyan majmok, mint én.

  Üdv.: Kenobi

 5. Kedves Vele!

  Jól érzed a dolgokat: bizonyos kor fölött az ember inkább a minőséget keresi, még a szexben is.
  Ez egy gyenge, pocsék film, aminek még a nagyszerűnek hangoztatott 3D-je is csak nyögve üti meg a minimum elvárható szintet.

  Mondom ezt úgy, hogy többször néztem meg moziban, mert azt hittem velem van a baj, de sajnos nem: a film ennyire gagyi…..

 6. A film tényleg egy nagy nulla. Számomra látványban sem adott valami hűdenagyot, bármelyik mai FPS túlszárnyalja. Nem vagyok egy nagy Alien rajongó, tehát nem a csalódottság beszél belőlem; csak szeretem a sci-fit, és ez a film ötös skálán gyenge közepes (talán). A “két szék között a padra” tökéletesen helytálló megállapítás: horrofilmként szemlélve, inkább gusztustalan – puzsérosan mondva, alpári; semmint félelmetes, teli tényleg-de-télleg-százszorosan-megunt-klisékkel (vírus, zombi, polip, agyféreg, stb.,) csak kreativitás nincs – ha csak az ön-császármetszést ide nem sorolom, ami kétségkívül szokatlan ötlet, ugyanakkor, nem tehetek róla, inkább komikusan groteszk, semmint drámai hatást vált ki belőlem); míg gondolkodtató sci-finek túl sekélyes, összecsapott. Ha én lennék az Überdog a filmvilágban, a forgatókönyvírót kötelezően önképzőkörbe utalnám, a dramaturgot talán lefejeztetném, vagy – mivel abból nem tanul – egyszerűen csak átirányítanám a takarítói munkakörbe.

 7. Na, én is megnéztem ezt a remeket.
  Az a nagy gondom, hogy sajna már gyakorlatilag csak ismételni tudom az előző kommenteket, szóval lehet, hogy kicsit összefoglalás szaga lesz a dolognak. Mivel szeretem a konkrétumokat így elő fognak fordulni bődületesen nagy SPOILERek!
  Én intelligens embernek tartom magam, de egy ilyen filmnél mindig meg kell valahogy próbálnom kikapcsolni a “logika” központomat, mert agyfabajt kapok a teljes összevisszaságon. Példák a teljesség igény nélkül:
  1.: Komolyan ugyan az a hibernálós téma van itt is mint az Alien filmekben? Jó, jó, ugyan az a rendező, de legalább egy-két dolog lehetne különböző. Mindegy, egy az én egyéni hülyeségem.
  2.: Tényleg ugyan úgy mennek ki felderíteni/bajba kerülni arra a rohadt bolygóra, mint az Alien-ben? Jó, jó… (innen tudjátok)
  3.: Csak én érzek sok megválaszolatlan kérdést? Nem, mert olvastam a többi kommentet is. De ahogy írták, remélhetőleg lesz jobb folytatás, na majd az… Bár ne ezt hallanám négyévente is…
  4.: Az “az élien felkel, lekaratéjoz mindenkit, beül a légvédelmi ütegbe (WTF?!) és elkezd felszállni, tudomást sem véve minden másról, meg az tömérdek idegenről, amik (elvileg) el vannak szabadulva” résznél csak nekem kellett hangosan röhögnöm? Könyörgöm, én jobb sztorit rázok ki a kisujjamból, ha kicsit agyalok. Ez számomra simán non-sense.
  Na, a fikázás része megvolt, aki nem kíváncsi rá, görgessen ide, mert jönnek a pozitívumok kevésbé negatív részek: (:))
  A látvány frankó. Őszinte leszek, nem állok úgy anyagilag, hogy a félretett pénzem mozira, meg az oda való eljutásra költsem. Kövezzetek meg. Minden esetre HD-ben kifejezetten szép a látványvilág. Engem speciel nem tud zavarni, ha a szereplők viccelődnek, csesztetik egymást, nem különösebben akadtam fenn a protokoll hiányán sem, bár így utólag…
  Jó volt még az élienek megalkotása is, logikusnak tűnt. Viszont a “kijön ripleyből az aktuális főszereplőből a csúnya csúszós mittudoménmi (megj.: Akiről kb. semmit nem tudunk, de ezt már írták is > 3. pont) aztán a végén meg már gyakorlatilag egy Godzilla ad szájrapuszit a “mérnök”-nek” rész megint kicsit emlékeztetett az unokaöcsém logikájára. Ami azért számít negatívumnak, mert 3 éves az öcskös. 🙂
  Összességében ugyan sokat fikáztam a filmet, de a fenti pontszámmal én is egyetértek. Nem egy remekmű Ridley Scott-hoz képest (értitek, mire gondolok, ugye?), viszont a filmes világban igazán üdítő darab.
  Na, megvolt a G. féle szófosás kritika is, jöhet a pro meg a kontra!

  G.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..