Need For Speed kritika

15
1069

Need_For_Speed_head

Need For Speed kritika

Szökési sebesség

Szerző: Bányász Attila (Miner)

Az Electronic Arts kiadó végül csak beadta a derekát, és az egyik legsikeresebb autóversenyes számítógépes játékát, a Need For Speed-et filmre adaptálta. Talán szerencsésebb lett volna, ha ezt a lépést a Halálos iram-széria térnyerése előtt teszi meg, hogy ne csak egy újabb klónt lásson benne a nagyérdemű. Mindenesetre a Need For Speed valóban az autóversenyről szól, szemben az egészen más irányba elkódorgó Halálos iramtól.

Need-for-Speed-UK-quad-poster

Annak ellenére, hogy nem vagyok sem autóbolond, sem PC játékőrült, a ’90-es évek végén még bizony én is belevetettem magam a Hot Pursuit világába, és elszántan menekültem a zsaruk elől, később pedig a Most Wanted-ben hosszú órákon keresztül tuningoltam a verdákat. Boldog békeidők! A játék 20. évfordulójára végül befutott a filmadaptáció is, amit én kissé megkésettnek érzek, na de örüljünk, hogy egyáltalán elkészült… ööö… valóban örüljünk?!
A film kapott egy teljesen érdektelen előzetest, ami nem igazán volt alkalmas arra, hogy feltüzelje a közönséget, hogy ezt bizony látni kell. A hivatalos szinopszis dettó, de magának a játéknak sincs igazán története, tehát a forgatókönyvtől sem kell hatalmas mélységeket elvárni. De akkor miért is nézzük meg ezt a filmet? Hát az AUTÓK miatt! Evidens!
A film rendezőjének Scott Waugh-t kérték fel, aki az Act of Valor kapcsán már megmutatta, hogy szeret a realitás talaján mozogni, valósághű megközelítésre törekszik, és magasról tesz a CGI-re: ami törik, az törjön, ami robban, az szóljon minél nagyobbat. Dicséretes hozzáállás egy olyan korban, ahol költségcsökkentés címén előszeretettel kerül elő a zöld háttér! Mivel a Need For Speed-ben azért millió dolláros járgányokkal furikáznak, annyiban azért neki is engednie kellett, hogy az autók alvázát és a karosszériáját olykor üvegszálból gyártatták le a törős-zúzós jelenetekhez, hogy mégse a méregdrága alkatrészek pótlására menjen el a film büdzséje. Az autógyártók is lelkesek voltak a film kapcsán, a Ford rögtön 7 speciális Mustang-ot legyártatott csak a mozifilm kedvéért.

NEED FOR SPEED

Széles az autós repertoár is, amit felvonultatnak a Need For Speed-ben: rögtön a film elején látható egy valóban szépen koreografált autóverseny, amiben ’69-es Ford Gran Torino, ’68-as Chevy Camaro és ’66-os Pontiac GTO méri össze az erejét. Későbbiekben is csupa olyan verda kerül elő, amelyek szerepeltek a játékban is, mint Koenigsegg Agera R , Lamborghini Sesto Elemento , GTA Spano, Bugatti Veyron és McLaren P -1. Mi szem-szájnak ingere! Nem beszélve arról a gyönyörű Ford Shelby GT500-asról, amivel a film nagyobb részében főhőseink furikáznak.
Waugh korábban kaszkadőrként kereste kenyerét, így jól tudja, mit és hogyan tud megvalósítani egy ilyen akciódús film kapcsán. Volt is munkájuk a kaszkadőröknek, sofőröknek, de még a színészeknek is – nemhiába, Waugh maximalizmusra törekszik a legapróbb részlet kapcsán is. Például elvárta a színészeitől, hogy rázós helyzetekben is aktívan közreműködjenek, mert úgy lesz igazán valódi egy akciójelenet, ha a néző a színészt látja a közepében, nem pedig holmi dublőrt. Így a szereplőgárda is kapott kiképzést vezetésből, úgy, ahogy kell!

NEED FOR SPEED

A szereplők közül Aaron Paul még mindig szúrja a szemem. Valljuk be, ő nem igazán macsó alkat a 173 centijével, s legyen bármilyen erős drámai fronton (két Emmy és egy Golden Globe jelölés bizonyítja a Totál szívás sorozatért), én akkor sem őt választottam volna főszereplőnek. Imogen Poots ennivalóan aranyos, főleg, amikor a szőke nőt játssza, és nagyon tud nézni, ráadásul méretben is illik Paul mellé. Dominic Cooper elég halovány antagonista, de érik bennem az elképzelés, hogy a filmben nem igazán a színészekkel van a gond, hanem a szkripttel és a rendezővel. Scott Waugh amilyen erős technikai fronton, olyan gyenge a színészvezetés és a drámai oldalon. Itt visszakanyarodhatunk oda, hogy egy ilyen film esetében mi szükség lenne az utóbbiakra? Pusztán csak azért, mert az alkotók bizony orrvérzésig erőltetik a drámai szálat, ami abszolúte nem működik. Hiába hal meg a főszereplőhöz közel álló személy, nem érezzük át a fájdalmát, így a bosszúállás vágyát is csak tudomásul vesszük: hol az az érzés, hogy legszívesebben a saját ujjunkkal tolnánk ki a rosszfiú szemeit az üregéből? Képtelenek vagyunk azonosulni a főszereplővel, valahogy hiányzik a szenvedély a produkcióból. Michael Keaton cameója visz némi életet bele, de az ő össz-vissz 10 perces vászonideje kevés – mondhatni, nem több holmi húzónévnél a plakáton.

NEED FOR SPEED

A film autós akciójelenetei rendben vannak, tetszett a belső nézetes kameraállás, ami tiszteletadás a játéknak, használhatták volna sűrűbben is. A 3D térélménye is egészen jó lett, tekintetbe véve, hogy kutyafuttában konvertálták utólag. Viszont baromira visszavették a fényerőt, az éjszakai jelenetnél – szerencsére nincs sok belőle -, majdhogynem kézzel kell kitapogatni, kinek is az arcát látod a vásznon.
Mindent egybevetve – hiába a jó akciószcénák és a technikás megoldások – a Need For Speed még popcorn mozinak is csak kólával nyeldekelve megy el, ez a játék – mint nagy klasszikus, ami igazi kultuszt teremtett! – sokkal többet érdemelne, mint ez az adaptáció: épkézláb karaktereket, valódi, jópofa humort, feltörekvő, tényleg macsó főhőst. De mindenekelőtt szívet és lelket!

Értékelés: 5/10


Need For Speed film adatlap


15 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Csatlakozom az előttem szólóhoz.Hatásos filmélmény.Szórakoztam az elejétől a végéig.Általában mindig elolvasom egy adott filmhez írt kritikát,most is ezt tettem,de amit a moziban tapasztaltam,az ennek a kritikának ellent mond.Összességében remekül szórakoztam,szerintem nem laposodott el, a végéig kitartott az érdeklődésem.Én úgy érzem,hogy ez tipikus moziban nézős film és győződjetek meg ti is ott a moziban ülve,hogy valóban így van-e?! nekem 1O/8

 2. @Guy
  Szerintem ezt kár is összehasonlítani az F&F szériával, mivel ez tényleg a versenyről szól, míg a F&F nagyon átesett az akcióra a versenyek helyett!

 3. Szupe film volt, mikor láttam, hogy csak 5 pontot kap a film,tudtam, hogy ez egy jó film lesz. 😀
  Itt amit lehúznak, az nekem tuti tetszik. Köszönöm Filmtrailer. 😀

 4. Ez a kritika nagyon nem fedi a valóságot, nem tudom, hogy az írója milyen filmet nézett, de hogy csak 5 pontos legyen 10-ből, azért az kicsit erős… Legalább egy 7-es, de inkább több! Ez egy rohadt szórakoztató film, én 1 percig se unatkoztam, ne higgyetek ennek az írásnak, nézzétek meg bátran!
  Mondjuk azon is jót röhögtem, amikor a jogász megkapta a 10-ből 9-et! 😀
  Bár arról még mindig nincs fogalmam, hogy mire kapott az 9-et! 😀
  A kritika írója nagyon el van tévedve…

 5. Nos a film nem lett különösebben lezárva, ezért simán várhatjuk a 2. részt! Egy mozijegyet megért!
  A 3D hatások jól sikerültek!
  A sztori kiszámíthatóságát leszámítva slussz-passz-pöcc jó lett!

 6. “Itt amit lehúznak, az nekem tuti tetszik. Köszönöm Filmtrailer. ”
  Na ez jó…
  Csak nem biztos, hogy ez a Filmtrailert minősíti!
  Minden csak nézőpont kérdése, ha egy hangyaboly belsejéből tekintesz érintettként a világra, az teljesen más, mint amikor az erdőben sétálva belelépsz a nevezetes bolyba…
  A film – amit valószínűleg soha nem nézek meg – már témaválasztásában sem üti meg az ingerküszöböt, elfogadva persze, hogy van egy réteg, akik a önfeledt, cél nélküli, kissé anarchikus attack elégít ki, mondjuk a 20 éves csilivilire “tuningolt” CRX-es aranyláncos kopaszgyerekek is ezen halmaz részesei…
  A filmen, a számítógépen kiélhető, átélhető számukra a vágy, a luxus és a pinamágnes iránt – és még mindig jobb, mink akik a gengszteres kapucnisokat utánozzák az életben!
  A NFS helyett ajánlható az egyszerűbbeknek például a Flúgos Futam, a humorra vágyóknak a Verseny a javából! Aki meg Veyronra vagy Mustangra vágyik, a játsszon a játékkal!

 7. 10/10-es

  Ha megnézi az ember egyből felteszi a win 98 -at bármi áron, s előszedi az asztala legutolsó fiókjában lévő cd-t, melyre ez van ráírva: Need for Speed III: Hot Pursuit. Kezével óvatosan letörli a port, csukott szeme mögött felélednek a képek egyre élesebben: a szomszédok a haverok, amikor egyszerre ketten tudták csapatni az őrült száguldást 1 gépen, a többi addig nézte izgulva, a sok verseny, a fiatal évek, a sok futam, az érzés hogy Te lehettél a helyi bajnok a verdáddal (melyet netről töltöttél esetleg alakítottál). Ez a film méltó a játékhoz, visszahozza azt az érzést, amelyet annyi délután, estén átéltünk együtt, visszahozza az álmodozásunkat: Rohadt jó verda, rohadt jó nő, és amitől a férfi a férfi: a küzdést és az örökös versengést!
  A kritikusaink nagy része olyan mint a magyar alkotások eladhatatlanok!

 8. Ez a film NÉZHETETLEN!
  Talán a tizenéves korosztálynak tetszik.

  Nem sok filmet kapcsoltam ki 41 éves pályafutásom alatt menet közben! Egy kezemen össze tudom számolni. De ezt az alkotást pontosan 1 óra elteltével kikapcsoltam és kukába dobtam.
  Mindig adok nekik lehetőséget, de ez a film borzasztó. Unszimpatikus szereplők, színészi munka nulla, agyatlan felesleges száguldozás, stb..

 9. Egyetértek a kritikussal, maximum 5-ös a film. Volt, hogy fogtam a fejem, hogy ezek a beszélgetések most tényleg így és itt és miért?
  Borzalmas a történet, a látvány azon kivül, hogy valóban pontosan kimért és szép, semmilyen extrát nem ad, amitől “need for speed”-es lenne. Leszámítva pár másodpercnyi anyagot.

  Számomra csalódás volt, tényleg csak azoknak ajánlom akiknek a Transformes a történetvezetés csúcsa 😀

 10. Az a baj,hogy akármilyen filmet csinál valaki a kritikusok nem a 10-ből 10-hez mérik,hanem a 14-ből 10-hez,azaz a tökéletesebbnél is sokkal jobbhoz viszonyítva.Aki nem érti mit akartam mondani ezzel az csak egy a számtalan közül…. maga a film amúgy simán 8/10 mivel a cél közönségnek készült nem a nyomozós,vámpíros,táncolós…stb közönségnek.Nekem kiváltképp tettszett,hogy nem 80-90 percben sűrítették össze a storyt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..